Τεχνολογία

NASA: Δυσκολεύεται με τον υπολογιστή του Hubble που χρησιμοποιεί τεχνολογία του 1980

NASA: Δυσκολεύεται με τον υπολογιστή του Hubble που χρησιμοποιεί τεχνολογία του 1980

NASA: Η NASA συνεχίζει να προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα με τον υπολογιστή αποστολής του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble, ένα σύστημα που χρησιμοποιεί τεχνολογία της δεκαετίας του 1980.

Σύμφωνα με τη NASA, η ομάδα επιχειρήσεων του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble συνεχίζει να «τρέχει» διαγνωστικά τεστ και να συλλέγει πληροφορίες για τον υπολογιστή αποστολής που εμφάνισε πρόβλημα, ώστε να προχωρήσει στην επίλυσή του. Όπως τονίστηκε, έως την επίλυση, τα επιστημονικά όργανα παραμένουν σε κατάσταση safe mode.

Ο υπολογιστής έπαψε να λειτουργεί την προηγούμενη Κυριακή (13 Ιουνίου), ενώ μία προσπάθεια επανεκκίνησής του την επόμενη ημέρα απέτυχε. Οι αρχικές ενδείξεις έδειχναν ότι ένα module μνήμης του υπολογιστή είναι η πηγή του προβλήματος. Ωστόσο, όταν η ομάδα επιχειρήσεων προσπάθησε να θέσει σε λειτουργία ένα εφεδρικό module μνήμης, απέτυχε και η νέα εντολή.

Στη συνέχεια, την περασμένη Πέμπτη, έγινε προσπάθεια να «τρέξουν» περισσότερα διαγνωστικά τεστ και στις δύο μονάδες μνήμης σε συνδυασμό με προσπάθειες να επανέλθουν και οι δύο online. Και αυτές οι προσπάθειες απέτυχαν.

Ο υπολογιστής που εμφάνισε το πρόβλημα είναι ένα σύστημα NSSC-1 (NASA Standard Spacecraft Computer-1) που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1980 και βρίσκεται τοποθετημένος στη μονάδα Science Instrument Command and Data Handling. Αποστολή του NSSC-1 είναι να ελέγχει και να συντονίζει τα επιστημονικά εργαλεία και να τα παρακολουθεί ώστε να εξασφαλίζεται η σωστή και ασφαλής λειτουργία τους.

Ένας δεύτερος υπολογιστής, μαζί με το σχετικό υλικό, υπάρχει ήδη σε τροχιά και μπορεί να γίνει μετάβαση σε αυτόν σε περίπτωση προβλήματος. Οι δύο υπολογιστές μπορούν να έχουν πρόσβαση και να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε από τα ανεξάρτητα modules μνήμης, το κάθε ένα από τα οποία περιέχει 64KB μνήμης CMOS (Complementary Metal-Oxide Semiconductor). Ο υπολογιστής χρησιμοποιεί κάθε φορά μόνο ένα module μνήμης, με τους υπόλοιπους τρεις να παραμένουν σαν εφεδρικές επιλογές.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble εκτοξεύτηκε το 1990 και έως σήμερα έχει προσφέρει τεράστιο έργο στην κατανόηση του σύμπαντος. Το Hubble έχει δεχτεί διάφορες αναβαθμίσεις και επισκευές από αστροναύτες, σε πέντε διαφορετικές αποστολές, χρησιμοποιώντας τα αμερικανικά διαστημικά λεωφορεία έως το 2011 όταν το πρόγραμμα Space Shuttle τερματίστηκε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Έως το 2030 η Τουρκία σχεδιάζει να στείλει ρόβερ στη Σελήνη και αστροναύτη στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Την Πέμπτη η πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον διαστημικό σταθμό της Κίνας

Το νέο διαστημόπλοιο της NASA είναι πιο ψηλό από το Άγαλμα της Ελευθερίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

10/08/2021: 2η Ψηφιακή Μετάβαση σε Αττική και Ν.Εύβοια

13η Περίοδος Ψηφιακής Μετάβασης: Όσοι κάτοικοι λαμβάνετε επίγειο ψηφιακό σήμα από τα κέντρα εκπομπής που αναφέρονται παρακάτω, θα χρειαστεί στις 10 Αυγούστου 2021 να επανασυντονίσετε τον δέκτη σας (τηλεόραση ή αποκωδικοποιητή), καθώς πλέον το τηλεοπτικό πρόγραμμα θα μεταδίδεται σε νέες συχνότητες. Διαφορετικά θα χάσετε όλα τα κανάλια και θα βλέπετε μαύρο στις οθόνες σας.

Στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην 5G κατάταξη της Ε. Επιτροπής

Ελλάδα 5G: Σημειώνεται ότι, άλλα κράτη μέλη της ΕΕ που παρουσιάζουν γεωγραφικές ή πληθυσμιακές ομοιότητες με την Ελλάδα, όπως για παράδειγμα η Πορτογαλία, δεν έχουν προχωρήσει με τους ίδιους ρυθμούς στην αξιοποίηση της 5G τεχνολογίας.

Aξιολόγηση της δυνατότητας χρήσης μιας κάμερας smartphone για την ανίχνευση της αναιμίας

Η μελλοντική ανάπτυξη θα επικεντρωθεί στο σχεδιασμό μιας διεπαφής χρήστη που θα καθιστά απλό για το κοινό να τραβήξει μια κατάλληλη φωτογραφία – μια φωτογραφία στην οποία ο φωτισμός, η εστίαση και η περιοχή ενδιαφέροντος είναι βελτιστοποιημένα. Οι συγγραφείς σημειώνουν επίσης ότι απαιτούνται εργαλεία απεικόνισης και περαιτέρω εξελίξεις αλγορίθμων που θα επικυρωθούν μέσω πρόβλεψης μοντέλων.

Medtronic : Τα εξαιρετικά αποτελέσματα της αντλίας ινσουλίνης MiniMed™ 780G

Η Medtronic plc (NYSE:MDT), ο παγκόσμιος ηγέτης στην ιατρική τεχνολογία, ανακοίνωσε πρόσφατα τα αποτελέσματα σε πραγματικές συνθήκες, προερχόμενα από συνήθη κλινική πρακτική, για 4.120 χρήστες του συστήματος MiniMed™ 780G.

Με μουσική Β. Παπαθανασίου έντυσε η NASA το βίντεο ταξίδι του Juno στο διάστημα

NASA: Δεν είναι η πρώτη φορά που η NASA επιλέγει την μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου, αφού το έργο του Μυθωδία επελέγη ως η επίσημη μουσική για την αποστολή της: 2001 Οδύσσεια στον Άρη.