Τεχνολογία

Τεχνητή Νοημοσύνη και Ιατρική Απεικόνιση για την Αντιμετώπιση της COVID-19

Τεχνητή Νοημοσύνη και Ιατρική Απεικόνιση για την Αντιμετώπιση της COVID-19

Τα Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ ανακοίνωσε την έναρξη της λειτουργίας του Κέντρου Ιατρικής Απεικόνισης και Συλλογής/Επεξεργασίας Δεδομένων (MIDRC), μια φιλόδοξη προσπάθεια που θα αξιοποιήσει τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης και της ιατρικής απεικόνισης για την καταπολέμηση της COVID-19. Οι Καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ, <ahref=”https://mdimop.gr/covid19/”>https://mdimop.gr/covid19/), περιγράφουν τα βασικά σημεία του προγράμματος.

Πρόκειται για μια συνεργασία πολλαπλών θεσμικών και ακαδημαϊκών φορέων, με επικεφαλής το Εθνικό Ινστιτούτο >Βιοϊατρικής Απεικόνισης και Βιομηχανικής (NIBIB), που αποτελεί παράρτημα του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας, και το οποίο θα δημιουργήσει νέα εργαλεία που θα μπορούν να >χρησιμοποιήσουν οι γιατροί για την έγκαιρη ανίχνευση και εξατομικευμένες θεραπείες για ασθενείς με COVID-19. &quot;Αυτό το πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα συναρπαστικό γιατί θα μας δώσει νέους τρόπους για να μετατρέψουμε γρήγορα τα επιστημονικά ευρήματα σε πρακτικά εργαλεία απεικόνισης που θα ωφελήσουν τους ασθενείς με COVID-19&quot;, δήλωσε ο Bruce J. Tromberg, Ph.D., ιατρικής απεικόνισης και της τεχνητής νοημοσύνης από τον ακαδημαϊκό χώρο, τη >βιομηχανία και την κυβέρνηση για να φέρει σε πέρας αυτή τη σημαντική πρόκληση». Τα χαρακτηριστικά των πνευμόνων και της καρδιάς που έχουν μολυνθεί από τον ιό όπως εμφανίζονται στις διάφορες απεικονίσεις (π.χ αξονικές, μαγνητικές τομογραφίες κ.α) μπορούν να βοηθήσουν στην αξιολόγηση της σοβαρότητας της νόσου, στην πρόβλεψη της απόκρισης στη θεραπεία και στη βελτίωση των πρόγνωσης των ασθενών.

texniti noimosyni

Ωστόσο, μια μεγάλη πρόκληση είναι ο γρήγορος και ακριβής προσδιορισμός αυτών των ειδικών χαρακτηριστικών και η αξιολόγηση αυτών των πληροφοριών σε συνδυασμό με πολλά άλλα κλινικά συμπτώματα και εξετάσεις. Οι στόχοι του MIDRC είναι να οδηγήσει στην ανάπτυξη και εφαρμογή νέων διαγνωστικών εργαλείων , συμπεριλαμβανομένων αλγορίθμων μηχανικής μάθησης (machine learning), που θα επιτρέψουν την ταχεία και ακριβή αξιολόγηση της σοβαρότητας από της νόσου και θα βοηθήσουν τους γιατρούς να βελτιστοποιήσουν τη θεραπεία των ασθενών. Αυτή η προσπάθεια θα συγκεντρώσει ένα μεγάλο αποθετήριο απεικονίσεων του θώρακα (αξονικές τομογραφίες, απλές ακτινογραφίες κ.α) από ασθενείς με COVID-19, επιτρέποντας στους ερευνητές να αξιολογήσουν τόσο τα δεδομένα από τους πνεύμονες όσο και από την< καρδιά , να υποβάλουν κρίσιμα ερωτήματα για περαιτέρω έρευνα και να αναπτύξουν προγνωστικές υπογραφές στην απεικόνιση της COVID-19 που θα μπορούν να φανούν χρήσιμα στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης.

Αυτή η μεγάλη πρωτοβουλία ανταποκρίνεται στην εκφρασμένη ανάγκη της διεθνούς απεικονιστικής κοινότητας για ένα ασφαλές τεχνολογικό δίκτυο που θα επιτρέπει την ανάπτυξη και την ηθική εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης για τη λήψη των καλύτερων ιατρικών αποφάσεων για ασθενείς με COVID-19, ενώ τελικά, οι προσεγγίσεις που θα αναπτυχθούν θα μπορούσαν να ωφελήσουν και σε άλλες συνθήκες και νόσους.
 
Το MIDRC θα διευκολύνει την ταχεία και ευέλικτη συλλογή, ανάλυση και μεταφορά των απεικονίσεων και συναφών κλινικών δεδομένων. Η συνεργασία μεταξύ των διαφόρων οργανισμών βασίζεται στη μοναδική και συμπληρωματική εμπειρογνωμοσύνη κάθε ενός εντός της κοινότητας της ιατρικής απεικόνισης και στην αφοσίωση κάθε οργανισμού στην ποιότητα των δεδομένων απεικόνισης, την ασφάλεια, την πρόσβαση και τη βιωσιμότητα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η τεχνητή νοημοσύνη βοηθάει τους ανθρώπους να νιώθουν ότι ακούγονται

Πώς η τεχνολογία φέρνει επανάσταση στη διάγνωση και τη θεραπεία του γλαυκώματος;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ChatGPT - Αρωγός στη μείωση της διστακτικότητας εμβολιασμού και στην παροχή συστάσεων για τα ΣΜΝ

Για παράδειγμα, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τον τρόπο πρόληψης των ΣΜΝ, το chatbot συνέστησε πρακτικές ασφαλούς σεξ και εμβολιασμούς HPV καθώς και αποχή, αλλά απέτυχε να παράσχει καθοδήγηση σχετικά με άλλα βασικά στοιχεία, όπως η προφύλαξη πριν από την έκθεση στον ιό HIV.

Οι ρομποτικά υποβοηθούμενες μεταμοσχεύσεις πνευμόνων είναι στον ορίζοντα, λένε οι ερευνητές

Ο Δρ Hoetzenecker υπογράμμισε ότι οι ρομποτικές πλατφόρμες χρειάζονται σημαντική περαιτέρω ανάπτυξη προτού μπορέσουν τελικά να γίνουν επιλογή για μεταμόσχευση πνεύμονα.

Το AI κάνει την απεικόνιση του αμφιβληστροειδούς 100 φορές πιο γρήγορη

Ερευνητές στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας έχουν εφαρμόσει τεχνητή νοημοσύνη (AI) σε μια τεχνική που παράγει εικόνες υψηλής ανάλυσης κυττάρων στο μάτι. Αναφέρουν ότι με την τεχνητή νοημοσύνη, η απεικόνιση είναι 100 φορές πιο γρήγορη και βελτιώνει την αντίθεση της εικόνας 3,5 φορές. Η πρόοδος, λένε, θα προσφέρει στους ερευνητές ένα καλύτερο εργαλείο για την αξιολόγηση […]

Τεχνητή νοημοσύνη για την πρόβλεψη του κινδύνου εμφάνισης κατακλίσεων σε νοσηλευόμενους ασθενείς

Τα νοσοκομεία μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν για να ξεκινήσουν ένα πρόγραμμα βελτίωσης της ποιότητας για την πρόληψη τραυματισμών πίεσης που βελτιώνει τα αποτελέσματα και μειώνει σημαντικά την επιβάρυνση της νοσηλευτικής από τις τρέχουσες προσεγγίσεις παρακολούθησης.

Η πυξίδα κινητού τηλεφώνου επιτρέπει μετρήσεις ακριβείας, φέρνοντας επανάσταση στην παρακολούθηση της γλυκόζης

Η ενσωμάτωση της τεχνολογίας πυξίδας κινητών τηλεφώνων σε συσκευές παρακολούθησης γλυκόζης έχει πυροδοτήσει μια επανάσταση στις μετρήσεις ακριβείας, προσφέροντας μια πρωτοποριακή λύση για άτομα που αντιμετωπίζουν διαβήτη.

Πώς η ρομποτική χειρουργική βοηθά τους ογκολόγους και τους ασθενείς;

Eποχή τεχνολογίας: Τα τελευταία χρόνια, ο τομέας της υγείας έχει υποστεί μια αξιοσημείωτη μεταμόρφωση, όσον αφορά τις τεχνολογικές εξελίξεις. Έχει βοηθήσει και σε περιπτώσεις καρκίνου.