Τεχνολογία

Τεχνολογία ιατρική: Η τρισδιάστατη απεικόνιση είναι το μέλλον της ιατρικής

Τεχνολογία ιατρική: Η τρισδιάστατη απεικόνιση είναι το μέλλον της ιατρικής

Τεχνολογία ιατρική: Χειρούργοι μπορούν να δουν μια ακριβή τρισδιάστατη (3D) εικόνα να επιπλέει πάνω από το χειρουργικό τραπέζι, προτού καν αγγίξει το όργανο.

Φανταστείτε τον χειρουργό σας να κοιτάζει το σώμα σας τον εγκέφαλο, το συκώτι ή το πάγκρεας πριν από μια μεγάλη χειρουργική επέμβαση, αντί για τον συνηθισμένο τρόπο, να πλανιέται στα σκοτεινά σοκάκια ενός οργάνου με μια αόριστη ιδέα από μια σειρά σαρωμένων εικόνων. Με αυτόν τον τρόπο, η ομάδα των χειρουργών θα μπορούσε να δει μια ακριβή τρισδιάστατη (3D) εικόνα να επιπλέει πάνω από το χειρουργικό τραπέζι, προτού καν αγγίξει το όργανο.

Οι χειρουργοί και οι ιατροί σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν ένα παρόμοιο πρόβλημα όταν σχεδιάζουν οποιαδήποτε επεμβατική ή μη επεμβατική διαδικασία σε έναν ασθενή. Συχνά πρέπει να προγραμματίσουν εκ των προτέρων και να προετοιμαστούν για αυτό που δεν μπορούν να δουν και να εργαστούν με βάση έξυπνες εικασίες που βασίζονται στην προηγούμενη εμπειρία αντιμετώπισης παρόμοιων περιπτώσεων.

Για έναν αρχάριο χειρουργό, αυτά τα πρώτα χρόνια στο χειρουργείο μπορεί να είναι μεγάλη υπόθεση. Επιπλέον, στις μέρες μας οι φοιτητές στις περισσότερες ιατρικές σχολές, ιδιαίτερα στις ιδιωτικές, δεν έχουν αρκετή εμπειρία στο χειρισμό πτωμάτων. Ούτε εκτίθενται σε μεταθανάτιες διαδικασίες. Η συνέπεια – χάνουν ευκαιρίες να γνωρίσουν το ανθρώπινο σώμα σε όλη του την πολυπλοκότητα τόσο στενά όσο οι ιατρικοί προκάτοχοί τους. 

Τις τελευταίες δεκαετίες, μια σειρά από διαγνωστικές εξετάσεις, όπως η μαγνητική τομογραφία (MRI), η ηλεκτρονική τομογραφία (CT), ο υπέρηχος, η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET) και ούτω καθεξής έχουν κάνει τα πράγματα κάπως πιο εύκολα για τους χειρουργούς και τους ιατρούς. Ορισμένες εταιρείες τεχνολογίας προσπάθησαν πράγματι να συγχωνεύσουν αυτές τις εικόνες σε τρισδιάστατες
εικόνες, αλλά τέτοιες απεικονίσεις δεν ήταν καθόλου ακριβείς.

Πρόσφατα, μια πιο εκλεπτυσμένη τεχνολογία ολογραφικής απεικόνισης επέτρεψε στους επαγγελματίες του ιατρικού τομέα να εξετάσουν ακριβείς ποσοτικές μετρήσεις των ανατομικών στοιχείων μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Η μέθοδος είναι επαναστατική. Βοηθά στη δημιουργία τρισδιάστατων αιωρούμενων προβολών μέσω της εφαρμογής της «μικτής πραγματικότητας», η οποία μετατρέπει τα δεδομένα που συλλέγονται από συμβατικές εικόνες σάρωσης — MRI, CT ή PET — σε εικόνες πραγματικού κόσμου. Αυτά είναι σαν τρισδιάστατα ολογράμματα που εμφανίζονται στον πραγματικό φυσικό χώρο. Τα ολογράμματα επιτρέπουν ακόμη και στους γιατρούς ή τους χειρουργούς να λαμβάνουν ακριβείς ιατρικές αποφάσεις επιτρέποντάς τους να κόβουν εικονικούς ιστούς, όργανα και άλλα μέρη του σώματος από διάφορες γωνίες. 

Ένας από τους πρωτοπόρους στην τρισδιάστατη ολοϊατρική είναι η τεχνολογία Apoqlar με έδρα το Αμβούργο. Ονομάζεται VSI Holomedicine. Το «ιατρικό μετασύμπλεξο» μπορεί να μετατρέψει διάφορους τύπους σαρωμένων εικόνων σε ένα τρισδιάστατο ολόγραμμα για μια προοπτική 360 μοιρών σε ζωηρά ρεαλιστικά χρώματα. 

Εξάγει πληροφορίες στρώμα προς στρώμα από μεμονωμένες σαρώσεις μιας συγκεκριμένης περιοχής του σώματος για να δημιουργήσει ένα ανατομικά σωστό ολόγραμμα. Αυτό μπορεί να προβληθεί ή να τοποθετηθεί σχεδόν οπουδήποτε στο δωμάτιο – ας πούμε, κοντά στο τραπέζι του χειρουργού – μέσω ενός ακουστικού (που ονομάζεται συσκευή Hololens 2) για τη βελτίωση της προεγχειρητικής διαδικασίας σχεδιασμού. Η τεχνολογία έχει πιστοποιηθεί, αναπτυχθεί και συμβουλευτεί πολλά ιατρικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η πανδημία πυροδοτεί καινοτομίες στην ψηφιακή ορθοδοντική

Αξιοποίηση των δυνατοτήτων της τρισδιάστατης εκτύπωσης για επικαλύψεις ιατρικών συσκευών

Είναι κατάλληλη για εμάς και τι επιφυλάσσει το μέλλον;

Ρομποτική χειρουργική για την αντιμετώπιση υποτροπής της κήλης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς η τεχνολογία φέρνει επανάσταση στη διάγνωση και τη θεραπεία του γλαυκώματος;

Γλαύκωμα ψηφιακής εποχής: Η η διάγνωση και η θεραπεία του γλαυκώματος έχουν φέρει πραγματική επανάσταση, προσφέροντας νέα εργαλεία για την έγκαιρη ανίχνευση, παρακολούθηση και διαχείριση της νόσου.

ChatGPT - Αρωγός στη μείωση της διστακτικότητας εμβολιασμού και στην παροχή συστάσεων για τα ΣΜΝ

Για παράδειγμα, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τον τρόπο πρόληψης των ΣΜΝ, το chatbot συνέστησε πρακτικές ασφαλούς σεξ και εμβολιασμούς HPV καθώς και αποχή, αλλά απέτυχε να παράσχει καθοδήγηση σχετικά με άλλα βασικά στοιχεία, όπως η προφύλαξη πριν από την έκθεση στον ιό HIV.

Οι ρομποτικά υποβοηθούμενες μεταμοσχεύσεις πνευμόνων είναι στον ορίζοντα, λένε οι ερευνητές

Ο Δρ Hoetzenecker υπογράμμισε ότι οι ρομποτικές πλατφόρμες χρειάζονται σημαντική περαιτέρω ανάπτυξη προτού μπορέσουν τελικά να γίνουν επιλογή για μεταμόσχευση πνεύμονα.

Το AI κάνει την απεικόνιση του αμφιβληστροειδούς 100 φορές πιο γρήγορη

Ερευνητές στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας έχουν εφαρμόσει τεχνητή νοημοσύνη (AI) σε μια τεχνική που παράγει εικόνες υψηλής ανάλυσης κυττάρων στο μάτι. Αναφέρουν ότι με την τεχνητή νοημοσύνη, η απεικόνιση είναι 100 φορές πιο γρήγορη και βελτιώνει την αντίθεση της εικόνας 3,5 φορές. Η πρόοδος, λένε, θα προσφέρει στους ερευνητές ένα καλύτερο εργαλείο για την αξιολόγηση […]

Τεχνητή νοημοσύνη για την πρόβλεψη του κινδύνου εμφάνισης κατακλίσεων σε νοσηλευόμενους ασθενείς

Τα νοσοκομεία μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν για να ξεκινήσουν ένα πρόγραμμα βελτίωσης της ποιότητας για την πρόληψη τραυματισμών πίεσης που βελτιώνει τα αποτελέσματα και μειώνει σημαντικά την επιβάρυνση της νοσηλευτικής από τις τρέχουσες προσεγγίσεις παρακολούθησης.

Η πυξίδα κινητού τηλεφώνου επιτρέπει μετρήσεις ακριβείας, φέρνοντας επανάσταση στην παρακολούθηση της γλυκόζης

Η ενσωμάτωση της τεχνολογίας πυξίδας κινητών τηλεφώνων σε συσκευές παρακολούθησης γλυκόζης έχει πυροδοτήσει μια επανάσταση στις μετρήσεις ακριβείας, προσφέροντας μια πρωτοποριακή λύση για άτομα που αντιμετωπίζουν διαβήτη.