Τεχνολογία

Ο πρώτος Αξονικός Τομογράφος στον κόσμο με τεχνολογία καταμέτρησης φωτονίων

Ο πρώτος Αξονικός Τομογράφος στον κόσμο με τεχνολογία καταμέτρησης φωτονίων

Η Siemens Healthineers παρουσιάζει τον πρώτο Αξονικό Τομογράφο στον κόσμο με τεχνολογία καταμέτρησης φωτονίων (Photon Counting CT)

Το Naeotom Alpha αδειοδοτήθηκε για κλινική χρήση στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ενώ ήδη εγκαταστάθηκαν περισσότερα από 20 συστήματα, εξετάσθηκαν πάνω από 8.000 ασθενείς, κατατέθηκαν πάνω από 500 διπλώματα ευρεσιτεχνίας σχετικά με τη τεχνολογία καταμέτρησης φωτονίων.

Η Siemens Healthineers παρουσιάζει το Naeotom Alpha, τον πρώτο Αξονικό Τομογράφο στον κόσμο με τεχνολογία καταμέτρησης φωτονίων εγκεκριμένο για κλινική χρήση στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Η συμβατική αξονική τομογραφία έχει πλησιάσει τα τεχνικά όριά της: η ανάλυση έχει μικρά περιθώρια βελτίωσης και η δόση δεν μπορεί να μειωθεί σημαντικά. Η τεχνολογία καταμέτρησης φωτονίων όμως επιτρέπει δραστικές βελτιώσεις. Αυτές οι βελτιώσεις περιλαμβάνουν αφενός την αύξηση της ανάλυσης και αφετέρου την  μείωση της δόσης ακτινοβολίας έως και 45% για σαρώσεις εξαιρετικά υψηλής ανάλυσης (Ultra High Resolution, UHR) συγκριτικά με τους συμβατικούς UHR αξονικούς τομογράφους. Αυτό θα ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί με την συμβατική τεχνολογία ανιχνευτών. Η τεχνολογία καταμέτρησης φωτονίων παρέχει μεγαλύτερο όγκο διαγνωστικής πληροφορίας, δεδομένου ότι ανιχνεύει άμεσα κάθε φωτόνιο ακτίνας Χ και το επίπεδο ενέργειάς του αντί να το μετατρέπει πρώτα σε ορατό φως, όπως συμβαίνει με τη συμβατική απεικόνιση Αξονικής Τομογραφίας.

Συνδυαστικά, αυτές οι δυνατότητες  ανοίγουν νέους διαγνωστικούς ορίζοντες, όπως η υψηλής ταχύτητας και ποιότητας απεικόνιση του πνεύμονα ή η λήψη εικόνων υψηλής ανάλυσης με εγγενείς φασματικές πληροφορίες – χωρίς ο ασθενής να χρειάζεται να κρατά την αναπνοή του. Αυτές οι φασματικές πληροφορίες βοηθούν επίσης στον εντοπισμό στοιχείων εντός του ασθενή που μπορούν ακόμη και να αφαιρεθούν από την εικόνα εάν εμποδίζουν μια περιοχή διαγνωστικού ενδιαφέροντος. Αυτό βοηθά τους γιατρούς στην ταχεία αξιολόγηση και προσφέρει τη δυνατότητα έγκαιρης έναρξης της θεραπείας. Μέσω της μείωσης της δόσης ακτινοβολίας, οι εξετάσεις προληπτικού ελέγχου  καρκίνου του πνεύμονα με χρήση Αξονικής Τομογραφίας, μπορούν να γίνουν διαθέσιμες για  περισσότερους ασθενείς. Η υψηλή ανάλυση αναδεικνύει ακόμη και μικρές ανατομικές δομές, δίνοντας την δυνατότητα λήψης κλινικών αποφάσεων σε μεγάλο βαθμό εμπιστοσύνης. Η τεχνική πολυπλοκότητα της απεικόνισης Αξονικής Τομογραφίας με μέτρηση φωτονίων δεν σημαίνει αυξημένη πολυπλοκότητα για τον χρήστη, χάρη στο myExam Companion της Siemens Healthineers. «Με περισσότερα από 15 χρόνια εργασίας και μελετών  πάνω στη μέτρηση φωτονίων CT και με αυτό το κλινικό όραμα ξεκινήσαμε στη Siemens Healthineers. Πάντα πιστεύαμε στην τεράστια κλινική αξία και εργαζόμασταν αδιάκοπα πάνω σε αυτήν μαζί με τους συνεργάτες μας», λέει ο Philipp Fischer, Επικεφαλής Αξονικής Τομογραφίας στη Siemens Healthineers. «Σήμερα, με την παρουσίαση του Naeotom Alpha, κάνουμε ένα τεράστιο βήμα για την περαιτέρω φροντίδα των ασθενών σε ένα ευρύ φάσμα κλινικών εφαρμογών, δείχνοντας αποτελεσματικά, πράγματα που ήταν  αδύνατο να δει κανείς με την συμβατική τεχνολογία Αξονικής Τομογραφίας. Αυτό απαιτούσε μια ριζική επανεξέταση σχεδόν κάθε τεχνολογικής πτυχής της αξονικής τομογραφίας», συνεχίζει ο Fischer.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο μικρότερος μαγνητικός τομογράφος απεικόνισης ολόκληρου του σώματος

H Siemens Healthineers απέκτησε την Πιστοποίηση του Great Place to Work®

Siemens Healthineers : Νέα Στρατηγική Συνεργασία με τη Fast-track Diagnostics 

Η Siemens Healthineers εξαγοράζει την Epocal Inc 

Παγκόσμια συμμαχία της Siemens Healthineers με την IBM Watson Health

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Απολαμβάνοντας τα πλεονεκτήματα της νανοεπιστήμης

Νανοεπιστήμη επιτεύγματα: Η νανοεπιστήμη και η νανοτεχνολογία έχουν μπει στη ζωή μας για τα καλά και τα πλεονεκτήματα που μας αποφέρουν είναι τόσο μεγάλα που πολλές φορές δεν μπορεί να τα χωρέσει ο ανθρώπινος νους.

Μικρά τεχνολογικά επιτεύγματα που δεν πιστεύουμε ότι υπάρχουν

Τεχνολογία gadgets: Είναι σημαντική η βελτίωση ορισμένων πτυχών της καθημερινότητάς μας χάρη στα τεχνολογικά επιτεύγματα που διατίθενται πλέον στο ευρύ κοινό, διευκολύνοντας την υγεία, αλλά και την ποιότητα ζωής γενικότερα.

Ψηφιακές θεραπείες συμβάλλουν στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης

«Δεδομένης της ταχείας υιοθέτησης των ψηφιακών παρεμβάσεων, είναι επίκαιρο και σημαντικό να ρωτήσουμε σε ποιο βαθμό οι ψηφιακές παρεμβάσεις είναι αποτελεσματικές στη θεραπεία της κατάθλιψης, εάν μπορούν να παρέχουν βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση -ψυχοθεραπεία με πρόσωπο πέρα ​​από το εργαστήριο και ποιοι είναι οι βασικοί παράγοντες που μετριάζουν τα αποτελέσματα.»

Τα wearables προβλέπουν αλλαγές στο σάκχαρο

Τεχνολογία διαβήτη: Τα δεδομένα από φορητές συσκευές μπορούν να βοηθήσουν στην παρακολούθηση και την πρόβλεψη των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Λύθηκε το μυστήριο με τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων

Μηχανισμός Αντικυθήρων: Φυλάσσεται σε μουσείο της Αθήνας, χωρισμένο σε 82 θραύσματα. Εκτός από χιλιάδες χαρακτήρες, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ορισμένα γρανάζια που έκαναν τον υπολογιστή να λειτουργεί.