Τεχνολογία

Οδοντικό εμφύτευμα: Αντιστέκεται στα βακτήρια, παράγει ηλεκτρική ενέργεια

Οδοντικό εμφύτευμα: Αντιστέκεται στα βακτήρια, παράγει ηλεκτρική ενέργεια

Οδοντικό εμφύτευμα: Στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια δημιούργησαν ένα υπερσύγχρονο οδοντικό εμφύτευμα, το οποίο καλύπτει πολλά περισσότερα από τη λειτουργία ενός δοντιού.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια δημιούργησαν ένα οδοντικό εμφύτευμα, το οποίο αντιστέκεται στην ανάπτυξη βακτηρίων. Επίσης παράγει ηλεκτρική ενέργεια χάρη στις πιεζοηλεκτρικές του ιδιότητες. Ο παραγόμενος ηλεκτρισμός θα μπορούσε να τροφοδοτήσει μια πηγή φωτός για φωτοθεραπεία επί τόπου. Πρόκειται για μια τεχνική που θα μπορούσε να βοηθήσει στην προστασία των ιστών των ούλων από ασθένειες και φλεγμονές. Το εμφύτευμα περιέχει δίσκους με ενσωματωμένα νανοσωματίδια τιτανικού βαρίου (BTO). Αυτά τα νανοσωματίδια λειτουργούν δημιουργώντας αρνητικό επιφανειακό φορτίο στο υλικό που απωθεί τα βακτήρια.

Οδοντικό εμφύτευμα: Το μέλλον είναι εδώ!

Τα οδοντικά εμφυτεύματα χρησιμοποιούνται για να αντικαταστήσουν τα δόντια που χάνονται λόγω τερηδόνας ή ασθένειας των ούλων. Αποτελούν μια προηγμένη λύση στην απώλεια δοντιών από τις οδοντοστοιχίες λόγω μιας πιο ασφαλούς εφαρμογής. Αν και τα εμφυτεύματα προορίζονται να διαρκέσουν μερικές δεκαετίες, στην πράξη συχνά αποτυγχάνουν πολύ νωρίτερα. Απαιτούν συχνά αντικατάσταση εντός 5-10 ετών λόγω προβλημάτων στα ούλα ή φλεγμονής. Σε κανέναν δεν αρέσει να επισκέπτεται τον οδοντίατρο. Τα έξοδα και η δυσφορία να αντικατασταθεί ένα εμφύτευμα είναι καλή έμπνευση για να σχεδιάσουμε ένα πιο ανθεκτικό εμφύτευμα.

Αυτή η τελευταία τεχνολογία στοχεύει στην καταπολέμηση της βασικής αιτίας της αποτυχίας των εμφυτευμάτων. Δεν είναι άλλη από τα βακτήρια. Τα βακτηριακά βιοφίλμ που δημιουργούνται σε εμφυτεύματα (και σε πραγματικά δόντια), επηρεάζουν αρνητικά την υγεία των ούλων. Οδηγούν λοιπόν σε ενδεχόμενη βλάβη της συσκευής. Τα νέα εμφυτεύματα περιέχουν ένα υλικό εμποτισμένο με νανοσωματίδια BTO. Αυτό το υλικό οδηγεί σε αρνητικό επιφανειακό φορτίο, απωθώντας αποτελεσματικά τα αρνητικά κυτταρικά τοιχώματα των βακτηρίων. Οι ερευνητές έχουν δοκιμάσει τα εμφυτεύματα με Streptococcus mutans, ένα σημαντικό συστατικό της οδοντικής πλάκας. Απέδειξαν ότι μειώνουν το σχηματισμό βιοφίλμ με δοσοεξαρτώμενο τρόπο.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι αυτό το αποτέλεσμα θα μπορούσε να διαρκέσει για παρατεταμένη διάρκεια, ενισχύοντας τη διάρκεια ζωής τέτοιων εμφυτευμάτων. «Θέλαμε ένα υλικό εμφυτεύματος που θα μπορούσε να αντισταθεί στην ανάπτυξη βακτηρίων για μεγάλο χρονικό διάστημα, επειδή οι βακτηριακές προκλήσεις δεν αποτελούν εφάπαξ απειλή». Αυτό δήλωσε ο Geelsu Hwang, ερευνητής που συμμετείχε στη μελέτη, μέσω δελτίου τύπου του UPenn. Είναι ενδιαφέρον ότι τα εμφυτεύματα ενσωματώνουν επίσης έναν άλλο μηχανισμό για την ενίσχυση της υγείας των ούλων – τη φωτοθεραπεία.

Τα εμφυτεύματα μπορούν να συλλέξουν ηλεκτρική ενέργεια από τις κινήσεις του στόματος ή από το βούρτσισμα των δοντιών. Μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν αυτήν την ενέργεια για να τροφοδοτήσουν μικρές πηγές φωτός. Η ιδέα είναι ότι αυτό το φως θα μπορούσε να προκαλέσει ένα φωτοθεραπευτικό αποτέλεσμα στον περιβάλλοντα ιστό των ούλων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Στρατηγική συμμαχία Biocon Biologics & Serum Institute Life Sciences

Δύο βραβεία κέρδισαν τα καινοτόμα επιστημονικά επιτεύγματα για COVID-19

Novo Nordisk: Βράβευση Ενέσιμης Θεραπείας για το διαβήτη ως το «Καλύτερο Φαρμακευτικό Προϊόν»

H AstraZeneca επιβραβεύει την Καινοτομία στα Εθνικά Βραβεία Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς το Διαδίκτυο των Πραγμάτων βελτιώνει την υγειονομική περίθαλψη;

ΙοΤ: Το IoT έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει την παροχή υγειονομικής περίθαλψης καθιστώντας την πιο προσιτή, εξατομικευμένη και αποτελεσματική, βελτιώνοντας τελικά τα αποτελέσματα των ασθενών και τη συνολική ποιότητα των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης.

Σιγκαπούρη Αεροδρόμιο - Θα επιτρέπει στους επιβάτες να αναχωρούν από την πόλη-κράτος χωρίς διαβατήρια

Οι ψηφιακές ταυτότητες, συμβατές με τα πρότυπα του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) στην Αρούμπα, επιτρέπουν στους ταξιδιώτες να ταξιδεύουν χρησιμοποιώντας ασφαλείς ψηφιακές εκδόσεις των διαβατηρίων τους σε κινητά τηλέφωνα. Στις ΗΠΑ, μεγάλες αεροπορικές εταιρείες όπως η American Airlines, η United και η Delta πειραματίζονται με βιομετρικό check-in, παράδοση αποσκευών και πύλες επιβίβασης σε επιλεγμένα αεροδρόμια τα τελευταία δύο χρόνια.

Μοντέλο AI στοχεύει να προβλέπει τη γεύση των φαρμάκων

Η τήρηση της θεραπείας είναι, επίσης, ιδιαίτερα σημαντική με τα αντιβιοτικά, καθώς η διακοπή της θεραπείας θα συμβάλει στη μικροβιακή αντοχή. "Με τα αντιβιοτικά, εάν ο ασθενής δεν το πάρει, ναι, δεν θα βελτιωθεί. Αλλά επίσης θα συμβάλετε στην αντιμικροβιακή αντοχή", είπε ο Δρ Abdelhakim. «Είναι στην πραγματικότητα μεγαλύτερο πρόβλημα για τους υπόλοιπους από εμάς».

Τρόποι με τους οποίους η τεχνολογία αλλάζει την υγειονομική περίθαλψη

Ιατρική τεχνολογία: Το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης διαμορφώνεται μπροστά στα μάτια μας με τις εξελίξεις στις ψηφιακές τεχνολογίες υγειονομικής περίθαλψης, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το VR/AR, η τρισδιάστατη εκτύπωση, η ρομποτική ή η νανοτεχνολογία.