Τεχνολογία

Τεχνολογία: Ποια θα είναι η εξέλιξη της ιατρικής τεχνολογίας στο μέλλον;

Τεχνολογία: Ποια θα είναι η εξέλιξη της ιατρικής τεχνολογίας στο μέλλον;

Τεχνολογία: Η νέα τεχνολογία μπορεί ακόμη να εμφανιστεί για να προσφέρει πρόσθετα οφέλη για την υγεία και την εξοικονόμηση κόστους, αλλά το απόρρητο των ασθενών πρέπει να παραμείνει προτεραιότητα για τους τεχνολόγους και τους παρόχους.

Το μέλλον της τεχνολογίας της υγειονομικής περίθαλψης εισέρχεται σε μια νέα εποχή καθώς οι ερευνητές, οι καινοτόμοι και οι νομοθέτες προσπαθούν να βελτιώσουν την προσβασιμότητα, την αποτελεσματικότητα και το κόστος της περίθαλψης.

Τεχνολογία υγειονομικής περίθαλψης

Η τεχνολογία αναμφίβολα θα παίξει βασικό ρόλο στο μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης — αλλά πώς; Ο επικεφαλής υπεύθυνος ασφάλειας πληροφοριών της Greenway λέει ότι η τεχνολογία θα ενισχύσει τη μετάβαση της παροχής υγειονομικής περίθαλψης μακριά από το μοντέλο του σημείου φροντίδας στην πιο αποτελεσματική, αποτελεσματική προσέγγιση φροντίδας για ολόκληρο τον ασθενή.

«Το μοντέλο του σημείου φροντίδας δεν λειτουργεί επειδή εστιάζει σε ένα μόνο τρέχον ζήτημα και συχνά παραβλέπει τα χρόνια συμπτώματα που μπορεί να προκαλούν εν μέρει το πρόβλημα», ανέφερε η CISO. «Τα οικονομικά στοιχεία του μοντέλου επίσης δεν λειτουργούν επειδή αναγκάζουν τους παρόχους να εστιάζουν στον όγκο των επισκέψεων, αντί να επικεντρώνονται αποκλειστικά σε ό,τι επηρεάζει θετικά τα πραγματικά αποτελέσματα υγείας των ασθενών».

Ποιο είναι το μέλλον της τεχνολογίας υγειονομικής περίθαλψης;

Το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης περιλαμβάνει τεχνολογία που συνδυάζει άψογα δεδομένα σχετικά με το ιατρικό ιστορικό ενός ασθενούς, την υγεία σε πραγματικό χρόνο, την ασφαλιστική κάλυψη και τις οικονομικές πληροφορίες για να υποστηρίξει τη λήψη αποφάσεων από τον πάροχο, να βελτιώσει την υγεία των ασθενών και να μειώσει το κόστος.

«Μια εξέλιξη της τεχνολογίας που ήδη βοηθάει είναι η ταχεία ανταλλαγή δεδομένων ασθενών, η οποία επιτρέπει στους γιατρούς να κατανοήσουν καλύτερα το πλαίσιο της συνολικής υγείας ενός ασθενούς», ανέφερε η CISO. «Οι πάροχοι πρέπει να συνεχίσουν να απομακρύνονται από τη μη αυτόματη κοινή χρήση δεδομένων, όπως η αποστολή εγγραφών φαξ μεταξύ τους και προς την αυτοματοποίηση. Η βελτίωση της ενσωμάτωσης των δεδομένων ηλεκτρονικού μητρώου υγείας (EHR) σημαίνει ότι τα εργαστήρια, τα σχέδια περίθαλψης και τα ιατρικά ιστορικά από διάφορες πηγές είναι διαθέσιμα σε λεπτά ή δευτερόλεπτα —όχι ημέρες ή εβδομάδες— ώστε ο πάροχος να μπορεί να κάνει μια σαφή διάγνωση και να αναπτύξει το πιο αποτελεσματικό σχέδιο φροντίδας σε λιγότερος χρόνος.”

Τι ρόλο θα διαδραματίσουν οι φορετές συσκευές στο μέλλον της τεχνολογίας υγειονομικής περίθαλψης;

Η CISO σημειώνει ότι οι πληροφορίες από φορητές συσκευές υγείας ενσωματώνουν πολύτιμα δεδομένα σχετικά με τις συμπεριφορές υγείας των ασθενών. Αυτό περιλαμβάνει τον καρδιακό ρυθμό, την καύση θερμίδων, τη σωματική δραστηριότητα και τα πρότυπα ύπνου. «Όλα αυτά τα διαφορετικά πράγματα θα ενσωματωθούν στη λήψη αποφάσεων για την υγεία σας», ανέφερε η CISO.

Η διευρυμένη πρόσβαση στα δεδομένα μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διαχείριση του κόστους των ασθενών. «Εκτός από την κατανόηση του τρόπου ζωής ενός ασθενούς, οι πάροχοι θα έχουν σύντομα πρόσβαση σε πληροφορίες όπως τα τρέχοντα οφέλη που προσφέρουν οι ασφαλιστικοί πάροχοι, με βάση το προφίλ υγείας του ασθενούς», ανέφερε η CISO.

«Υπάρχει άπειρη πιθανότητα στον αριθμό των πραγμάτων που μπορούν να υπολογιστούν καθώς προστίθενται περισσότερα δεδομένα για να καταστεί δυνατή η καλύτερη λήψη αποφάσεων σε όλη την υγειονομική περίθαλψη», ανέφερε η CISO.

Ωστόσο, αυτές οι εξελίξεις στην τεχνολογία και την ενοποίηση δεδομένων δεν θα είναι χωρίς προκλήσεις. Το απόρρητο των δεδομένων αποτελεί σημαντικό στοιχείο για το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης. Αν και η αυτοματοποίηση δεδομένων εξαλείφει την πιο κοινή πηγή παραβιάσεων ασφαλείας – το ανθρώπινο λάθος – αυτοί οι μεγάλοι όγκοι χρήσιμων δεδομένων δημιουργούν ηθικές ανησυχίες σχετικά με τη σωστή χρήση των πληροφοριών των ασθενών.

«Η αφαίρεση της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης από τη διαδικασία ανταλλαγής δεδομένων την καθιστά πιο αποτελεσματική και ακριβή, αλλά πρέπει επίσης να υπάρχει ένα ρυθμιστικό στοιχείο για να διασφαλίζεται ότι τα εργαλεία χρησιμοποιούνται σωστά και να προστατεύονται οι ασθενείς», ανέφερε η CISO.

«Ως καταναλωτές, έχουμε δικαίωμα στην ιδιωτικότητα των αρχείων υγειονομικής περίθαλψής μας. Είναι τα δεδομένα μας, επομένως έχουμε το δικαίωμα να πούμε ποιος μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτά και πώς να τα χρησιμοποιήσει. Χωρίς νομοθεσία και ρυθμιστικά περιβάλλοντα που να οδηγούν το απόρρητο και να υπαγορεύουν πώς και με ποιες άδειες μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα δεδομένα, αυτά τα δεδομένα μπορούν να πωληθούν. Η βιομηχανία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να μας διδάξει πολλά για το τι συμβαίνει με τα δεδομένα των καταναλωτών χωρίς ρύθμιση ή επίβλεψη».

Η νέα τεχνολογία μπορεί ακόμη να εμφανιστεί για να προσφέρει πρόσθετα οφέλη για την υγεία και την εξοικονόμηση κόστους, αλλά το απόρρητο των ασθενών πρέπει να παραμείνει προτεραιότητα για τους τεχνολόγους και τους παρόχους. Η επιλογή του κατάλληλου συνεργάτη για τη διαχείριση δεδομένων θα γίνει ακόμη πιο κρίσιμη στο μέλλον.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς μπορεί η γονιδιακή επεξεργασία να διαμορφώσει το μέλλον μας;

Γιατί τα podcast είναι τόσο δημοφιλή για την αυτοβελτίωση και την ευεξία;

Οι ιατρικές προειδοποιήσεις μπορούν να σας κρατήσουν ασφαλείς

Πώς η τεχνολογία βελτιώνει τον τρόπο που τρώμε;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μπορεί η τεχνολογία να βελτιώσει τις σχολικές επιδόσεις των δυσλεξικών παιδιών;

Δυσλεξία: Αξιοποιώντας τη δύναμη της τεχνολογίας, τα παιδιά με δυσλεξία μπορούν να ξεπεράσουν τις προκλήσεις ανάγνωσης και γραφής και να χτίσουν εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους.

Flood Hub: Η εφαρμογή της Google για πρόβλεψη πλημμυρών και στην Ελλάδα

Flood Hub: Η Google αξιοποίησε την ικανότητά της στην τεχνητή νοημοσύνη για να λανσάρει το Flood Hub, ένα βοηθητικό πρόγραμμα πρόβλεψης πλημμυρών που μπορεί να προειδοποιεί τους ανθρώπους για επικείμενες πλημμύρες