Τεχνολογία

Μηχανισμός Αντικυθήρων: Βρέθηκε ο κωδικός για τον πρώτο υπολογιστή του κόσμου

Μηχανισμός Αντικυθήρων: Βρέθηκε ο κωδικός για τον πρώτο υπολογιστή του κόσμου

Μηχανισμός Αντικυθήρων: Φυλάσσεται σε μουσείο της Αθήνας, χωρισμένο σε 82 θραύσματα. Εκτός από χιλιάδες χαρακτήρες, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ορισμένα γρανάζια που έκαναν τον υπολογιστή να λειτουργεί.

Οι αρχαιολόγοι ισχυρίζονται ότι έλυσαν το μυστήριο πίσω από έναν αρχαίο ελληνικό υπολογιστή που δεν θα έπρεπε καν να υπάρχει. Μερικές από τις πρώτες σημαντικές εξελίξεις στην κατανόηση του διαστήματος και της θέσης της Γης γύρω από τον ήλιο έγιναν στην αρχαία Ελλάδα. Η πρώτη αστρονομική αριθμομηχανή κατασκευάστηκε επίσης στην αρχαία Ελλάδα. Αυτός ο υπολογιστής συνέχισε να προκαλεί σύγχυση σε επιστήμονες και αρχαιολόγους.

Τι είναι ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων;

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων πρόκειται για ένα μηχανικό μοντέλο του ηλιακού συστήματος. Θεωρείται επίσης ο παλαιότερος αναλογικός υπολογιστής στον κόσμο. Χρησιμοποιώντας τα Αντικύθηρα, οι Έλληνες επιστήμονες συνήθιζαν να παρακολουθούν εκλείψεις και αστρονομικές θέσεις. Επιπλέον, συνήθιζαν να παρακολουθούν τον κύκλο των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων βρέθηκε για πρώτη φορά σε ερείπια ναυαγίου το 1901 σε βάρος του ελληνικού νησιού των Αντικυθήρων (εξ ου και το όνομά του). Ένα χρόνο αργότερα, αναγνωρίστηκε ότι μετέφερε εξοπλισμό από τον αρχαιολόγο Βαλέριο Στάη.

Με την πρώτη ματιά, ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων εμφανίστηκε ως ένα κομμάτι διαβρωμένου μετάλλου που κανείς δεν ήξερε τι να κάνει. Ο καθηγητής Tony Freeth του University College είπε ότι “δεν αναγνωρίστηκε καθόλου ως κάτι ενδιαφέρον όταν ανακαλύφθηκε, ήταν απλώς ένα διαβρωμένο κομμάτι στο μέγεθος ενός μεγάλου λεξικού”. Χρησιμοποιώντας τον χάλκινο εξοπλισμό του και την υπολογιστική του ικανότητα, οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων για να αξιολογήσουν τον κύκλο του Κόσμου.

Τώρα φυλάσσεται σε μουσείο της Αθήνας, χωρισμένο σε 82 θραύσματα. Αλλά κανένας δεν ήξερε πραγματικά σε τι χρησιμεύει μέχρι που ο καθηγητής Freeth το έβαλε κάτω από τον μαγικό φακό της ακτινογραφίας. Εκτός από χιλιάδες χαρακτήρες κειμένου στην Ελλάδα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ορισμένα γρανάζια που έκαναν τον υπολογιστή να λειτουργεί. Θα μπορούσε να προβλέψει εκλείψεις, να παρακολουθήσει την κίνηση της σελήνης ανάμεσα σε μια σειρά πραγμάτων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής σπονδυλικής στήλης

CES 2022: Το κορυφαίο τεχνολογικό event σε ολόκληρο τον κόσμο

Η ψηφιακή ταυτότητα φέρνει την Ευρώπη πιο κοντά

Η τεχνολογία blockchain στην υπηρεσία της τηλεχειρουργικής

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μηχανική μάθηση και ψυχική υγεία

Μηχανική μάθηση και ψυχική υγεία: Οι δυο κλάδοι συνεργάζονται σε ένα έργο για την ανάπτυξη αλγορίθμων μηχανικής μάθησης βοηθούν στη διάγνωση και παρακολούθηση των αλλαγών των συμπτωμάτων μεταξύ ασθενών με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή.

Μεγαλύτερος ο κίνδυνος για την υγεία από το αέριο που χρησιμοποιούμε

Μεθάνιο υγεία: Για να κατανοήσουν καλύτερα τις πιθανές επιπτώσεις των μαγειρικών συσκευών στο κλίμα και στην υγεία, οι ερευνητές μέτρησαν το μεθάνιο και τα οξείδια του αζώτου που απελευθερώνονται όχι μόνο κατά την καύση, την ανάφλεξη και την κατάσβεση, αλλά και όταν η συσκευή ήταν απενεργοποιημένη.

Απρόθυμοι οι χρήστες να μοιραστούν τα προσωπικά τους στοιχεία για υπηρεσίες υγείας

Υπηρεσίες υγείας: Οι ηλικιωμένοι που συμμετείχαν στην έρευνα και εκείνοι με λιγότερη εκπαίδευση είχαν τις λιγότερες πιθανότητες να μοιραστούν προσωπικά δεδομένα για τη βελτίωση της φροντίδας τους. 

Καινοτομία και τεχνητή νοημοσύνη στην υγεία

Καναδάς υγεία: Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε μεγαλύτερη σημασία στα δεδομένα υγείας για την τόνωση της καινοτομίας, τη βιωσιμότητα του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης και την παροχή βελτιωμένης φροντίδας ασθενών.

Απολαμβάνοντας τα πλεονεκτήματα της νανοεπιστήμης

Νανοεπιστήμη επιτεύγματα: Η νανοεπιστήμη και η νανοτεχνολογία έχουν μπει στη ζωή μας για τα καλά και τα πλεονεκτήματα που μας αποφέρουν είναι τόσο μεγάλα που πολλές φορές δεν μπορεί να τα χωρέσει ο ανθρώπινος νους.

Μικρά τεχνολογικά επιτεύγματα που δεν πιστεύουμε ότι υπάρχουν

Τεχνολογία gadgets: Είναι σημαντική η βελτίωση ορισμένων πτυχών της καθημερινότητάς μας χάρη στα τεχνολογικά επιτεύγματα που διατίθενται πλέον στο ευρύ κοινό, διευκολύνοντας την υγεία, αλλά και την ποιότητα ζωής γενικότερα.