Επιστημονικά Νέα

Καρδιά: Οι επιστήμονες κάνουν τρισδιάστατη σάρωση καρδιάς για ζώα και ανθρώπους

Καρδιά: Οι επιστήμονες κάνουν τρισδιάστατη σάρωση καρδιάς για ζώα και ανθρώπους

Καρδιά: Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ έχουν δημιουργήσει την πιο λεπτομερή τρισδιάστατη σάρωση για σπάνιας μορφής συγγενών καρδιακών παθήσεων.

Το τρισδιάστατο βίντεο «περιήγηση» επιτρέπει για πρώτη φορά μια ακριβή ανατομική ταξινόμηση της νόσου και έχει σημαντικές επιπτώσεις στη μελλοντική θεραπεία για πολλά από τα καρδιακά ελαττώματα ανθρώπων και ζώων.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε τώρα στο Journal of Veterinary Cardiology, ξεκίνησε τυχαία όταν ένας Ιάπωνας ερευνητής της κτηνιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ritsumeikan επικοινώνησε με την ομάδα του Μάντσεστερ.

Σύμφωνα με τον Δρ Nakao, οι κτηνίατροι στην Ιαπωνία και πέραν αυτής δεν είναι σε θέση να εντοπίσουν και να αναφέρουν αυτό το είδος συγγενών καρδιακών παθήσεων σε κατοικίδια ζώα.

Χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής που εκτελεί Micro-Computed Tomography (Micro CT) – ένα από τα 2 μόνο μέρη στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου γίνεται – η ομάδα κατάφερε να διαγνώσει μια σπάνια αλλά ενοχλητική κατάσταση που ονομάζεται κοινός αρτηριακός κορμός.

Το Micro CT μπορεί να δημιουργήσει μια περίπλοκη λεπτομερή σάρωση της καρδιάς σε ανάλυση 40 μικρά – το ένα τέταρτο του πλάτους μιας ανθρώπινης τρίχας.

Αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση καρδιάς, βρίσκεται σε ανθρώπους και κατοικίδια ζώα όπως γάτες και σκύλους.

Λιγότερα από 1 στα 10.000 μωρά γεννιούνται με κοινό αρτηριακό κορμό – που προκαλεί οξεία δύσπνοια τον πρώτο μήνα περίπου μετά τη γέννηση. Περίπου 95 στα 100 μωρά που έχουν χειρουργική επιδιόρθωση θα επιβιώσουν.

Στον κοινό αρτηριακό κορμό, αντί να αφήνει την καρδιά ως δύο ξεχωριστές αρτηρίες, μια ενιαία μεγάλη αρτηρία χωρίζεται για να σχηματίσει την αορτή και την πνευμονική αρτηρία.

Υπάρχει επίσης μια μεγάλη τρύπα – που ονομάζεται κοιλιακό διαφραγματικό ελάττωμα – μεταξύ των δύο κύριων κοιλοτήτων άντλησης κοιλιών της καρδιάς προκαλώντας ανάμιξη αίματος που ρέει στους πνεύμονες και αίματος που ρέει στο υπόλοιπο σώμα.

Ο Δρ Andrew Atkinson είπε: «Αυτό όχι μόνο παρέχει την πιο λεπτομερή ανατομική περιγραφή της κατάστασης, αλλά επίσης αποδεικνύει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οποιοδήποτε συγγενές πρόβλημα της καρδιάς.

«Η μικρο-υπολογιστική τομογραφία βελτιώνει την κατανόησή μας για την περίπλοκη μορφολογία σε συγγενείς καρδιακές παθήσεις που δεν είναι ορατές με γυμνό μάτι. Και αυτό μπορεί να συμβάλει στην ακριβή ταξινόμηση των ασθενειών και στη λήψη αποφάσεων για τη θεραπεία χειρουργών και καρδιολόγων».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Την ένταξη τους στον εμβολιασμό ζητούν οι ασθενείς με Πνευμονική Υπέρταση

Ο ρόλος των ηλεκτρολυτών στη στήριξη των σωματικών λειτουργιών

Οι διαφορές στην κρίση πανικού και την καρδιακή προσβολή - Όσα πρέπει να ξέρετε

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα πιθανή ανοσοθεραπεία ενισχύει την ικανότητα του οργανισμού να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα

Καρκίνος: Eπιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον και το Εθνικό Ινστιτούτο Μοριακής Γενετικής στο Μιλάνο ανακάλυψαν έναν τρόπο περιορισμού της δραστηριότητας μιας ομάδας κυττάρων που ρυθμίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να απελευθερώσει άλλα ανοσοκύτταρα για να επιτεθεί σε καρκινικούς όγκους.

Γονική άδεια : Περιορισμένο προνόμιο στους κατοίκους των ΗΠΑ

Γονική άδεια : Η άδεια για λόγους υγείας η απόκτησης παιδιού δίνεται στις ΗΠΑ, αρκετά περιορισμένη και με την προϋπόθεση ότι οι πολίτες που θα την λάβουν θα βρίσκονται υπό το πρίσμα ορισμένων προυποθέσεων.

Νέα γονιδιακή θεραπεία στη μάχη κατά του καρκίνου in vitro

Καρκίνος: Η θεραπεία είναι ένα μηχανικό μόριο, που ονομάζεται MS21, που προκαλεί την υποβάθμιση του AKT, ενός ενζύμου δηλαδή που είναι υπερβολικά ενεργό σε πολλούς τύπους καρκίνου. Η εν λόγω μελέτη έδειξε στοιχεία ότι η φαρμακολογική αποδόμηση του AKT γονιδίου είναι μια βιώσιμη θεραπεία για καρκίνους με μεταλλάξεις σε ορισμένα γονίδια.

Η σχέση μεταξύ ψυχικής υγείας/νόσου και καρδιακής προσβολής

Καρδιά Κατάθλιψη: Μια μελέτη του 2020 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Network Open αναφέρεται σε μια συγκεκριμένη καρδιακή κατάσταση που σχετίζεται με το άγχος και αφορά μια συναισθηματικά προκαλούμενη αποδυνάμωση της αριστερής κοιλίας της καρδιάς λόγω στρες. 

Ο καφές θα μπορούσε να δράσει προληπτικά κατά της αρρυθμίας σύμφωνα με νέα μελέτη

Καφές Καρδιά: Έρευνα του Πανεπιστημίου UC του San Francisco δεν βρήκε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ μπορεί να προκαλέσει καρδιακή αρρυθμία. Στην πραγματικότητα, κάθε επιπλέον ημερήσιο φλιτζάνι καφέ συσχετίστηκε με 3% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης αρρυθμίας, κολπικής μαρμαρυγής, πρόωρων κοιλιακών συστολών ή άλλων κοινών καρδιακών παθήσεων, αναφέρουν οι ερευνητές.

Το εμβόλιο Johnson & Johnson μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικό στην καταπολέμηση των παραλλαγών COVID-19

Η εταιρεία δήλωσε ότι η μελέτη του Landau δεν μίλησε για την πλήρη φύση της ανοσολογικής προστασίας Αναφέρθηκε σε πρόσθετα δεδομένα της εταιρείας που αποδεικνύουν ότι ένα εμβόλιο COVID-19 με μία δόση Johnson & Johnson "δημιούργησε ισχυρή, επίμονη δραστηριότητα έναντι της ταχέως διαδεδομένης παραλλαγής Delta και άλλων πολύ διαδεδομένων ιών SARS-CoV-2."