Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Τεχνολογία

Starlink SpaceX: Γιατί είναι τόσο ακριβό το Starlink του Έλον Μασκ;

Starlink SpaceX: Γιατί είναι τόσο ακριβό το Starlink του Έλον Μασκ;

Starlink SpaceX: Ο στόχος του Starlink είναι να παρέχει παγκόσμια, υψηλής ταχύτητας και χαμηλής καθυστέρησης κάλυψη στο Διαδίκτυο σε υποεξυπηρετούμενες και απομακρυσμένες περιοχές σε όλο τον κόσμο.

Το Starlink είναι ένα έργο δορυφορικού διαδικτυακού αστερισμού που αναπτύχθηκε από τη SpaceX, την αεροδιαστημική εταιρεία που ιδρύθηκε από τον Έλον Μασκ. Ο στόχος του Starlink είναι να παρέχει παγκόσμια, υψηλής ταχύτητας και χαμηλής καθυστέρησης κάλυψη στο Διαδίκτυο σε υποεξυπηρετούμενες και απομακρυσμένες περιοχές σε όλο τον κόσμο. Στόχος του είναι να προσφέρει αξιόπιστη σύνδεση στο Διαδίκτυο σε περιοχές όπου η παραδοσιακή επίγεια υποδομή Διαδικτύου είναι δύσκολο να αναπτυχθεί.

Το δίκτυο Starlink αποτελείται από χιλιάδες μικρούς δορυφόρους σε χαμηλή τροχιά της Γης (LEO), που σχηματίζουν έναν μεγα-αστερισμό. Αυτοί οι δορυφόροι συνεργάζονται για να δημιουργήσουν ένα δίκτυο που εκπέμπει σήματα Διαδικτύου σε επίγεια τερματικά χρηστών, γνωστά ως «πιάτα Starlink» ή «δέκτες Starlink». Τα τερματικά των χρηστών είναι εξοπλισμένα με κεραίες συστοιχίας φάσεων που μπορούν να κατευθύνουν ηλεκτρονικά το σήμα του δορυφόρου, διατηρώντας μια σύνδεση με τους δορυφόρους καθώς κινούνται στον ουρανό.

Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του Starlink;

 • Δορυφόροι χαμηλής τροχιάς της Γης: Οι δορυφόροι Starlink περιφέρονται σε υψόμετρα πολύ χαμηλότερα από τους παραδοσιακούς γεωστατικούς δορυφόρους. Αυτό μειώνει τον λανθάνοντα χρόνο επικοινωνίας (ping) και επιτρέπει την ταχύτερη μετάδοση δεδομένων.
 • Μεγάλος αστερισμός: Ο αστερισμός Starlink αναμένεται να αποτελείται από δεκάδες χιλιάδες δορυφόρους, καθιστώντας τον έναν από τους μεγαλύτερους δορυφορικούς αστερισμούς που έχουν εκτοξευθεί ποτέ.
 • Παγκόσμια κάλυψη: Το Starlink στοχεύει να παρέχει διαδικτυακή κάλυψη σχεδόν σε κάθε μέρος του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων απομακρυσμένων και αγροτικών περιοχών με περιορισμένη ή καθόλου υπάρχουσα υποδομή Διαδικτύου.
 • Αγροτική ευρυζωνική λύση: Η Starlink έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει το «ψηφιακό χάσμα» προσφέροντας ευρυζωνική πρόσβαση υψηλής ταχύτητας σε αγροτικές και υποεξυπηρετούμενες κοινότητες, όπου οι παραδοσιακοί πάροχοι Διαδικτύου αγωνίζονται να φτάσουν.
 • Δοκιμή Beta: Από την τελευταία μου ενημέρωση τον Σεπτέμβριο του 2021, το Starlink λειτουργούσε σε μια δημόσια φάση beta, γνωστή ως “Better Than Nothing Beta”. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, οι χρήστες σε επιλεγμένες περιοχές προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν στη δοκιμή της υπηρεσίας και στην παροχή σχολίων.
 • Συνεχιζόμενη επέκταση: Η SpaceX συνεχίζει να εκτοξεύει τακτικά παρτίδες δορυφόρων Starlink για να επεκτείνει την κάλυψη και να βελτιώσει την ποιότητα των υπηρεσιών.

 

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι όπως συμβαίνει με οποιαδήποτε υπηρεσία διαδικτύου που βασίζεται σε δορυφόρους, το Starlink ενδέχεται να αντιμετωπίσει περιστασιακές διακοπές της υπηρεσίας λόγω παραγόντων όπως οι ατμοσφαιρικές συνθήκες και η θέση του δορυφόρου. Επιπλέον, καθώς το έργο βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές ή βελτιώσεις στην τεχνολογία και τις προσφορές υπηρεσιών στο μέλλον.

Το Starlink αντιπροσωπεύει μια φιλόδοξη προσπάθεια γεφύρωσης του ψηφιακού χάσματος και παροχής παγκόσμιας σύνδεσης στο Διαδίκτυο χρησιμοποιώντας προηγμένη δορυφορική τεχνολογία. Έχει συγκεντρώσει σημαντικό ενδιαφέρον και προσοχή από χρήστες σε όλο τον κόσμο, καθώς υπόσχεται να φέρει επανάσταση στην προσβασιμότητα στο διαδίκτυο σε απομακρυσμένες και μη εξυπηρετούμενες περιοχές.

Γιατί είναι τόσο ακριβό το Starlink;

Η δορυφορική υπηρεσία Διαδικτύου της Starlink θεωρείται σχετικά ακριβή σε σύγκριση με τις παραδοσιακές επιλογές ευρυζωνικότητας σε ορισμένες περιοχές. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που συμβάλλουν στο υψηλότερο κόστος του Starlink:

 • Τεχνολογία αιχμής: Το Starlink βασίζεται σε δορυφορική τεχνολογία αιχμής, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου αστερισμού δορυφόρων χαμηλής τροχιάς της Γης (LEO) και προηγμένων επίγειων τερματικών χρηστών. Η έρευνα, η ανάπτυξη και η ανάπτυξη τέτοιας εξελιγμένης τεχνολογίας συνεπάγονται σημαντικό κόστος.
 • Κόστος κατασκευής και εκτόξευσης δορυφόρων: Η κατασκευή και η εκτόξευση δορυφόρων στο διάστημα είναι ένα δαπανηρό εγχείρημα. Η SpaceX, η εταιρεία πίσω από το Starlink, εκτοξεύει συνεχώς παρτίδες δορυφόρων για να επεκτείνει τον αστερισμό και κάθε εκτόξευση αντιπροσωπεύει μια σημαντική οικονομική επένδυση.
 • Συχνότητα ανάπτυξης δορυφόρου: Ο αστερισμός Starlink απαιτεί έναν τεράστιο αριθμό δορυφόρων για την παροχή παγκόσμιας κάλυψης και τη μείωση της καθυστέρησης. Οι συχνές εκτοξεύσεις δορυφόρων είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της ακεραιότητας του αστερισμού και τη διασφάλιση αξιόπιστης εξυπηρέτησης, συμβάλλοντας στα τρέχοντα έξοδα.
 • Ανάπτυξη τερματικού χρήστη: Τα τερματικά χρήστη του Starlink, γνωστά και ως “πιάτα Starlink”, χρησιμοποιούν προηγμένες κεραίες συστοιχίας φάσεων για την επικοινωνία με τους δορυφόρους. Η ανάπτυξη και η παραγωγή αυτών των τερματικών χρηστών προσθέτουν στο συνολικό κόστος της υπηρεσίας.
 • Υποδομή κλιμάκωσης: Καθώς το Starlink βρίσκεται ακόμη στα αρχικά του στάδια, η αρχική βάση χρηστών είναι σχετικά μικρή σε σύγκριση με τους παραδοσιακούς παρόχους διαδικτύου. Το κόστος παροχής internet υψηλής ταχύτητας σε μικρότερη πελατειακή βάση μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα τέλη συνδρομής.
 • Προκλήσεις αγροτικής συνδεσιμότητας: Η κύρια αγορά-στόχος της Starlink είναι οι αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές όπου οι παραδοσιακές επιλογές ευρυζωνικότητας είναι περιορισμένες ή μη διαθέσιμες. Η παροχή πρόσβασης στο Διαδίκτυο σε αυτές τις περιοχές απαιτεί σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές και δορυφορική κάλυψη.
 • Συνεχείς αναβαθμίσεις και συντήρηση: Για να διατηρήσει την ποιότητα και την αξιοπιστία της υπηρεσίας, η SpaceX πρέπει να αναβαθμίζει και να συντηρεί διαρκώς τόσο το δορυφορικό δίκτυο όσο και τα τερματικά των χρηστών, αυξάνοντας το λειτουργικό κόστος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά το υψηλότερο κόστος, το Starlink παρέχει μια μοναδική λύση για χρήστες σε αγροτικές και υποεξυπηρετούμενες περιοχές που έχουν περιορισμένες δυνατότητες για internet υψηλής ταχύτητας. Για αυτά τα άτομα, το υψηλότερο κόστος του Starlink μπορεί να δικαιολογηθεί από τη δυνατότητα πρόσβασης σε αξιόπιστη συνδεσιμότητα στο Διαδίκτυο που δεν ήταν προηγουμένως διαθέσιμη.

Όπως συμβαίνει με κάθε υπηρεσία που βασίζεται στην τεχνολογία, το κόστος αναμένεται να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου καθώς το δίκτυο επεκτείνεται, η τεχνολογία ωριμάζει και ο ανταγωνισμός στην αγορά του δορυφορικού Διαδικτύου εξελίσσεται. Η SpaceX έχει δηλώσει τη δέσμευσή της να μειώσει το κόστος και να βελτιώσει την υπηρεσία καθώς προχωρά με το έργο Starlink.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο Τομ Κρουζ θα συνεργαστεί με τη NASA για τη νέα του ταινία

Ο FDA ενέκρινε τελικά το τσιπ Neuralinkτου Έλον Μασκ για δοκιμές σε ανθρώπους. Έχουν αντιμετωπιστεί όλες οι ανησυχίες;

Πώς μπορεί να συνδεθεί το νευρικό εμφύτευμα με τη διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή;

Πώς λειτουργεί η Γεννητική Τεχνητή Νοημοσύνη;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέο χειρουργικό εργαλείο μετακινεί μικροσκοπικά βιοσωματίδια

Ρομποτική: Τα μέλη της ομάδας αναπτύσσουν μια μέθοδο μετακίνησης μικρών στόχων, όπως κύτταρα και φάρμακα, μέσα στο σώμα που δεν είναι επεμβατική. Αυτό σημαίνει ότι η μέθοδος δεν απαιτεί κοπές.

Τι είναι ένα εικονικό τμήμα επειγόντων περιστατικών - Και πότε πρέπει να «επισκεφτείτε» ένα

Η καταλληλότητα διαφέρει μεταξύ διαφορετικών προγραμμάτων, οπότε αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα εικονικό τμήμα επειγόντων περιστατικών, ίσως χρειαστεί να ελέγξετε ότι πληροίτε τις προϋποθέσεις στη δικαιοδοσία σας. Τα περισσότερα εικονικά τμήματα επειγόντων περιστατικών είναι προσβάσιμα μέσω διαδικτύου, και ορισμένοι έχουν άμεσους αριθμούς τηλεφώνου.

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει με τους εκ γενετής τυφλούς;

AI τυφλοί: Η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) έχει τεράστιες δυνατότητες να φέρει επανάσταση στη ζωή των ατόμων που γεννιούνται τυφλά, ενισχύοντας την ανεξαρτησία, την προσβασιμότητα και τη συνολική ποιότητα ζωής τους.

Τα νοσοκομεία βλέπουν τις δυνατότητες στην εικονική νοσηλευτική, αλλά εξακολουθούν να μαθαίνουν πώς να τις χρησιμοποιούν

Τα νοσοκομεία του Τζέφερσον χρησιμοποιούν επίσης εικονικά σίτερ —τα κινητά καρότσια με οθόνες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την απομακρυσμένη παρακολούθηση ασθενών—αλλά δεν βοηθούν με φάρμακα, check-in ή εξιτήριο. Το περιστατικό στο νοσοκομείο Abington υπενθύμισε ότι οι ανάγκες κάθε ασθενούς είναι διαφορετικές και ότι ο καλύτερος τρόπος για να κρατηθεί κάθε ασθενής ασφαλής μπορεί να ποικίλλει, είπε η Mallozzi.

Close Icon