Τεχνολογία

Τα smartphone σύντομα σε ρόλο ανιχνευτή αλκοόλ

Τα smartphone σύντομα σε ρόλο ανιχνευτή αλκοόλ

Δεν είναι πάντα εύκολο να υπολογίσουμε πόσο αλκοόλ έχουμε καταναλώσει, αλλά το κινητό μας τηλέφωνο μπορεί να βοηθήσει σε αυτό – αντιλαμβανόμενο αλλαγές στον τρόπο που περπατάμε. Η απόκτηση πρόσβασης σε δεδομένα πραγματικού χρόνου για περιπτώσεις μέθης θα μπορούσε να μας βοηθήσει να μειώσουμε την πρόσληψη αλκοόλ, να μας εμποδίσει να πιούμε παραπάνω, ακόμα και να μας προειδοποιήσει, λένε τώρα ερευνητές από το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Pittsburgh.

Ο ερευνητής και καθηγητής Brian Suffoletto μελέτησε μαζί με την ομάδα του 22 ενήλικες 21-43 ετών και τους έδωσε ένα ποτήρι βότκα με αρκετό αλκοόλ για να παράγει συγκέντρωση 0.2% στην αναπνοή. Στις ΗΠΑ, το νόμιμο όριο για την οδήγηση είναι στο 0.08%. Οι συμμετέχοντες είχαν μία ώρα για να πιουν το ποτό και στη συνέχεια οι επιστήμονες μετρούσαν την συγκέντρωση αλκοόλ στην αναπνοή τους ανά μία ώρα σε διάστημα επτά ωρών, καθώς εκείνοι περπατούσαν σε ίσια γραμμή για 10 βήματα, πριν κάνουν μια στροφή και ξαναπερπατήσουν για άλλα 10 βήματα.

Οι ερευνητές έδεσαν ένα smartphone στη μέση των συμμετεχόντων με μια ελαστική ζώνη. Με τη χρήση μιας εφαρμογής, το τηλέφωνο μετρούσε την ταχύτητα αλλά και τις κινήσεις προς όλες τις κατευθύνσεις καθώς οι συμμετέχοντες κινούνταν. Στο 90% των φορών, οι ερευνητές μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τις αλλαγές που εντόπιζαν οι σένσορες του τηλεφώνου και της εφαρμογές για να εντοπίσουν πότε το τα επίπεδα του αλκοόλ στο αίμα ξεπερνούσε το όριο του 0.08%.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα κινητά μας τηλέφωνα θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα στο να αναγνωρίζουν αλλαγές στην κίνηση και στο περπάτημά μας που σχετίζονται με το αλκοόλ. Έχουμε ήδη ισχυρούς αισθητήρες που κουβαλάμε μαζί μας όπου κι αν πάμε. Χρειάζεται να μάθουμε πώς να τους χρησιμοποιούμε καλύτερα για να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία.

Οι συγκεκριμένοι ερευνητές σκοπεύουν να συνεχίζουν την έρευνα πάνω σε αυτή την πολύτιμη χρήση του κινητού τηλεφώνου, τοποθετώντας το τις επόμενες φορές στο χέρι και στην τσέπη των συμμετεχόντων για να μελετήσουν την αποτελεσματικότητα της συσκευής ως προς την αναγνώριση των σημαντικών σημαδιών που μαρτυρούν υψηλή και επικίνδυνη κατανάλωση αλκοόλ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια χαρακτηριστικά κάνουν την σιλικόνη ακαταμάχητη στην ιατρική βιομηχανία;

Η τηλεϊατρική συνεχίζει να αυξάνεται το 2021, λιγότερο όμως από το 2020

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Άλματα προόδου στον τομέα των τηλεματικών υποδομών στη Γερμανία

Γερμανία ψηφιακή υγεία: Δημοσιεύτηκε ο Άτλας της Τηλεματικής Υποδομής, παρέχοντας μια ενημέρωση για την τρέχουσα κατάσταση της ψηφιακής αρχιτεκτονικής υγείας στη Γερμανία με ενδιαφέροντα ευρήματα.

Παρακολούθηση ασθενών που έχουν υποβληθεί σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση στην κοιλιά για λοιμώξεις χειρουργικού σημείου από γιατρούς με smartphone

Είπε επίσης ότι η μελέτη ήταν και σημαντική και καλά σχεδιασμένη και προσθέτει σε ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων που υποδηλώνουν ότι τα smartphones διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στον τρόπο με τον οποίο οι ασθενείς έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.

Πώς επηρέασε η απομακρυσμένη εργασία τις εργαζόμενες μητέρες;

Remote work μητέρες: Τα επίπεδα άγχους των εργαζόμενων μητέρων εκτινάχτηκαν στα ύψη τις πρώτες μέρες της πανδημίας, επηρεάζοντας την ικανότητά τους να αντεπεξέρχονται στις ευθύνες του σπιτιού και οδηγώντας σε εξουθένωση.

Μια κάμερα υψηλής ανάλυσης αλλάζει τα δεδομένα στην ψηφιακή υγεία

Κάμερα υψηλής ανάλυσης ιατρική: Λόγω της υψηλής χρονικής της ανάλυσης, η μέθοδος έχει τη δυνατότητα να απεικονίσει αντικείμενα που κινούνται γρήγορα, όπως η καρδιά που χτυπά μέσα από το στήθος.

Τα smartphones προκαλούν τις περισσότερες πυρκαγιές στον Καναδά

Smartphones πυρκαγιά: Καταγράφηκαν 183 πυρκαγιές στον Καναδά τα τελευταία πέντε χρόνια που αφορούσαν τηλέφωνα και τα αξεσουάρ τους. Η δεύτερη πιο συχνή αιτία πυρκαγιών συσκευών ήταν οι θερμοστάτες, με 104 πυρκαγιές.

Το femtech ακμάζει ως τάση στην υγειονομική περίθαλψη

Femtech: Η παγκόσμια χρηματοδότηση για νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) στον κλάδο ξεπερνά το όριο του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για πρώτη φορά φέτος, ενώ ο κλάδος έχει τεράστιες δυνατότητες αγοράς.

Πώς να προστατευτείτε από το μονοξείδιο του άνθρακα

Μονοξείδιο άνθρακα δηλητηρίαση: Κάθε χρόνο στην Αμερική, περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι επισκέπτονται τα επείγοντα για δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα και περισσότεροι από 400 άνθρωποι πεθαίνουν. 

Η μεγάλη πρόκληση ψηφιακής διαλειτουργικότητας στην υγεία

Διαλειτουργικότητα: Η απρόσκοπτη διαλειτουργικότητα μεταξύ πληροφορικής και υγείας είναι μια κρίσιμη απαίτηση για τον έλεγχο της αναφοράς δημόσιας υγείας, την αντιστοίχιση ασθενών και τη μείωση του φόρτου του παρόχου.