Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Τεχνολογία

Μπορεί η εικονική πραγματικότητα να ανακουφίσει από τον χρόνιο πόνο;

Μπορεί η εικονική πραγματικότητα να ανακουφίσει από τον χρόνιο πόνο;

Η εικονική πραγματικότητα είναι μια προσομοίωση με την οποία, με τον κατάλληλο τύπο εξοπλισμού, οι χρήστες μπορούν να αλληλεπιδράσουν με φαινομενικά πραγματικό ή φυσικό τρόπο.

Ο Clark Langwell πηδάει σε ένα καγιάκ και γλιστράει αβίαστα μέσα στο νερό, θαυμάζοντας τη θέα του και νιώθοντας το κάψιμο στα χέρια του με κάθε χτύπημα καθώς προχωρά μπροστά από τεράστιους βραχώδεις σχηματισμούς. Ωστόσο, δεν υπάρχει νερό πουθενά κοντά του και αντί για ένα κουπί, κρατά δύο τηλεχειριστήρια.

Σε κοντινή απόσταση, η Κάθι Χόι και η Τζόαν Λάνγκγουελ με τη σειρά τους αποφεύγουν και κόβουν αόρατα αντικείμενα. Αλλά όταν κοιτάζετε μια οθόνη τηλεόρασης, μπορείτε να δείτε γιγάντια τετράγωνα που αντιπροσωπεύουν μουσικούς ρυθμούς να έρχονται προς το μέρος τους που πρέπει να χτυπήσουν με σπαθιά με έντονα χρώματα (μέσω των τηλεχειριστηρίων) στο παιχνίδι “Beat Saber”.

Εικονική πραγματικότητα και χρόνιος πόνος

Όλα αυτά είναι δυνατά χάρη στην εικονική πραγματικότητα, μια προσομοίωση που δημιουργείται από υπολογιστή μιας τρισδιάστατης εικόνας ή περιβάλλοντος με το οποίο, με τον κατάλληλο τύπο εξοπλισμού, οι χρήστες μπορούν να αλληλεπιδράσουν με φαινομενικά πραγματικό ή φυσικό τρόπο.

Διασκεδάζουν αλληλεπιδρώντας με αυτά τα παιχνίδια και ανεβάζει τους παλμούς της καρδιάς τους, αλλά τους εξυπηρετούν επίσης περισσότερο ως ασθενείς με χρόνιο πόνο. Η Δρ. Mersedeh Karimian, μια γιατρός που ειδικεύεται στον επεμβατικό πόνο, με τη βοήθεια του γιου της, Milad Ilbeigi, μιας έφηβης με γνώσεις τεχνολογίας, δημιούργησαν μια ομάδα υποστήριξης που ονομάζεται Pain Xcape για να βοηθήσει αυτούς τους ασθενείς να βρουν επιπλέον ανακούφιση μέσω της εικονικής πραγματικότητας.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει μελέτες για να δούμε πώς η εικονική πραγματικότητα μπορεί να μειώσει τον πόνο μεταξύ των χρόνιων πασχόντων. Τον Νοέμβριο του 2021, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε την εμπορία ενός συστήματος VR συνταγογραφούμενης χρήσης που χρησιμοποιεί γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία για να βοηθήσει με διαγνωσμένο χρόνιο πόνο στη μέση. Χρησιμοποιώντας ασκήσεις βαθιάς αναπνοής, βαθιά χαλάρωση, κίνηση και άλλες αρχές συμπεριφορικής θεραπείας, το 66% των συμμετεχόντων ανέφερε μεγαλύτερη από 30% μείωση του πόνου.

«Νους, σώμα και πνεύμα»

Όταν χρησιμοποιούσε το σετ εικονικής πραγματικότητας για πρώτη φορά αφού είδε τα παιδιά της να το χρησιμοποιούν, η Karimian έπρεπε να κάνει μια σειρά από δραστηριότητες, όπως να αποφεύγει αντικείμενα ή να κινεί τα χέρια της με συγκεκριμένες κινήσεις. Αυτό την έβαλε σε σκέψεις.

Πολλοί από τους ασθενείς της με αρθρίτιδα, για παράδειγμα, κανονικά μπορεί να μην θέλουν να κάνουν αυτές τις κινήσεις επειδή πιστεύουν ότι θα προκαλέσουν ακόμη περισσότερο πόνο. Αλλά τα συναρπαστικά οπτικά στοιχεία και οι καθηλωτικές προσομοιώσεις από την εικονική πραγματικότητα θα μπορούσαν να τους κάνουν να ασχοληθούν με τις δραστηριότητες, οι οποίες θα τους έδειχναν ότι «η κίνηση είναι στην πραγματικότητα φίλος τους… Όσο περισσότερο κινείσαι, τόσο περισσότερη μυϊκή δύναμη έχεις, τόσο λιγότερη πίεση υπάρχει στις αρθρώσει.

Καθώς η Karimian ερεύνησε την τεχνολογία, διαπίστωσε ότι θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τους ασθενείς της με περισσότερους από έναν τρόπους. Εκτός από τις μελέτες που εξέτασαν τις επιπτώσεις της εικονικής πραγματικότητας στον χρόνιο πόνο, τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι θα μπορούσε να βοηθήσει άτομα με κατάθλιψη και άγχος.

«Συνειδητοποίησα ότι αυτό παίζει ρόλο στην ομάδα διαχείρισης του πόνου, όπου επηρεάζει το μυαλό, το σώμα και το πνεύμα τους, επειδή έχουν συχνά κατάθλιψη, είναι ανήσυχοι, έχουν κοινωνική απομόνωση και αποφεύγουν τις ασκήσεις και τα σχέδια». Αυτό είπε ο Karimian, ο οποίος διευθύνει το Palm Valley Pain Management στο Palm Desert. «Δεν έχουν ομάδα για να μαζευτούν και να συζητήσουν τα ζητήματά τους και μερικές φορές νιώθουν σαν να είναι μόνοι στον κόσμο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το σύστημα αναγνώρισης πόνου με Al θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανίχνευση του πόνου των ασθενών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη χειρουργική επέμβαση

Εκατομμύρια υποφέρουν από χρόνιο πόνο και προβλήματα ψυχικής υγείας

Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τους μυϊκούς πόνους;

Μεσοπλεύρια νευραλγία: Αιτίες, θεραπείες και συμβουλές για την ανακούφιση από τον πόνο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα ακουστικά ΑΙ επιτρέπουν στους χρήστες να ακούν ένα άτομο στο πλήθος

Ακουστικά ΑΙ: Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον παρέχει ένα αξιοσημείωτο άλμα στην προσωπική τεχνολογία ήχου μέσω ακουστικών με τεχνητή νοημοσύνη που φιλτράρουν μόνο τον ανεπιθύμητο θόρυβο.

Eμφύτευμα εγκεφάλου AI για επιζήσαντες εγκεφαλικού και για την επικοινωνία τους στα Αγγλικά και Ισπανικά

Τεχνητή νοημοσύνη: Οι επιστήμονες φέρεται να δημιούργησαν ένα δίγλωσσο εμφύτευμα εγκεφάλου με τροφοδοσία τεχνητής νοημοσύνης που μετατρέπει τις εγκεφαλικές δραστηριότητες ενός επιζώντος εγκεφαλικού σε προτάσεις, είτε στα ισπανικά είτε στα αγγλικά

Η νέα συσκευή παρακολούθησης ιδρώτα δεν απαιτεί σωματική δραστηριότητα

Ο Δρ Kim Joohee δήλωσε: «Μέσα από δύο χρόνια συνεργατικής έρευνας με το Northwestern University, όχι μόνο αντιμετωπίσαμε τους περιορισμούς των υπαρχουσών μεθόδων για την πρόκληση ιδρώτα, αλλά επιτύχαμε επίσης επιτυχία στην κλινική έρευνα, φέρνοντάς μας ένα βήμα πιο κοντά στην εμπορευματοποίηση».

Ακουστικά ακύρωσης θορύβου: Βοηθούν πραγματικά τα νευροαποκλίνοντα άτομα;

Ακουστικά ακύρωσης θορύβου: Πολλά άτομα με αυτισμό ή ΔΕΠ-Υ περιγράφουν πώς ο θόρυβος σταματά ή περιορίζει τις καθημερινές τους δραστηριότητες, όπως η παρακολούθηση μαθημάτων, συναντήσεις εργασίας, κοινωνικές συναναστροφές ή ακόμα και φροντίδα υγείας.

Υπερηχητικά κύματα: Με ποιον τρόπο χρησιμοποιούνται στον εγκέφαλο;

Υπερηχητικά κύματα: Καθώς τα μυστήρια του εγκεφάλου βελτιώνονται συνεχώς και η τεχνολογία μπορεί να μας επιτρέψει να φτάσουμε στα βαθύτερα μέρη του, υπάρχει ελπίδα ότι θα βρεθούμε στο χείλος μιας νέας εποχής στη φροντίδα της ψυχικής υγείας.

Νέοι βιοδείκτες για νεφρικές παθήσεις με νεφρωσικό σύνδρομο

Υγεία νεφρού: Το νεφρωσικό σύνδρομο, που χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα πρωτεΐνης στα ούρα, συνδέεται με νεφρικές παθήσεις όπως η νόσος ελάχιστης αλλαγής, η πρωτοπαθής εστιακή τμηματική σπειραματοσκλήρωση και η μεμβρανώδης νεφροπάθεια.

Close Icon