Τεχνολογία

NASA: Δυσκολεύεται με τον υπολογιστή του Hubble που χρησιμοποιεί τεχνολογία του 1980

NASA: Δυσκολεύεται με τον υπολογιστή του Hubble που χρησιμοποιεί τεχνολογία του 1980

NASA: Η NASA συνεχίζει να προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα με τον υπολογιστή αποστολής του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble, ένα σύστημα που χρησιμοποιεί τεχνολογία της δεκαετίας του 1980.

Σύμφωνα με τη NASA, η ομάδα επιχειρήσεων του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble συνεχίζει να «τρέχει» διαγνωστικά τεστ και να συλλέγει πληροφορίες για τον υπολογιστή αποστολής που εμφάνισε πρόβλημα, ώστε να προχωρήσει στην επίλυσή του. Όπως τονίστηκε, έως την επίλυση, τα επιστημονικά όργανα παραμένουν σε κατάσταση safe mode.

Ο υπολογιστής έπαψε να λειτουργεί την προηγούμενη Κυριακή (13 Ιουνίου), ενώ μία προσπάθεια επανεκκίνησής του την επόμενη ημέρα απέτυχε. Οι αρχικές ενδείξεις έδειχναν ότι ένα module μνήμης του υπολογιστή είναι η πηγή του προβλήματος. Ωστόσο, όταν η ομάδα επιχειρήσεων προσπάθησε να θέσει σε λειτουργία ένα εφεδρικό module μνήμης, απέτυχε και η νέα εντολή.

Στη συνέχεια, την περασμένη Πέμπτη, έγινε προσπάθεια να «τρέξουν» περισσότερα διαγνωστικά τεστ και στις δύο μονάδες μνήμης σε συνδυασμό με προσπάθειες να επανέλθουν και οι δύο online. Και αυτές οι προσπάθειες απέτυχαν.

Ο υπολογιστής που εμφάνισε το πρόβλημα είναι ένα σύστημα NSSC-1 (NASA Standard Spacecraft Computer-1) που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1980 και βρίσκεται τοποθετημένος στη μονάδα Science Instrument Command and Data Handling. Αποστολή του NSSC-1 είναι να ελέγχει και να συντονίζει τα επιστημονικά εργαλεία και να τα παρακολουθεί ώστε να εξασφαλίζεται η σωστή και ασφαλής λειτουργία τους.

Ένας δεύτερος υπολογιστής, μαζί με το σχετικό υλικό, υπάρχει ήδη σε τροχιά και μπορεί να γίνει μετάβαση σε αυτόν σε περίπτωση προβλήματος. Οι δύο υπολογιστές μπορούν να έχουν πρόσβαση και να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε από τα ανεξάρτητα modules μνήμης, το κάθε ένα από τα οποία περιέχει 64KB μνήμης CMOS (Complementary Metal-Oxide Semiconductor). Ο υπολογιστής χρησιμοποιεί κάθε φορά μόνο ένα module μνήμης, με τους υπόλοιπους τρεις να παραμένουν σαν εφεδρικές επιλογές.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble εκτοξεύτηκε το 1990 και έως σήμερα έχει προσφέρει τεράστιο έργο στην κατανόηση του σύμπαντος. Το Hubble έχει δεχτεί διάφορες αναβαθμίσεις και επισκευές από αστροναύτες, σε πέντε διαφορετικές αποστολές, χρησιμοποιώντας τα αμερικανικά διαστημικά λεωφορεία έως το 2011 όταν το πρόγραμμα Space Shuttle τερματίστηκε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Έως το 2030 η Τουρκία σχεδιάζει να στείλει ρόβερ στη Σελήνη και αστροναύτη στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Την Πέμπτη η πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον διαστημικό σταθμό της Κίνας

Το νέο διαστημόπλοιο της NASA είναι πιο ψηλό από το Άγαλμα της Ελευθερίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι είναι και πώς γίνεται η τεχνητή μεταμόσχευση κερατοειδούς;

Mεταμόσχευση κερατοειδούς: Σε ορισμένα μάτια, μια παραδοσιακή μεταμόσχευση κερατοειδούς έχει εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό επιτυχίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί συχνά να πραγματοποιηθεί τεχνητή μεταμόσχευση κερατοειδούς. 

Ο αντίκτυπος των τεχνολογικών εξελίξεων στην υγειονομική περίθαλψη

Ενδυνάμωση υγείας: Ο αντίκτυπος των τεχνολογικών προόδων στην υγειονομική περίθαλψη ήταν βαθύς, φέρνοντας επανάσταση στον τρόπο παροχής και εμπειρίας της υγειονομικής περίθαλψης.

Πώς η φυσική κατάσταση βελτιώνεται με την χρήση της τεχνολογίας;

Άσκηση: Η τεχνολογία της προπόνησης έχει ξεπεράσει τις παραδοσιακές προσεγγίσεις, παρέχοντας στα άτομα τα εργαλεία και τα κίνητρα που χρειάζονται για να οδηγήσουν ενεργό και πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Πώς η τεχνολογία συμβάλλει στην διαχείριση του διαβήτη;

Διαβήτης: Η ενσωμάτωση αυτών των τεχνολογικών εργαλείων σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης του διαβήτη μπορεί να βελτιώσει την ακρίβεια, την ευκολία και τη συνολική ποιότητα ζωής για τα άτομα που ζουν με διαβήτη.

ΜΕΘ: Πώς η ιατρική τεχνολογία βοηθά τους ασθενείς εντατικής θεραπείας

ΜΕΘ: Η ενσωμάτωση της ιατρικής τεχνολογίας στην εντατική θεραπεία όχι μόνο βελτιώνει τα αποτελέσματα των ασθενών αλλά και εξορθολογίζει τις ροές εργασίας για τους επαγγελματίες υγείας.

Smartwatch εντοπίζει την κολπική μαρμαρυγή

Μια ερευνητική ομάδα ανέπτυξε ένα συνταγογραφούμενο ρολόι χειρός που παρακολουθεί συνεχώς τον καρδιακό ρυθμό του χρήστη και χρησιμοποιεί έναν μοναδικό αλγόριθμο για την ανίχνευση της κολπικής μαρμαρυγής. 

Εκτυπώσιμα εμφυτεύματα για ιστούς και οστά

Βιοϊατρική: Τα πολυμερή με βάση την ντοπαμίνη δεν είναι κατάλληλα μόνο για προσκόλληση ιστού: Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη λειτουργικών επιφανειών, αντιβακτηριακών υλικών και έξυπνων επικαλύψεων με ειδικές λειτουργίες.