Τεχνολογία

Smartphones: Μπορούν άραγε να λειτουργήσουν ως ηλεκτρονικά στηθοσκόπια;

Smartphones: Μπορούν άραγε να λειτουργήσουν ως ηλεκτρονικά στηθοσκόπια;

Smartphones: Το Echoes σχεδιάστηκε για να μειώνει το στίγμα και το άγχος των καρδιαγγειακών παθήσεων δίνοντας στους ανθρώπους την ευκαιρία να καταγράφουν τους ήχους της καρδιάς τους από το κινητό τους τηλέφωνο.

Μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που καταγράφει τον καρδιακό παλμό ενός χρήστη θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο στους γιατρούς για να παρακολουθούν εξ αποστάσεως καρδιοπαθείς, σύμφωνα με νέα έρευνα. Σε μια μελέτη με επικεφαλής το King’s and Maastricht University, οι ερευνητές ανέλυσαν περισσότερες από 5.000 εγγραφές καρδιακού ήχου που καταγράφηκαν στην εφαρμογή “Echoes” και αποφάνθηκαν ότι η ποιότητα ήταν αρκετά καλή και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τον γενικό πληθυσμό.

Το Echoes, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με καρδιοπαθείς μέσω του British Heart Foundation (BHF) και του Evelina Children’s Heart Organization (ECHO) και με ειδικούς στο Cellule Design Studio, χρησιμοποιεί το ενσωματωμένο μικρόφωνο ενός smartphone για να καταγράφει τους ήχους της καρδιάς και μετά τους αποθηκεύει. Μόλις κάποιος αποθηκεύσει μια ηχογράφηση της καρδιάς του, προστίθεται σε μια βάση δεδομένων για τους ερευνητές να αναλύσουν την ποιότητα του ήχου, μαζί με ανώνυμους δείκτες υγείας που παρέχονται από τους χρήστες, για να ανιχνεύσουν συμβάντα ήχου και πιθανούς κλινικούς δείκτες. Από την κυκλοφορία του τον Μάιο του 2021, το Echoes έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 100.000 εγγραφές καρδιακού ήχου.

Τα ευρήματα αυτής της τελευταίας μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal—Digital Health, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η ποιότητα του ήχου δεν επηρεάζεται από την έκδοση του τηλεφώνου από το φύλο του χρήστη ή τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ). “Αυτή η έρευνα αποδεικνύει ότι οι τεχνολογίες κινητής τηλεφωνίας είναι ένας βιώσιμος τρόπος καταγραφής των καρδιακών ήχων και ότι στο μέλλον, οι καρδιοπαθείς και οι γιατροί θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν καταγραφές στο σπίτι για να ελέγξουν την ύπαρξη ή την εξέλιξη των καρδιακών παθήσεων”, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής Pablo Lamata, Καθηγητής Βιοϊατρικής Μηχανικής στη Σχολή Βιοϊατρικών Μηχανικών & Επιστημών Απεικόνισης.

“Το Echoes σχεδιάστηκε για να μειώνει το στίγμα και το άγχος των καρδιαγγειακών παθήσεων δίνοντας στους ανθρώπους την ευκαιρία να καταγράφουν τους ήχους της καρδιάς τους από το κινητό τους τηλέφωνο και τώρα μάθαμε ότι μπορεί επίσης να γίνει ένα εργαλείο για να ενδυναμώσει τον ασθενή να διαχειρίζεται τις δικές του παθήσεις”. Ο καθηγητής James Leiper, Αναπληρωτής Ιατρικός Διευθυντής στο British Heart Foundation, λέει ότι “καθώς εισερχόμαστε στην εποχή της ψηφιακής ιατρικής, η τεχνολογία όπως το Echoes θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στη διάγνωση και στην κατ’ οίκον παρακολούθηση των καρδιακών παθήσεων.”

Ο Hongxing Luo, μεταδιδακτορικός ερευνητής του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ, λέει ότι “η μελέτη τους απάντησε στο κεντρικό ερώτημα σε εφαρμογές μεγάλης κλίμακας χρήσης μικροφώνου smartphone ως στηθοσκόπιο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι μη ιατρικοί χρήστες είναι σε θέση να καταγράφουν τους καρδιακούς ήχους επαρκώς καλής ποιότητας για περαιτέρω επεξεργασία των σημάτων. Μπορεί να είμαστε σε θέση να εξαγάγουμε περαιτέρω χαρακτηριστικά για σκοπούς διάγνωσης και παρακολούθησης σε μελλοντικές κλινικές μελέτες.”

Για τα παιδιά που ζουν με καρδιακές παθήσεις, το να ακούνε τον δικό τους καρδιακό παλμό και να το συγκρίνουν με την οικογένεια ή τους φίλους τους ήταν διασκεδαστικό και άνοιξαν συζητήσεις για τις καρδιακές τους παθήσεις. Ενώ περιμένουμε να δούμε αν η εφαρμογή θα χρησιμοποιηθεί για ιατρικά δεδομένα ή θεραπεία, γνωρίζουμε ότι θα χρησιμοποιηθεί από πολλούς μέσα στην κοινότητα και θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις ακούγοντας τον ήχο του δικού τους χτύπου της καρδιάς. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι στο μέλλον, οποιοσδήποτε χρήστης θα μπορεί να επωφεληθεί από την εκμάθηση της καρδιακής φυσιολογίας ακούγοντας τους ήχους της καρδιάς του μέσω της εφαρμογής ή να χρησιμοποιήσει το Echoes ως εργαλείο διαλογισμού ή να συγκρίνει τον καρδιακό του παλμό πριν και αμέσως μετά την άσκηση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τεχνολογία και το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης

4 ιατρικές τεχνολογίες του 2022

Ιατρικά επιτεύγματα του 2021 και του 2022 που θα αφήσουν το στίγμα τους

UNLIMITED ABILITIES DAYS 2021: Τεχνολογία χωρίς Περιορισμούς στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ανακοίνωση του ΕΔΥΤΕ Α.Ε με το ιστορικό κυβερνοεπιθέσεων στην Τράπεζα Θεμάτων

Η άμεση ή έμμεση αμφισβήτηση της αξιοπιστίας όσων υπεύθυνα εργάζονται για τη διάγνωση και αντιμετώπιση τέτοιων κακόβουλων επιθέσεων, αντί για την καταδίκη όσων τις σχεδιάζουν και τις εκτελούν, θεωρούμε ότι είναι αντιπαραγωγική και κινδυνεύουμε να τις ενθαρρύνουμε αντί να τις αποθαρρύνουμε με τον αποπροσανατολισμό της συζήτησης.

Μπορούμε να παγώσουμε τους ανθρώπους για το μέλλον;

Κρυογονική κατάψυξη: Η πολύπλοκη αλληλεπίδραση της βιολογίας, της συνείδησης και της ταυτότητας δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητή, και η κρυονική προσθέτει ένα άλλο επίπεδο πολυπλοκότητας σε αυτό το αίνιγμα.

Μπορεί η τεχνολογία να βελτιώσει τις σχολικές επιδόσεις των δυσλεξικών παιδιών;

Δυσλεξία: Αξιοποιώντας τη δύναμη της τεχνολογίας, τα παιδιά με δυσλεξία μπορούν να ξεπεράσουν τις προκλήσεις ανάγνωσης και γραφής και να χτίσουν εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους.