Τεχνολογία

Κορωνοϊός: Μάσκα διάγνωσης ανιχνεύει τον κορωνοϊό εντός 90 λεπτών με ακρίβεια PCR ελέγχου

Κορωνοϊός: Μάσκα διάγνωσης ανιχνεύει τον κορωνοϊό εντός 90 λεπτών με ακρίβεια PCR ελέγχου

Κορωνοϊός: Η wearable freeze-dried cell-free ή wFDCF είναι η τεχνολογία που χρησημοποίησαν οι ερευνητές για την κατασκευή της διαγνωστικής μάσκας. Πρόκειται για μια διαγνωστική τεχνολογία που άρχισε να αναπτύσσεται το 2015 και εξελίχτηκε προοδευτικά, ενώ θα μπορούσε να αξιοποιηθεί γενικότερα με σκοπό τη δημιουργία υφασμάτων και ρούχων ανίχνευσης όχι μόνο του SARS-CoV-2 ιού, αλλά κι άλλων παθογόνων μικροοργανισμών, όπως οι ιοί της γρίπης, ο έμπολα, ο ζίκα κ.α..

Ερευνητές από τα πανεπιστημία ΜΙΤ και Χάρβαρντ εφηύραν μια πρωτοποριακή μάσκα προσώπου που μπορεί να διαγνώσει τον κορωνοϊό μέσα σε περίπου 90 λεπτά. Χάρη στους ενσωματωμένους ειδικούς μικροσκοπικούς βιοαισθητήρες που διαθέτει και αναλύουν την αναπνοή, η διάγνωση που παρέχει είναι τόσο ακριβής όσο και ένα μοριακό τεστ PCR για την Covid-19. Την ίδια στιγμή, είναι τόσο γρήγορη όσο ένα rapid τεστ αντιγόνου, όπως επισημαίνουν οι δημιουργοί της.

Η wearable freeze-dried cell-free ή wFDCF είναι η τεχνολογία που χρησημοποίησαν οι ερευνητές. Πρόκειται για μια διαγνωστική τεχνολογία που άρχισε να αναπτύσσεται το 2015 και εξελίχτηκε προοδευτικά, ενώ θα μπορούσε να αξιοποιηθεί γενικότερα με σκοπό τη δημιουργία υφασμάτων και ρούχων ανίχνευσης όχι μόνο του SARS-CoV-2 ιού, αλλά κι άλλων παθογόνων μικροοργανισμών, όπως οι ιοί της γρίπης, ο έμπολα, ο ζίκα κ.α..

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι αισθητήρες που μπορούν να διαγνώσουν ιούς, είναι δυνατό να ενσωματωθούν όχι μόνο σε διάφορες μάσκες προσώπου, αλλά επίσης σε ποδιές εργαστηρίου και σε άλλα ρούχα, παρέχοντας έτσι έναν νέο τρόπο για να παρακολουθείται η έκθεση των εργαζομένων στο βιοϊατρικό τομέα σε διάφορες απειλές για την υγεία τους.

«Δείξαμε ότι μπορούμε να αναπτύξουμε μια ευρεία γκάμα αισθητήρων συνθετικής βιολογίας για να ανιχνεύουμε ιούς ή βακτήρια, καθώς και τοξικά χημικά, όπως οι νευρικές τοξίνες. Προσβλέπουμε ότι έτσι θα δημιουργήσουμε φορετούς βιοαισθητήρες επόμενης γενιάς για διασώστες, υγειονομικό και στρατιωτικό προσωπικό», δήλωσε ο κύριος ερευνητής, καθηγητής βιοϊατρικής μηχανικής Τζέημς Κόλλινς του ΜΙΤ.

«Ουσιαστικά συρρικνώσαμε ένα ολόκληρο διαγνωστικό εργαστήριο σε ένα μικρό αισθητήρα συνθετικής βιολογίας που λειτουργεί σε οποιαδήποτε μάσκα προσώπου και συνδυάζει την υψηλή ακρίβεια των μοριακών τεστ PCR με την ταχύτητα και το χαμηλό κόστος των τεστ αντιγόνου. Πέρα από τις μάσκες, οι προγραμματίσιμοι αισθητήρες μας μπορούν να ενσωματωθούν σε άλλα υφάσματα», δήλωσε ο δρ. Πίτερ Νγκουγιέν του Χάρβαρντ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αισθητήρες που είναι τοποθετημένοι στο εσωτερικό της μάσκας και αναλύουν την αναπνοή του χρήστη, μπορούν να ενεργοποιηθούν κατά βούληση του, με σκοπό τα αποτελέσματα της διάγνωσης για λόγους προστασίας των προσωπικών δεδομένων να φανερώνονται μόνο στο εσωτερικό της μάσκας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

O κορωνοϊός εξαπλώθηκε νωρίτερα και ταχύτερα απ' τις επίσημες καταγραφές σύμφωνα με νέα μελέτη

Σε κατ’ οίκον εμβολιασμό αδύναμων κοινωνικών ομάδων προχωρά ο Δήμος Νίκαιας-Ρέντη

Τι δείχνουν τα λύματα των τελευταίων ημερών για το ιικό φορτίο στη χώρα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα