Τεχνολογία

Νεογνική μεταμόσχευση νεφρού: Νέα ελπίδα στην κρίση της έλλειψης οργάνων

Νεογνική μεταμόσχευση νεφρού: Νέα ελπίδα στην κρίση της έλλειψης οργάνων

Νεογνική μεταμόσχευση νεφρού: Σε όλη την Ευρώπη, οι προμήθειες οργάνων δεν μπορούν να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση και ετησίως πεθαίνει κατά μέσο όρο το 15-30% των ασθενών στις λίστες αναμονής. 

Νέα έρευνα, που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μεταμόσχευσης Οργάνων (ESOT) 2023, καταδεικνύει ότι η νεογνική μεταμόσχευση νεφρού μπορεί να προσφέρει μια λύση που αλλάζει το παιχνίδι στην επείγουσα κρίση έλλειψης οργάνων. Για να αξιολογήσουν τη σκοπιμότητα της δωρεάς νεογνικών οργάνων, οι ερευνητές ανέλυσαν τη νεογνική θνησιμότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη αυτών των νεφρών μετά τη μεταμόσχευση, καθώς και τις ηθικές και κοινωνικές εκτιμήσεις γύρω από τη διαδικασία.

Η μελέτη αποκάλυψε ότι από τα 21.000 βρέφη που έχασαν τη ζωή τους το 2020, περισσότερα από 12.000 θα μπορούσαν να θεωρηθούν βιώσιμοι δότες οργάνων. Η έλλειψη οργάνων είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας της μεταμόσχευσης οργάνων. Από τον Ιανουάριο του 2022, υπήρχαν 100.000 ασθενείς στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση νεφρού στις ΗΠΑ, με μόλις 24.669 νεφρούς να μεταμοσχεύονται το προηγούμενο έτος. Ανησυχητικά, αυτή η έλλειψη δοτών συνέβαλε στον θάνατο 5.000 ασθενών στη λίστα αναμονής.

Αυτή η κρίση δεν είναι μοναδική στις ΗΠΑ. Σε όλη την Ευρώπη, οι προμήθειες οργάνων δεν μπορούν να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση και ετησίως πεθαίνει κατά μέσο όρο το 15-30% των ασθενών στις λίστες αναμονής. Καθώς το προσδόκιμο ζωής του ανθρώπου αυξάνεται ενώ οι χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία και η ηπατική νόσος γίνονται πιο διαδεδομένες, υπάρχει αυξημένη ανάγκη για μεταμοσχεύσεις και μείωση του αριθμού των διαθέσιμων οργάνων.

Το 2018, τα νεφρά ήταν το πιο συχνά μεταμοσχευμένο όργανο στην ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 60% όλων των μεταμοσχεύσεων. Προηγούμενη έρευνα έχει επιβεβαιώσει τη βιωσιμότητα της μεταμόσχευσης νεφρών από παιδιατρικούς δότες σε ενήλικες. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νεογνικοί νεφροί έχουν επιδείξει αύξηση της υστέρησης και εξαιρετική μακροπρόθεσμη απόδοση (>25 ετών), που ξεπερνά αυτή των ζώντων δοτών. Οι τρέχουσες τεχνικές μεταμόσχευσης έχουν επίσης αποδειχθεί ασφαλείς και αποτελεσματικές για τους νεογνικούς νεφρούς.

Ο Δρ Dai Nghiem, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, σχολιάζει: “Πιστεύουμε ότι η νεογνική μεταμόσχευση νεφρού προσφέρει μια λύση που αλλάζει το παιχνίδι στην κρίση της έλλειψης οργάνων. Αυτή η μελέτη εξέτασε μόνο τις ΗΠΑ, αλλά αν επαναλάβετε τα ευρήματα σε τότε έχουμε μια τεράστια αναξιοποίητη δεξαμενή διαθέσιμων οργάνων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μεταμοσχεύσεις”.

«Είναι κατανοητό ότι η δωρεά παιδιατρικών οργάνων παρουσιάζει ξεχωριστές ηθικές και κοινωνικές προκλήσεις σε σύγκριση με τη δωρεά ενηλίκων», πρόσθεσε ο Δρ Dai Nghiem. «Για τις οικογένειες και τους φροντιστές, η λήψη της απόφασης για δωρεά μπορεί να είναι μια απίστευτα δύσκολη διαδικασία, ειδικά τα όργανα του νεογέννητου τους».

“Υπάρχει επίσης μια ανησυχία μεταξύ της μεταμοσχευτικής κοινότητας για τη δυσκολία της διαδικασίας μαζί με τον πειραματικό της χαρακτήρα. Μέσω της ανταλλαγής εμπειρίας μεταξύ πρωτοπόρων κέντρων, ελπίζουμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις ανησυχίες, να ενισχύσουμε την αποδοχή αυτής της ξεχασμένης πηγής δωρητών οργάνων και τελικά να σώσουμε περισσότερες ζωές μέσω της μεταμόσχευσης οργάνων».

Ο καθηγητής Gabriel Oniscu, Εκλεγμένος Πρόεδρος της ESOT και Συμπρόεδρος του ESOT Congress 2023, προσθέτει: «Αν και αναγνωρίζεται η ιδιαίτερα συναισθηματική φύση αυτού του ζητήματος και οι συνεχιζόμενες ηθικές και νομικές εκτιμήσεις, τα ευρήματα της μελέτης υπογραμμίζουν τη σημασία της αναγνώρισης των νεογνών ως πιθανών δωρητών οργάνων». 

«Για να επιτευχθεί αυτό, είναι επιτακτική ανάγκη κάθε ευρωπαϊκή χώρα να διαθέτει ειδικά πρωτόκολλα παιδιατρικής δωρεάς που να περιλαμβάνουν διαδικασίες δωρεάς οργάνων νεογνών»«Αυτή η προληπτική προσέγγιση στοχεύει να αυξήσει την ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Νεογνών σχετικά με τις δυνατότητες δωρεάς νεογνών, προωθώντας συζητήσεις με γονείς που θα μπορούσαν να βοηθήσουν να σωθούν πολλές ζωές».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αυξάνεται ο κίνδυνος για αναπνευστικές λοιμώξεις σε βρέφη και παιδιά

Οφθαλμολογικός Έλεγχος Παιδιά: Τρεις προληπτικοί έλεγχοι στα μάτια

Το μέγεθος της μητέρας και του πατέρα βρέθηκε ότι επηρεάζει τον κίνδυνο απόκτησης μεγάλου μωρού

Γενετικό τεστ έσωσε τη ζωή νεογέννητου - έρευνα δείχνει ότι θα μπορούσε να βοηθήσει εκατομμύρια άλλα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς η τεχνολογία μπορεί να βελτιώσει τη ζωή των ατόμων με αυτισμό;

ΔΑΦ: Η τεχνολογία έχει βελτιώσει σημαντικά τη ζωή των ατόμων με αυτισμό, είναι σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη οι μοναδικές δυνάμεις και οι προκλήσεις κάθε ατόμου κατά την επιλογή και την εφαρμογή τεχνολογικών λύσεων.

Συμβουλές για να βελτιώσετε την συγκέντρωσή σας

Συγκέντρωση: Ενώ η τεχνολογία προσφέρει μια πληθώρα εργαλείων για να βοηθήσει τη συγκέντρωση, είναι απαραίτητο να επιτύχετε μια ισορροπία και να χρησιμοποιήσετε αυτούς τους πόρους προσεκτικά.