Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Τεχνολογία

Κίνα ηλικιωμένοι: Τα gadgets και το internet καλύπτουν τα κενά της περίθαλψης

Κίνα ηλικιωμένοι: Τα gadgets και το internet καλύπτουν τα κενά της περίθαλψης

Κίνα ηλικιωμένοι: Ο πληθυσμός της Κίνας έχει μειωθεί από το 2022 μετά από περισσότερα από 60 χρόνια αδιάκοπης ανάπτυξης, προκαλώντας φόβους για μελλοντική κρίση εργασίας.

Με συσκευές παρακολούθησης ύπνου συνδεδεμένες στο Διαδίκτυο, ρομποτικά μπράτσα και πιάτα καφετέριας με μέτρηση θερμίδων, η βιομηχανία φροντίδας ηλικιωμένων της Κίνας ελπίζει ότι η αυτοματοποίηση θα δώσει τη λύση σε έναν γηρασμένο πληθυσμό και σε ένα συρρικνούμενο εργατικό δυναμικό. Εκατοντάδες συνταξιούχοι ήταν μεταξύ των επισκεπτών σε μια πολυσύχναστη βιομηχανική έκθεση στη Σαγκάη αυτή την εβδομάδα, γεμάτα περίπτερα που διαλαλούσαν τα πάντα, από πολυτελείς οίκους ευγηρίας μέχρι ρομπότ φυσιοθεραπείας.

Ο πληθυσμός της Κίνας έχει μειωθεί από το 2022 μετά από περισσότερα από 60 χρόνια αδιάκοπης ανάπτυξης, προκαλώντας φόβους για μελλοντική κρίση εργασίας και αυξανόμενη πίεση στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης καθώς εκατομμύρια πολίτες περνούν σε μεγάλη ηλικία. Αντί να βασίζονται σε ανθρώπους —παραδοσιακά τα παιδιά κάποιου— για την παροχή φροντίδας, πολλοί από τους εκθέτες της έκθεσης παρουσίασαν τεχνολογικές προσπάθειες για να λύσουν το δημογραφικό αίνιγμα.

Ο Yu, ένας 64χρονος επισκέπτης, βρισκόταν ανάμεσα σε ένα πλήθος που παρακολουθούσε μια εταιρεία να επιδεικνύει τις αυτοματοποιημένες μηχανές αναρρίχησης σκαλοπατιών μαζί με συσκευές που έχουν σχεδιαστεί για να ανυψώνουν τους ανθρώπους από τα κρεβάτια τους σε αναπηρικά καροτσάκια. Είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι εντυπωσιάστηκε. «Σήμερα υπάρχουν όλο και λιγότεροι νέοι και όλο και περισσότεροι ηλικιωμένοι, επομένως αυτά τα έξυπνα προϊόντα μπορούν να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες για τους ηλικιωμένους», είπε.

Ο Yu είπε ότι είχε ήδη αγοράσει έξυπνα αναπηρικά καροτσάκια και κρεβάτια για μεγαλύτερα μέλη της οικογένειας, συμπεριλαμβανομένου ενός 90χρονου συγγενή που φρόντιζε. Οθόνες ύπνου συνδεδεμένες στο Διαδίκτυο, ρομποτικοί βραχίονες και πιάτα καφετέριας με μέτρηση θερμίδων εκτέθηκαν σε έκθεση βιομηχανίας φροντίδας ηλικιωμένων στη Σαγκάη. Αλλού, μια σειρά από έξυπνα ρολόγια, ανιχνευτές κίνησης και οθόνες θερμοκρασίας στο περίπτερο της εταιρείας τεχνολογίας Innopro με έδρα το Shenzhen υποσχέθηκε στις οικογένειες συνεχή επιτήρηση των μεγαλύτερων τους.

Στοχεύοντας πολυάσχολους εργαζομένους ή όσους ζουν χωριστά από τα αγαπημένα τους πρόσωπα, η εταιρεία διαθέτει επίσης γηροκομεία και τοπικές κυβερνήσεις μεταξύ των πελατών της. «Για τα ιδρύματα, ελπίζουν να εξοικονομήσουν κόστος εργασίας επειδή συνήθως χρειάζεται να διενεργούν ελέγχους κάθε βράδυ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπάλληλος Jin Guohui. «Αυτή η συσκευή μπορεί να μειώσει τη δουλειά τους», είπε ο Jin, δείχνοντας ένα μικρό λευκό κουτί εξοπλισμένο με κάρτα SIM που παρακολουθούσε τις συνήθειες ύπνου και τα σημάδια ζωής.

Η βιομηχανία φροντίδας ηλικιωμένων της Κίνας ωθεί προϊόντα όπως αυτοματοποιημένα μηχανήματα αναρρίχησης σκαλοπατιών και συσκευές που έχουν σχεδιαστεί για να ανυψώνουν τους ανθρώπους από τα κρεβάτια τους σε αναπηρικά καροτσάκια. Μια ταμειακή μηχανή κατά το ταμείο διαβάζει τις μάρκες και παρέχει μια άμεση διατροφική αναφορά με μέτρηση θερμίδων και κατανομή μακροθρεπτικών συστατικών—μειώνοντας τον φόρτο εργασίας για το προσωπικό υπηρεσιών και τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.

Οι τακτικοί πελάτες μπορούν να δημιουργήσουν κάρτες πληρωμής που παρακολουθούν το βάρος, τις διατροφικές τους συνήθειες και την κατάσταση της υγείας τους. Σε ένα άλλο περίπτερο, φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Jiao Tong της Σαγκάης χρησιμοποίησαν τον κώδικα για ένα ρομποτικό χέρι που έχει σχεδιαστεί για να βοηθά τους ηλικιωμένους με περιορισμένη κινητικότητα να εκτελούν καθημερινές εργασίες, όπως το φαγητό και το στρίψιμο των πόμολων της πόρτας. Η στροφή σε λύσεις υψηλής τεχνολογίας έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το παραδοσιακό κινεζικό ιδανικό της γήρανσης στο σπίτι υπό τη φροντίδα των μελών της οικογένειας.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Περιορίστε το χρόνο που αφιερώνετε στην παρακολούθηση τηλεόρασης γιατί επηρεάζει την ταχύτητα γήρανσης

WhatsApp: Γιατί αποδείχθηκε αποτελεσματικό στη θεραπεία της κατάθλιψης ηλικιωμένων;

Οι κοινωνικά συνδεδεμένοι ηλικιωμένοι πλήττονται περισσότερο από την πανδημία από ό,τι οι απομονωμένοι συνομήλικοι

Ψηφιακά παιχνίδια: Ένας άγνωστος σύμμαχος στην ψυχική υγεία;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μελέτη αξιοποιεί την ΑΙ για την πρόβλεψη δολοφονικών κυμάτων με σημαντική ακρίβεια

ΑΙ κύματα: Το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ φέρεται να χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη (AI) για να βοηθήσει τους ναυτικούς να ανιχνεύουν εκ των προτέρων δολοφονικά αδίστακτα κύματα της θάλασσας, τα οποία συνεχίζουν να απειλούν τις ζωές ανθρώπων και πλοίων.

Νέα εφαρμογή ανιχνεύει καρδιακή ανεπάρκεια με ενσωματωμένους αισθητήρες στο smartphone σας

Καρδιακή ανεπάρκεια: Μια νέα τεχνολογία που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο του Turku και το CardioSignal χρησιμοποιεί τους ενσωματωμένους αισθητήρες ενός smartphone για να αναλύσει την κίνηση της καρδιάς και να ανιχνεύσει πιθανή καρδιακή ανεπάρκεια

Η πρώιμη δοκιμή στην επεξεργασία γονιδίων CRISPR μπορεί να βελτιώσει την όραση σε τυφλά παιδιά

Γονίδια CRISPR: Ένα κλινικό πείραμα πρώιμου σταδίου που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine διαπίστωσε ότι η γονιδιακή θεραπεία μπορεί να βελτιώσει την κληρονομική τύφλωση.

Mη επεμβατική διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή επιτρέπει τη χειραγώγηση αντικειμένων ελεγχόμενη από τη σκέψη

Brain-Computer: Μαζί με διάφορες άλλες εταιρείες στην τεχνολογία διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή (BCI), η Neuralink του Elon Musk και η Synchron που υποστηρίζεται από τον Bill Gates πρωτοστατούν στην ανάπτυξη τσιπ εγκεφάλου.

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προβλέψει τα επίπεδα άγχους χρησιμοποιώντας είδη εικόνων

ΑΙ εικόνες: Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι ανέπτυξαν ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης (AI) που χρησιμοποιεί είδη εικόνας για να προβλέψει τα επίπεδα άγχους.

Υιοθέτηση της αναδυόμενης τεχνολογίας AI στην υγειονομική περίθαλψη

Αναδυόμενη τεχνολογία: Η υιοθέτηση των αναδυόμενων τεχνολογιών AI στην υγειονομική περίθαλψη προσφέρει σημαντικές δυνατότητες για τη βελτίωση της διαγνωστικής διαδικασίας.

CrowdStrike: Ο πάροχος κυβερνοασφάλειας που ευθύνεται για την άνευ προηγουμένου κατάρρευση των Windows παγκοσμίως

«Καθώς τα τελικά σημεία των δικτύων έχουν καταρρεύσει εμφανίζοντας την μπλε οθόνη του θανάτου, δεν μπορούν να ενημερωθούν εξ αποστάσεως και αυτό το πρόβλημα πρέπει να λυθεί με μη αυτόματο τρόπο. Αυτή θα είναι μια διαδικασία που θα πάρει μέρες. Η επιστροφή στο Διαδίκτυο είναι απίθανο να είναι εύκολη», κατέληξε ο Γκρόσμαν.

Close Icon