Τεχνολογία

Στοιχεία ασθενών υγεία: 3 πυλώνες επιτυχημένης εφαρμογής αναλυτικών δεδομένων

Στοιχεία ασθενών υγεία: 3 πυλώνες επιτυχημένης εφαρμογής αναλυτικών δεδομένων

Στοιχεία ασθενών υγεία: Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα μεγάλα συστήματα υγείας προσαρμόστηκαν γρήγορα και διαχειρίστηκαν διάφορες ροές εργασίας περίθαλψης και λειτουργίας. Τα δεδομένα αποθηκεύτηκαν, κανονικοποιήθηκαν και αναλύθηκαν από πολλές πηγές.

Στην εποχή της COVID-19, τα συστήματα υγείας αναγνωρίζουν ότι η υπάρχουσα υποδομή δεδομένων είναι ανεπαρκής. Εδώ είναι τα τρία πράγματα που χρειάζονται μεγάλα σύνολα δεδομένων για να είναι χρήσιμα. Τα φορητά και οι εφαρμογές smartphone έχουν αυξηθεί σε δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια. Περισσότεροι ασθενείς παρακολουθούν μόνοι τους τις παραμέτρους της υγείας τους και φέρνουν αυτά τα δεδομένα στα ραντεβού. Σύμφωνα με την Gartner, το 2021, οι παγκόσμιες δαπάνες των τελικών χρηστών για φορητές συσκευές θα ανέλθουν σε 81,5 δισεκατομμύρια δολάρια, αύξηση 18,1% από 69 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020. Σήμερα, οι καταναλωτές υγειονομικής περίθαλψης είναι εξουσιοδοτημένοι με τα δεδομένα υγείας που είναι άμεσα διαθέσιμα μέσω εργαλείων και συσκευών πληροφόρησης για την υγεία.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα μεγάλα συστήματα υγείας προσαρμόστηκαν γρήγορα και διαχειρίστηκαν διάφορες ροές εργασίας περίθαλψης και λειτουργίας. Τα δεδομένα αποθηκεύτηκαν, κανονικοποιήθηκαν και αναλύθηκαν από πολλές πηγές. Συγκέντρωσαν δεδομένα από διαφορετικές πηγές και δημιούργησαν ροές εργασιών εφοδιαστικής αλυσίδας για την παράδοση κιτ ΜΑΠ, τη διατήρηση ιατρικών καταλόγων, την παρακολούθηση ασθενών που χρειάζονται τεστ COVID-19, τη βελτίωση των εικονικών και τηλεϊατρικών πλατφορμών για τη φροντίδα των επισκέψεων ρουτίνας και την εγκατάσταση απομακρυσμένων συσκευών για τον συντονισμό της φροντίδας ηλικιωμένων και ευάλωτη φροντίδα ασθενών.

Τα δεδομένα έγιναν η πηγή στην οποία στράφηκαν τεράστιοι οργανισμοί για να ενώσουν όλα τα κομμάτια παζλ σε μια υποδομή cloud. Στην εποχή της COVID-19, τα συστήματα υγείας αναγνωρίζουν ότι η υπάρχουσα υποδομή δεδομένων είναι ανεπαρκής για να καλύψει τις διαφορετικές ανάγκες πολλών ενδιαφερομένων. Οι μεγάλοι όγκοι δεδομένων απαιτούν τρία πράγματα για να είναι χρήσιμοι: ένα μέρος για να ζεις – φιλοξενία σε σύννεφο, δυνατότητα ανταλλαγής – διαλειτουργικότητα και κατανόηση των προτύπων σημασιολογίας ή γλώσσας – ορολογίας.

Ας τα δούμε πιο αναλυτικά:

  • Cloud υγείας: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων χρησιμοποιεί τη δύναμη του cloud εδώ και αρκετό καιρό, κάνοντας μερικές μετεγκαταστάσεις των τεχνολογικών υποδομών τους στο cloud. Σήμερα, τα περισσότερα συστήματα υγείας είναι σε ένα υβριδικό μοντέλο, με ορισμένες εφαρμογές στο cloud και ορισμένες εντός των εγκαταστάσεων. Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας όπως η Google, η Microsoft, η Amazon και η Salesforce παρέχουν την υποδομή που περιλαμβάνει απορρόφηση δεδομένων σε πολλαπλές μορφές, μετατροπή δεδομένων σε τυπικές μορφές υγειονομικής περίθαλψης, αποθήκευση και, τέλος, κοινή χρήση τους σε χρήστες σε μορφή FHIR. Ένα σύννεφο υγείας είναι μια ενοποιημένη αποθήκη δεδομένων σε συστήματα και ρυθμίσεις φροντίδας. Εξουσιοδοτεί τους οργανισμούς υγειονομικής περίθαλψης να αναπτύσσουν γρήγορα επεκτάσιμες εφαρμογές που ξεκλειδώνουν τη δύναμη των δεδομένων για τη βελτίωση των κλινικών, λειτουργικών και οικονομικών αποτελεσμάτων.
  • Διαλειτουργικότητα: Οι μορφές δεδομένων υγειονομικής περίθαλψης περιλαμβάνουν κείμενο, γραφικά, αριθμητικά, χαρτί, ψηφιακά, φωτογραφίες, βίντεο, πολυμέσα, ακτινολογικές εικόνες, κυματομορφές ΗΚΓ και άλλες που το περιπλέκουν περαιτέρω. Τα ανεπεξέργαστα δεδομένα στην υγειονομική περίθαλψη μπορούν να είναι σε διάφορες μορφές, συμπεριλαμβανομένων επίπεδων αρχείων, XML, JSON, αποσπασμάτων βάσης δεδομένων και εγγράφων που βασίζονται σε πρότυπα όπως HL7, CDA ή X12. Μια πλατφόρμα cloud πρέπει να αναλύει, να κωδικοποιεί και να αποθηκεύει τα δεδομένα σε ένα ενοποιημένο μοντέλο δεδομένων με τυπικές οντολογίες. Μόνο τότε μπορεί να αξιοποιηθεί από μεταγενέστερες εφαρμογές για την υποστήριξη των ασθενών και των παρόχων τους σε κάθε βήμα του ταξιδιού. Η κανονικοποίηση αυτών των δεδομένων και η εκτέλεση έξυπνων αλγορίθμων από πάνω τους μπορεί να προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για όλες τις λειτουργίες.
  • Τυπικές ορολογίες: Έχοντας διαφορετικά συστήματα μιλούν την ίδια γλώσσα ως μέρος της τυποποιημένης άσκησης οντολογίας. Οι συνιστώμενες κατηγορίες δεδομένων USCDI για κλινικά και διοικητικά δεδομένα ορίζουν τα συνιστώμενα πρότυπα ορολογίας για τη διαλειτουργικότητα. Πρόσφατα, το USCDI τροποποίησε τη δεύτερη επανάληψη των προτύπων δεδομένων για να καλύψει τους κοινωνικοοικονομικούς καθοριστικούς παράγοντες της υγείας, του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου. Αυτά γίνονται μια βασική πηγή δεδομένων για την παρακολούθηση και τη δημιουργία ισότητας στην υγεία. Οι πλατφόρμες δεδομένων υγειονομικής περίθαλψης, για παράδειγμα, παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τη διαθεσιμότητα θρεπτικών τροφών από έναν ασθενή ή βοηθούν τους κλινικούς ιατρούς να κατανοήσουν τα χαρακτηριστικά του πώς ζει ένας ασθενής και πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει τη συνολική του ευεξία.

 

Οι παραπάνω τρεις τομείς, αφού αντιμετωπιστούν, μπορούν να εκπληρώσουν πολλές περιπτώσεις κατάντη χρήσης. Οι διοικητικοί ηγέτες μπορούν να εντοπίσουν κενά στις προμήθειες γνωρίζοντας την κατανάλωση στα αντίστοιχα κλινικά τμήματα. Με τη δύναμη ενός ενιαίου πίνακα εργαλείων, τα δεδομένα από συνδεδεμένες συσκευές μπορούν να αποκαλύψουν κενά στη φροντίδα και να βοηθήσουν στην έναρξη δραστηριοτήτων ενημέρωσης για ευάλωτους πληθυσμούς. Μια προοπτική 360 μοιρών ενός μεμονωμένου ασθενούς ή μιας ομάδας ασθενών μπορεί να καθορίσει δείκτες ποιότητας για ρυθμιστικές ανάγκες. Οι διεπαφές API που βασίζονται στο FHIR βοηθούν επίσης τους προγραμματιστές εφαρμογών να αναπτύξουν γρήγορα φιλικές προς το χρήστη εφαρμογές για κινητά που μπορούν εύκολα να συνδεθούν με ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία και να παρέχουν κρίσιμες πληροφορίες σε ασθενείς και γιατρούς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα ρομπότ ένα βήμα πιο κοντά στην υγειονομική περίθαλψη

Νέο μοντέλο μηχανικής μάθησης στον αγώνα κατά του καρκίνου μαστού

Η Bayer Ελλάς υποστηρίζει ουσιαστικά το σύστημα υγείας της χώρας μας

Η τηλεϊατρική συνεχίζει να αυξάνεται το 2021, λιγότερο όμως από το 2020

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ακριβέστερο το app ελέγχου κοπράνων από την κρίση του ασθενούς

Εφαρμογή: Εκτός από τη βελτίωση της ικανότητας του γιατρού να αξιολογεί την πεπτική υγεία των ασθενών του, αυτή η εφαρμογή θα μπορούσε να είναι επωφελής για κλινικές δοκιμές μειώνοντας τη μεταβλητότητα των μέτρα έκβασης των κοπράνων.

Facebook: Αναρτήσεις αποκαλύπτουν όσους κινδυνεύουν από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Facebook: Τα δεδομένα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης χρησιμεύουν ως μια άμεσα διαθέσιμη, πλούσια και υποεκμετάλλευτη πηγή για την κατανόηση σημαντικών προβλημάτων δημόσιας υγείας, συμπεριλαμβανομένης της υπερβολικής χρήσης αλκοόλ.

Τεχνολογία: Η Ion Beam Applications αποκτά τη Modus QA

Τεχνολογία: Η IBA (Ion Beam Applications), μια εταιρεία τεχνολογίας επιταχυντών σωματιδίων και λύσεων διασφάλισης ποιότητας δοσιμετρίας, εξαγόρασε την Modus Medical Devices (Modus QA), μια καναδική εταιρεία με έδρα το Λονδίνο του Οντάριο, που ειδικεύεται στα προσομοιώματα για τη διασφάλιση ποιότητας για ακτινοθεραπεία.

Aξιόπιστη τεχνική για διάγνωση καρκίνου του πνεύμονα

Η επεμβατική πνευμονολογία αποτελεί εξειδίκευση της πνευμονολογίας και παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διάγνωση και την αντιμετώπιση νοσημάτων του αναπνευστικού καθώς και άλλων πολυσυστηματικών νοσημάτων, μέσω εξελιγμένων βρογχοσκοπικών τεχνικών.

Οι περισσότεροι ασθενείς έχουν θετικές απόψεις για την τεχνητή νοημοσύνη στην ιατρική

AI υγεία: Οι ασθενείς μπορούν να επωφεληθούν από την εκπαίδευση σχετικά με τον τρόπο ενσωμάτωσης της τεχνητής νοημοσύνης στη φροντίδα και τον βαθμό στον οποίο οι κλινικοί γιατροί βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη για να βοηθήσουν στη λήψη αποφάσεων.