Τεχνολογία

Lancet: Η χρηματοδότηση για την υγεία φτάνει σε υψηλό όλων των εποχών

Lancet: Η χρηματοδότηση για την υγεία φτάνει σε υψηλό όλων των εποχών

Lancet: Οι παγκόσμιες δαπάνες για την υγεία το 2019 έφτασαν τα 9,2 τρισεκατομμύρια δολάρια ή 1.183 δολάρια άτομο. Μέχρι το 2050, προβλέπεται να φτάσουν τα 16,9 τρισεκατομμύρια δολάρια ή 1.827 δολάρια ανά άτομο.

Μια νέα παγκόσμια ανάλυση δείχνει ότι η συνολική οικονομική βοήθεια που σχετίζεται με την υγεία για την καταπολέμηση της COVID-19 σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος (LMICs) τα δύο πρώτα χρόνια της πανδημίας ήταν ρεκόρ 37,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που ήταν 810% υψηλότερη από τη συνολική δαπάνη σχετικά με την ετοιμότητα για την πανδημία τις δύο προηγούμενες δεκαετίες (2000-2019). Η ερευνητική εργασία που δημοσιεύθηκε στο The Lancet Global Health προέρχεται από την ετήσια έκθεση Financing Global Health του Ινστιτούτου για Μετρήσεις και Αξιολόγηση Υγείας (IHME) της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.

Για να διασφαλιστεί ότι οι χώρες είναι εξοπλισμένες για να αντιμετωπίσουν την επόμενη παγκόσμια απειλή για την υγεία και να αποτρέψουν μια πανδημία, η διατήρηση επαρκών κονδυλίων είναι ζωτικής σημασίας, κάτι που αποτελεί πρόκληση για τη συντριπτική πλειονότητα των LMIC, όπου εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά κενά χρηματοδότησης. «Παρά την αύξηση των δαπανών λόγω της υποστήριξης που σχετίζεται με την πανδημία, η διατήρηση αυτού του επιπέδου επενδύσεων στο μέλλον αποτελεί σοβαρή ανησυχία», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Δρ Angela Esi Micah, επίκουρη καθηγήτρια στο IHME.

Η ετοιμότητα για την πανδημία απαιτεί μεγαλύτερες επενδύσεις

Η Ανεξάρτητη Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου G-20 (HLIP) συνέστησε μεγαλύτερες εγχώριες επενδύσεις από εθνικές κυβερνήσεις και χορηγούς στον τομέα της υγείας τα επόμενα πέντε χρόνια για τη διαχείριση της επόμενης παγκόσμιας πανδημίας. Για τις εθνικές κυβερνήσεις σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, το HLIP συνιστά στις χώρες να αυξήσουν τις κρατικές δαπάνες για την υγεία κατά 1% του ΑΕΠ τους. Επί του παρόντος, υπολογίζεται ότι 13 χώρες αφιερώνουν λιγότερο από το 1% του ΑΕΠ τους στην υγεία. Για τις κυβερνήσεις χορηγών, το HLIP συνιστά επιπλέον 15 δισεκατομμύρια δολάρια για την υποστήριξη της ετοιμότητας για την πανδημία για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Στην τρέχουσα πανδημία COVID-19, ένα σημαντικό μέρος της αναπτυξιακής βοήθειας για την υγεία (DAH) έχει χρηματοδοτηθεί από τρεις χώρες: τις ΗΠΑ (6,5 δισεκατομμύρια δολάρια), την Ιαπωνία (3,4 δισεκατομμύρια δολάρια) και τη Γερμανία (3,3 δισεκατομμύρια δολάρια). Από το 2020 έως το 2021, οι δύο μεγαλύτεροι τομείς του προγράμματος του DAH ήταν η προμήθεια και ο συντονισμός εμβολίων, ο σχεδιασμός και η παρακολούθηση. Το DAH είναι οι οικονομικές συνεισφορές και συνεισφορές σε είδος που μεταφέρονται μέσω μεγάλων αναπτυξιακών φορέων σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος για τη διατήρηση ή τη βελτίωση της υγείας.

Οι δαπάνες σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος δεν συσχετίζονται με τις ανάγκες

Η επίμονη πρόκληση είναι η κακή ευθυγράμμιση του ποσού των κονδυλίων των χορηγών που παρέχονται για την COVID-19 και όπου ο ιός ήταν ο πιο εξουθενωτικός. Αν και γνωρίζοντας ακριβώς πόση χρηματοδότηση χρειάζεται κάθε χώρα για να ανταποκριθεί στην COVID-19 δεν περιλαμβανόταν στο πεδίο εφαρμογής της έκθεσης, οι ερευνητές παρακολούθησαν πού πήγαν τα χρήματα. Τα δύο πρώτα χρόνια της πανδημίας, η υποσαχάρια Αφρική έλαβε το 33,6% του DAH για την COVID-19, ωστόσο το 13,5% των θανάτων από COVID-19 σημειώθηκε στην περιοχή. Αντίθετα, η περιοχή της Νότιας Ασίας του Μπαγκλαντές, του Μπουτάν, της Ινδίας, του Νεπάλ και του Πακιστάν περιελάμβανε το 27,2% των θανάτων παγκοσμίως από COVID-19 που σημειώθηκαν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, αλλά έλαβε μόνο το 14,8% του DAH για την COVID- 19.

Προοπτικές και προβλέψεις για το 2050

Η έκθεση διερεύνησε ιστορικές τάσεις για την υγεία σε 204 χώρες για να προβλέψει τις παγκόσμιες δαπάνες για την υγεία έως το 2050. Η ανάλυση περιελάμβανε πρότυπα χρηματοδότησης για την υγεία από το 1990 έως το 2021 και την ιστορική άνοδο της βοήθειας για τον COVID από το 2019 έως το 2020. Οι παγκόσμιες δαπάνες για την υγεία το 2019 έφτασαν τα 9,2 τρισεκατομμύρια δολάρια ή 1.183 δολάρια άτομο, το οποίο ήταν 2% υψηλότερο από το προηγούμενο έτος και 17,8% υψηλότερο από το 2010. Μέχρι το 2050, προβλέπεται να φτάσει τα 16,9 τρισεκατομμύρια δολάρια ή 1.827 δολάρια ανά άτομο.

Οι τρεις πρώτες χώρες με τις υψηλότερες δαπάνες υγείας ανά άτομο το 2050 προβλέπεται να είναι:

  • ΗΠΑ: 20.501 $
  • Ελβετία: 16.580 $
  • Βερμούδες: 14.546 $

Οι τρεις πρώτες χώρες με τις χαμηλότερες δαπάνες υγείας ανά άτομο το 2050 προβλέπεται να είναι στην υποσαχάρια Αφρική:

  • Σομαλία: 9 $
  • Ερυθραία: $27
  • Νότιο Σουδάν: 29 $

Ενώ οι περισσότερες από τις φτωχές χώρες στον κόσμο έχουν χαμηλότερες δαπάνες για την υγεία και υψηλότερη αύξηση του πληθυσμού, οι πιο πλούσιες χώρες συρρικνώνονται σε πληθυσμό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι startups γονιμότητας προσελκύουν κεφάλαια από επενδυτές

Δημιουργία ανθεκτικής παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας υγειονομικής περίθαλψης

Πόσο γρήγορα μπορούν τα ΗΑΕ να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα;

ΕΣΠΑ 2021-2027: Άνοιξε η πλατφόρμα για χρηματοδότηση επιχειρήσεων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τεχνολογία υγείας: Ανακαλύψεις που έχουν αλλάξει τον κόσμο

Η συνεχής ενσωμάτωση της τεχνολογίας στην υγειονομική περίθαλψη υπόσχεται όχι μόνο να παρατείνει τη ζωή αλλά να βελτιώσει την ποιότητά της, καθιστώντας την υγεία και την ευεξία πιο προσιτή και αποτελεσματική για όλους.

Βασίλης Βασιλόπουλος: "Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της ενημέρωσης"

Διατίθεται δωρεάν σε PDF μορφή στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου της Βιέννης και έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της συζήτησης για τον ορισμό του τελικού κειμένου του κανονισμού.

Νέο εργαλείο αξιολογεί την αφυδάτωση που σχετίζεται με τη διάρροια

Αν και υπάρχουν 5,7 δισεκατομμύρια περιπτώσεις διάρροιας ετησίως μεταξύ ενηλίκων και μεγαλύτερων παιδιών, δεν έχει υπάρξει ένα βολικό, εύχρηστο, τεκμηριωμένο εργαλείο για την αξιολόγηση της αφυδάτωσης σε ασθενείς.

Τεχνητή νοημοσύνη και οι εφαρμογές της στην εκπαίδευση

Αν και μάλλον απίθανο να συμβεί, θα μπορούσαμε να περιορίσουμε την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στον χώρο της εκπαίδευσης στην χρήση του GPT σαν μια πηγή πληροφόρησης για κάποια εργασία που θέλουμε να κάνουμε.