Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Τεχνολογία

Ψηφιακή ευεξία: Πόσο εύκολο είναι να ζείτε καλά online;

Ψηφιακή ευεξία: Πόσο εύκολο είναι να ζείτε καλά online;

Ψηφιακή ευεξία: Σε μια εποχή που διέπεται από την ψηφιακή διασύνδεση, είναι η επιδίωξη μιας υγιούς σχέσης με την τεχνολογία, τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική μας ζωή.

Η ψηφιακή ευεξία είναι η τέχνη του να ζεις καλά στο διαδίκτυο. Σε μια εποχή που διέπεται από την ψηφιακή διασύνδεση, είναι η επιδίωξη μιας υγιούς σχέσης με την τεχνολογία, τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική μας ζωή. Ενώ τα παιδιά και οι έφηβοι – όντας οι πιο ευάλωτοι – είναι συχνά το σαφές επίκεντρο στις συνομιλίες γύρω από την ψηφιακή ευεξία, είναι μια έννοια που ισχύει για όλους, δεδομένου ότι σχεδόν όλοι είναι ψηφιακοί πολίτες το 2023.

Τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρείται μια συνεχής και καθυστερημένη συζήτηση σχετικά με τα μειονεκτήματα της ψηφιακής συνδεσιμότητας και την υπερβολική χρήση τηλεφώνων και μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Έχουμε δει ανησυχίες σχετικά με την έκθεση των παιδιών σε επιβλαβές περιεχόμενο στο TikTok και σε άλλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης — για να μην αναφέρουμε, τις αποκαλύψεις ότι το Facebook έχει πλήρη επίγνωση των επιβλαβών συνεπειών του στα παιδιά.

Πιο πρόσφατα, είδαμε το φαινόμενο της «κοινής χρήσης» (οι γονείς που μοιράζονται υπερβολικά τις προσωπικές ζωές των παιδιών τους) να αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό όσον αφορά τα ζητήματα απορρήτου και συναίνεσης. Όσον αφορά τους ενήλικες, έχουμε δει καταστροφικά επίπεδα ψηφιακής υπερβολικής εξάρτησης και εξουθένωσης, για παράδειγμα, φαινόμενα όπως «κόπωση με ζουμ», υπερβολική χρήση πορνογραφίας και αυξανόμενα ποσοστά μοναξιάς.

Συνολικά, αυτά τα αναρίθμητα ζητήματα – πάρα πολλά για ένα άρθρο – φέρνουν στο σπίτι την ανάγκη για μια πρωτοβουλία όπως η Ημέρα Ψηφιακής Ευεξίας: μια ευκαιρία να επαναφέρετε, να συνέλθετε ξανά και να αρχίσετε να ζείτε καλά στο διαδίκτυο. Εάν ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε, το Digital Wellness Institute διαθέτει μια ειδική ιστοσελίδα εδώ — έχουν επίσης μια εξαιρετική ενότητα Q&A.

Κορυφαίες συμβουλές για μια καλή ζωή στο διαδίκτυο

Τώρα ας δούμε μερικά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να λάβετε προληπτικά μέτρα σχετικά με την ψηφιακή ευεξία. Ενώ οι συμβουλές εργασίας σχετίζονται σαφώς με ενήλικες, οι συμβουλές για το σπίτι ισχύουν είτε είστε ελεύθεροι είτε είστε οικογένεια με παιδιά οποιασδήποτε ηλικίας.

Στη δουλειά

  • Κάντε τακτικά διαλείμματα από την οθόνη και τις συσκευές σας. Κάθε 15 λεπτά περίπου, εξασκηθείτε να εστιάσετε σε κάτι μη ψηφιακό με τα μάτια σας. Κάθε 30 λεπτά, σηκωθείτε και τεντώστε — κάντε μια βόλτα στο σπίτι ή στο γραφείο σας και πιείτε ένα δροσιστικό ποτό ή ένα υγιεινό σνακ.
  • Διαμορφώστε το Zoom ή άλλο λογισμικό συσκέψεων σύμφωνα με τις ανάγκες σας. Για παράδειγμα, για να ελαχιστοποιηθεί το νοητικό φορτίο της οπτικής επαφής, βοηθά στη μείωση του μεγέθους του παραθύρου της συνάντησης. Ομοίως, είναι αφύσικο να βλέπουμε τον εαυτό μας να μιλάει — σκεφτείτε να απενεργοποιήσετε την επιλογή αυτοπροβολής. Τέλος, δώστε στον εαυτό σας μη λεκτικά διαλείμματα κλείνοντας περιοδικά την κάμερά σας.
  • Εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε στυλό και χαρτί για ορισμένες εργασίες, όπως τη λήψη σημειώσεων, αν είναι δυνατόν – οτιδήποτε βοηθά στη μείωση του χρόνου οθόνης και της ψηφιακής αλληλεπίδρασης.
  • Στην αρχή και στο τέλος της ημέρας, τακτοποιήστε τον υπολογιστή σας για μια νέα αρχή: αυτό σημαίνει εκκαθάριση καρτελών, οργάνωση της επιφάνειας εργασίας σας και παραγγελία των email σας. Εάν εργάζεστε από το σπίτι, ένας γρήγορος φυσικός καθαρισμός μπορεί επίσης να κάνει θαύματα. Είναι σημαντικό να δημιουργήσετε έναν υγιή χώρο, ψηφιακό και μη.
  • Σκεφτείτε τη μέρα σας καθώς φτάνει στο τέλος της. Τι πήγε καλά; Τι δεν έκανε; Και ποιο είναι το σχέδιο για αύριο; Πέρα από αυτό, θέστε σαφή όρια για τον εαυτό σας στην ψηφιακή διαθεσιμότητα πέρα από τις ώρες εργασίας.

Στο σπίτι

  • Όταν δεν εργάζεστε, προσπαθήστε να προγραμματίσετε πολλές μη ψηφιακές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Σκεφτείτε να διαβάσετε ένα βιβλίο, να ακούτε μουσική, το γυμναστήριο, να περπατήσετε πολύ, να κάνετε κηπουρική ή τεχνικές προσοχής, όπως διατάσεις γιόγκα και διαμεσολάβηση.
  • Κάντε ένα σχέδιο δράσης μέσα στο σπίτι, είτε για εσάς είτε για όλη την οικογένεια. Ποιες είναι οι ανάγκες σας; Και ποια μικρά βήματα μπορείτε να κάνετε τώρα για να βελτιώσετε την ψηφιακή σας ευεξία; Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει απαγόρευση των τηλεφώνων στο τραπέζι του δείπνου ή ψηφιακή απαγόρευση κυκλοφορίας πέρα από μια συγκεκριμένη ώρα.
  • Διδάξτε στα παιδιά σας τη σημασία του να είναι καλοί ψηφιακοί πολίτες. Μην πείτε απλώς, αλλά δώστε το παράδειγμα όταν πρόκειται για το σωστό και το λάθος, τα πρέπει και τα μη και τις υγιεινές συνήθειες στο διαδίκτυο. Έχουμε ένα άλλο εξαιρετικό άρθρο σχετικά με τις συμβουλές ασφάλειας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και για τα παιδιά σας.
  • Σκεφτείτε τα θαύματα μιας ψηφιακής αποτοξίνωσης. Προσπαθήστε συνειδητά να περιορίσετε τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και του email σας στον ελεύθερο χρόνο σας. Επιπλέον, χρησιμοποιήστε τις ρυθμίσεις της συσκευής, όπως η λειτουργία εστίασης και η απενεργοποίηση των ειδοποιήσεων. Αντί να στέλνετε μηνύματα στο διαδίκτυο, γιατί να μην τηλεφωνήσετε σε έναν φίλο ή να συναντηθείτε έξω;
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς η όραση βελτιώνεται με τη χρήση της τεχνολογίας;

Πρωτοποριακή τεχνολογία θεραπείας παραμορφώσεων του άκρου ποδός

Πώς το βιοηλεκτρονικό τατουάζ συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς;

Η νευροπροσθετική μπορεί να ωφελήσει όσους πάσχουν από κινητικές ασθένειες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η τηλεοδήγηση θα μπορούσε να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των αυτοοδηγούμενων ταξί και των ανθρώπων

Τηλεοδήγηση: Η τηλεοδήγηση αντιπροσωπεύει μια πολλά υποσχόμενη ιδέα που θα μπορούσε ενδεχομένως να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των πλήρως αυτόνομων οχημάτων και των ταξί που λειτουργούν από ανθρώπους

Μυϊκές παθήσεις: Μύες που έχουν αναπτυχθεί στο εργαστήριο αποκαλύπτουν τα μυστήριά τους

Μυϊκές παθήσεις: Προκαλούμενο από μια γενετική διαταραχή, το LGMD2B εμποδίζει το σώμα να δημιουργήσει μια πλήρως λειτουργική μορφή μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται δυσφερλίνη.

Smartphone με Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να ανιχνεύσει εγκεφαλικό επεισόδιο σε δευτερόλεπτα σαρώνοντας πρόσωπα

Οι παραϊατρικοί μπορούν να σαρώσουν το πρόσωπο ενός ασθενούς χρησιμοποιώντας μια νέα εφαρμογή smartphone για να ανιχνεύσουν ένα εγκεφαλικό σε δευτερόλεπτα.

Ανακάλυψη έξυπνων επιδέσμων που θα φέρουν επανάσταση στη θεραπεία χρόνιων πληγών

Επίδεσμοι: Σε συνεργασία με το Keck School of Medicine του USC, ερευνητές στο Caltech ανέπτυξαν καινοτόμους έξυπνους επιδέσμους σχεδιασμένους να βελτιώνουν τη θεραπεία χρόνιων τραυμάτων.

Close Icon