Τεχνολογία

NASA: Με μουσική Β. Παπαθανασίου, το Juno κάνει το ταξίδι του σε Δία και Γανυμήδη [vid]

NASA: Με μουσική Β. Παπαθανασίου, το Juno κάνει το ταξίδι του σε Δία και Γανυμήδη [vid]

NASA: Δεν είναι η πρώτη φορά που η NASA επιλέγει την μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου, αφού το έργο του Μυθωδία επελέγη ως η επίσημη μουσική για την αποστολή της: 2001 Οδύσσεια στον Άρη.

Σε μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου (Vangelis) ντύθηκε το μαγευτικό ταξίδι του Juno στο διάστημα. To Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια παρέδωσε το βίντεο της εξερεύνησης του Juno στον πλανήτη Δία και τον Γανυμήδη. Τις μαγευτικές εικόνες επέλεξε να επενδύσει με την μουσική του Έλληνα συνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου. Δεν είναι η πρώτη φορά που η NASA επιλέγει την μουσική του κ. Παπαθανασίου, αφού το έργο του Μυθωδία επελέγη ως η επίσημη μουσική για την αποστολή της: 2001 Οδύσσεια στον Άρη. 

Το Juno εξερευνά το περιβάλλον του πλανήτη Δία από το 2016 και κινείται σε πολική τροχιά γύρω του, ενώ ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει το επόμενο κοντινό του πέρασμα σε λίγες μέρες και ειδικότερα την 21η Ιουλίου.

Στο βίντεο που προσομοιώνει μέρους του ταξιδιού του Juno στο διάστημα, το διαστημόπλοιο ξεκινά με την προσέγγιση του Γανυμήδη στις αρχές Ιουνίου σε απόσταση μόλις 1.000 χιλιομέτρων και κινούμενο με ταχύτητα περίπου 67.000 χιλιομέτρων την ώρα.

Ο θεατής εικονικά «ίπταται» μόλις 3.400 χιλιόμετρα πάνω από τα πολύχρωμα σύννεφα του μεγαλύτερου πλανήτη στο Ηλιακό μας Σύστημα. Σε αυτή τη φάση, το βαρυτικό πεδίο του Δία έχει επιταχύνει το σκάφος στα 210.000 χιλιόμετρα την ώρα. Στο βίντεο περιλαμβάνονται και προσομοιώσεις των κεραυνών που μαστίζουν διαρκώς την ταραγμένη του ατμόσφαιρα.

Σημειώνεται πως το Juno είναι το δεύτερο διαστημόπλοιο που τίθεται σε τροχιά γύρω από τον Δία, μετά το Galileo, που ήταν σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη από το 1995 έως το 2003. Έως το 2025 θα συνεχίσει να μελετά τον γιγάντιο πλανήτη του Δία και θα περάσει κοντά και από άλλα μεγάλα φεγγάρια του, όπως την Ευρώπη (2022) και την Ιώ (2023). Ο Δίας έχει 79 γνωστούς δορυφόρους και ο Γανυμήδης ανακαλύφθηκε αρχικά από τον Γαλιλαίο το 1610, μαζί με τρία άλλα μεγάλα φεγγάρια του Δία.

Παρακολουθείστε το ταξίδι του Juno στο διάστημα σε μουσική Παπαθανασίου στο βίντεο που ακολουθεί:

Λίγα λόγια για τον Βαγγέλη Παπαθανασίου – Vangelis

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου (πλήρες όνομα: Ευάγγελος Οδυσσέας Παπαθανασίου) ευρύτερα γνωστός Vangelis, είναι Έλληνας μουσικός και συνθέτης της ηλεκτρονικής, progressive, ambient, τζαζ και ορχηστρικής μουσικής. Έχει επηρεάσει την ανάπτυξη διαφορετικών μουσικών ειδών, ενώ θεωρείται πρωτεργάτης του ηλεκτρονικού ήχου. Είναι βραβευμένος με Όσκαρ για την μουσική της ταινίας Οι Δρόμοι της Φωτιάς το 1982. Επίσης έχει επενδύσει μουσικά πλήθος άλλων κινηματογραφικών ταινιών όπως: Blade Runner1492: Χριστόφορος ΚολόμβοςΑλέξανδροςΕλ Γκρέκο κ.ά. Έχει συνεργαστεί με τον Ντέμη Ρούσο, την Ειρήνη Παππά και τον Γιον Άντερσον. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Επιστήμονες ανακάλυψαν γιγαντιαίο κομήτη από τις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος

Η NASA συνεχίζει να προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα με τον υπολογιστή του Hubble

Το νέο διαστημόπλοιο της NASA είναι πιο ψηλό από το Άγαλμα της Ελευθερίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η 4D Biomaterials λανσάρει νέα πρωτοποριακή ρητίνη για εμφυτεύσιμες συσκευές

4D Biomaterials: Λίγο πριν το Med-Tech Innovation Expo που θα πραγματοποιηθεί 28 και 29 Σεπτεμβρίου στο NEC, Birmingham, η 4D Biomaterials μόλις κυκλοφόρησε νέα ρητίνη που είναι ειδικά σχεδιασμένη για τις εμφυτεύσιμες συσκευές.

Οι ransomware επιθέσεις στο διαδίκτυο κάνουν την υγειονομική περίθαλψη πιο ευάλωτη από ποτέ.

Υγειονομική περίθαλψη ransomware: Πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου Ponemon τονίζει τον υπαρκτό κίνδυνο να αυξηθεί ο ρυθμός θνησιμότητας εξαιτίας επιθέσεων και κακόβουλου λογισμικού.

Η ιατρική τεχνολογία έως το 2030 αναμένει σημαντική αύξηση 17,1% στον τζίρο της

Ιατρική τεχνολογία αγορά: Μέχρι το 2030, προβλέπεται μεγάλη αύξηση του τζίρου για την εν λόγω βιομηχανία με κέρδη που ξεπερνούν κάθε προηγούμενο και θέτουν γερές βάσεις για το μέλλον.

Μετριασμό των τυφώνων υπόσχεται νεοσύστατη Νορβηγική εταιρεία με το σύστημα δημιουργίας φυσαλίδων στον ωκεανό

Αν και, ίσως λιγότερο, αν σταθμιστεί σε σχέση με το αναμενόμενο κόστος των ζημιών από τυφώνες (54 δισ. δολάρια ετησίως, σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου της κυβέρνησης των ΗΠΑ).