Τεχνολογία

Λογισμικό διάγνωσης: Μπορεί το λογισμικό διάγνωσης να αυξάνει τα ποσοστά φυλετικής ανισότητας;

Λογισμικό διάγνωσης: Μπορεί το λογισμικό διάγνωσης να αυξάνει τα ποσοστά φυλετικής ανισότητας;

Λογισμικό διάγνωσης: Η Αμερικανική Θωρακική Εταιρεία, η οποία εκπροσωπεί τους γιατρούς που ασχολούνται με την πνευμονική περίθαλψη, έχει συστήσει την κατάργηση των προσαρμογών με βάση τη φυλή στις εξετάσεις πνευμονικής λειτουργίας.

Μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια έριξε φως σε ένα ανησυχητικό ζήτημα στον τομέα των δοκιμών πνευμονικής λειτουργίας. Η έρευνα υποδηλώνει ότι μια κοινή εξέταση που χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση της πνευμονικής λειτουργίας μπορεί να μην εντοπίζει πνευμονικά προβλήματα σε έγχρωμους άνδρες, οδηγώντας σε υποδιάγνωση και ανεπαρκή περίθαλψη. Ο λόγος πίσω από αυτή την ανισότητα έγκειται στην παρουσία φυλετικής προκατάληψης στο λογισμικό διάγνωσης.

Έρευνα για προβλήματα των πνευμόνων

Ιστορικά, οι υποθέσεις σχετικά με τις φυσικές φυλετικές διαφορές στην υγεία έχουν ενσωματωθεί στις κατευθυντήριες γραμμές και στους αλγόριθμους υπολογιστών που χρησιμοποιούνται στις ιατρικές αξιολογήσεις. Οι υποθέσεις αυτές έχουν επηρεάσει όχι μόνο την αξιολόγηση της πνευμονικής λειτουργίας αλλά και άλλους τομείς της υγείας, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια και η νεφρική λειτουργία. Στην περίπτωση της εξέτασης της πνευμονικής λειτουργίας, θεωρήθηκε ότι οι πνεύμονες των έγχρωμων ατόμων ήταν εκ φύσεως κατώτεροι από εκείνους των λευκών ατόμων. Κατά συνέπεια, το λογισμικό που χρησιμοποιείται για την ερμηνεία των δοκιμασιών πνευμονικής λειτουργίας προσαρμόστηκε ώστε να ανταποκρίνεται σε αυτή την υπόθεση.

Η πρόσφατη μελέτη, με επικεφαλής τον Dr. Alexander Moffett από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, εξέτασε τις περιπτώσεις 2.700 έγχρωμων ανδρών και 5.700 λευκών ανδρών που υποβλήθηκαν σε τεστ πνευμονικής λειτουργίας μεταξύ 2010 και 2020. Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα που προέκυψαν χρησιμοποιώντας τον υπάρχοντα αλγόριθμο με βάση τη φυλή με εκείνα που προέκυψαν χρησιμοποιώντας έναν νέο αλγόριθμο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περίπου 40% περισσότεροι έγχρωμοι άνδρες θα είχαν διαγνωστεί με πνευμονικά προβλήματα χωρίς τους υπολογισμούς με βάση τη φυλή. Αυτό αναδεικνύει τις επιπτώσεις στον πραγματικό κόσμο από τη στήριξη σε εσφαλμένες υποθέσεις και αλγορίθμους.

Ενώ οι γιατροί εξετάζουν διάφορους παράγοντες, όπως τα συμπτώματα, την απεικόνιση, τις εργαστηριακές εξετάσεις και το οικογενειακό ιστορικό, όταν διαγιγνώσκουν πνευμονικές παθήσεις, η εξέταση της πνευμονικής λειτουργίας παραμένει βασικό στοιχείο, ιδίως σε οριακές περιπτώσεις. Ωστόσο, η χρήση αλγορίθμων με βάση τη φυλή μπορεί να καθυστερήσει τις απαραίτητες θεραπείες και παρεμβάσεις για τους έγχρωμους ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων φαρμάκων και διαδικασιών όπως οι μεταμοσχεύσεις πνευμόνων.

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη για αλλαγή, ορισμένοι αλγόριθμοι στον ιατρικό τομέα έχουν ήδη τροποποιηθεί ώστε να εξαλείψουν τις φυλετικές παραδοχές. Ωστόσο, η τροποποίηση του αλγορίθμου για τον έλεγχο της πνευμονικής λειτουργίας μπορεί να απαιτήσει περισσότερο χρόνο και έρευνα για να διασφαλιστεί ότι οι αλλαγές δεν θα οδηγήσουν σε υπερδιόρθωση ή υπερδιάγνωση.

Η Αμερικανική Θωρακική Εταιρεία, η οποία εκπροσωπεί τους γιατρούς που ασχολούνται με την πνευμονική περίθαλψη, έχει συστήσει την κατάργηση των προσαρμογών με βάση τη φυλή στις εξετάσεις πνευμονικής λειτουργίας και έχει ζητήσει περαιτέρω έρευνα για την αντιμετώπιση πιθανών ανησυχιών που σχετίζονται με την υπερδιόρθωση. Είναι ζωτικής σημασίας να αντιμετωπιστούν και να διορθωθούν αυτές οι προκαταλήψεις προκειμένου να παρέχεται ισότιμη υγειονομική περίθαλψη για όλα τα άτομα, ανεξάρτητα από τη φυλή ή την εθνικότητά τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς συνδέεται η τακτική αερόβια άσκηση με την γρίπη και την πνευμονία;

Η τεχνητή νοημοσύνη βοήθησε στην ανακάλυψη της αιτίας των θανάτων από Covid-19

Τέσσερις δεκαετίες ζωής με τον HIV - Δεν αποτελεί πλέον θανατική καταδίκη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τρόποι με τους οποίους η τεχνολογία αλλάζει την υγειονομική περίθαλψη

Ιατρική τεχνολογία: Το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης διαμορφώνεται μπροστά στα μάτια μας με τις εξελίξεις στις ψηφιακές τεχνολογίες υγειονομικής περίθαλψης, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το VR/AR, η τρισδιάστατη εκτύπωση, η ρομποτική ή η νανοτεχνολογία.

Προώθηση της ψηφιακής ισότητας για τη δημιουργία συνδεδεμένων κοινοτήτων

Ψηφιακή ισότητα: Πρέπει να είμαστε αφοσιωμένοι στο να διασφαλίσουμε ότι όλα τα άτομα μπορούν να συμμετέχουν στον ψηφιακό κόσμο, ανεξάρτητα από την ικανότητα, την ηλικία, τη φυλή ή το φύλο.

Google ΗΠΑ: Παίζει μεγάλο ρόλο στην προστασία της υγείας των παιδιών

Google ΗΠΑ: Η εφαρμογή της πολιτικής της Google για το ψηφιακό μάρκετινγκ ανθυγιεινών προϊόντων στη χώρα καταγωγής της θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει την έκθεση των παιδιών σε αυτό το διαδικτυακό περιεχόμενο.

Ανάπτυξη του τεχνολογικού δικτύου 5G και κατάσταση της υγείας των Κινέζων ηλικιωμένων ενηλίκων

Ελπίζουμε ότι η ταχεία διείσδυση των ψηφιακών τεχνολογιών, όπως το τεχνολογικό δίκτυο 5G, θα διευκολύνει και θα κλιμακώσει τις καινοτομίες που μπορούν να δημιουργήσουν και να διαδώσουν την υγεία, επιτρέποντας στη δημόσια υγεία να εκπληρώσει το όραμά της, σύμφωνα με το οποίο όλοι, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, θα μπορούν επιτέλους να απολαμβάνουν μια υγιή ζωή.