Τεχνολογία

Τεχνολογία καρκινοπαθείς: Βοήθεια σε ασθενείς για τη διαχείριση των συμπτωμάτων τους

Τεχνολογία καρκινοπαθείς: Βοήθεια σε ασθενείς για τη διαχείριση των συμπτωμάτων τους

Εκατοντάδες καρκινοπαθείς επωφελήθηκαν από τη χρήση αλγορίθμων υπολογιστών για τη διαχείριση των συμπτωμάτων τους και τη βελτίωση της ευημερίας τους σε μια μοναδική βρετανική δοκιμή.

Τεχνολογία καρκινοπαθείς: Εκατοντάδες καρκινοπαθείς επωφελήθηκαν από τη χρήση αλγορίθμων υπολογιστών για τη διαχείριση των συμπτωμάτων τους και τη βελτίωση της ευημερίας τους σε μια μοναδική βρετανική δοκιμή. Οι πρώιμοι ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου, του μαστού ή του γυναικολογικού καρκίνου συμμετείχαν στη δοκιμή του συστήματος eRAPID, το οποίο αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο του Leeds, το οποίο τους επέτρεψε να αναφέρουν διαδικτυακά συμπτώματα από το σπίτι και να λάβουν άμεση συμβουλή σχετικά με το εάν θα αυτοδιαχειρίζονται ή θα ζητήσουν ιατρική βοήθεια.

Οι ασθενείς ανέφεραν καλύτερο έλεγχο των συμπτωμάτων και φυσική ευεξία στις πρώτες εβδομάδες της θεραπείας, με το σύστημα να αποτρέπει την επιδείνωση των συμπτωμάτων σε περίπου 9% των ασθενών μετά από 12 εβδομάδες. Οι ασθενείς ανέφεραν περισσότερη εμπιστοσύνη στη διαχείριση της υγείας τους στο τέλος της τετράμηνης δοκιμαστικής περιόδου. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι βελτιώσεις στη σωματική ευεξία των ασθενών μπορούν να επιτευχθούν με οικονομικά αποδοτικό τρόπο χωρίς να αυξηθεί ο φόρτος εργασίας των κλινικών ιατρών.

Είναι η πρώτη τέτοια δοκιμή που προσφέρει αυτοματοποιημένες συμβουλές και μία από τις λίγες που επικεντρώνεται κυρίως σε ασθενείς πρώιμου σταδίου των οποίων η θεραπεία στοχεύει στη θεραπεία του καρκίνου. Η επικεφαλής του προγράμματος Καθηγήτρια Galina Velikova, στο Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας του Leeds στο St James’s, στο Πανεπιστήμιο του Leeds και στο Κέντρο Καρκίνου του Leeds, στο Leeds Teaching Hospitals NHS Trust, δήλωσε: «Αυξανόμενος αριθμός καρκινοπαθών λαμβάνει μια σειρά αντικαρκινικών θεραπειών που σημαίνει ότι οι ασθενείς ζουν περισσότερο και χρειάζονται μεγαλύτερες περιόδους φροντίδας και παρακολούθησης.

“Οι απομακρυσμένες επιλογές παρακολούθησης στο διαδίκτυο έχουν τη δυνατότητα να είναι επικεντρωμένες στον ασθενή, ασφαλή και αποτελεσματική προσέγγιση για την υποστήριξη ασθενών κατά τη διάρκεια της θεραπείας με καρκίνο και τη διαχείριση του αυξανόμενου κλινικού φόρτου εργασίας για τη φροντίδα του καρκίνου”.

Η Δρ. Kate Absolom, Πανεπιστημιακός Ακαδημαϊκός Συνεργάτης στο Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας του Leeds στο St James’s και το Ινστιτούτο Επιστημών Υγείας του Leeds στο Πανεπιστήμιο του Leeds, δήλωσε: “Τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα αυτής της μελέτης θα βοηθήσουν να ανοίξει το δρόμο για μελλοντική ανάπτυξη και βελτίωση. από αυτές τις παρεμβάσεις σε ευρύτερα περιβάλλοντα καρκίνου. Η πανδημία COVID19 υπογράμμισε την ανάγκη και επιτάχυνε τη στροφή προς τη φροντίδα με τεχνολογία, οπότε αυτά τα αποτελέσματα της μελέτης είναι πολύ επίκαιρα». Οι ασθενείς με καρκίνο μπορεί να παρουσιάσουν μια σειρά συμπτωμάτων, τα οποία μπορεί να προκληθούν από τον ίδιο τον καρκίνο, από άλλες καταστάσεις ή από παρενέργειες από χημειοθεραπεία και άλλες θεραπείες, που μερικές φορές απειλούν τη ζωή και απαιτούν επείγουσα νοσηλεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Νέο σύστημα αξιολόγησης της καινοτόμας τεχνολογίας υγείας

Η μείωση των τελομερών προστατεύει από τον καρκίνο

Η πρώτη εν Ελλάδι αυτόνομη μονάδα Καρδιο-Ογκολογίας στο ΓΑΝΠ ΜΕΤΑΞΑ

Το δύσκολο πέρασμα στη βιοοικονομία και τα σημαντικά οφέλη της βιοτεχνολογίας

Βιοτεχνολογία: Αν και η πανδημία Covid-19 προκάλεσε μείωση 7% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα το 2020 σε σύγκριση με το 2019, τα ατμοσφαιρικά αέρια του θερμοκηπίου συνεχίζουν να αυξάνονται.

Οι τεχνολογίες που μας βοηθούν να εξερευνήσουμε τους ωκεανούς

Ο άνθρωπος αν και εξαρτάται απόλυτα από τη θάλασσα, γνωρίζει για αυτήν πολύ λίγα έως ελάχιστα μέχρι τώρα. Τα συστήματα παρατήρησης του ωκεανού μας βοηθούν να διευρύνουμε τις γνώσεις μας σχετικά με τη θάλασσα.