Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Τεχνολογία

Πάρκινσον: Πώς ένα smartwatch προσφέρει παράθυρο στην εξέλιξη της νόσου;

Πάρκινσον: Πώς ένα smartwatch προσφέρει παράθυρο στην εξέλιξη της νόσου;

Πάρκινσον: Τα smartwatch μπορούν να ανιχνεύσουν αλλαγές στα συμπτώματα του Πάρκινσον με την πάροδο του χρόνου σε άτομα στα αρχικά στάδια της νόσου.

Οι πανταχού παρούσες φορητές τεχνολογίες, όπως τα smartwatches, θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα προοδευτικές νευρολογικές διαταραχές όπως η νόσος του Πάρκινσον και να επιταχύνουν την έγκριση νέων θεραπειών, μια κρίσιμη ανάγκη δεδομένου ότι δεν υπάρχουν φάρμακα για να επιβραδύνουν την εξέλιξη της ταχύτερα αναπτυσσόμενης εγκεφαλικής νόσου στον κόσμο.

Νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό npj Parkinson’s Disease προσθέτει στα αυξανόμενα στοιχεία ότι οι ευρέως χρησιμοποιούμενες και φιλικές προς τον χρήστη καταναλωτικές συσκευές, σε αυτήν την περίπτωση ένα Apple Watch σε συνδυασμό με ένα iPhone, μπορούν να ανιχνεύσουν αλλαγές στα συμπτώματα του Πάρκινσον με την πάροδο του χρόνου σε άτομα στα αρχικά στάδια της νόσου.

«Τα ψηφιακά μέτρα υπόσχονται να παρέχουν αντικειμενικές, ευαίσθητες, πραγματικές μετρήσεις για την εξέλιξη της νόσου στη νόσο του Πάρκινσον», δήλωσε ο Jamie Adams, MD, αναπληρωτής καθηγητής Νευρολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ, Κέντρο Υγείας και Τεχνολογίας. και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

“Αυτή η μελέτη δείχνει ότι τα δεδομένα που δημιουργούνται από έξυπνα ρολόγια και smartphone μπορούν να παρακολουθούν και να ανιχνεύουν εξ αποστάσεως αλλαγές σε πολλούς τομείς της νόσου. Αυτές οι ψηφιακές αξιολογήσεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας μελλοντικών θεραπειών.”

“Εκ μέρους του Critical Path Institute, είμαστε στην ευχάριστη θέση να δούμε την εκπληκτική πρόοδο αυτού του μοναδικού έργου”, δήλωσε η Diane Stephenson, Ph.D., εκτελεστική διευθύντρια της κοινοπραξίας Critical Path for Parkinson’s και συν-συγγραφέας της μελέτης.

“Η πρώιμη και συχνά ανατροφοδότηση από τις ρυθμιστικές αρχές έχει διαμορφώσει αυτήν τη μελέτη με τρόπους που πλέον μπορούν να συνδέσουν την κλινική σημασία των συμπτωμάτων που μετρώνται από τις ψηφιακές τεχνολογίες υγείας με τη φωνή των ανθρώπων με βιωμένη εμπειρία. αυτό το έργο χρησιμεύει ως προηγούμενο για άλλες περιοχές ασθενειών που θα ακολουθήσουν».

Το Πάρκινσον είναι μια πολύπλοκη ασθένεια και η εμφάνιση και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων και η εξέλιξη ποικίλλει ευρέως από ασθενή σε ασθενή. Τα παραδοσιακά εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση της νόσου είναι συχνά υποκειμενικά και συλλέγουν πληροφορίες επεισοδιακά κατά τη διάρκεια επισκέψεων στην κλινική. Ως αποτέλεσμα, αυτά τα εργαλεία δεν απεικονίζουν επαρκώς την καθημερινή εμπειρία των ατόμων με νόσο του Πάρκινσον, περιορισμούς που έχουν συμβάλει στον αργό ρυθμό των νέων θεραπειών.

Αντίθετα, τα έξυπνα ρολόγια και τα smartphone μπορούν να παρακολουθούν παθητικά πολλά από τα συμπτώματα της νόσου, όπως το βάδισμα και τον τρόμο. Μπορούν να συλλεχθούν πρόσθετες πληροφορίες μέσω εργασιών όπως το χτύπημα των δακτύλων και η εγγραφή φωνής για τη μέτρηση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την ομιλία.

Η Adams και οι συνάδελφοί της απέδειξαν πρόσφατα ότι οι συσκευές θα μπορούσαν να ανιχνεύσουν διαφορές μεταξύ ατόμων με πρώιμο, μη θεραπευμένο Parkinson και μάρτυρες που ταιριάζουν με την ηλικία. Στη νέα μελέτη, που ονομάζεται WATCH-PD, οι ερευνητές παρακολούθησαν συμμετέχοντες με νόσο του Πάρκινσον σε πρώιμο στάδιο για 12 μήνες.

Κατά τη διάρκεια του έτους, τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από τις συσκευές έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες με πρώιμη νόσο του Πάρκινσον παρουσίασαν σημαντικές μειώσεις στο βάδισμα, αύξηση του τρόμου και μέτριες αλλαγές στην ομιλία. Το έξυπνο ρολόι ήταν σε θέση να ανιχνεύσει μειώσεις στην αιώρηση του χεριού, ένα κοινό κλινικό χαρακτηριστικό της νόσου, και τη δραστηριότητα με τη μορφή του αριθμού των καθημερινών βημάτων. Η εξέλιξη των συμπτωμάτων στα άτομα στη μελέτη ήταν σύμφωνη με άλλες μακροχρόνιες μελέτες της νόσου.

smartwatch kardiaki arrithmia

Η μελέτη σχεδιάστηκε για να επαναλάβει μια πολυκεντρική κλινική δοκιμή σε άτομα με πρώιμη και χωρίς θεραπεία νόσο του Πάρκινσον και περιλάμβανε τη συμμετοχή και τη συμβολή της φαρμακευτικής βιομηχανίας, των ρυθμιστικών αρχών, των ερευνητών και των ατόμων με νόσο. Η μελέτη WATCH-PD επεκτάθηκε πρόσφατα και θα παρακολουθήσει τους συμμετέχοντες για επιπλέον 18 μήνες. «Αυτή η μελέτη μας φέρνει πιο κοντά στο να έχουμε ουσιαστικά ψηφιακά μέτρα για μελλοντική χρήση στις κλινικές δοκιμές του Πάρκινσον, τα οποία μπορεί να επιταχύνουν τη θεραπευτική ανάπτυξη και να λάβουν θεραπείες στους ασθενείς μας πιο γρήγορα», είπε ο Άνταμς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ο τρόμος ηρεμίας στο επίκεντρο στη νέα μελέτη για τη νόσο του Parkinson

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του Αλτσχάιμερ και της άνοιας;

Αναδύεται νέα προοπτική για τη διαβητική νευροπάθεια

Η κλιματική αλλαγή συνδέεται με επιδείνωση των εγκεφαλικών ασθενειών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Επαναστατική λύση για τη φροντίδα των χρόνιων ασθενειών

Απομακρυσμένη παρακολούθηση: Παρέχει συνεχή, σε πραγματικό χρόνο, δεδομένα, επιτρέποντας έγκαιρες παρεμβάσεις, διευκολύνοντας την εξατομικευμένη φροντίδα και μειώνοντας το κόστος υγειονομικής περίθαλψης.

Νέος αισθητήρας θα μπορούσε να ανιχνεύσει το χαλασμένο κρέας

Αισθητήρας κρέας: Σε μια πρόσφατη ανακάλυψη στην επιστήμη της ασφάλειας των τροφίμων, οι ερευνητές σχεδίασαν έναν νέο βιοαισθητήρα με βάση το γραφένιο που μπορεί να ανιχνεύσει με ακρίβεια τη φρεσκάδα του κρέατος

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία του λόγου;

AI λόγος: Η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στη λογοθεραπεία, προσφέροντας καινοτόμα εργαλεία και μεθόδους για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της προσβασιμότητας της θεραπείας.

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη επηρεάζει το botox;

AI botox: Η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) κάνει σημαντικά βήματα στον τομέα της αισθητικής δερματολογίας, ιδιαίτερα στη χορήγηση και βελτιστοποίηση των θεραπειών Botox.

Γιατί ένας «AI health coach» δεν θα λύσει τα προβλήματα χρόνιων ασθενειών στον κόσμο

Την περασμένη εβδομάδα, δύο μεγάλα ονόματα των βιομηχανιών τεχνητής νοημοσύνης (AI) και ευεξίας ανακοίνωσαν μια συνεργασία για την ανάπτυξη ενός «εξατομικευμένου, υπερ-εξατομικευμένου AI health coach που θα είναι διαθέσιμο ως εφαρμογή για κινητά»

Αναπτύχθηκε επίδεσμoς που μπορεί να παρακολουθεί τα επίπεδα γλυκόζης στον ιδρώτα

Επιστήμονες επίδεσμος: Επιστήμονες από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Nanyang της Σιγκαπούρης (NTU Singapore) ανέπτυξαν έναν πρωτοποριακό φορετό αισθητήρα που μπορεί να παρακολουθεί τα επίπεδα γλυκόζης μέσω του ιδρώτα

Close Icon