Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Τεχνολογία

Μολυσματικά Νοσήματα: Επιφάνεια πυριτίου εξαλείφει τα σωματίδια ιού υπεύθυνου για αναπνευστικές ασθένειες

Μολυσματικά Νοσήματα: Επιφάνεια πυριτίου εξαλείφει τα σωματίδια ιού υπεύθυνου για αναπνευστικές ασθένειες

«Η εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας σε περιβάλλοντα υψηλού κινδύνου, όπως εργαστήρια ή εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, όπου η έκθεση σε επικίνδυνα βιολογικά υλικά προκαλεί ανησυχία, θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά τα μέτρα περιορισμού κατά των μολυσματικών ασθενειών», δήλωσε ο φυσικός του Βασιλικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μελβούρνης Σαμσών Μα.

Μολυσματικά Νοσήματα: Ερευνητές στην Αυστραλία δημιούργησαν μια επιφάνεια πυριτίου καλυμμένη με νανοακίδες η οποία εξάλειψε το 96% των σωματιδίων ενός ιού που ευθύνεται για την πρόκληση αναπνευστικών ασθενειών. Σε εργαστηριακά πειράματα, οι νανοακίδες κατέστρεψαν το 96% των σωματιδίων του ιού hPIV-3 ο οποίος προκαλεί βρογχίτιδα, πνευμονία και λαρυγγοτραχειοβρογχίτιδα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η επιφάνεια αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο της εξάπλωσης ασθενειών σε νοσοκομεία, εργαστήρια και άλλα περιβάλλοντα υψηλού κινδύνου.

Οι νανοακίδες ουσιαστικά καρφώνουν τα σωματίδια του ιού, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα από το Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μελβούρνης (Royal Melbourne Institute of Technology) (RMIT) στην Αυστραλία. «Η επιφάνειά μας που σκοτώνει τους ιούς μοιάζει με επίπεδο μαύρο καθρέφτη, αλλά στην πραγματικότητα διαθέτει μικροσκοπικές ακίδες ειδικά σχεδιασμένες για να σκοτώνουν τους ιούς» εξήγησε η μοριακή βιολόγος του Βασιλικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μελβούρνης RMIT, Ναταλί Μποργκ. «Το υλικό αυτό μπορεί να ενσωματωθεί σε συσκευές και επιφάνειες που αγγίζουν καθημερινά οι άνθρωποι, προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση των ιών και να μειωθεί η χρήση απολυμαντικών» πρόσθεσε. Οι ερευνητές εμπνεύστηκαν τη δημιουργία της επιφάνειας από τη φύση. Τα φτερά των εντόμων, όπως οι λιβελούλες και τα τζιτζίκια, διαθέτουν μια νανομετρική δομή που μπορεί να τρυπήσει βακτήρια και μύκητες. Στην περίπτωση των ιών, όμως, τα σωματίδια είναι πολύ μικρότερα, οπότε θα πρέπει και οι ακίδες να είναι μικρότερες. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν χημικά αντιδραστικό πλάσμα προκειμένου να αφαιρέσουν υλικό που είχε εναποτεθεί στα πλακίδια πυριτίου. Το αποτέλεσμα είναι μια επιφάνεια καλυμμένη με ακίδες πάχους 2 νανομέτρων – 30.000 φορές λεπτότερες από μια ανθρώπινη τρίχα – και ύψους 290 νανομέτρων. Αξίζει να σημειωθεί πως τα ιικά σωματίδια του HPIV-3 έχουν διάμετρο που κυμαίνεται μεταξύ 100 και 420 νανομέτρων.

Στη συνέχεια, δοκίμασαν τις ιδιότητες του υλικού τόσο σε πρακτικό όσο και σε θεωρητικό επίπεδο, χρησιμοποιώντας τέσσερις διαφορετικούς τύπους του ιού της ανθρώπινης παραϊνφλουέντζας (hPIV-3). «Η μελέτη μας παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για τον σχεδιασμό και τη βελτιστοποίηση αντιιικών επιφανειών με ιδιαίτερη έμφαση στον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν οι νανοακίδες στη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητάς τους», έγραψαν οι ερευνητές στη μελέτη τους. Αν το υλικό επιφάνειας μπορεί να επεκταθεί και να εφαρμοστεί σε περιβάλλοντα υγειονομικής περίθαλψης, θα μπορούσε να κάνει τεράστια διαφορά: οι ιοί hPIV προκαλούν το 1/3 των οξέων αναπνευστικών ασθενειών, με τα παιδιά να κινδυνεύουν ιδιαίτερα. «Η εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας σε περιβάλλοντα υψηλού κινδύνου, όπως εργαστήρια ή εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, όπου η έκθεση σε επικίνδυνα βιολογικά υλικά προκαλεί ανησυχία, θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά τα μέτρα περιορισμού κατά των μολυσματικών ασθενειών», δήλωσε ο φυσικός του Βασιλικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μελβούρνης Σαμσών Μα.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο ACS Nano.

ΠΗΓΗ: Science Alert

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Eρωτογενείς ζώνες που αξίζει να τονώσεις κατά τη διάρκεια του σεξ

Πώς η χαμηλή υγρασία θα μπορούσε να ευνοήσει την εξάπλωση των ιών

Τι είναι η αποφρακτική βρογχιολίτιδα και πώς αντιμετωπίζεται;

Mycoplasma pneumoniae: Το ποσοστό λοιμώξεων αυξήθηκε από τον Σεπτέμβριο 2023

Τα λύματα δείχνουν αύξηση των λοιμώξεων covid, ενώ η πανδημική κόπωση περιορίζει τις προφυλάξεις

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ανακάλυψη έξυπνων επιδέσμων που θα φέρουν επανάσταση στη θεραπεία χρόνιων πληγών

Επίδεσμοι: Σε συνεργασία με το Keck School of Medicine του USC, ερευνητές στο Caltech ανέπτυξαν καινοτόμους έξυπνους επιδέσμους σχεδιασμένους να βελτιώνουν τη θεραπεία χρόνιων τραυμάτων.

Νέα τεχνική χρησιμοποιεί τον ήχο για να επηρεάσει τα εγκεφαλικά κύματα και τον ύπνο στην άνοια

"Υπάρχουν πολλά που πρέπει να αποκαλυφθούν σχετικά με τον ρόλο του ρυθμού άλφα στον ύπνο και τη γνωστική λειτουργία. Αυτή η τεχνική θα μπορούσε να επηρεάσει την κατανόησή μας και να βελτιώσει τις λειτουργίες του ύπνου σε όσους πάσχουν από άνοια".

Ρομπότ: Συσκευή καταγράφει την ηλεκτροφυσιολογική δραστηριότητα του στομάχου

Ρομπότ: Η ικανότητα καταγραφής υψηλής ποιότητας ηλεκτροφυσιολογικών δεδομένων από τη γαστρεντερική οδό και το εντερικό νευρικό σύστημα είναι χρήσιμη για την κατανόηση μιας ποικιλίας διαταραχών.

Νέα τεχνολογία επιτρέπει στους ερευνητές να ρυθμίζουν με ακρίβεια, ευέλικτα τον εγκέφαλο

«Αυτή η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ερευνητική πλατφόρμα για την επιτάχυνση της έρευνας στις νευροεπιστήμες λόγω της ικανότητας να στοχεύει ευέλικτα διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου», είπε ο Hu.

Ποιες είναι μερικές βασικές διαδικασίες όπου η ρομποτική τεχνολογία έχει σημαντικό αντίκτυπο;

Ρομποτική τεχολογία: Η ρομποτική τεχνολογία έχει φέρει επανάσταση σε διάφορες χειρουργικές επεμβάσεις, βελτιώνοντας σημαντικά την ακρίβεια, μειώνοντας τους χρόνους αποκατάστασης και βελτιώνοντας τα συνολικά αποτελέσματα των ασθενών.

Drone για την καταπολέμηση των κουνουπιών και τον περιορισμό των ασθενειών

Drone κουνούπια: Η κομητεία Broward στη Φλόριντα χρησιμοποιεί τώρα ένα drone για να ψεκάζει τα κουνούπια σε δύσκολες περιοχές όπως πάρκα και υγροτόπους, φέρνοντας επανάσταση στις προσπάθειες ελέγχου των παρασίτων.

Close Icon