Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Τεχνολογία

Ο ΟΗΕ πλησιάζει σε συμφωνία ορόσημο για την καταπολέμηση της βιοπειρατείας

Ο ΟΗΕ πλησιάζει σε συμφωνία ορόσημο για την καταπολέμηση της βιοπειρατείας

Πρόκειται για την καταπολέμηση της βιοπειρατείας—δηλαδή τη χρήση της παραδοσιακής γνώσης ή των γενετικών πόρων χωρίς τη συμφωνία εκείνων που τις κατείχαν και χωρίς να μπορούν να επωφεληθούν από αυτές.

Η καταπολέμηση της βιοπειρατείας – η λεηλασία των γενετικών πόρων και η παραδοσιακή γνώση που τους περιβάλλει – θα μπορούσε σύντομα να βασιστεί σε μια διεθνή συνθήκη, η οποία ολοκληρώνεται στις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν σήμερα. «Επιτρέψτε μου να είμαι ειλικρινής – οι διαπραγματεύσεις δεν θα είναι εύκολες», προειδοποίησε ο Ντάρεν Τανγκ, επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (WIPO), καθώς ξεκίνησε η διπλωματική διάσκεψη στη Γενεύη.

Μετά από περισσότερα από 20 χρόνια συνομιλιών για το θέμα, τα περισσότερα από 190 κράτη μέλη του WIPO συναντώνται στα κεντρικά γραφεία του οργανισμού στη Γενεύη έως τις 24 Μαΐου για διαπραγματεύσεις για την οριστικοποίηση μιας συνθήκης. Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών που ασχολείται με την κατοχύρωση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και την καινοτομία θα προσπαθήσει να συνάψει συμφωνία με συναίνεση. Ο Τανγκ είπε ότι οι χώρες βρίσκονται «στο κατώφλι μιας πραγματικά ορόσημης συμφωνίας».

«Δεν υπάρχει καμία αντίφαση μεταξύ ενός ισχυρού και προβλέψιμου καθεστώτος ΔΙ – ενός καθεστώτος που δίνει κίνητρα στην καινοτομία, προσελκύει επενδύσεις και οδηγεί στην έρευνα που αλλάζει το παιχνίδι- και ενός καθεστώτος που ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων των χωρών και των κοινοτήτων τους, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων από αυτόχθονες πληθυσμούς. όπως από τις τοπικές κοινωνίες», είπε.

Το σχέδιο συνθήκης λέει ότι οι αιτούντες διπλώματα ευρεσιτεχνίας θα πρέπει να αποκαλύπτουν από ποια χώρα προέρχονται οι γενετικοί πόροι σε μια εφεύρεση και τους ιθαγενείς που παρείχαν τη σχετική παραδοσιακή γνώση. «Πρόκειται για την καταπολέμηση της βιοπειρατείας—δηλαδή τη χρήση της παραδοσιακής γνώσης ή των γενετικών πόρων χωρίς τη συμφωνία εκείνων που τις κατείχαν και χωρίς να μπορούν να επωφεληθούν από αυτές», δήλωσε ο Christophe Bigot, ο οποίος ηγείται της γαλλικής αντιπροσωπείας.

Φάρμακα, σπόροι, καλλυντικά

Ενώ οι φυσικοί γενετικοί πόροι – όπως αυτοί που βρίσκονται σε φαρμακευτικά φυτά, γεωργικές καλλιέργειες και φυλές ζώων – δεν μπορούν να προστατευθούν άμεσα ως διεθνής ιδιοκτησία, οι εφευρέσεις που αναπτύσσονται με τη χρήση τους μπορούν να κατοχυρωθούν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Αυτοί οι πόροι χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο από εταιρείες σε οτιδήποτε, από καλλυντικά μέχρι σπόρους, φάρμακα, βιοτεχνολογία και συμπληρώματα διατροφής.

Καθώς επί του παρόντος δεν είναι υποχρεωτική η δημοσίευση της προέλευσης των καινοτομιών, πολλές αναπτυσσόμενες χώρες ανησυχούν ότι χορηγούνται διπλώματα ευρεσιτεχνίας που είτε παρακάμπτουν τα δικαιώματα των αυτόχθονων πληθυσμών είτε εκδίδονται για υπάρχουσες εφευρέσεις. Τέτοιες υποθέσεις μπορεί να καταλήξουν σε μακροχρόνιες νομικές μάχες. Οι πολέμιοι της συνθήκης φοβούνται ότι θα εμποδίσει την καινοτομία.

Ωστόσο, οι υποστηρικτές λένε ότι μια πρόσθετη απαίτηση αποκάλυψης θα αυξήσει την ασφάλεια δικαίου, τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα στο σύστημα διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.

Λένε ότι «θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι αυτές οι γνώσεις και οι πόροι χρησιμοποιούνται με την άδεια των χωρών και/ή των κοινοτήτων από τις οποίες προέρχονται, επιτρέποντάς τους να επωφεληθούν με κάποιο τρόπο από τις εφευρέσεις που προκύπτουν», σύμφωνα με τον Wend Wendland, διευθυντή του WIPO. Εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες, ιδίως όσον αφορά τη θέσπιση κυρώσεων και τους όρους ανάκλησης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.

«Το κείμενο έχει περιοριστεί πολύ για να καταλήξουμε σε κάποιον πιθανό συμβιβασμό», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η ειδικός Viviana Munoz Tellez από το South Centre, μια διακυβερνητική ομάδα σκέψης που εκπροσωπεί τα συμφέροντα 55 αναπτυσσόμενων χωρών. Η προτεινόμενη συνθήκη έχει “συμβολική αξία γιατί είναι η πρώτη φορά που θα γίνει κάποια αναφορά, για παράδειγμα, στην παραδοσιακή γνώση σε ένα μέσο IP”, δήλωσε ο Munoz Tellez.

Ξεπερνώντας τις συγκρούσεις Βορρά-Νότου

Περισσότερες από 30 χώρες έχουν τέτοιες απαιτήσεις γνωστοποίησης στην εθνική τους νομοθεσία. Οι περισσότερες από αυτές είναι αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Κίνα, η Βραζιλία, η Ινδία και η Νότια Αφρική, αλλά υπάρχουν και ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ελβετία. Ωστόσο, αυτές οι διαδικασίες ποικίλλουν και δεν είναι πάντα υποχρεωτικές. «Είναι σημαντικό να ξεπεράσουμε τις πολύ στείρες συγκρούσεις» μεταξύ του παγκόσμιου Βορρά και του Νότου, είπε ένας διπλωμάτης, υπό τον όρο της ανωνυμίας.

«Πολλές χώρες στο Βορρά έχουν γενετικούς πόρους, όπως η Αυστραλία ή η Γαλλία, και αρκετές χώρες στο Νότο έχουν πολύ μεγάλα εργαστήρια και εταιρείες που χρησιμοποιούν γενετικούς πόρους, όπως η Ινδία ή η Βραζιλία», πρόσθεσε η πηγή. Πριν από δύο χρόνια, οι χώρες συμφώνησαν απροσδόκητα να συγκαλέσουν διπλωματική διάσκεψη το 2024 για να συνάψουν συμφωνία. Μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία αποσχίστηκαν επίσημα από την απόφαση, χωρίς ωστόσο να αντιταχθούν στη συναίνεση.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΟΗΕ: Προειδοποιεί για αυξανόμενη απειλή από τον καύσωνα

ΠΟΥ: Παγκόσμια προσπάθεια για την επιτήρηση των τροφιμογενών ασθενειών

ΠΟΥ: Κατάχρηση αντιβιοτικών σε ασθενείς που νοσηλεύονται με COVID-19

Τα εμβόλια έσωσαν τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές σε 50 χρόνια δηλώνει ο επικεφαλής του ΠΟΥ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέοι βιοδείκτες για νεφρικές παθήσεις με νεφρωσικό σύνδρομο

Υγεία νεφρού: Το νεφρωσικό σύνδρομο, που χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα πρωτεΐνης στα ούρα, συνδέεται με νεφρικές παθήσεις όπως η νόσος ελάχιστης αλλαγής, η πρωτοπαθής εστιακή τμηματική σπειραματοσκλήρωση και η μεμβρανώδης νεφροπάθεια.

Νέο χειρουργικό εργαλείο μετακινεί μικροσκοπικά βιοσωματίδια

Ρομποτική: Τα μέλη της ομάδας αναπτύσσουν μια μέθοδο μετακίνησης μικρών στόχων, όπως κύτταρα και φάρμακα, μέσα στο σώμα που δεν είναι επεμβατική. Αυτό σημαίνει ότι η μέθοδος δεν απαιτεί κοπές.

Τι είναι ένα εικονικό τμήμα επειγόντων περιστατικών - Και πότε πρέπει να «επισκεφτείτε» ένα

Η καταλληλότητα διαφέρει μεταξύ διαφορετικών προγραμμάτων, οπότε αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα εικονικό τμήμα επειγόντων περιστατικών, ίσως χρειαστεί να ελέγξετε ότι πληροίτε τις προϋποθέσεις στη δικαιοδοσία σας. Τα περισσότερα εικονικά τμήματα επειγόντων περιστατικών είναι προσβάσιμα μέσω διαδικτύου, και ορισμένοι έχουν άμεσους αριθμούς τηλεφώνου.

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει με τους εκ γενετής τυφλούς;

AI τυφλοί: Η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) έχει τεράστιες δυνατότητες να φέρει επανάσταση στη ζωή των ατόμων που γεννιούνται τυφλά, ενισχύοντας την ανεξαρτησία, την προσβασιμότητα και τη συνολική ποιότητα ζωής τους.

Τα νοσοκομεία βλέπουν τις δυνατότητες στην εικονική νοσηλευτική, αλλά εξακολουθούν να μαθαίνουν πώς να τις χρησιμοποιούν

Τα νοσοκομεία του Τζέφερσον χρησιμοποιούν επίσης εικονικά σίτερ —τα κινητά καρότσια με οθόνες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την απομακρυσμένη παρακολούθηση ασθενών—αλλά δεν βοηθούν με φάρμακα, check-in ή εξιτήριο. Το περιστατικό στο νοσοκομείο Abington υπενθύμισε ότι οι ανάγκες κάθε ασθενούς είναι διαφορετικές και ότι ο καλύτερος τρόπος για να κρατηθεί κάθε ασθενής ασφαλής μπορεί να ποικίλλει, είπε η Mallozzi.

Close Icon