Τεχνολογία

Τεχνική υπέρηχος διάγνωση: Ακρίβεια και ποσοτική εκτίμηση για τους πνεύμονες

Τεχνική υπέρηχος διάγνωση: Ακρίβεια και ποσοτική εκτίμηση για τους πνεύμονες

Η τεχνική υπερήχων προσφέρει πιο ακριβείς, ποσοτικές εκτιμήσεις της υγείας των πνευμόνων

Τεχνική υπέρηχος διάγνωση: Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας έχουν αναπτύξει μια τεχνική που χρησιμοποιεί υπερήχους για την παροχή μη επεμβατικών αξιολογήσεων της πνευμονικής ίνωσης και του πνευμονικού οιδήματος. Η τεχνική έχει αποδειχθεί αποτελεσματική τόσο για την ποσοτικοποίηση των ουλών των πνευμόνων όσο και για την ανίχνευση του πνευμονικού υγρού σε αρουραίους. Μια μελέτη για το πνευμονικό οίδημα στον άνθρωπο βρίσκεται σε εξέλιξη. Η νέα τεχνική υπερήχων είναι σημαντική επειδή θα επιτρέψει στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να καθορίσουν πόσο αποτελεσματικές είναι οι ιατρικές παρεμβάσεις στη μείωση των ουλών των πνευμόνων ( πνευμονική ίνωση ) ή του υγρού στους πνεύμονες ( πνευμονικό οίδημα ).

“Η εκτίμηση της έκτασης της ίνωσης στον πνεύμονα απαιτεί επί του παρόντος ηλεκτρονική τομογραφία (CT) και εξελιγμένες δοκιμές πνευμονικής λειτουργίας “, λέει η Marie Muller, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια μηχανικής και αεροδιαστημικής στο NC State. Και οι δύο πτυχές της αξιολόγησης παρουσιάζουν προκλήσεις.

“Οι αξονικές τομογραφίες χρησιμοποιούν ακτινοβολία, οπότε θέλετε να περιορίσετε τη χρήση τους. Είναι επίσης ακριβά και απαιτούν εκπαιδευμένο ακτινολόγο. Για όλους αυτούς τους λόγους, δεν είναι κατάλληλα για συχνή παρακολούθηση. Ο υπέρηχος είναι μια καλή λύση επειδή  είναι φορητός, είναι σχετικά φθηνός και η τεχνική μας δίνει αποτελεσματικά στους χρήστες μια ποσοτική αξιολόγηση της ίνωσης”.

“Ένα από τα τεστ πνευμονικής λειτουργίας ονομάζεται τεστ DLCO”, λέει ο Δρ Tom Egan, συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής χειρουργικής στο UNC. “Η δοκιμή DLCO μετρά την ποσότητα της επιφάνειας ανταλλαγής αερίου στον πνεύμονα και απαιτεί εξειδικευμένο εξοπλισμό που δεν θα βρείτε έξω από νοσοκομεία και μερικές μεγάλες πνευμονικές κλινικές. Η εξειδικευμένη τεχνολογία σημαίνει ότι αυτός ο έλεγχος μπορεί να είναι ακριβός – ειδικά τώρα, λόγω του ότι αυξημένες διαδικασίες απολύμανσης σχετίζονται με την πανδημία COVID-19. Εάν αυτή η νέα τεχνολογία υπερήχων μπορεί να μειώσει την εξάρτησή μας από τις δοκιμές DLCO, αυτό θα μειώσει πιθανώς το κόστος για τους ασθενείς”.

“Η δυνατότητα παρακολούθησης του πνευμονικού οιδήματος σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια θα ήταν επίσης πολύ χρήσιμη”, λέει ο Muller. Αυτό γίνεται συχνά με την εκτίμηση των διακυμάνσεων στο σωματικό βάρος του ασθενούς, προκειμένου να εκτιμηθεί πόσα ρευστά έχει συλλέξει στους πνεύμονες του ασθενούς – κάτι που δεν είναι τόσο συγκεκριμένο όσο θα θέλαμε να είναι.

“Λάβαμε πρόσφατα επιχορήγηση από το NIH για να διερευνήσουμε εάν η νέα μας τεχνική υπερήχων μπορεί να ποσοτικοποιήσει το πνευμονικό οίδημα σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια”.  “Η πνευμονική ίνωση είναι ένα μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας”, λέει ο Egan. «Η πιο κοινή μορφή πνευμονικής ίνωσης επηρεάζει 200.000 Αμερικανούς, με 50.000 νέες περιπτώσεις να διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο. “Το πνευμονικό οίδημα είναι μια άλλη κοινή πάθηση. Μπορεί να προκληθεί από διάφορες καταστάσεις υγείας, αλλά επηρεάζει περισσότερο από το 75% των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια.”

Η νέα τεχνική χρησιμοποιεί τα πολλαπλά στοιχεία μετατροπέα σε συμβατικούς ανιχνευτές υπερήχων για να κατευθύνει πολλαπλά κύματα υπερήχων στον πνευμονικό ιστό. Καθώς τα κύματα υπερήχων επιστρέφουν στον μετατροπέα, τα δεδομένα συλλέγονται και τροφοδοτούνται σε ένα υπολογιστικό μοντέλο που καθορίζει την πυκνότητα των υγιών κυψελίδων στον πνεύμονα. Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να παρέχει μια ποσοτική εκτίμηση της ποσότητας της ίνωσης στον πνευμονικό ιστό. Οι ερευνητές εξετάζουν εάν μπορεί επίσης να ποσοτικοποιήσει την ποσότητα νερού στον πνεύμονα. Η παρούσα εργασία καταδεικνύει την αποτελεσματικότητα της τεχνικής στην εκτίμηση της πνευμονικής ίνωσης και του οιδήματος σε αρουραίους.

“Η αυτοματοποιημένη ποσοτική αξιολόγηση θα επέτρεπε στην τεχνολογία να χρησιμοποιηθεί από προσωπικό με ελάχιστη εκπαίδευση και  στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να συγκρίνουν δεδομένα με την πάροδο του χρόνου”, λέει ο Muller. “Για παράδειγμα, οι φροντιστές θα μπορούσαν να γνωρίζουν εάν το οίδημα ενός ασθενούς επιδεινώνεται ή χειροτερεύει.”

“Επειδή αυτό είναι υπερηχογράφημα, οι άνθρωποι δυσκολεύονται να κατανοήσουν αυτήν την ιδέα: δεν υπάρχουν εικόνες, η έξοδος είναι ένας αριθμός”, λέει ο Egan. “Το ποσοτικό στοιχείο αυτής της εργασίας είναι ιδιαίτερα σημαντικό, δεδομένου ότι οι προηγούμενες προσεγγίσεις για την αξιολόγηση της υγείας των πνευμόνων με υπερήχους θα μπορούσαν πραγματικά να παρέχουν ποιοτικές αξιολογήσεις”, λέει ο Muller. “Θα μπορούσαν να πουν ότι η υγεία των πνευμόνων ήταν κακή ή καλή, αλλά δεν μπορούσε να σας δώσει μετρήσιμες λύσεις μεταξύ των δύο”.

Οι ερευνητές έλαβαν χρηματοδότηση για μια μελέτη που επικεντρώθηκε στη χρήση της τεχνικής για την εκτίμηση του πνευμονικού οιδήματος σε ασθενείς και ζητούν χρηματοδότηση για να συνεχίσουν το έργο σε ασθενείς με πνευμονική ίνωση. «Έχουμε δει νέες θεραπείες να έρχονται online τα τελευταία χρόνια για ασθενείς με πνευμονική ίνωση», λέει ο Egan. «Θα ήταν πολύτιμο να καθοριστεί πόσο αποτελεσματικοί είναι και ποιοι παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στην αποτελεσματικότητά τους».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

"Όπλο" μελέτης ο τεχνητός πνεύμονας για τον κορωνοϊό

Οι ερευνητές μετέτρεψαν με επιτυχία πνευμονοβλάστες

Οι πνεύμονες είναι και αιμοποιητικά όργανα

Η εφαρμογή των ψηφιακών συστημάτων υγείας στις πόλεις

Τα ψηφιακά συστήματα υγείας χρησιμοποιούν την τεχνολογία πληροφοριών και τα εργαλεία, τις υπηρεσίες και τις διαδικασίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών για να διευκολύνουν την καλύτερη υγεία των ασθενών

Η τεχνολογία κοντά στα προβλήματα της ερωτικής μας ζωής

Ένα app που έχει στην καρδιά του την επιστήμη, βοηθώντας τον χρήστη να διαχειριστεί άβολα ζητήματα σεξουαλικής φύσης. Αλλά και να βελτιώσει την απόλαυση, ακόμα και τις επιδόσεις του στο κρεβάτι μέσω πρακτικών ασκήσεων.

Μάσκα που απενεργοποιεί τους ιούς χρησιμοποιώντας θερμότητα

Μάσκες Κορωνοϊός: Το ΜΙΤ κατασκευάζει μάσκα που εξοντώνει τον Covid 19.  Οι ερευνητές του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης συνεργάστηκαν και δημιούργησαν μια μάσκα που παγιδεύει και εξουδετερώνει την επιβλαβή δράση του κορονοϊού με όπλο την θερμότητα. Οι μάσκες έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές στο φιλτράρισμα ιών όπως ο ιός SARS-CoV-2, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο μόλυνσης. Μια ομάδα ερευνητών […]

Η εξέλιξη στην ιατρική τεχνολογία φέρνει αυτοματοποιημένα εργαστήρια

Η εργαστηριακή πληροφορική και η ρομποτική μπορεί να λάβουν πολλές μορφές, συμπεριλαμβανομένου του γνωστού πειραματισμού υψηλής απόδοσης έως τις πλήρεις ψηφιακές πλατφόρμες και τους ενσωματωμένους αισθητήρες για την παρακολούθηση πειραμάτων