Τεχνολογία

Νευροαναπτυξιακές διαταραχές: Καινοτομίες εικονικής & επαυξημένης πραγματικότητας

Νευροαναπτυξιακές διαταραχές: Καινοτομίες εικονικής & επαυξημένης πραγματικότητας

Νευροαναπτυξιακές διαταραχές: Υπάρχει δυνατότητα αξιοποίησης των χρήσιμων χαρακτηριστικών της εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας και ενσωμάτωσής τους για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων της θεραπείας.

Για ενήλικες με νευροαναπτυξιακές διαταραχές, τα προκαταρκτικά ευρήματα αποκαλύπτουν θετικό αντίκτυπο της εικονικής και της επαυξημένης πραγματικότητας στη λειτουργική απόδοση, σύμφωνα με μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 14 Δεκεμβρίου στο Frontiers in Psychiatry. Ο Bing-Lee Tan, από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Σιγκαπούρης, και οι συνεργάτες του πραγματοποίησαν μια συστηματική ανασκόπηση για να αξιολογήσουν τη χρήση της εικονικής πραγματικότητας ή της τεχνολογίας επαυξημένης πραγματικότητας σε ενήλικες με νευροαναπτυξιακές διαταραχές και τον αντίκτυπο των προγραμμάτων αποκατάστασης τεχνολογίας εικονικής ή επαυξημένης πραγματικότητας.

Τριάντα οκτώ μελέτες πληρούσαν τα κριτήρια ένταξης. Τρεις μελέτες χρησιμοποίησαν επαυξημένη πραγματικότητα και οι υπόλοιπες χρησιμοποίησαν εικονική πραγματικότητα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα εικονικά σενάρια εμφανίζονταν με διαφορετικούς τρόπους, μεταξύ άλλων ως οθόνες που τοποθετούνται στο κεφάλι, οθόνες υπολογιστών, φορητές συσκευές και δωμάτια σπηλαίων. Λειτουργίες όπως η αναγνώριση ομιλίας, η παρακολούθηση των ματιών και μια συσκευή λήψης κίνησης χρησιμοποιήθηκαν σε μερικές μελέτες για την παροχή ανατροφοδότησης σε πραγματικό χρόνο στους συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης.

Παρεμβάσεις που αφορούσαν τη ζωή στην κοινότητα αναφέρθηκαν σε 11 μελέτες, ενώ 15 μελέτες αφορούσαν επαγγελματικές δεξιότητες και εννέα εκπαιδευμένοι συμμετέχοντες στις κοινωνικές δεξιότητες ή την κοινωνική γνώση. Η χρήση εικονικών σεναρίων για την έκθεση των συμμετεχόντων σε διάφορες καταστάσεις χρησιμοποιήθηκε σε τρεις μελέτες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Οι περισσότερες μελέτες ανέφεραν προκαταρκτικά ελπιδοφόρα αποτελέσματα. Καταδείχθηκε βελτίωση στους λειτουργικούς τομείς που εξετάστηκαν.

Μικρά μεγέθη δειγμάτων αναφέρθηκαν σε αρκετές μελέτες και πολλές μελέτες είχαν σοβαρό ή κρίσιμο κίνδυνο μεροληψίας. «Υπάρχει δυνατότητα αξιοποίησης των χρήσιμων χαρακτηριστικών της εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας και ενσωμάτωσης άλλης τεχνολογίας για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων της θεραπείας», γράφουν οι συγγραφείς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Θα είναι το smartphone σας το επόμενο ιατρείο;

Η εικονική πραγματικότητα δίνει έμφαση στην ανακουφιστική φροντίδα

Ποια είναι η σημασία της τεχνολογίας στην ιατρική επιστήμη;

Από τη ρομποτική στο virtual reality, ποιο είναι το μέλλον του σεξ;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η βαθιά μάθηση βελτιώνει τη διαλογή ατόμων με οξύ πόνο στο στήθος

Βαθιά μάθηση: Ερευνητές αναγνώρισαν τη βαθιά μάθηση ως έναν πιθανό τρόπο για τον εντοπισμό ασθενών υψηλού κινδύνου και ως εκ τούτου την επιτάχυνση της διάγνωσης βελτιώνοντας παράλληλα τη χρήση των πόρων.

Επιστήμονες δημιουργούν ιστό ματιών χρησιμοποιώντας τρισδιάστατη βιοεκτύπωση

3D Printing: Η ομάδα χρησιμοποίησε την τεχνολογία τρισδιάστατης βιοεκτύπωσης για να εκτυπώσει το τζελ σε ένα βιοδιασπώμενο πλέγμα, με τα κύτταρα να αρχίζουν να σχηματίζουν ένα συμπαγές τριχοειδές δίκτυο.

Τεχνητή νοημοσύνη: Μπορεί να εξοικονομήσει $360 δισ. στον κλάδο της υγείας τον χρόνο

Τεχνητή νοημοσύνη: Η ευρύτερη υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξοικονόμηση μεταξύ 5% και 10% στις δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη ή περίπου 200 έως 360 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Η τεχνολογία gaming χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της άνοιας

Άνοια: Μία από τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι φροντιστές και οι κάτοικοι είναι οι αρνητικές συμπεριφορές που συμβαίνουν όταν υπάρχουν διακοπές κατά τη διάρκεια της ημέρας ή/και τη νύχτα.

Μια νέα εποχή οπτικών επικοινωνιών με παραμετρικούς ενισχυτές

High tech: Η ικανότητα ενίσχυσης των οπτικών σημάτων στις οπτικές ίνες στο κβαντικό τους όριο είναι μια κρίσιμη τεχνολογική πρόοδος που στηρίζει τη σύγχρονη κοινωνία της πληροφορίαςκαι στον ιατρικό τομέα.

Νέο σπρέι καταπολεμά τις λοιμώξεις και την αντίσταση στα αντιβιοτικά

Βακτήρια: Ένα νέο σπρέι μπορεί να σκοτώσει ακόμη και ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την περιποίηση τραυμάτων και απευθείας σε εμφυτεύματα και άλλες ιατρικές συσκευές.