Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Τεχνολογία

Smartphones: Μπορούν άραγε να λειτουργήσουν ως ηλεκτρονικά στηθοσκόπια;

Smartphones: Μπορούν άραγε να λειτουργήσουν ως ηλεκτρονικά στηθοσκόπια;

Smartphones: Το Echoes σχεδιάστηκε για να μειώνει το στίγμα και το άγχος των καρδιαγγειακών παθήσεων δίνοντας στους ανθρώπους την ευκαιρία να καταγράφουν τους ήχους της καρδιάς τους από το κινητό τους τηλέφωνο.

Μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που καταγράφει τον καρδιακό παλμό ενός χρήστη θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο στους γιατρούς για να παρακολουθούν εξ αποστάσεως καρδιοπαθείς, σύμφωνα με νέα έρευνα. Σε μια μελέτη με επικεφαλής το King’s and Maastricht University, οι ερευνητές ανέλυσαν περισσότερες από 5.000 εγγραφές καρδιακού ήχου που καταγράφηκαν στην εφαρμογή “Echoes” και αποφάνθηκαν ότι η ποιότητα ήταν αρκετά καλή και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τον γενικό πληθυσμό.

Το Echoes, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με καρδιοπαθείς μέσω του British Heart Foundation (BHF) και του Evelina Children’s Heart Organization (ECHO) και με ειδικούς στο Cellule Design Studio, χρησιμοποιεί το ενσωματωμένο μικρόφωνο ενός smartphone για να καταγράφει τους ήχους της καρδιάς και μετά τους αποθηκεύει. Μόλις κάποιος αποθηκεύσει μια ηχογράφηση της καρδιάς του, προστίθεται σε μια βάση δεδομένων για τους ερευνητές να αναλύσουν την ποιότητα του ήχου, μαζί με ανώνυμους δείκτες υγείας που παρέχονται από τους χρήστες, για να ανιχνεύσουν συμβάντα ήχου και πιθανούς κλινικούς δείκτες. Από την κυκλοφορία του τον Μάιο του 2021, το Echoes έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 100.000 εγγραφές καρδιακού ήχου.

Τα ευρήματα αυτής της τελευταίας μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal—Digital Health, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η ποιότητα του ήχου δεν επηρεάζεται από την έκδοση του τηλεφώνου από το φύλο του χρήστη ή τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ). “Αυτή η έρευνα αποδεικνύει ότι οι τεχνολογίες κινητής τηλεφωνίας είναι ένας βιώσιμος τρόπος καταγραφής των καρδιακών ήχων και ότι στο μέλλον, οι καρδιοπαθείς και οι γιατροί θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν καταγραφές στο σπίτι για να ελέγξουν την ύπαρξη ή την εξέλιξη των καρδιακών παθήσεων”, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής Pablo Lamata, Καθηγητής Βιοϊατρικής Μηχανικής στη Σχολή Βιοϊατρικών Μηχανικών & Επιστημών Απεικόνισης.

“Το Echoes σχεδιάστηκε για να μειώνει το στίγμα και το άγχος των καρδιαγγειακών παθήσεων δίνοντας στους ανθρώπους την ευκαιρία να καταγράφουν τους ήχους της καρδιάς τους από το κινητό τους τηλέφωνο και τώρα μάθαμε ότι μπορεί επίσης να γίνει ένα εργαλείο για να ενδυναμώσει τον ασθενή να διαχειρίζεται τις δικές του παθήσεις”. Ο καθηγητής James Leiper, Αναπληρωτής Ιατρικός Διευθυντής στο British Heart Foundation, λέει ότι “καθώς εισερχόμαστε στην εποχή της ψηφιακής ιατρικής, η τεχνολογία όπως το Echoes θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στη διάγνωση και στην κατ’ οίκον παρακολούθηση των καρδιακών παθήσεων.”

Ο Hongxing Luo, μεταδιδακτορικός ερευνητής του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ, λέει ότι “η μελέτη τους απάντησε στο κεντρικό ερώτημα σε εφαρμογές μεγάλης κλίμακας χρήσης μικροφώνου smartphone ως στηθοσκόπιο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι μη ιατρικοί χρήστες είναι σε θέση να καταγράφουν τους καρδιακούς ήχους επαρκώς καλής ποιότητας για περαιτέρω επεξεργασία των σημάτων. Μπορεί να είμαστε σε θέση να εξαγάγουμε περαιτέρω χαρακτηριστικά για σκοπούς διάγνωσης και παρακολούθησης σε μελλοντικές κλινικές μελέτες.”

Για τα παιδιά που ζουν με καρδιακές παθήσεις, το να ακούνε τον δικό τους καρδιακό παλμό και να το συγκρίνουν με την οικογένεια ή τους φίλους τους ήταν διασκεδαστικό και άνοιξαν συζητήσεις για τις καρδιακές τους παθήσεις. Ενώ περιμένουμε να δούμε αν η εφαρμογή θα χρησιμοποιηθεί για ιατρικά δεδομένα ή θεραπεία, γνωρίζουμε ότι θα χρησιμοποιηθεί από πολλούς μέσα στην κοινότητα και θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις ακούγοντας τον ήχο του δικού τους χτύπου της καρδιάς. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι στο μέλλον, οποιοσδήποτε χρήστης θα μπορεί να επωφεληθεί από την εκμάθηση της καρδιακής φυσιολογίας ακούγοντας τους ήχους της καρδιάς του μέσω της εφαρμογής ή να χρησιμοποιήσει το Echoes ως εργαλείο διαλογισμού ή να συγκρίνει τον καρδιακό του παλμό πριν και αμέσως μετά την άσκηση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τεχνολογία και το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης

4 ιατρικές τεχνολογίες του 2022

Ιατρικά επιτεύγματα του 2021 και του 2022 που θα αφήσουν το στίγμα τους

UNLIMITED ABILITIES DAYS 2021: Τεχνολογία χωρίς Περιορισμούς στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Eμφυτεύσιμος βιοδιασπώμενος αισθητήρας τζελ για να ανιχνεύει εγκεφαλικό τραύμα

Εγκεφαλικό τραύμα: Αυτή η νέα συσκευή προσφέρει μια λιγότερο επεμβατική εναλλακτική λύση σε σχέση με τους παραδοσιακούς ενσύρματους αισθητήρες, δυνητικά μεταμορφώνοντας τη φροντίδα των ασθενών σε ιατρικά περιβάλλοντα.

Επαναστατική λύση για τη φροντίδα των χρόνιων ασθενειών

Απομακρυσμένη παρακολούθηση: Παρέχει συνεχή, σε πραγματικό χρόνο, δεδομένα, επιτρέποντας έγκαιρες παρεμβάσεις, διευκολύνοντας την εξατομικευμένη φροντίδα και μειώνοντας το κόστος υγειονομικής περίθαλψης.

Νέος αισθητήρας θα μπορούσε να ανιχνεύσει το χαλασμένο κρέας

Αισθητήρας κρέας: Σε μια πρόσφατη ανακάλυψη στην επιστήμη της ασφάλειας των τροφίμων, οι ερευνητές σχεδίασαν έναν νέο βιοαισθητήρα με βάση το γραφένιο που μπορεί να ανιχνεύσει με ακρίβεια τη φρεσκάδα του κρέατος

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία του λόγου;

AI λόγος: Η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στη λογοθεραπεία, προσφέροντας καινοτόμα εργαλεία και μεθόδους για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της προσβασιμότητας της θεραπείας.

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη επηρεάζει το botox;

AI botox: Η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) κάνει σημαντικά βήματα στον τομέα της αισθητικής δερματολογίας, ιδιαίτερα στη χορήγηση και βελτιστοποίηση των θεραπειών Botox.

Γιατί ένας «AI health coach» δεν θα λύσει τα προβλήματα χρόνιων ασθενειών στον κόσμο

Την περασμένη εβδομάδα, δύο μεγάλα ονόματα των βιομηχανιών τεχνητής νοημοσύνης (AI) και ευεξίας ανακοίνωσαν μια συνεργασία για την ανάπτυξη ενός «εξατομικευμένου, υπερ-εξατομικευμένου AI health coach που θα είναι διαθέσιμο ως εφαρμογή για κινητά»

Close Icon