Τεχνολογία

Τεχνολογία: Πώς μπορεί η τεχνολογία να βελτιώσει την ψυχική μας υγεία;

Τεχνολογία: Πώς μπορεί η τεχνολογία να βελτιώσει την ψυχική μας υγεία;

Τεχνολογία: Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η τεχνολογία έχει πολλές δυνατότητες τόσο για τους πελάτες όσο και για τους κλινικούς γιατρούς.

Η τεχνολογία έχει ανοίξει ένα νέο σύνορο στην υποστήριξη της ψυχικής υγείας και στη συλλογή δεδομένων. Οι κινητές συσκευές όπως τα κινητά τηλέφωνα, τα smartphone και τα tablet προσφέρουν στο κοινό, τους γιατρούς και τους ερευνητές νέους τρόπους πρόσβασης στη βοήθεια, παρακολούθησης της προόδου και αύξησης της κατανόησης της ψυχικής ευεξίας.

Πώς βοηθάει η τεχνολογία την ψυχική υγεία;

Η κινητή υποστήριξη ψυχικής υγείας μπορεί να είναι πολύ απλή αλλά αποτελεσματική. Για παράδειγμα, όποιος έχει τη δυνατότητα να στείλει ένα μήνυμα κειμένου μπορεί να επικοινωνήσει με ένα κέντρο κρίσεων. Η νέα τεχνολογία μπορεί επίσης να συσκευαστεί σε μια εξαιρετικά εξελιγμένη εφαρμογή για smartphone ή tablet. Τέτοιες εφαρμογές ενδέχεται να χρησιμοποιούν τους ενσωματωμένους αισθητήρες της συσκευής για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τα τυπικά μοτίβα συμπεριφοράς ενός χρήστη. Εάν η εφαρμογή εντοπίσει μια αλλαγή στη συμπεριφορά, μπορεί να παρέχει ένα μήνυμα ότι απαιτείται βοήθεια πριν εμφανιστεί μια κρίση. Ορισμένες εφαρμογές είναι αυτόνομα προγράμματα που υπόσχονται να βελτιώσουν τη μνήμη ή τις δεξιότητες σκέψης. Άλλα βοηθούν τον χρήστη να συνδεθεί με έναν σύμβουλο ομοτίμων ή με έναν επαγγελματία υγείας.

Ο ενθουσιασμός για το τεράστιο φάσμα ευκαιριών έχει οδηγήσει σε μια έκρηξη ανάπτυξης εφαρμογών. Υπάρχουν χιλιάδες εφαρμογές ψυχικής υγείας διαθέσιμες στα καταστήματα εφαρμογών iTunes και Android και ο αριθμός αυξάνεται κάθε χρόνο. Ωστόσο, αυτό το νέο τεχνολογικό όριο περιλαμβάνει πολλή αβεβαιότητα. Υπάρχουν πολύ λίγες ρυθμίσεις του κλάδου και πολύ λίγες πληροφορίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εφαρμογών, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει τους καταναλωτές να αναρωτηθούν ποιες εφαρμογές πρέπει να εμπιστεύονται.

Προτού εστιάσετε στην κατάσταση της επιστήμης και πού μπορεί να οδηγήσει, είναι σημαντικό να εξετάσετε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της επέκτασης της θεραπείας και της έρευνας για την ψυχική υγεία σε έναν κινητό κόσμο.

Τα υπέρ και τα κατά των εφαρμογών ψυχικής υγείας

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η τεχνολογία έχει πολλές δυνατότητες τόσο για τους πελάτες όσο και για τους κλινικούς γιατρούς. Μερικά από τα πλεονεκτήματα της κινητής φροντίδας περιλαμβάνουν:

Ευκολία: Η θεραπεία μπορεί να λάβει χώρα οποτεδήποτε και οπουδήποτε (π.χ. στο σπίτι στη μέση της νύχτας ή σε λεωφορείο στο δρόμο για τη δουλειά) και μπορεί να είναι ιδανική για όσους έχουν προβλήματα με τα προσωπικά ραντεβού.
Ανωνυμία: Οι πελάτες μπορούν να αναζητήσουν θεραπευτικές επιλογές χωρίς να εμπλέκουν άλλα άτομα.
Εισαγωγή στη φροντίδα: Η τεχνολογία μπορεί να είναι ένα καλό πρώτο βήμα για όσους έχουν αποφύγει τη φροντίδα ψυχικής υγείας στο παρελθόν.
Χαμηλότερο κόστος: Ορισμένες εφαρμογές είναι δωρεάν ή κοστίζουν λιγότερο από την παραδοσιακή φροντίδα.
Εξυπηρέτηση σε περισσότερους ανθρώπους: Η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει τους παρόχους ψυχικής υγείας να προσφέρουν θεραπεία σε άτομα σε απομακρυσμένες περιοχές ή σε πολλά άτομα σε περιόδους ξαφνικής ανάγκης (π.χ. μετά από φυσική καταστροφή ή τρομοκρατική επίθεση).
Ενδιαφέρον: Ορισμένες τεχνολογίες μπορεί να είναι πιο ελκυστικές από τις παραδοσιακές μεθόδους θεραπείας, γεγονός που μπορεί να ενθαρρύνει τους πελάτες να συνεχίσουν τη θεραπεία.
24ωρη εξυπηρέτηση: Η τεχνολογία μπορεί να παρέχει 24ωρη παρακολούθηση ή υποστήριξη παρέμβασης.
Συνέπεια: Η τεχνολογία μπορεί να προσφέρει το ίδιο πρόγραμμα θεραπείας σε όλους τους χρήστες.
Υποστήριξη: Η τεχνολογία μπορεί να συμπληρώσει την παραδοσιακή θεραπεία επεκτείνοντας μια προσωπική συνεδρία, ενισχύοντας νέες δεξιότητες και παρέχοντας υποστήριξη και παρακολούθηση.
Αντικειμενική συλλογή δεδομένων: Η τεχνολογία μπορεί να συλλέξει ποσοτικά πληροφορίες όπως τοποθεσία, κίνηση, χρήση τηλεφώνου και άλλες πληροφορίες.


Αυτή η νέα εποχή της τεχνολογίας ψυχικής υγείας προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες αλλά εγείρει επίσης μια σειρά από ανησυχίες. Η αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων θα είναι σημαντικό μέρος της διασφάλισης ότι οι νέες εφαρμογές παρέχουν οφέλη χωρίς να προκαλούν βλάβη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κοινότητα ψυχικής υγείας και οι προγραμματιστές λογισμικού εστιάζουν στα εξής:

Αποτελεσματικότητα: Το μεγαλύτερο μέλημα για τις τεχνολογικές παρεμβάσεις είναι η απόκτηση επιστημονικών στοιχείων ότι λειτουργούν και ότι λειτουργούν όπως οι παραδοσιακές μέθοδοι.
Για ποιον και για ποιον: Μια άλλη ανησυχία είναι να κατανοήσουμε εάν οι εφαρμογές λειτουργούν για όλους τους ανθρώπους και για όλες τις καταστάσεις ψυχικής υγείας.
Απόρρητο: Οι εφαρμογές ασχολούνται με πολύ ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες, επομένως οι κατασκευαστές εφαρμογών πρέπει να μπορούν να εγγυώνται το απόρρητο για τους χρήστες εφαρμογών.
Καθοδήγηση: Δεν υπάρχουν πρότυπα σε ολόκληρο τον κλάδο που να βοηθούν τους καταναλωτές να γνωρίζουν εάν μια εφαρμογή ή άλλη τεχνολογία για κινητά είναι αποδεδειγμένα αποτελεσματική.
Κανονισμός: Πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα ποιος θα ή ποιος πρέπει να ρυθμίσει την τεχνολογία ψυχικής υγείας και τα δεδομένα που παράγει.
Υπέρβαση: Υπάρχει κάποια ανησυχία ότι εάν μια εφαρμογή ή ένα πρόγραμμα υπόσχεται περισσότερα από όσα προσφέρει, οι καταναλωτές μπορεί να απομακρυνθούν από άλλες, πιο αποτελεσματικές θεραπείες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αποκατάσταση εγκεφαλικού επεισοδίου με ρινικό σπρέι - Πειραματικό στάδιο

Πώς μπορεί η τεχνολογία να δημιουργήσει "έξυπνα" νοσοκομεία;

Πώς μπορεί το ρομπότ να αποκτήσει την αίσθηση της όσφρησης;

Πώς τα ακουστικά βαρηκοΐας αντιμετωπίζουν την άνοια;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ρομποτικές ιατρικές παρεμβάσεις και πώς βοηθούν ασθενείς που χρειάζονται χειρουργείο

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε ρομποτική χειρουργική τείνουν επίσης να βιώνουν λιγότερο πόνο και ταχύτερη ανάρρωση σε σύγκριση με τις παραδοσιακές ανοιχτές επεμβάσεις.

Τα smartphones παρέχουν βολικές τοξικολογικές δοκιμές

Η ανάπτυξη νέων εργαλείων για τη διενέργεια τοξικο-επιδημιολογικών μελετών είναι ζωτικής σημασίας και ο εντοπισμός των ουσιών που καταναλώνονται σε μια συγκεκριμένη περιοχή μπορεί να βοηθήσει τις ιατρικές ομάδες να διαχειριστούν πιθανή τοξίκωση.

Νέα μελέτη προωθεί την κατανόηση της αναγέννησης των πνευμόνων

Το νέο μοντέλο θα βοηθήσει τους ερευνητές πνευμονικών παθήσεων να εμβαθύνουν στην κατανόησή τους για την αναγέννηση των πνευμόνων, ειδικά μετά από μόλυνση ή έκθεση σε τοξίνες, καθώς και ασθένειες του κυψελιδικού επιθηλίου.

Γιατί οι ασθενείς φέρνουν τις δικές τους συσκευές σε κλινικές δοκιμές;

Η τεχνολογία έχει προχωρήσει την τελευταία δεκαετία και οι ασθενείς μπορούν να καταγράφουν, να παρακολουθούν και να αποθηκεύουν πολλά δεδομένα σχετικά με την υγεία τους στις έξυπνες συσκευές τους.

Ο αντίκτυπος της τεχνολογίας υγείας στη φροντίδα ηλικιωμένων

Η τεχνολογία υγείας στη φροντίδα ηλικιωμένων προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα, βελτιώνοντας την ασφάλεια, ενισχύοντας την επικοινωνία και αυξάνοντας τη συνολική ευημερία για τους ηλικιωμένους.

Η υγεία των πνευμόνων στη σύγχρονη υγειονομική περίθαλψη

Με τις αυξανόμενες προκλήσεις που δημιουργούνται από περιβαλλοντικούς παράγοντες και επιλογές τρόπου ζωής, μια προληπτική προσέγγιση στη διαχείριση της υγείας των πνευμόνων είναι πιο κρίσιμη από ποτέ.

Η τεχνολογία παπουτσιών βοηθά στη μείωση του κινδύνου διαβητικού έλκους στο πόδι

Μετά από αυτό το επιτυχημένο πιλοτικό έργο, το επόμενο βήμα για την ερευνητική ομάδα θα είναι η βελτίωση της τεχνολογίας για να την καταστήσει πιο προσιτή για χρήστες με διαφορετικά βάρη και μεγέθη παπουτσιών. "Λαμβάνοντας υπόψη τον αντίκτυπο των ελκών στα πόδια, είναι συναρπαστικό το γεγονός ότι μπορούμε να κάνουμε μια πραγματική διαφορά στη ζωή τόσων πολλών ανθρώπων", δήλωσε ο Wijesundara.