Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πολιτική Υγείας

ΟΗΕ: Προειδοποιεί για αυξανόμενη απειλή από τον καύσωνα

ΟΗΕ: Προειδοποιεί για αυξανόμενη απειλή από τον καύσωνα

1,6 δισεκατομμύρια εργαζόμενοι εκτίθενται στην υπεριώδη ακτινοβολία ως μέρος της δουλειάς τους, αναφέροντας σχεδόν 19.000 θανάτους ετησίως από μη μελανωματικό καρκίνο του δέρματος.

Η Εργατική Οργάνωση του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι πάνω από το 70% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού είναι πιθανό να εκτεθεί σε υπερβολική ζέστη κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, επικαλούμενη αυξημένη ανησυχία για την έκθεση στο ηλιακό φως. Προειδοποίησε επίσης για την ατμοσφαιρική ρύπανση, τα φυτοφάρμακα και άλλους κινδύνους που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.

Σε μια νέα έκθεση, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας πρότεινε τρόπους με τους οποίους οι κυβερνήσεις μπορούν να βελτιώσουν τη νομοθεσία τους και να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των αυξανόμενων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στους εργαζόμενους. «Είναι σαφές ότι η κλιματική αλλαγή δημιουργεί ήδη σημαντικούς πρόσθετους κινδύνους για την υγεία των εργαζομένων», δήλωσε ο Manal Azzi, επικεφαλής της ομάδας του οργανισμού για την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία.

«Είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη αυτές τις προειδοποιήσεις». Η ΔΟΕ εκτιμά ότι πάνω από 2,4 δισεκατομμύρια εργαζόμενοι -πάνω από το 70% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού- είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν υπερβολική ζέστη ως μέρος της δουλειάς τους κάποια στιγμή, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία, από το 2020. Αυτό είναι πάνω από 65% το 2000. Ο οργανισμός με έδρα τη Γενεύη ανέφερε την αυξανόμενη σχέση μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και της βλάβης στην ανθρώπινη υγεία, συμπεριλαμβανομένου:

  • του καρκίνου,
  • των καρδιαγγειακών παθήσεων,
  • των αναπνευστικών προβλημάτων
  • και της ψυχικής υγείας.

 

Υπολογίζει, για παράδειγμα, ότι 1,6 δισεκατομμύρια εργαζόμενοι εκτίθενται στην υπεριώδη ακτινοβολία ως μέρος της δουλειάς τους, αναφέροντας σχεδόν 19.000 θανάτους ετησίως από μη μελανωματικό καρκίνο του δέρματος και παθήσεις τόσο διαφορετικές όπως ηλιακό έγκαυμα, φουσκάλες δέρματος και βλάβες στα μάτια, καταρράκτης και αμφιβληστροειδής. προβλήματα όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Ο ίδιος αριθμός εργαζομένων -1,6 δισεκατομμύρια- εκτίθενται στην ατμοσφαιρική ρύπανση του χώρου εργασίας «με αποτέλεσμα έως και 860.000 θανάτους λόγω εργασίας μεταξύ εργαζομένων σε εξωτερικούς χώρους ετησίως», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Η έκθεση ανέφερε ότι ορισμένα υποσύνολα εργαζομένων είναι ιδιαίτερα ευάλωτα, όπως οι πυροσβέστες στις Ηνωμένες Πολιτείες που μάχονται με τις δασικές πυρκαγιές, οι οποίες σύμφωνα με τους ειδικούς έχουν γίνει μεγαλύτερες και συχνότερες λόγω της κλιματικής αλλαγής λόγω της υψηλής ζέστης και των υπερβολικά ξηρών συνθηκών.

«Οι εργαζόμενοι συχνά ξεχνιούνται όταν μιλάμε για κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις στην υγεία είναι πολύ σοβαρές από τον θάνατο, σε εκατομμύρια άρρωστους ανθρώπους λόγω των κινδύνων που επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή, αλλά και εκατομμύρια που ζουν με χρόνιες ασθένειες», είπε ο Aziz.

Ορισμένες χώρες έχουν λάβει μέτρα θεσπίζοντας νομοθεσία που απαιτεί τακτική παρακολούθηση των εργαζομένων που εκτίθενται τακτικά στη ζέστη, την υπερβολική ηλιακή ακτινοβολία, την ατμοσφαιρική ρύπανση και άλλους κινδύνους για την υγεία κατά την εργασία. Σε άλλες περιπτώσεις, η ΔΟΕ λέει ότι οι συλλογικές συμβάσεις διαπραγμάτευσης μεταξύ των ηγετών της εργασίας και των επιχειρήσεων έχουν βοηθήσει στον μετριασμό των κινδύνων.

Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ και οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές προσπαθούν όλο και περισσότερο να τονίσουν τη σχέση μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και της ανθρώπινης υγείας. Ο Πλανήτης Γη σημείωσε έναν 10ο συνεχόμενο μήνα μηνιαίων θερμοκρασιών ρεκόρ τον Μάρτιο, σύμφωνα με την Υπηρεσία για το Κλίμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι μεταξύ 2030 και 2050, απειλές που σχετίζονται με το κλίμα, όπως η ελονοσία και η ανασφάλεια για το νερό, θα στοιχίσουν 250.000 επιπλέον ζωές κάθε χρόνο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Καύσωνας ΗΠΑ: 645 θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη στο Φοίνιξ πέρυσι

Τουλάχιστον 10 νεκροί από τις πυρκαγιές στη Χιλή

Πονοκέφαλος λόγω ζέστης; Η λύση είναι ο χυμός καρπουζιού!

10ήμερος καύσωνας με τη θερμοκρασία στα κόκκινα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο FDA προτρέπει τη χαλάρωση των περιορισμών της δωρεάς ιστού δεκαετιών για τους ομοφυλόφιλους και τους αμφιφυλόφιλους άνδρες

«Ελπίζουμε ειλικρινά σε μια αλλαγή στην πολιτική του FDA ώστε να ευθυγραμμιστεί με την πιο περιεκτική προσέγγιση που φαίνεται στις οδηγίες αιμοδοσίας, επιτρέποντάς μας να τιμήσουμε την απόφαση όλων των ατόμων που θέλουν να σώσουν ζωές μέσω της δωρεάς οργάνων και ιστών».

Γενικό Νοσοκομείο Βέροιας: Τελετή Εγκαινίων του έργου επέκτασης και αναδιαρρύθμισης

Γενικό Νοσοκομείο Βέροιας: Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης παρευρέθηκε σήμερα, Τετάρτη 29 Μαΐου 2024, στην τελετή εγκαινίων του έργου επέκτασης και αναδιαρρύθμισης του Γενικού Νοσοκομείου Βέροιας.

Γεωργιάδης: "Οι συνδικαλιστές επιμένουν να μην πειθαρχούν σε κανέναν απολύτως"

Γεωργιάδης: Οι συνδικαλιστές επιμένουν να μην πειθαρχούν σε κανέναν απολύτως, εσείς τώρα τί πιστεύετε ότι πρέπει να κάνει το Υπουργείο Υγείας και εγώ προσωπικά σε όλο αυτό, που κρατά ομήρους τα παιδιά;

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ προτρέπει τις χώρες να κλείσουν γρήγορα τη συμφωνία για την πανδημία

Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις στον Διεθνή Κανονισμό Υγείας ΔΚΥ, συμπεριλαμβανομένης της προσθήκης περισσότερων αποχρώσεων σε ένα σύστημα που προορίζεται να προειδοποιεί τις χώρες για πιθανές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την υγεία παγκόσμιας ανησυχίας, ενδέχεται να έχουν περισσότερες πιθανότητες να εγκριθούν κατά τη διάρκεια της συνέλευσης αυτής της εβδομάδας, είπαν οι παρατηρητές.

Άδωνις Γεωργιάδης: Στα Γρεβενά και στην Κοζάνη ο Υπουργός Υγείας

Άδωνις Γεωργιάδης: Στο πλαίσιο της περιοδείας του στα Γρεβενά, ο Άδωνις Γεωργιάδης επισκέφθηκε την Κιβωτό, όπου δεσμεύτηκε για την περαιτέρω αναβάθμιση των υγειονομικών δομών της περιοχής.

Close Icon