Τεχνολογία

Τεχνολογία ηλεκτρομυογράφημα: Τι είναι το ηλεκτρομυογράφημα και πότε συστήνεται;

Τεχνολογία ηλεκτρομυογράφημα: Τι είναι το ηλεκτρομυογράφημα και πότε συστήνεται;

Τεχνολογία ηλεκτρομυογράφημα: Ένα ηλεκτρομυογράφημα χρησιμοποιεί μικροσκοπικές συσκευές που ονομάζονται ηλεκτρόδια για να μεταφράσει αυτά τα σήματα σε γραφήματα, ήχους ή αριθμητικές τιμές που στη συνέχεια ερμηνεύονται από έναν ειδικό.

Το ηλεκτρομυογράφημα είναι μια διαγνωστική διαδικασία για την αξιολόγηση της υγείας των μυών και των νευρικών κυττάρων που ελέγχουν τους κινητικούς νευρώνες. Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης εξέτασης μπορεί να αποκαλύψουν δυσλειτουργία νεύρων, μυϊκή δυσλειτουργία ή προβλήματα με τη μετάδοση σήματος από νεύρο σε μυ.

Το ηλεκτρομυογράφημα και το όφελός του

Οι κινητικοί νευρώνες μεταδίδουν ηλεκτρικά σήματα που προκαλούν συστολή των μυών. Ένα ηλεκτρομυογράφημα χρησιμοποιεί μικροσκοπικές συσκευές που ονομάζονται ηλεκτρόδια για να μεταφράσει αυτά τα σήματα σε γραφήματα, ήχους ή αριθμητικές τιμές που στη συνέχεια ερμηνεύονται από έναν ειδικό. Κατά τη διάρκεια του με βελόνα, ένα ηλεκτρόδιο βελόνας που εισάγεται απευθείας σε έναν μυ καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα σε αυτόν τον μυ. Ένα άλλο μέρος κομμάτι της συγκεκριμένης εξέτασης, χρησιμοποιεί αυτοκόλλητα ηλεκτροδίων που εφαρμόζονται στο δέρμα για τη μέτρηση της ταχύτητας και της ισχύος των σημάτων που ταξιδεύουν μεταξύ δύο ή περισσότερων σημείων. Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει την εξέταση εάν έχετε σημεία ή συμπτώματα που μπορεί να υποδεικνύουν διαταραχή των νεύρων ή των μυών. Τέτοια συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Μυρμήγκιασμα
  • Μούδιασμα
  • Μυϊκή αδυναμία
  • Μυϊκός πόνος ή κράμπες
  • Ορισμένοι τύποι πόνου στα άκρα

Τα αποτελέσματα της εξέτασης είναι συχνά απαραίτητα για να βοηθήσουν στη διάγνωση ή τον αποκλεισμό ορισμένων παθήσεων όπως:

  • Μυϊκές διαταραχές, όπως μυϊκή δυστροφία
  • Ασθένειες που επηρεάζουν τη σύνδεση μεταξύ του νεύρου και του μυός, όπως η βαριά μυασθένεια
  • Διαταραχές των νεύρων έξω από το νωτιαίο μυελό, όπως σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα ή περιφερικές νευροπάθειες
  • Διαταραχές που επηρεάζουν τους κινητικούς νευρώνες του εγκεφάλου ή του νωτιαίου μυελού, όπως η μυοτροφική πλάγια σκλήρυνση ή η πολιομυελίτιδα
  • Διαταραχές που επηρεάζουν τη νευρική ρίζα, όπως κήλη δίσκου στη σπονδυλική στήλη

Πιθανότατα θα σας ζητηθεί να φορέσετε νοσοκομειακή ρόμπα για τη διαδικασία και να ξαπλώσετε σε ένα τραπέζι εξέτασης. Για να προετοιμαστείτε για τη μελέτη, ο νευρολόγος ή ένας τεχνικός τοποθετεί επιφανειακά ηλεκτρόδια σε διάφορες θέσεις στο δέρμα σας, ανάλογα με το πού εμφανίζετε συμπτώματα. Μπορεί επίσης και ο νευρολόγος να εισάγει ηλεκτρόδια βελόνας σε διαφορετικά σημεία ανάλογα με τα συμπτώματά σας. Όταν η εξέταση είναι σε εξέλιξη, τα επιφανειακά ηλεκτρόδια θα μεταδώσουν κατά καιρούς ένα μικροσκοπικό ηλεκτρικό ρεύμα που μπορεί να αισθανθείτε ως τσούξιμο ή σπασμό. Το ηλεκτρόδιο της βελόνας μπορεί να προκαλέσει ενόχληση ή πόνο που συνήθως τελειώνει λίγο μετά την αφαίρεση της βελόνας. Μετά τη διαδικασία, μπορεί να εμφανίσετε κάποιο προσωρινό, μικρό μώλωπα όταν το ηλεκτρόδιο της βελόνας εισήχθη στον μυ σας. Αυτός ο μώλωπας θα εξαφανιστεί μέσα σε μερικές ημέρες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τεχνολογικοί προβληματισμοί για την προώθηση της ισότητας στην κλινική έρευνα

Η ιατρική περίθαλψη των κατοικίδιων εξελίσσεται

Η ζωή με διαβήτη αλλάζει χάρη στην ανάπτυξη της τεχνολογίας

Γιατί οι ασθενείς δεν χρησιμοποιούν την ιατρική τεχνολογία;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς χρησιμοποιείται η τεχνητή νοημοσύνη για να βοηθήσει τους τυφλούς μαθητές να "οπτικοποιήσουν" γραφήματα

Τεχνητή Νοημοσύνη:Η περίπλοκη, πλούσια σε δεδομένα και εξαιρετικά οπτική φύση τέτοιων μοντέλων τα καθιστά συχνά διαθλαστικά στην υποβοηθητική τεχνολογία, όπως συσκευές ανάγνωσης οθόνης και ηλεκτρονικές οθόνες braille, που μπορεί να χρησιμοποιούν οι μαθητές με προβλήματα όρασης στην τάξη.

Αλλαγή στον τρόπο ανίχνευσης του κορωνοϊού

Covid-19: Μια μέθοδος δοκιμής που εφευρέθηκε στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ πρόκειται να κυκλοφορήσει σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού τα εμπορικά δικαιώματά της αδειοδοτήθηκαν στον πάροχο δοκιμών COVID-19, Innova Medical Group.

Πώς η 3D τεχνολογία μπορεί να βελτιώσει τον τρόπο που γίνεται η λαπαροσκόπηση

Λαπαροσκόπηση: Η χρήση του 3D στη λαπαροσκόπηση σημαίνει μικρότερους χρόνους χειρουργικής επέμβασης, μικρότερη νοσηλεία και λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο σε σύγκριση με τη 2D.

Το τσιπ υπολογιστή που μιμείται τον εγκέφαλο έχει την αίσθηση του δέρματος

Έξυπνο ρολόι: οι υπερσύγχρονες πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης που ενσωματώνουν τη μηχανική μάθηση για τον εντοπισμό προτύπων σε εξαιρετικά πολύπλοκα σύνολα δεδομένων μπορούν να κάνουν καλύτερη δουλειά.

Πώς η ψηφιακή τεχνολογία ενισχύει την υγειονομική περίθαλψη;

Ψηφιακή υγεία: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός στην υγειονομική περίθαλψη έχει επιταχύνει τη χρήση τεχνολογιών όπως οι εφαρμογές για κινητά, η τεχνητή νοημοσύνη και η εικονική πραγματικότητα, προκειμένου να λυθούν μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης.