Τεχνολογία

Smart home: Η προηγμένη τεχνολογία μας προετοιμάζει για ένα υγιές μέλλον

Smart home: Η προηγμένη τεχνολογία μας προετοιμάζει για ένα υγιές μέλλον

Smart home: Τι θα γινόταν αν ένα gadget μπορούσε να σας πει γρήγορα αν έχετε COVID ή γρίπη ή απλώς κρυολόγημα; Ή ίσως έδειχνε ότι έχετε διαβήτη χωρίς να το γνωρίζετε;

Τα έξυπνα gadgets στο σπίτι ενδέχεται σύντομα να μπορούν να σας πουν τι συμβαίνει με εσάς όταν αισθάνεστε αδιαθεσία. Τι θα γινόταν αν αυτό το gadget μπορούσε να σας πει γρήγορα αν έχετε COVID ή γρίπη ή απλώς κρυολόγημα; Ή ίσως θα έδειχνε ότι έχετε διαβήτη χωρίς να το γνωρίζετε. Μια τέτοια συσκευή θα μπορούσε να τα καταλάβει όλα αυτά χωρίς να χρειαστεί να πάτε σε γιατρό ή εργαστήριο. Αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα μέσα σε λίγα χρόνια, χάρη στους ηλεκτρολόγους μηχανικούς που χρησιμοποιούν ένα βασικό εξάρτημα που ονομάζεται μικροσυντονιστής.

Η νέα τεχνολογία παρέχει καλύτερους οπτικούς αισθητήρες που είναι σημαντικοί για τα ηλεκτρονικά, συμπεριλαμβανομένων συσκευών που αναλύουν χημικές ουσίες χρησιμοποιώντας φως. «Έχουμε κατασκευάσει τον μικροσυντονιστή λειτουργίας γκαλερί με χαμηλότερη απώλεια απωλειών για το υπέρυθρο φάσμα μακρών κυμάτων», δήλωσε ο Dingding Ren, ερευνητής στο τμήμα ηλεκτρονικών συστημάτων του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας (NTNU). Επειδή το υπέρυθρο φάσμα μακρών κυμάτων παρέχει οριστικές πληροφορίες για τις χημικές ουσίες, παρέχει νέα δυνατότητα για εφαρμογές ανίχνευσης.

Αυτός και η ομάδα του δημοσίευσαν την έρευνά τους στο έγκριτο περιοδικό Nature Communications με τίτλο «Μικροσυντονιστές υψηλής ποιότητας στο υπέρυθρο μακρού κύματος με βάση το εγγενές γερμάνιο». Οι μικροσυντονιστές, οι οποίοι είναι ένας τύπος οπτικών κοιλοτήτων, μπορούν να αποθηκεύσουν ένα υψηλού οπτικού πεδίου μέσα σε έναν πολύ μικρό όγκο. Μπορούν να γίνουν σε ίχνη ή γεωμετρία δίσκου, αλλά συνήθως έχουν διάσταση μικροκλίμακα, παρόμοια με το πάχος μιας τρίχας. Το φως ταξιδεύει μέσα στον μικροσυντονιστή σε κύκλους, έτσι το οπτικό πεδίο ενισχύεται.

Ο ανταγωνισμός είναι σκληρός σε αυτόν τον τομέα, είπε ο Ρεν. Ο νέος μικροσυντονιστής κατασκευάζεται χρησιμοποιώντας το στοιχείο γερμάνιο. Το υλικό μπορεί να ακούγεται εξωτικό, αλλά χρησιμοποιήθηκε στο πρώτο τρανζίστορ στον κόσμο ήδη από το 1947, προτού το πυρίτιο καταλάβει αυτήν την αγορά. Σήμερα, το γερμάνιο χρησιμοποιείται συχνά σε οπτικούς φακούς σε αισθητήρες και κάμερες υπερύθρων, επομένως δεν είναι ούτε σπάνιο ούτε ακριβό.

Προηγμένη τεχνολογία υγείας

Ο μικροσυντονιστής μπορεί να αποθηκεύσει φως για ορισμένα μήκη κύματος πολύ περισσότερο στον συντονισμό και να διατηρήσει το φως 100 φορές περισσότερο από τις προηγούμενες εκδόσεις. Ενισχύει το οπτικό πεδίο στο εσωτερικό και κάνει τις μη γραμμικές διεργασίες πολύ πιο εύκολες, όπως τη δημιουργία χτενίσματος συχνότητας, πρόσθεσε. Ο Ren έχει συνεργαστεί στενά με τον καθηγητή David Burghoff και τους συναδέλφους του στο Πανεπιστήμιο της Notre Dame στην Ιντιάνα.

Η πιο αποτελεσματική αποθήκευση των κυμάτων φωτός στο υπέρυθρο τμήμα του φάσματος φωτός είναι καλά νέα για διάφορους τύπους νέων τεχνολογιών, ειδικά για την ανίχνευση σωματιδίων και τη φασματοσκοπική χημική ταυτοποίηση που αναλύουν ένα δείγμα αερίου/ρευστού για να ελέγξουν για ιούς και βακτήρια και άλλα παθογόνα που μπορεί να έχετε . Ο νέος μικροσυντονιστής σημαίνει ότι οι επιστήμονες μπορούν να αναπτύξουν ευρυζωνικές χτένες συχνότητας στο φάσμα υπερύθρων μακρών κυμάτων χρησιμοποιώντας αυτές τις συσκευές.

Αυτά μπορούν να βρεθούν σε διάφορα μέρη, όπως στο GPS σας, σε ρολόγια και σε εξοπλισμό οπτικών ινών που χρησιμοποιείται σε τηλέφωνα και υπολογιστές. Η τεχνολογία ανοίγει επίσης την πόρτα για την ανάλυση πολλών χημικών ουσιών ταυτόχρονα, εάν υπάρχει διαθέσιμη χτένα ευρυζωνικής συχνότητας στο υπέρυθρο φάσμα μακρών κυμάτων. «Η τεχνολογία βρίσκεται ακόμα στο αρχικό της στάδιο όταν πρόκειται για μετρήσεις σε αυτό το υπέρυθρο φάσμα μακρών κυμάτων φωτός. Αλλά η βελτίωσή μας μας δίνει τη δυνατότητα να εντοπίσουμε πολλές διαφορετικές χημικές ουσίες σε πραγματικό χρόνο στο εγγύς μέλλον», σημείωσε ο Ρεν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι ερευνητές διερευνούν νέες δυνατότητες στην ψηφιακή υγεία

Τακτικός καθαρισμός smartphones για πρωτόκολλα ελέγχου λοιμώξεων

Επιδράσεις του φάσματος 5G στην ανθρώπινη υγεία

H Διευθύνουσα σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ στο healthweb.gr

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Έξι αριθμοί προβλέπουν την απειλητική για τη ζωή COVID-19

Πιστεύουν επίσης ότι το μοντέλο τους έχει άλλο ένα βασικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλα που έχουν δει: την ευκολία χρήσης. Τα περισσότερα νοσοκομεία συλλέγουν ήδη και τα έξι σημεία δεδομένων για τους ασθενείς COVID-19. Η μόνη επιπλέον εργασία είναι η πληκτρολόγηση αυτών των έξι μεταβλητών στον τύπο -και η ομάδα μελέτης ελπίζει να το κάνει ακόμη πιο εύκολο.

Πώς το Διαδίκτυο των Πραγμάτων βελτιώνει την υγειονομική περίθαλψη;

ΙοΤ: Το IoT έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει την παροχή υγειονομικής περίθαλψης καθιστώντας την πιο προσιτή, εξατομικευμένη και αποτελεσματική, βελτιώνοντας τελικά τα αποτελέσματα των ασθενών και τη συνολική ποιότητα των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης.

Σιγκαπούρη Αεροδρόμιο - Θα επιτρέπει στους επιβάτες να αναχωρούν από την πόλη-κράτος χωρίς διαβατήρια

Οι ψηφιακές ταυτότητες, συμβατές με τα πρότυπα του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) στην Αρούμπα, επιτρέπουν στους ταξιδιώτες να ταξιδεύουν χρησιμοποιώντας ασφαλείς ψηφιακές εκδόσεις των διαβατηρίων τους σε κινητά τηλέφωνα. Στις ΗΠΑ, μεγάλες αεροπορικές εταιρείες όπως η American Airlines, η United και η Delta πειραματίζονται με βιομετρικό check-in, παράδοση αποσκευών και πύλες επιβίβασης σε επιλεγμένα αεροδρόμια τα τελευταία δύο χρόνια.

Μοντέλο AI στοχεύει να προβλέπει τη γεύση των φαρμάκων

Η τήρηση της θεραπείας είναι, επίσης, ιδιαίτερα σημαντική με τα αντιβιοτικά, καθώς η διακοπή της θεραπείας θα συμβάλει στη μικροβιακή αντοχή. "Με τα αντιβιοτικά, εάν ο ασθενής δεν το πάρει, ναι, δεν θα βελτιωθεί. Αλλά επίσης θα συμβάλετε στην αντιμικροβιακή αντοχή", είπε ο Δρ Abdelhakim. «Είναι στην πραγματικότητα μεγαλύτερο πρόβλημα για τους υπόλοιπους από εμάς».