Τεχνολογία

Μαγνητική Τομογραφία: Ακριβής προσδιορισμός & εντοπισμός ανωμαλιών σε αγέννητα μωρά

Μαγνητική Τομογραφία: Ακριβής προσδιορισμός & εντοπισμός ανωμαλιών σε αγέννητα μωρά

Οι ερευνητές λένε ότι βελτιώνει την οπτικοποίηση και επομένως τον εντοπισμό και τον χαρακτηρισμό των ανωμαλιών.

Μαγνητική Τομογραφία: Η σάρωση μαγνητικής τομογραφίας μπορεί να προσδιορίσει και να εντοπίσει με μεγαλύτερη ακρίβεια τις δυσπλασίες του κεφαλιού, του λαιμού, του θώρακα, της κοιλίας και της σπονδυλικής στήλης σε αγέννητα μωρά, βρίσκει μια μεγάλη διεπιστημονική μελέτη του Της Βασιλικής Σχολής Λονδίνου σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Παίδων του Λονδίνου «Εβελίνα», το Νοσοκομείο «Great Ormond Street» και το Πανεπιστήμιο Λονδίνου (UCL). Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Επιστημονικό Περιοδικό Υγείας Παιδιών και Εφήβων Lancet, η ομάδα ερευνητών και κλινικών γιατρών επιδεικνύει τους τρόπους με τους οποίους η σάρωση μαγνητικής τομογραφίας μπορεί να δείξει παραμορφώσεις με μεγάλη λεπτομέρεια, συμπεριλαμβανομένης της επίδρασής τους στις γύρω δομές. Είναι σημαντικό ότι σημειώνουν πως η μαγνητική τομογραφία είναι μια πολύ ασφαλής διαδικασία για τις εγκύους και τα μωρά τους.

Λένε ότι η εργασία είναι πολύτιμη τόσο για τους κλινικούς ιατρούς που φροντίζουν τα μωρά πριν γεννηθούν όσο και για τις ομάδες που σχεδιάζουν τη φροντίδα του μωρού μετά τον τοκετό. Πρόσφατη έρευνα επικεντρώθηκε στη διόρθωση της εμβρυϊκής κίνησης στην εμβρυϊκή μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου και, πιο πρόσφατα, στην απεικόνιση της εμβρυϊκής καρδιάς.

Ωστόσο, υπάρχει μια αυξανόμενη ζήτηση για αξιολόγηση ολόκληρου του εμβρύου με μαγνητική τομογραφία και έρευνα από τη Βασιλική Σχολή Βιοϊατρικών Μηχανικών & Επιστημών Απεικόνισης του Λονδίνου στο Νοσοκομείο Παίδων του Λονδίνου «Evelina», κατάφερε πρόσφατα να αναπτύξει έναν αγωγό για σωστή κίνηση και ανασυγκρότηση όγκου εικόνων ολόκληρου του εμβρυϊκού σώματος.

Ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής Mary Rutherford, από τη Βασιλική Σχολή Βιοϊατρικών Μηχανικών & Επιστημών Απεικόνισης του Λονδίνου, δήλωσε ότι ο υπέρηχος παραμένει το χρυσό πρότυπο για τον έλεγχο εμβρύου και είναι πράγματι συμπληρωματικός αυτών των βελτιστοποιημένων προσεγγίσεων μαγνητικής τομογραφίας για την αξιολόγηση των ανωμαλιών του εμβρυϊκού σώματος. «Μέχρι τώρα, ο υπερηχογράφος ήταν ο τρόπος επιλογής για τη διάγνωση αυτών των ανωμαλιών. Ωστόσο, μερικές φορές η ικανότητα του υπερήχου να προσδιορίζει την πιο λεπτομερή ανατομία είναι περιορισμένη.

Η σάρωση μαγνητικής τομογραφίας προσφέρει τη δυνατότητα να προσδιοριστούν με μεγαλύτερη ακρίβεια οι δυσπλασίες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους κλινικούς για τον σχεδιασμό τους φροντίδας και συμβουλευτικής των γονέων “. Η μαγνητική τομογραφία χρησιμοποιείται συνήθως στην ταξινόμηση των ανωμαλιών του εμβρυϊκού εγκεφάλου.

Αν και η χρήση του σε ανωμαλίες του εμβρυϊκού σώματος υιοθετείται λιγότερο ευρέως, οι εξελίξεις έχουν οδηγήσει στην επικύρωση του ρόλου της στην προγεννητική έρευνα πολλών καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένης της διερεύνησης εμβρύων με σπονδυλική στήλη: η απεικόνιση του εμβρυϊκού εγκεφάλου μαζί με τον νωτιαίο μυελό είναι σημαντικός παράγοντας αξιολόγησης ποιοι ασθενείς θα μπορούσαν να επωφεληθούν από χειρουργική επέμβαση εμβρύου. Για μάζες εμβρυϊκού λαιμού, η μαγνητική τομογραφία παρέχει ένα σαφές πλεονέκτημα έναντι του συμβατικού υπερήχου για την εκτίμηση της επέκτασης του όγκου και την τρισδιάστατη απεικόνιση της σχέσης του όγκου με τον αεραγωγό.

Η μαγνητική τομογραφία μπορεί επίσης να είναι καλύτερη από το υπερηχογράφημα για τη διάκριση μεταξύ φυσιολογικού και ανώμαλου πνευμονικού ιστού και την πραγματοποίηση άλλων διαγνώσεων, όπως η διαφραγματική κήλη – ιδιαίτερα σε καθυστερημένη κύηση ενώ όταν γίνεται με υπερηχογράφημα είναι δύσκολη η διάγνωση. Νέες προσεγγίσεις για την απεικόνιση του εμβρυϊκού σώματος με μαγνητική τομογραφία επιτρέπουν τόσο τη διόρθωση της κίνησης των εμβρυϊκών εικόνων όσο και την αναδημιουργία όγκου των οργάνων του σώματος και των ελαττωμάτων.

Οι ερευνητές λένε ότι βελτιώνει την οπτικοποίηση και επομένως τον εντοπισμό και τον χαρακτηρισμό των ανωμαλιών. Η Μελέτη συγκέντρωσε χειρουργούς, ειδικούς στην εμβρυϊκή ιατρική, ακτινολόγους και φυσικούς για να επανεξετάσουν τη χρήση της μαγνητικής τομογραφίας για τη διερεύνηση καταστάσεων στο αγέννητο μωρό. Αυτή η προσέγγιση έχει ήδη ενσωματωθεί στην κλινική πρακτική στο Νοσοκομείο του Λονδίνου «Evelina», το οποίο αποτελεί μέρος του Ιδρύματος Εμπιστοσύνης Guy and St Thomas του Εθνικού Συστήματος Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Νέο εργαλείο για την παροχή ακριβών χειρουργικών μετρήσεων

Νέα γενιά μαγνητικών τομογράφων ‘χαμηλού πεδίου’

Χαρτογράφηση καρδιάς υψηλής τεχνολογίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο πρώτος υπερυπολογιστής της ΕΕ είναι γεγονός – Πού θα βοηθήσει

Σλοβενία: Η κοινή επιχείρηση EuroHPC συγκεντρώνει ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους για την προμήθεια και την εγκατάσταση υπερυπολογιστών και τεχνολογιών παγκόσμιας κλάσης. Πέραν του Vega στη Σλοβενία, υπερυπολογιστές της EuroHPC έχουν αγοραστεί και θα εγκατασταθούν στα ακόλουθα κέντρα: Sofia Tech Park στη Βουλγαρία, Εθνικό Κέντρο Υπερυπολογιστικής IT4Innovations στην Τσεχία, CINECA στην Ιταλία, LuxProvide στο Λουξεμβούργο, Minho Advanced Computing Centeστην Πορτογαλία και CSC - IT Center for Science στη Φινλανδία.

Έφυγε από τη ζωή ο εμπνευστής του PDF Τσαρλς Γκέσκε

Τσαρλς Γκέσκε: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών ο Τσαρλς Τζέσκε («Τσακ»), ο ένας από τους δύο ιδρυτές της Adobe, που βοήθησε στην ανάπτυξη του PDF. Την είδηση έκανε γνωστή η εταιρεία, μέσα από σχετική ανακοίνωσή της.

Τι αλλάζει σε Facebook και Instagram

Social media: Η αρχική ιδέα της εταιρείας βασιζόταν στην εξάλειψη τους άγχους και της ντροπής που προκαλούσε στους χρήστες της ο χαμηλός αριθμός των like, δημιουργώντας τους την πεποίθηση πως δεν είναι αρκετά δημοφιλείς. Μάλιστα, το ζήτημα ήταν ιδιαιτέρως αισθητό στους χρήστες μικρότερης ηλικίας, οι οποίοι έφταναν στο σημείο να διαγράψουν τις φωτογραφίες τους, αν δε λάμβαναν τον επιθυμητό αριθμό των likes.

Προηγμένοι φασματογράφοι εντοπίζουν ακόμα και σημειακές πηγές διοξειδίου του άνθρακα ή μεθανίου

Περιβαλλοντική ρύπανση: Όταν η κυβέρνηση του τότε προέδρου Donald Trump απείλησε το 2016 να διακόψει τη χρηματοδότηση για τους δορυφόρους γεωσκόπησης της NASA, η πολιτεία της Καλιφόρνια απάντησε ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα εκτόξευε τους δικούς της δορυφόρους.

Εντυπωσιακά Timelapse από το Google Earth

Google Earth: Με τη νέα υπηρεσία οι χρήστες μπορούν να παρακολουθήσουν τις αλλαγές που έχουν καταγραφεί στον πλανήτη μας σε βάθος 37 ετών.

Μυστική βοήθεια σε θύματα κακοποίησης προσφέρει ιστότοπος στην Πολωνία

Η πλειονότητα αυτών που φτάνουν είναι γυναίκες και κάτω των 30 ετών. Η κακοποίηση μπορεί να είναι σωματική ή ψυχολογική και στα χέρια ενός συντρόφου ή συγγενή. Μεταξύ 10% και 20% των περιπτώσεων είχε ως αποτέλεσμα κλήσεις προς την αστυνομία.

H Νόρα αλ-Ματρουσί είναι η πρώτη γυναίκα αραβικής καταγωγής που θα εκπαιδευθεί για αστροναύτης

Αραβικά Εμιράτα – Γυναίκα αστροναύτης: Η διαστημική δραστηριότητα των ΗΑΕ εντάσσεται στην στρατηγική που έχουν χαράξει με στόχο να γίνουν μια επιστημονική και τεχνολογική δύναμη και να περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο την εξάρτηση τους από το πετρέλαιο. Τα ΗΑΕ έχουν προγραμματίσει να στείλουν στην επιφάνεια της Σελήνης ένα ρομποτικό όχημα εξερεύνησης το 2024 και θέλουν να δημιουργήσουν μια αποικία εκεί στις αρχές του 22ου αιώνα.