Τεχνολογία

Ψηφιακή ιατρική: Πώς η τεχνολογία αλλάζει τον κόσμο της ιατρικής

Ψηφιακή ιατρική: Πώς η τεχνολογία αλλάζει τον κόσμο της ιατρικής

Ψηφιακή ιατρική: Πολλαπλά ιατρικά ζητήματα όπως η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, ο διαβήτης, η μη συμμόρφωση με φάρμακα, ακόμη και η αγχωτική απομόνωση, ερευνώνται και επιλύονται με αξιόλογες νέες τεχνολογίες.

Ένας μεγάλος αριθμός ψηφιακών καινοτομιών φέρνουν επανάσταση στην υγειονομική περίθαλψη — και η τεχνολογία στην ιατρική είναι εδώ για να μείνει. Πολλές καινοτομίες και νέες λύσεις είναι ήδη στην αγορά και όλες έχουν βελτιώσει δραστικά την υγειονομική περίθαλψη. Πολλαπλά ιατρικά ζητήματα όπως η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, ο διαβήτης, η μη συμμόρφωση με φάρμακα, ακόμη και η αγχωτική απομόνωση, ερευνώνται και επιλύονται με αξιόλογες νέες τεχνολογίες.

Ακολουθούν ορισμένες περιοχές που στοχεύουν οι ερευνητές

  • Ανακοπή: Μία από τις πιο συχνές και δαπανηρές διαγνώσεις είναι αυτή της καρδιακής ανεπάρκειας, με ποσοστό θνησιμότητας πιο κοντά στον καρκίνο. Περιλαμβάνει τρεις τύπους αισθητήρων – βραχιολάκι, κολιέ και ρολόι – που χρησιμοποιούνται για δοκιμές. Αυτός ο τύπος διάγνωσης δίνει τόσο στους ασθενείς όσο και στους γιατρούς συνεχείς πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας μιας διαταραγμένης καρδιάς.
  • Τρισδιάστατη εκτύπωση τεχνολογία που βελτιώνει την υγειονομική περίθαλψη. Αυτές τις μέρες, ιατρικοί ερευνητές εξετάζουν τις δυνατότητες της τρισδιάστατης εκτύπωσης στην ιατρική. Για παράδειγμα, το Ιατρικό Κέντρο του Kaiser Permanente στο Λος Άντζελες τελειοποιεί τη χρήση τρισδιάστατων εκτυπωτών για την αναπαραγωγή πολυδιάστατων μοντέλων προβληματικών περιοχών μέσα στους ασθενείς. Οι χειρούργοι μπορούν να χειριστούν τα μοντέλα και να προσομοιώσουν μια ποικιλία πιθανών αντιγράφων επέμβασης πριν από την πραγματοποίηση της πραγματικής χειρουργικής επέμβασης. Εναλλακτικά, η τρισδιάστατη εκτύπωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αναπαραγωγή οστών ή άλλων οργάνων στο ανθρώπινο σώμα. Αυτή η πρόοδος της τεχνολογίας ωθεί και στην προσθετική.
  •  Δεδομένα. Τα δεδομένα είναι τα πάντα, ειδικά στον κλάδο της υγείας. Κυμαίνεται από την ανάλυση διαγνωστικών αναφορών έως την υποβολή ιστορικού θεραπείας ασθενών. Οι εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης διαθέτουν μια συντριπτική ποσότητα πληροφοριών για αποθήκευση. Οι ερευνητικές ομάδες της IBM λένε ότι ο ίδιος υπερ-υπολογιστής που κέρδισε ένα παιχνίδι Jeopardy το 2011 χρησιμοποιείται τώρα για να βοηθήσει τους γιατρούς να κάνουν πιο ακριβείς διαγνώσεις και να προτείνουν θεραπείες.
  • Επιταχυνόμενος πειραματισμός. Το ξέσπασμα του Έμπολα έδειξε ότι είναι δυνατή η ταχεία ιατρική έρευνα και πειραματισμός. Λόγω του γεγονότος ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) φοβόταν τις επιζήμιες συνέπειες μιας παγκόσμιας επιδημίας, οι ερευνητικές προσπάθειες εμβολιασμού έχουν αυξηθεί. Οι επιστήμονες άρχισαν να χρησιμοποιούν προηγμένες μεθόδους όπως ο αδενοϊός χιμπατζή, ο οποίος «σχετίζεται στενά με μια ανθρώπινη εκδοχή που προκαλεί λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος».
  • Εφαρμογές για κινητά. Σήμερα, οι εφαρμογές για κινητά είναι διαθέσιμες για τα πάντα. Στον τομέα της υγείας, αυτό ισχύει ιδιαίτερα. Γιατροί και ασθενείς ανακαλύπτουν νέους τρόπους χρήσης της τεχνολογίας για την παρακολούθηση της προσωπικής υγείας. Σήμερα, είναι δυνατή η παρακολούθηση των καθημερινών προτύπων ύπνου, η μέτρηση θερμίδων, η έρευνα επιλογών θεραπείας, ακόμη και η παρακολούθηση του καρδιακού ρυθμού.
  • Απομακρυσμένη παρακολούθηση. Μία από τις πιο χρήσιμες και πρακτικές καινοτομίες τα τελευταία χρόνια είναι η τεχνολογία απομακρυσμένης παρακολούθησης. Τα συστήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από ασθενείς στην άνεση του σπιτιού τους για να μειώσουν το χρόνο και το οικονομικό κόστος των επαναλαμβανόμενων επισκέψεων στο γιατρό. Χρησιμοποιώντας μια μικρή συσκευή που έχει σχεδιαστεί για τη μέτρηση ενός συγκεκριμένου ζητήματος υγείας, οι γιατροί μπορούν να αναλύσουν τα δεδομένα ενός ασθενούς εξ αποστάσεως χωρίς να χρειάζεται να πάνε στο νοσοκομείο. Οι ασθενείς με βηματοδότη έχουν κάνει μεγάλη χρήση συσκευών απομακρυσμένης παρακολούθησης.

  • Βελτιωμένη επικοινωνία. Με τα πολυάσχολα προγράμματα των γιατρών και τον περιορισμένο ελεύθερο χρόνο, είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να επικοινωνούμε μαζί τους μέσω ηλεκτρονικών συσκευών. Οι νέες εξελίξεις στην τεχνολογία έχουν επικεντρωθεί σε αυτό το σημείο και έχουν σχεδιαστεί για να βελτιώσουν τη σχέση μεταξύ ασθενών και γιατρών (και αντίστροφα). Ένα νέο κοινωνικό δίκτυο επιχειρεί να συνδέσει καλύτερα τους γιατρούς παρέχοντας ένα ασφαλές μέρος για να αλληλεπιδράσουν.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί ο ιατρικός κλάδος δίνει μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη των τεχνολογικών μέσων;

Οι νεότερες εξελίξεις της νευροχειρουργικής εγκεφάλου και σπονδυλικής στήλης

Τα οφέλη των chatbots στην υγειονομική περίθαλψη

Βελτίωση των δεδομένων υγείας και ανάπτυξη της ιατρικής έρευνας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι είναι ο χειρουργός τεχνολόγος;

Τεχνολογία: Τα καθήκοντα του χειρουργού τεχνολόγου περιλαμβάνουν την προετοιμασία χειρουργικών αιθουσών και ασθενών για χειρουργική επέμβαση και βοήθεια κατά τη διάρκεια και μετά την επέμβαση.

Η τεχνολογία αλλάζει την υγεία των δοντιών

Οδοντιατρική: Όπως και στην περίπτωση άλλων ιατρικών ειδικοτήτων, οι ανατρεπτικές καινοτομίες θα έχουν τεράστιο αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο θα ασκείται η οδοντιατρική και στο πώς οι ασθενείς θα φροντίζουν τον εαυτό τους στο μέλλον.

Τεχνολογία και το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης

Υγεία: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ορίζει την τεχνολογία υγείας ως την εφαρμογή οργανωμένων γνώσεων και δεξιοτήτων με τη μορφή φαρμάκων, ιατρικών συσκευών, εμβολίων, διαδικασιών και συστημάτων που αναπτύχθηκαν για την επίλυση ενός προβλήματος υγείας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.