Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Τεχνολογία

Online θεραπεία: Πώς η διαδικτυακή θεραπεία βελτιώνει τα επίπεδα της κατάθλιψης;

Online θεραπεία: Πώς η διαδικτυακή θεραπεία βελτιώνει τα επίπεδα της κατάθλιψης;

Online θεραπεία: Η διαδικτυακή θεραπεία, γνωστή και ως τηλεθεραπεία ή τηλεϋγεία, έχει αποκτήσει δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια για την προσβασιμότητα και την ευκολία της.

Η διαδικτυακή θεραπεία αποδεικνύεται σωτήρια για τους ασθενείς με επιλόχεια κατάθλιψη (PPD), συνδέοντάς τους με επιζώντες που προσφέρουν καθοδήγηση, ενσυναίσθηση και δρόμο προς την ανάρρωση. Η PPD είναι μια κοινή αλλά σοβαρή πάθηση που επηρεάζει πολλές νέες μητέρες, που συχνά χαρακτηρίζεται από αισθήματα θλίψης, άγχους και εξάντλησης μετά τον τοκετό. Ενώ οι επιλογές θεραπείας ποικίλλουν, η δύναμη της υποστήριξης από ομοτίμους μέσω διαδικτυακών πλατφορμών έχει κερδίσει την έλξη ως αποτελεσματική προσέγγιση.

Οι επιπτώσεις της επιλόχειας κατάθλιψης:

Η επιλόχεια κατάθλιψη είναι μια κατάσταση ψυχικής υγείας που μπορεί να επηρεάσει τις γυναίκες μετά τον τοκετό, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει τους πατέρες και τους συντρόφους. Συχνά χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως:

 • Επίμονη θλίψη: Ένα διάχυτο αίσθημα δυστυχίας ή συναισθηματικού κενού.
 • Κόπωση: Μια συντριπτική αίσθηση εξάντλησης, ακόμα και όταν είστε σωματικά ξεκούραστοι.
 • Άγχος: Ανησυχία, φόβος ή αίσθημα τρόμου, που μερικές φορές σχετίζεται με την ευημερία του μωρού.
 • Ευερεθιστότητα: Γίνεστε εύκολα ταραγμένοι ή απογοητευμένοι, συχνά για δευτερεύοντα ζητήματα.
 • Αλλαγές στην όρεξη: Σημαντικές αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες, συμπεριλαμβανομένης της υπερφαγίας ή της απώλειας όρεξης.
 • Διαταραχές ύπνου: Δυσκολία να αποκοιμηθεί ή να παραμείνει για ύπνο, άσχετη με το πρόγραμμα σίτισης του μωρού.
 • Δυσκολία στο δέσιμο: Αγωνίζεται να δημιουργήσει συναισθηματική σχέση με το μωρό.

Διαδικτυακή θεραπεία για την επιλόχεια κατάθλιψη:

Η διαδικτυακή θεραπεία, γνωστή και ως τηλεθεραπεία ή τηλευγεία, έχει αποκτήσει δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια για την προσβασιμότητα και την ευκολία της. Για τους ασθενείς με επιλόχεια κατάθλιψη, προσφέρει έναν διακριτικό και αποτελεσματικό τρόπο πρόσβασης σε επαγγελματική βοήθεια. Οι εξουσιοδοτημένοι θεραπευτές και σύμβουλοι πραγματοποιούν συνεδρίες θεραπείας μέσω ασφαλών βιντεοκλήσεων, τηλεφωνικών κλήσεων ή μηνυμάτων που βασίζονται σε κείμενο.

Δίκτυα υποστήριξης ομοτίμων:

Εκτός από την επαγγελματική βοήθεια, πολλά άτομα με PPD έχουν βρει παρηγοριά σε δίκτυα υποστήριξης ομοτίμων που διευκολύνονται μέσω διαδικτυακών πλατφορμών και μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Οι επιζώντες της επιλόχειας κατάθλιψης, που συχνά αναφέρονται ως «πολεμιστές PPD» ή «επιζώντες PPD», διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο σε αυτά τα δίκτυα.

Πλεονεκτήματα της υποστήριξης από ομοτίμους:

 • Κοινή εμπειρία: Οι επιζώντες από PPD κατανοούν τις μοναδικές προκλήσεις και τα συναισθήματα που συνοδεύουν την επιλόχεια κατάθλιψη επειδή την έχουν περάσει και οι ίδιοι.
 • Ενσυναίσθηση και επικύρωση: Η υποστήριξη από ομοτίμους παρέχει μια διέξοδο στα άτομα να εκφράσουν τα συναισθήματά τους χωρίς κρίση. Οι επιζώντες μπορούν να προσφέρουν επικύρωση, διαβεβαίωση και κατανόηση.
 • Πρακτικές συμβουλές: Οι επιζώντες μπορούν να μοιραστούν στρατηγικές αντιμετώπισης και πρακτικές συμβουλές για τη διαχείριση των συμπτωμάτων. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν τεχνικές αυτοφροντίδας, ασκήσεις χαλάρωσης ή συμβουλές για την πλοήγηση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.
 • Ελπίδα και ανάκαμψη: Το να είσαι μάρτυρας σε άλλους που έχουν ξεπεράσει το PPD μπορεί να ενσταλάξει ελπίδα και κίνητρο. Πολλοί επιζώντες χρησιμεύουν ως ζωντανή απόδειξη ότι η ανάρρωση είναι δυνατή.
 • Μειωμένη απομόνωση: Το PPD μπορεί να είναι μια απομονωτική εμπειρία. Τα διαδικτυακά δίκτυα υποστήριξης ομοτίμων δημιουργούν μια αίσθηση κοινότητας και συνδεσιμότητας.
 • Εκπαίδευση: Οι επιζώντες συχνά μοιράζονται εκπαιδευτικούς πόρους, όπως άρθρα, βιβλία ή podcast, για να βοηθήσουν τα άτομα να κατανοήσουν καλύτερα την επιλόχεια κατάθλιψη.

Το μέλλον της υποστήριξης PPD:

Καθώς ο κόσμος γίνεται ολοένα και πιο διασυνδεδεμένος, τα διαδικτυακά δίκτυα θεραπείας και υποστήριξης συνομηλίκων είναι πιθανό να διαδραματίσουν ακόμη μεγαλύτερο ρόλο στην παροχή βοήθειας σε άτομα με επιλόχεια κατάθλιψη. Ο συνδυασμός της επαγγελματικής καθοδήγησης και της ενσυναισθητικής κατανόησης των επιζώντων μπορεί να προσφέρει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη θεραπεία και την ανάρρωση. Η επιλόχεια κατάθλιψη είναι μια θεραπεύσιμη κατάσταση και με τη σωστή υποστήριξη, τα άτομα μπορούν να βρουν το δρόμο τους για πιο φωτεινές μέρες και πιο υγιή συναισθηματική ευεξία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς η θεραπεία επίπλευσης βοηθάει τα άτομα με νευρική ανορεξία;

Έρευνα αποκαλύπτει τον αντίκτυπο των οικογενειακών δικαστηρίων στην υγεία των γυναικών

Γιατί η παχυσαρκία δεν θεωρείται φυσιολογική;

Μπορεί η κατάθλιψη να συνδέεται με τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέο χειρουργικό εργαλείο μετακινεί μικροσκοπικά βιοσωματίδια

Ρομποτική: Τα μέλη της ομάδας αναπτύσσουν μια μέθοδο μετακίνησης μικρών στόχων, όπως κύτταρα και φάρμακα, μέσα στο σώμα που δεν είναι επεμβατική. Αυτό σημαίνει ότι η μέθοδος δεν απαιτεί κοπές.

Τι είναι ένα εικονικό τμήμα επειγόντων περιστατικών - Και πότε πρέπει να «επισκεφτείτε» ένα

Η καταλληλότητα διαφέρει μεταξύ διαφορετικών προγραμμάτων, οπότε αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα εικονικό τμήμα επειγόντων περιστατικών, ίσως χρειαστεί να ελέγξετε ότι πληροίτε τις προϋποθέσεις στη δικαιοδοσία σας. Τα περισσότερα εικονικά τμήματα επειγόντων περιστατικών είναι προσβάσιμα μέσω διαδικτύου, και ορισμένοι έχουν άμεσους αριθμούς τηλεφώνου.

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει με τους εκ γενετής τυφλούς;

AI τυφλοί: Η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) έχει τεράστιες δυνατότητες να φέρει επανάσταση στη ζωή των ατόμων που γεννιούνται τυφλά, ενισχύοντας την ανεξαρτησία, την προσβασιμότητα και τη συνολική ποιότητα ζωής τους.

Τα νοσοκομεία βλέπουν τις δυνατότητες στην εικονική νοσηλευτική, αλλά εξακολουθούν να μαθαίνουν πώς να τις χρησιμοποιούν

Τα νοσοκομεία του Τζέφερσον χρησιμοποιούν επίσης εικονικά σίτερ —τα κινητά καρότσια με οθόνες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την απομακρυσμένη παρακολούθηση ασθενών—αλλά δεν βοηθούν με φάρμακα, check-in ή εξιτήριο. Το περιστατικό στο νοσοκομείο Abington υπενθύμισε ότι οι ανάγκες κάθε ασθενούς είναι διαφορετικές και ότι ο καλύτερος τρόπος για να κρατηθεί κάθε ασθενής ασφαλής μπορεί να ποικίλλει, είπε η Mallozzi.

Close Icon