Τεχνολογία

NASA: Με μουσική Β. Παπαθανασίου, το Juno κάνει το ταξίδι του σε Δία και Γανυμήδη [vid]

NASA: Με μουσική Β. Παπαθανασίου, το Juno κάνει το ταξίδι του σε Δία και Γανυμήδη [vid]

NASA: Δεν είναι η πρώτη φορά που η NASA επιλέγει την μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου, αφού το έργο του Μυθωδία επελέγη ως η επίσημη μουσική για την αποστολή της: 2001 Οδύσσεια στον Άρη.

Σε μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου (Vangelis) ντύθηκε το μαγευτικό ταξίδι του Juno στο διάστημα. To Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια παρέδωσε το βίντεο της εξερεύνησης του Juno στον πλανήτη Δία και τον Γανυμήδη. Τις μαγευτικές εικόνες επέλεξε να επενδύσει με την μουσική του Έλληνα συνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου. Δεν είναι η πρώτη φορά που η NASA επιλέγει την μουσική του κ. Παπαθανασίου, αφού το έργο του Μυθωδία επελέγη ως η επίσημη μουσική για την αποστολή της: 2001 Οδύσσεια στον Άρη. 

Το Juno εξερευνά το περιβάλλον του πλανήτη Δία από το 2016 και κινείται σε πολική τροχιά γύρω του, ενώ ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει το επόμενο κοντινό του πέρασμα σε λίγες μέρες και ειδικότερα την 21η Ιουλίου.

Στο βίντεο που προσομοιώνει μέρους του ταξιδιού του Juno στο διάστημα, το διαστημόπλοιο ξεκινά με την προσέγγιση του Γανυμήδη στις αρχές Ιουνίου σε απόσταση μόλις 1.000 χιλιομέτρων και κινούμενο με ταχύτητα περίπου 67.000 χιλιομέτρων την ώρα.

Ο θεατής εικονικά «ίπταται» μόλις 3.400 χιλιόμετρα πάνω από τα πολύχρωμα σύννεφα του μεγαλύτερου πλανήτη στο Ηλιακό μας Σύστημα. Σε αυτή τη φάση, το βαρυτικό πεδίο του Δία έχει επιταχύνει το σκάφος στα 210.000 χιλιόμετρα την ώρα. Στο βίντεο περιλαμβάνονται και προσομοιώσεις των κεραυνών που μαστίζουν διαρκώς την ταραγμένη του ατμόσφαιρα.

Σημειώνεται πως το Juno είναι το δεύτερο διαστημόπλοιο που τίθεται σε τροχιά γύρω από τον Δία, μετά το Galileo, που ήταν σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη από το 1995 έως το 2003. Έως το 2025 θα συνεχίσει να μελετά τον γιγάντιο πλανήτη του Δία και θα περάσει κοντά και από άλλα μεγάλα φεγγάρια του, όπως την Ευρώπη (2022) και την Ιώ (2023). Ο Δίας έχει 79 γνωστούς δορυφόρους και ο Γανυμήδης ανακαλύφθηκε αρχικά από τον Γαλιλαίο το 1610, μαζί με τρία άλλα μεγάλα φεγγάρια του Δία.

Παρακολουθείστε το ταξίδι του Juno στο διάστημα σε μουσική Παπαθανασίου στο βίντεο που ακολουθεί:

Λίγα λόγια για τον Βαγγέλη Παπαθανασίου – Vangelis

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου (πλήρες όνομα: Ευάγγελος Οδυσσέας Παπαθανασίου) ευρύτερα γνωστός Vangelis, είναι Έλληνας μουσικός και συνθέτης της ηλεκτρονικής, progressive, ambient, τζαζ και ορχηστρικής μουσικής. Έχει επηρεάσει την ανάπτυξη διαφορετικών μουσικών ειδών, ενώ θεωρείται πρωτεργάτης του ηλεκτρονικού ήχου. Είναι βραβευμένος με Όσκαρ για την μουσική της ταινίας Οι Δρόμοι της Φωτιάς το 1982. Επίσης έχει επενδύσει μουσικά πλήθος άλλων κινηματογραφικών ταινιών όπως: Blade Runner1492: Χριστόφορος ΚολόμβοςΑλέξανδροςΕλ Γκρέκο κ.ά. Έχει συνεργαστεί με τον Ντέμη Ρούσο, την Ειρήνη Παππά και τον Γιον Άντερσον. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Επιστήμονες ανακάλυψαν γιγαντιαίο κομήτη από τις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος

Η NASA συνεχίζει να προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα με τον υπολογιστή του Hubble

Το νέο διαστημόπλοιο της NASA είναι πιο ψηλό από το Άγαλμα της Ελευθερίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην 5G κατάταξη της Ε. Επιτροπής

Ελλάδα 5G: Σημειώνεται ότι, άλλα κράτη μέλη της ΕΕ που παρουσιάζουν γεωγραφικές ή πληθυσμιακές ομοιότητες με την Ελλάδα, όπως για παράδειγμα η Πορτογαλία, δεν έχουν προχωρήσει με τους ίδιους ρυθμούς στην αξιοποίηση της 5G τεχνολογίας.

Aξιολόγηση της δυνατότητας χρήσης μιας κάμερας smartphone για την ανίχνευση της αναιμίας

Η μελλοντική ανάπτυξη θα επικεντρωθεί στο σχεδιασμό μιας διεπαφής χρήστη που θα καθιστά απλό για το κοινό να τραβήξει μια κατάλληλη φωτογραφία – μια φωτογραφία στην οποία ο φωτισμός, η εστίαση και η περιοχή ενδιαφέροντος είναι βελτιστοποιημένα. Οι συγγραφείς σημειώνουν επίσης ότι απαιτούνται εργαλεία απεικόνισης και περαιτέρω εξελίξεις αλγορίθμων που θα επικυρωθούν μέσω πρόβλεψης μοντέλων.

Medtronic : Τα εξαιρετικά αποτελέσματα της αντλίας ινσουλίνης MiniMed™ 780G

Η Medtronic plc (NYSE:MDT), ο παγκόσμιος ηγέτης στην ιατρική τεχνολογία, ανακοίνωσε πρόσφατα τα αποτελέσματα σε πραγματικές συνθήκες, προερχόμενα από συνήθη κλινική πρακτική, για 4.120 χρήστες του συστήματος MiniMed™ 780G.

Το μεγαλύτερο μουσείο αστρονομίας στον κόσμο μοιάζει με διάστημα

Σανγκάη: Αφαιρώντας τους ίσιους τοίχους και τις ευθείες γραμμές από την αρχιτεκτονική τους δημιουργία, ο Wong και η ομάδα του θέλησαν να αποτυπώσουν στο σώμα του μουσειακού κτιρίου πως τα πάντα στο σύμπαν βρίσκονται εν κινήσει και διέπονται από μια σειρά δυνάμεων.