Τεχνολογία

Κοινωνικά ρομπότ: Προσφέρουν συμπληρωματική θεραπεία απέναντι στον τραυλισμό

Κοινωνικά ρομπότ: Προσφέρουν συμπληρωματική θεραπεία απέναντι στον τραυλισμό

Κοινωνικά ρομπότ: Τα κοινωνικά ρομπότ που αλληλεπιδρούν με τους ανθρώπους θα μπορούσαν να είναι μια πολλά υποσχόμενη νέα προσθήκη στα τρέχοντα θεραπευτικά εργαλεία για άτομα που τραυλίζουν.

Τα κοινωνικά ρομπότ που αλληλεπιδρούν με τους ανθρώπους θα μπορούσαν να είναι μια πολλά υποσχόμενη νέα προσθήκη στα τρέχοντα θεραπευτικά εργαλεία για άτομα που τραυλίζουν, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που εξετάζει τον τρόπο χρήσης των βοηθών υψηλής τεχνολογίας στις κλινικές. Σε αντίθεση με τις εφαρμογές και τα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης στους υπολογιστές, τα κοινωνικά ρομπότ έχουν φυσική παρουσία, γεγονός που τα καθιστά κατάλληλα για παρεμβάσεις στο πλαίσιο μιας κλινικής τραυλισμού, εξηγεί ο συν-συγγραφέας της μελέτης Torrey Loucks.

Ο τραυλισμός επηρεάζει την ποιότητα ζωής όσων αντιμετωπίζουν τη διαταραχή της ομιλίας, με επιπτώσεις που εκτείνονται πέρα ​​από τις δυσκολίες στην ομιλία, σημειώνει ο Loucks. «Ο τραυλισμός μπορεί περαιτέρω να οδηγήσει σε κακή εικόνα του εαυτού του, αρνητικές απόψεις που νιώθει το άτομο και αυτό οδηγεί σε άγχος σχετικά με την ενασχόληση με την ομιλία». Οι παρεμβάσεις που παρέχονται από έναν λογοπαθολόγο κάνουν τεράστια διαφορά στην ευχέρεια ομιλίας και στην εμπιστοσύνη στην επικοινωνία.

«Τα οφέλη από τη βελτίωση της εικόνας του εαυτού και την άποψη του εαυτού του ως ικανού επικοινωνιακού μέσω της αποτελεσματικής θεραπείας έχουν αλλάξει πραγματικά τις ζωές πολλών ανθρώπων», λέει ο Loucks, πρώην διευθυντής έρευνας στο Ινστιτούτο Θεραπείας και Έρευνας Τραυλισμού (ISTAR) και πρώην αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών Επικοινωνίας και Διαταραχών στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα.

Ποια είναι τα οφέλη των κοινωνικών ρομπότ;

Τα κοινωνικά ρομπότ έχουν πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες τεχνολογικές παρεμβάσεις που χρησιμοποιούνται συνήθως. Διαπρέπουν σε επαναλαμβανόμενες εργασίες και μπορούν να προγραμματιστούν και να προσαρμοστούν στις συγκεκριμένες ανάγκες κάθε ασθενούς. Και η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι προτιμούν τα κοινωνικά ρομπότ από την τεχνολογία όπως τα tablet και τα smartphone, επειδή η φυσική τους παρουσία σημαίνει ότι είναι πιο διαδραστικά.

«Υπάρχει μια πραγματική ευκαιρία για το κοινωνικό ρομπότ να κάνει τις θεραπευτικές δραστηριότητες πιο ελκυστικές και διασκεδαστικές, ιδιαίτερα για τους νεότερους πελάτες». Ο Loucks λέει ότι τα ρομπότ δεν θα αντικαταστήσουν τους κλινικούς γιατρούς, αλλά η συνάφειά τους με επαναλαμβανόμενες εργασίες και προγραμματιζόμενη φύση σημαίνει ότι υποστηρίζουν την ανάγκη για χρόνο εξάσκησης και προκαταρκτικές εργασίες μεταφοράς που συχνά περιορίζονται σε πολυάσχολες κλινικές SLP.

«Υπάρχει έλλειψη κλινικών γιατρών που να είναι εξειδικευμένοι στον τραυλισμό, επομένως κάτι που τους επιτρέπει να παρέχουν περισσότερη πρακτική και υποστήριξη σε περισσότερους πελάτες θα ωφελήσει τους 300.000 Καναδούς που τραυλίζουν». Αν και η έρευνα για τα κοινωνικά ρομπότ και τις διαταραχές επικοινωνίας είναι περιορισμένη σε αυτό το σημείο, υπάρχουν ήδη κάποια πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα, εξηγεί ο Loucks. Για παράδειγμα, έχουν ήδη αποδειχθεί ευεργετικά στο να κρατούν τα αυτιστικά παιδιά αφοσιωμένα, ενώ προάγουν κοινωνικές δεξιότητες όπως η στροφή.

Αυτή η έρευνα είναι η πρώτη που προτείνει σενάρια στα οποία τα κοινωνικά ρομπότ παρουσιάζονται ως εργαλεία για να βοηθήσουν τους παθολόγους της ομιλίας να τροποποιήσουν και να βελτιώσουν τις παρεμβάσεις για άτομα που τραυλίζουν. Τα δομημένα σενάρια δημιουργήθηκαν με τη συμβολή ερευνητών που τραυλίζουν, λογοπαθολόγους και ρομποτικούς. Αυτά τα σενάρια είναι ένα θεμελιώδες βήμα για την εισαγωγή των κοινωνικών ρομπότ στη θεραπεία, επιτρέποντας στους ερευνητές να προσδιορίσουν εάν τα ρομπότ έχουν ευεργετική επίδραση ενώ δίνουν στους προγραμματιστές την ευκαιρία να βελτιώσουν τις προσφορές που μπορούν να προσφέρουν τα κοινωνικά ρομπότ, λέει ο Loucks.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το ρομπότ που βοηθά στη διδασκαλία των παιδιών που βρίσκονται στο Φάσμα του Αυτισμού

Ρομποτικά μανίκια για παιδιά με εγκεφαλική παράλυση

Πώς μπορούν να λειτουργήσουν οι παράλυτοι μύες;

Γιατί ο ιατρικός κλάδος δίνει μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη των τεχνολογικών μέσων;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Smartwatch εντοπίζει την κολπική μαρμαρυγή

Μια ερευνητική ομάδα ανέπτυξε ένα συνταγογραφούμενο ρολόι χειρός που παρακολουθεί συνεχώς τον καρδιακό ρυθμό του χρήστη και χρησιμοποιεί έναν μοναδικό αλγόριθμο για την ανίχνευση της κολπικής μαρμαρυγής. 

Εκτυπώσιμα εμφυτεύματα για ιστούς και οστά

Βιοϊατρική: Τα πολυμερή με βάση την ντοπαμίνη δεν είναι κατάλληλα μόνο για προσκόλληση ιστού: Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη λειτουργικών επιφανειών, αντιβακτηριακών υλικών και έξυπνων επικαλύψεων με ειδικές λειτουργίες.

Μπορούν οι άντρες να καταψύξουν το σπέρμα τους;

Ωάρια σπέρμα: Γνωστή και ως κρυοσυντήρηση ωαρίων με ιατρικούς όρους, η κατάψυξη ωαρίων είναι μια τεχνική διατήρησης της γονιμότητας κατά την οποία τα ωάρια εξάγονται από τις ωοθήκες μιας γυναίκας και καταψύχονται για να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον για την επίτευξη εγκυμοσύνης χρησιμοποιώντας διαδικασίες Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγικής Τεχνολογίας (

Η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται ήδη στα νοσοκομεία - 5 ερωτήσεις που έχουν οι άνθρωποι

Οι επαγγελματίες υγείας πρέπει επίσης να είναι εξειδικευμένοι και να υποστηρίζονται για να χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη. Πρέπει να μάθουν να είναι κρίσιμοι χρήστες των ψηφιακών εργαλείων υγείας, συμπεριλαμβανομένης της κατανόησης των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων τους.

Αντιμετώπιση του υποσιτισμού σε παιδιά με εγκεφαλική παράλυση με τον σωλήνα σίτισης PEG

Υποσιτισμός παράλυση: Η εγκεφαλική παράλυση είναι μια ομάδα νευρολογικών καταστάσεων που επηρεάζουν την κίνηση και τον συντονισμό των μυών. Σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότεροι από 17 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν με την πάθηση. 

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα βοηθήσει στις ασθένειες των αυτιών;

AI αυτιά: Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) έχει αναδειχθεί ως ένα ισχυρό εργαλείο σε διάφορους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης και οι δυνατότητές της να βοηθούν στην έγκαιρη ανίχνευση και διάγνωση παθήσεων του αυτιού γίνονται όλο και πιο εμφανείς.

Τεχνολογία λέιζερ ανιχνεύει εγκεφαλικούς τραυματισμούς

Laser μάτια: Η τεχνική είναι διαφορετική από άλλες διαγνωστικές μεθόδους και αναμένεται να αναπτυχθεί σε συσκευή χειρός για χρήση στην κρίσιμη «χρυσή ώρα» μετά από τραυματικό εγκεφαλικό τραυματισμό.