Τεχνολογία

Νευροαναπτυξιακές διαταραχές: Καινοτομίες εικονικής & επαυξημένης πραγματικότητας

Νευροαναπτυξιακές διαταραχές: Καινοτομίες εικονικής & επαυξημένης πραγματικότητας

Νευροαναπτυξιακές διαταραχές: Υπάρχει δυνατότητα αξιοποίησης των χρήσιμων χαρακτηριστικών της εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας και ενσωμάτωσής τους για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων της θεραπείας.

Για ενήλικες με νευροαναπτυξιακές διαταραχές, τα προκαταρκτικά ευρήματα αποκαλύπτουν θετικό αντίκτυπο της εικονικής και της επαυξημένης πραγματικότητας στη λειτουργική απόδοση, σύμφωνα με μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 14 Δεκεμβρίου στο Frontiers in Psychiatry. Ο Bing-Lee Tan, από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Σιγκαπούρης, και οι συνεργάτες του πραγματοποίησαν μια συστηματική ανασκόπηση για να αξιολογήσουν τη χρήση της εικονικής πραγματικότητας ή της τεχνολογίας επαυξημένης πραγματικότητας σε ενήλικες με νευροαναπτυξιακές διαταραχές και τον αντίκτυπο των προγραμμάτων αποκατάστασης τεχνολογίας εικονικής ή επαυξημένης πραγματικότητας.

Τριάντα οκτώ μελέτες πληρούσαν τα κριτήρια ένταξης. Τρεις μελέτες χρησιμοποίησαν επαυξημένη πραγματικότητα και οι υπόλοιπες χρησιμοποίησαν εικονική πραγματικότητα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα εικονικά σενάρια εμφανίζονταν με διαφορετικούς τρόπους, μεταξύ άλλων ως οθόνες που τοποθετούνται στο κεφάλι, οθόνες υπολογιστών, φορητές συσκευές και δωμάτια σπηλαίων. Λειτουργίες όπως η αναγνώριση ομιλίας, η παρακολούθηση των ματιών και μια συσκευή λήψης κίνησης χρησιμοποιήθηκαν σε μερικές μελέτες για την παροχή ανατροφοδότησης σε πραγματικό χρόνο στους συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης.

Παρεμβάσεις που αφορούσαν τη ζωή στην κοινότητα αναφέρθηκαν σε 11 μελέτες, ενώ 15 μελέτες αφορούσαν επαγγελματικές δεξιότητες και εννέα εκπαιδευμένοι συμμετέχοντες στις κοινωνικές δεξιότητες ή την κοινωνική γνώση. Η χρήση εικονικών σεναρίων για την έκθεση των συμμετεχόντων σε διάφορες καταστάσεις χρησιμοποιήθηκε σε τρεις μελέτες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Οι περισσότερες μελέτες ανέφεραν προκαταρκτικά ελπιδοφόρα αποτελέσματα. Καταδείχθηκε βελτίωση στους λειτουργικούς τομείς που εξετάστηκαν.

Μικρά μεγέθη δειγμάτων αναφέρθηκαν σε αρκετές μελέτες και πολλές μελέτες είχαν σοβαρό ή κρίσιμο κίνδυνο μεροληψίας. «Υπάρχει δυνατότητα αξιοποίησης των χρήσιμων χαρακτηριστικών της εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας και ενσωμάτωσης άλλης τεχνολογίας για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων της θεραπείας», γράφουν οι συγγραφείς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Θα είναι το smartphone σας το επόμενο ιατρείο;

Η εικονική πραγματικότητα δίνει έμφαση στην ανακουφιστική φροντίδα

Ποια είναι η σημασία της τεχνολογίας στην ιατρική επιστήμη;

Από τη ρομποτική στο virtual reality, ποιο είναι το μέλλον του σεξ;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι είναι αυτό που κάνει την εμφύτευση διακαθετηριακής αορτικής βαλβίδας την καλύτερη επιλογή;

Εμφύτευση βαλβίδα: Οι καινοτόμες τεχνολογίες υγειονομικής περίθαλψης αναδιαμορφώνουν τις θεραπευτικές προσεγγίσεις, παρέχοντας λιγότερο επεμβατικές και πιο ασθενοκεντρικές επιλογές. 

Ποια τεχνολογικά εργαλεία βοηθούν τα παιδιά με ΔΕΠΥ;

ΔΕΠΥ: Για παιδιά με ΔΕΠΥ που δυσκολεύονται με την ανάγνωση και τη γραφή, τα εργαλεία βοηθητικής τεχνολογίας όπως το λογισμικό ομιλίας σε κείμενο και κειμένου σε ομιλία μπορεί να είναι απίστευτα ωφέλιμα.

Υπουργείο Δικαιοσύνης - Συνάντηση εργασίας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Δικαιοσύνης

Από την πλευρά του ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, υπογράμμισε τη σημασία της γρήγορης υλοποίησης αυτών των έργων σε έναν τόσο κρίσιμο τομέα με στόχο την επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης.