Τεχνολογία

Καρκίνος δέρματος: Eφαρμογή στο κινητό βοηθά στην ανίχνευση του

Καρκίνος δέρματος: Eφαρμογή στο κινητό βοηθά στην ανίχνευση του

Καρκίνος δέρματος: H εφαρμογή για κινητά SkinIO επιτρέπει στα ίδια τα άτομα και τους κλινικούς ιατρούς να τραβήξουν υψηλής ποιότητας φωτογραφίες δυνητικά καρκινικών βλαβών χωρίς να πάνε στην κλινική. Στη συνέχεια, οι εικόνες παραδίδονται, χρησιμοποιώντας μια ασφαλή πύλη, σε έναν δερματολόγο για επανεξέταση.

Η Kavita Sarin, MD, Ph.D., αναπληρώτρια καθηγήτρια δερματολογίας στο Stanford Medicine, και οι συνεργάτες της παρατήρησαν μια σημαντική μείωση στις επισκέψεις των ηλικιωμένων ασθενών στις δερματολογικές κλινικές του Stanford, λόγω του φόβου να εκτεθούν στον Covid. Αυτό είναι ένα πρόβλημα, είπε η Sarin, καθώς τα δεδομένα έχουν δείξει ότι οι ηλικιωμένοι ασθενείς διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του δέρματος. Έτσι, η μελέτη τους ξεκίνησε για να βοηθήσουν τους μεγαλύτερους ασθενείς τους να λάβουν τη φροντίδα που χρειάζονταν.

Έτσι, η ομάδα στράφηκε στην εφαρμογή για κινητά SkinIO, η οποία επιτρέπει στα ίδια τα άτομα και τους κλινικούς ιατρούς να τραβήξουν υψηλής ποιότητας φωτογραφίες δυνητικά καρκινικών βλαβών χωρίς να πάνε στην κλινική. Στη συνέχεια, οι εικόνες παραδίδονται, χρησιμοποιώντας μια ασφαλή πύλη, σε έναν δερματολόγο για επανεξέταση.

Εφαρμογή μηχανικής μάθησης

Από τον Νοέμβριο του 2020 έως τον Ιούλιο του 2021, η ομάδα διεξήγαγε μια πιλοτική μελέτη για να δοκιμάσει την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής με 27 κατοίκους σε μια κοινότητα συνταξιούχων ηλικιωμένων που ζουν στην περιοχή του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στις 27 Ιουνίου στο Skin Health and Disease. Οι ειδικοί του SkinIO και ένας οδηγός βήμα προς βήμα για τον τρόπο λήψης των φωτογραφιών βοήθησαν στην εκπαίδευση συντονιστών κλινικής έρευνας που ήταν σε επαφή με τους ηλικιωμένους ώστε να τους βοηθήσουν χρησιμοποιούν την εφαρμογή σε tablet. Μετά από εκτεταμένες προφυλάξεις για τον COVID-19, το προσωπικό επισκέφτηκε την κοινότητα συνταξιούχων και συνέλεξε εικόνες του σώματος των ασθενών.

Η εφαρμογή χρησιμοποιεί μηχανική εκμάθηση για να αναλύσει τις φωτογραφίες, να σαρώσει για δερματικές βλάβες ή ανωμαλίες και να επισημάνει εκείνες που έμοιαζαν ύποπτες. Ωστόσο, δεν είναι ένα διαγνωστικό εργαλείο και προορίζεται μόνο για τη λήψη εικόνων και την παρακολούθηση του δέρματος ενός ασθενούς. “Το λογισμικό λέει απλώς, “Γεια, αυτό μπορεί να χρειαστεί μια πιο προσεκτική ματιά”, εξηγεί η Sarin. Στη συνέχεια οι γιατροί κάνουν τη διάγνωση. Χρησιμοποιώντας την εφαρμογή, οι συντονιστές της έρευνας μοιράστηκαν τις φωτογραφίες με την Sarin, η οποία τις εξέτασε και επισήμανε τυχόν εικόνες με βλάβες που έμοιαζαν καρκινικές.

Στη συνέχεια, ζήτησε από τους συντονιστές της έρευνας που ήταν μαζί με τον ασθενή να τραβήξουν επιπλέον φωτογραφίες των ύποπτων βλαβών χρησιμοποιώντας ένα δερματοσκόπιο, μια συσκευή απεικόνισης που λαμβάνει λεπτομερείς φωτογραφίες του εξωτερικού στρώματος του δέρματος που δεν είναι ορατές με γυμνό μάτι. Αυτό το εργαλείο βοηθά συχνά τους δερματολόγους να διαγνώσουν δερματικές παθήσεις, όπως το μελάνωμα. Αυτές οι πιο λεπτομερείς εικόνες επέτρεψαν στην Sarin να διαγνώσει με ακρίβεια τις βλάβες.

Στη συνέχεια, οι συντονιστές της έρευνας οργάνωσαν μια εικονική σύσκεψη για όλους τους ασθενείς με την Sarin για να εξετάσουν τα ευρήματα. Aκολούθως, η Sarin προγραμμάτισε μια δια ζώσης επίσκεψη για περαιτέρω εξέταση, είτε συνέστησε μια θεραπεία στο σπίτι ή έδωσε στον ασθενή μια καθαρή κατάσταση υγείας. Από τις βλάβες που παρατηρήθηκαν, η εφαρμογή επισήμανε το 63% αυτών που χρειάζονταν περαιτέρω διερεύνηση. Οι περισσότερες από αυτές τις βλάβες κατέληξαν να είναι καλοήθεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γονιδιακή μετάλλαξη που σηματοδοτεί επιθετικό μελάνωμα

Υψηλά επίπεδα αρσενικού σε ασθενείς με καρκίνο του δέρματος

Καρκίνος του δέρματος: Τι σχέση έχει με τα ταξίδια;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πέντε τύποι καρδιακής ανεπάρκειας εντοπίστηκαν χρησιμοποιώντας εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης

Η ερευνητική ομάδα εκπαίδευσε τα εργαλεία μηχανικής μάθησης σε τμήματα των δεδομένων και, αφού είχαν επιλέξει τους πιο ισχυρούς υποτύπους, επικύρωσαν αυτές τις ομαδοποιήσεις χρησιμοποιώντας ένα ξεχωριστό σύνολο δεδομένων.

Η παγκόσμια αγορά fitness θα φτάσει τα $16,47 δις. το 2027

Γυμναστική: Ο κλάδος του εξοπλισμού γυμναστικής διέρχεται από έναν εντυπωσιακό μετασχηματισμό που καθοδηγείται από την έντονη εστίαση στην καινοτομία και τις τεχνολογικές εξελίξεις.

Neuralink: Ο Έλον Μασκ κέρδισε την έγκριση των ΗΠΑ για μελέτη σε ανθρώπους

Neuralink: Η εταιρεία παραγωγής τσιπ εγκεφάλου του Έλον Μασκ λέει ότι έχει λάβει έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για τη διεξαγωγή των πρώτων δοκιμών σε ανθρώπους.

Αυξάνονται τα ποσοστά των ασθενών που χρησιμοποιούν την ψηφιακή περίθαλψη

Τηλεϋγεία: Τα ευρήματα της δημοσκόπησης υπογραμμίζουν την αυξανόμενη σημασία των πυλών ασθενών στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης και την ανάγκη για δίκαιη πρόσβαση σε αυτές τις πλατφόρμες.