Τεχνολογία

Πανδημία ιατρικά λάθη: φορητή συσκευή μετρά την έκταση της εξάντλησης των γιατρών

Πανδημία ιατρικά λάθη: φορητή συσκευή μετρά την έκταση της εξάντλησης των γιατρών

Πανδημία ιατρικά λάθη: Ερευνητές στο Penn State College of Medicine διεξάγουν μια μελέτη για να καθορίσουν εάν μια φορητή συσκευή μπορεί να μετρήσει την ευεξία και να προβλέψει την εξάντληση των υγειονομικών. Τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη στοχευμένων παρεμβάσεων για κατάθλιψη και εξάντληση στην ιατρική εκπαίδευση. Ο Δρ Alexander Hajduczok, κύριος ερευνητής της μελέτης, δήλωσε ότι η εκπαίδευση για να γίνει γιατρός μπορεί να είναι αγχωτική και ότι οι παρεμβάσεις είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων ποσοστών εξάντλησης και κατάθλιψης σε επαγγελματίες του ιατρικού τομέα, ειδικά υπό το πρίσμα της πανδημίας COVID-19.

“Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατάθλιψη και η εξάντληση των γιατρών μπορούν να αυξήσουν τα ιατρικά λάθη και να επιδεινώσουν τα αποτελέσματα των ασθενών”, δήλωσε ο Hajduczok. “Ελπίζουμε ότι τα δεδομένα που συλλέγουμε από τη μελέτη μπορούν να μας βοηθήσουν να εντοπίσουμε τους παράγοντες που προκαλούν άγχος και να αναπτύξουμε παρεμβάσεις για να βοηθήσουμε τους κατοίκους να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις.”

researcherst.jpg

Η δοκιμή στρατολόγησε 38 κατοίκους εσωτερικής ιατρικής από το Ιατρικό Κέντρο Milton S. Hershey και ξεκίνησε την 1η Ιουλίου. Κάθε συμμετέχων θα φορέσει μια συσκευή που κατασκευάστηκε από τον WHOOP για ένα έτος, η οποία θα μετρήσει τον καρδιακό ρυθμό , τον αναπνευστικό ρυθμό, τον ύπνο και άλλα φυσιολογικά δεδομένα. Η ερευνητική ομάδα θα συγκρίνει τα δεδομένα που συλλέγει η συσκευή με υποκειμενικές αξιολογήσεις της ευεξίας και της εξάντλησης που συλλέγονται σε εβδομαδιαίες έρευνες για να δούμε αν οι φυσιολογικές τάσεις στα δεδομένα ευθυγραμμίζονται με τον τρόπο με τον οποίο οι ειδικοί αναφέρουν ότι αισθάνονται. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, εάν στα αποτελέσματα των κατοίκων εμφανίζονται σημάδια άγχους, θα προταθούν κατάλληλα μέτρα υγείας.

Οι ερευνητές θα αξιολογήσουν ιδιαίτερα τη μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού (HRV), τη διακύμανση των χρονικών διαστημάτων μεταξύ των γειτονικών καρδιακών παλμών, κατά τη διάρκεια της μελέτης. Ο HRV είναι ένα μέτρο της ισορροπίας του αυτόνομου νευρικού συστήματος, το οποίο δρα σε μεγάλο βαθμό ασυνείδητα και ρυθμίζει τις σωματικές λειτουργίες, όπως ο καρδιακός ρυθμός, η πέψη και ο αναπνευστικός ρυθμός. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο μέτρο για σωματικό, διανοητικό και συναισθηματικό στρες. Σύμφωνα με τον Hajduczok, όταν οι κάτοικοι υπόκεινται σε υψηλά επίπεδα στρες στην ιατρική εκπαίδευση, ο HRV μπορεί να μειωθεί. Προβλέπει ότι οι τάσεις στο HRV θα αποτελέσουν βασικό δείκτη ευεξίας, εξάντλησης και κατάθλιψης.

Εκτός από τα υποκειμενικά μέτρα ευεξίας και απομακρυσμένης παρακολούθησης με τη συσκευή WHOOP, οι ερευνητές θα μετρούν επίσης περιοδικά τα επίπεδα της κορτιζόλης των σιελογόνων ως δευτερεύον αντικειμενικό δείκτη του στρες. Η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη που εμπλέκεται στον μεταβολισμό και τις ανοσολογικές αντιδράσεις που βοηθά το σώμα να ανταποκριθεί σε αγχωτικά ερεθίσματα.

e-healthconnect-casestudy-2.jpg

Ο Hajduczok είπε ότι η ιδέα για τη μελέτη ήρθε σε αυτόν ενώ εργαζόταν νύχτες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας κατά το δεύτερο έτος διαμονής του. Φορούσε ήδη τη συσκευή WHOOP για να μετρήσει την απόδοση και την ανάρρωσή του, ενώ προπονούνταν για εθνικούς διαγωνισμούς CrossFit. Παρατήρησε ότι η μείωση της μεταβλητότητας του καρδιακού ρυθμού του ευθυγραμμίστηκε με τους αγχωτικούς χρόνους στη φυσική του προπόνηση καθώς και στην ιατρική του εκπαίδευση. Μια προηγούμενη μελέτη του Δρ. Jamie Coleman, ενός χειρουργού τραύματος από το Ντένβερ, χρησιμοποίησε συσκευές WHOOP για να μετρήσει πώς επηρεάστηκαν τα πρότυπα ύπνου των χειρουργών τραύματος από την κλήση. Οι Hajduczok και Coleman έχουν μοιραστεί ιδέες σχετικά με τη χρήση της συσκευής για ερευνητικούς σκοπούς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Επαναστατική εφαρμογή εντοπισμού των φορέων κορωνοϊού

200 ρομπότ σε νοσοκομεία της Ευρώπης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Νέα τεχνολογία ψύξης χωρίς ηλεκτρισμό εμπνευσμένη από τις καμήλες

"Θέλουμε αυτό να αποτελέσει πράσινη τεχνολογία", εξήγησε ο κύριος συντάκτης της έρευνας  Zhengmao Lu. Ίσως αυτό να βοηθήσει και στη ρύθμιση της θερμοκρασίας για νέα εμβόλια, όπως αυτό της COVID-19, το οποίο μέχρι σήμερα για να συντηρηθεί φαίνεται να χρειάζεται παραμονή και αποθήκευση σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Ειδικά διαμορφωμένος εξωσκελετός βοηθά ασθενείς με παράλυση

Οι επιστήμονες δοκίμασαν τον εξωσκελετό σε 50 ασθενείς με παράλυση, διαπιστώνοντας πως η πλειονότητα εξ αυτών κατόρθωσε να περπατήσει και πάλι. Μάλιστα η ικανότητα αυτή βελτιωνόταν με τη χρήση του εξωσκελετού.

"Έξυπνος" υπερηχογράφος παρακολουθεί ασθενείς με covid-19

Υπερηχογράφος τεχνητή νοημοσύνη: Η Καλιφόρνια, το Caption Health, έλαβε επιχορήγηση 4,95 εκατομμυρίων δολαρίων από το Ίδρυμα Bill + Melinda Gates για την ανάπτυξη υπερήχου πνευμόνων που καθοδηγείται από τεχνητή νοημοσύνη. Η εταιρεία λέει ότι η επιχορήγηση θα τους επιτρέψει να αναπτύξουν νέα τεχνολογία AI που θα επιτρέπει σε ακόμη και έμπειρους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να […]

Εφαρμογές που διώχνουν το στρες της καραντίνας

Αν πάλι δεν θέλεις ή δεν νιώθεις έτοιμη να επισκεφθείς έναν ειδικό, υπάρχει και άλλος τρόπος να αντιμετωπίσεις την πεσμένη ψυχολογία της κατάστασης και το στρες που δημιουργεί μία καραντίνα.