Επιστημονικά Νέα

Καρδιά: Οι επιστήμονες κάνουν τρισδιάστατη σάρωση καρδιάς για ζώα και ανθρώπους

Καρδιά: Οι επιστήμονες κάνουν τρισδιάστατη σάρωση καρδιάς για ζώα και ανθρώπους

Καρδιά: Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ έχουν δημιουργήσει την πιο λεπτομερή τρισδιάστατη σάρωση για σπάνιας μορφής συγγενών καρδιακών παθήσεων.

Το τρισδιάστατο βίντεο «περιήγηση» επιτρέπει για πρώτη φορά μια ακριβή ανατομική ταξινόμηση της νόσου και έχει σημαντικές επιπτώσεις στη μελλοντική θεραπεία για πολλά από τα καρδιακά ελαττώματα ανθρώπων και ζώων.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε τώρα στο Journal of Veterinary Cardiology, ξεκίνησε τυχαία όταν ένας Ιάπωνας ερευνητής της κτηνιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ritsumeikan επικοινώνησε με την ομάδα του Μάντσεστερ.

Σύμφωνα με τον Δρ Nakao, οι κτηνίατροι στην Ιαπωνία και πέραν αυτής δεν είναι σε θέση να εντοπίσουν και να αναφέρουν αυτό το είδος συγγενών καρδιακών παθήσεων σε κατοικίδια ζώα.

Χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής που εκτελεί Micro-Computed Tomography (Micro CT) – ένα από τα 2 μόνο μέρη στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου γίνεται – η ομάδα κατάφερε να διαγνώσει μια σπάνια αλλά ενοχλητική κατάσταση που ονομάζεται κοινός αρτηριακός κορμός.

Το Micro CT μπορεί να δημιουργήσει μια περίπλοκη λεπτομερή σάρωση της καρδιάς σε ανάλυση 40 μικρά – το ένα τέταρτο του πλάτους μιας ανθρώπινης τρίχας.

Αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση καρδιάς, βρίσκεται σε ανθρώπους και κατοικίδια ζώα όπως γάτες και σκύλους.

Λιγότερα από 1 στα 10.000 μωρά γεννιούνται με κοινό αρτηριακό κορμό – που προκαλεί οξεία δύσπνοια τον πρώτο μήνα περίπου μετά τη γέννηση. Περίπου 95 στα 100 μωρά που έχουν χειρουργική επιδιόρθωση θα επιβιώσουν.

Στον κοινό αρτηριακό κορμό, αντί να αφήνει την καρδιά ως δύο ξεχωριστές αρτηρίες, μια ενιαία μεγάλη αρτηρία χωρίζεται για να σχηματίσει την αορτή και την πνευμονική αρτηρία.

Υπάρχει επίσης μια μεγάλη τρύπα – που ονομάζεται κοιλιακό διαφραγματικό ελάττωμα – μεταξύ των δύο κύριων κοιλοτήτων άντλησης κοιλιών της καρδιάς προκαλώντας ανάμιξη αίματος που ρέει στους πνεύμονες και αίματος που ρέει στο υπόλοιπο σώμα.

Ο Δρ Andrew Atkinson είπε: «Αυτό όχι μόνο παρέχει την πιο λεπτομερή ανατομική περιγραφή της κατάστασης, αλλά επίσης αποδεικνύει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οποιοδήποτε συγγενές πρόβλημα της καρδιάς.

«Η μικρο-υπολογιστική τομογραφία βελτιώνει την κατανόησή μας για την περίπλοκη μορφολογία σε συγγενείς καρδιακές παθήσεις που δεν είναι ορατές με γυμνό μάτι. Και αυτό μπορεί να συμβάλει στην ακριβή ταξινόμηση των ασθενειών και στη λήψη αποφάσεων για τη θεραπεία χειρουργών και καρδιολόγων».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Την ένταξη τους στον εμβολιασμό ζητούν οι ασθενείς με Πνευμονική Υπέρταση

Ο ρόλος των ηλεκτρολυτών στη στήριξη των σωματικών λειτουργιών

Οι διαφορές στην κρίση πανικού και την καρδιακή προσβολή - Όσα πρέπει να ξέρετε

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Επιστημονική έρευνα εντοπίζει τη σχέση παχυσαρκίας με βακτηριακές λοιμώξεις

«Διαπιστώσαμε ότι όταν τα ποντίκια τρέφονται με τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και γίνονται παχύσαρκα, τα λιποκύτταρα του δέρματος διευρύνονται και χάνουν την ικανότητα να καταπολεμούν τη βακτηριακή εισβολή κατά τη διάρκεια μιας δερματικής λοίμωξης».

Αθλητισμός Γυναίκες: Ακράτεια ούρων λόγω stress

Αθλητισμός Γυναίκες Ακράτεια ούρων: Η ακράτεια ούρων, είναι ένα συνηθισμένο γυναικείο φαινόμενο που σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να προκαλεί αμηχανία και να εμποδίζει τις γυναίκες να ασκούνται. Ερευνητές από την Ιταλία θέλησαν να μελετήσουν το φαινόμενο της ακράτειας ούρων στο γενικό πληθυσμό των γυναικών που ασκούνται ή συμμετέχουν σε αθλήματα για σκοπούς αναψυχής προκειμένου να δουν ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν ακράτεια ούρων, αλλά και τι μπορεί να γίνει για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο.

Θαλασσινά βρύα: Σύμμαχος στη θεραπεία της Νόσου του Πάρκινσον

Βρύα Θάλασσας: Η αλήθεια είναι ότι, ενώ οι άνθρωποι τρώνε βρύα για χρόνια, οι επιστήμονες μόλις τώρα αρχίζουν να ερευνούν τα ιατρικά του οφέλη. Αυτό που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής είναι ότι τα θαλασσινά βρύα μπορούν να αποτρέψουν τη νόσο του Πάρκινσον που είναι η δεύτερη πιο συχνή εκφυλιστική ασθένεια της τρίτης ηλικίας. Η νόσος του Πάρκινσον επηρεάζει την κίνηση, προκαλώντας δυσκαμψία και βραδύτητα και προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία. Ωστόσο, έρευνα δείχνει ότι τα βρύα της θάλασσας μπορεί να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου.

Κορωνοϊός: Η πανδημία επιβαρύνει την ψυχική υγεία 85% των φοιτητών στις ΗΠΑ

Επιστήμη Κορωνοϊός Ψυχική Υγεία: Σύμφωνα με νέα μελέτη, η πανδημία του κορωνοϊού είχε αρνητικές επιδράσεις στην ψυχική υγεία των φοιτητών στις ΗΠΑ. Οι σπουδαστές που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων ψυχικής υγείας που οφείλονται στην πανδημία περιλαμβάνουν γυναίκες, ασιατικής καταγωγής, ηλικίας κάτω των 25 ετών, άτομα που γνώριζαν κάποιον με λοίμωξη COVID-19 και είναι χαμηλού εισοδηματικού προφίλ, ανέφεραν οι ερευνητές - που συνέταξαν τη μελέτη - στο επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE.

Συσκευή που "κόβει" τα αντιπηκτικά και εξαλείφει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Αυτή η τεχνική δεν είναι πολύ καινούργια στο εξωτερικό, αλλά δεν είναι ευρέως διαδεδομένη για τον λόγο ότι η προηγούμενη συσκευή που χρησιμοποιούσαν οι γιατροί δεν ήταν τόσο εύκαμπτη και ήταν τραυματική. Με την καινούργια συσκευή, όμως, που υπάρχει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, στην Ελλάδα έχουν αντιμετωπιστεί τους τελευταίους μήνες 5 περιστατικά.

Εγκεφαλικό κύτταρο φαίνεται ότι παραπλανεί εδώ και χρόνια τους ερευνητές

Εγκέφαλος: Ένας τύπος κυττάρου που προέρχεται από ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα και έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως για την έρευνα στον εγκέφαλο και την ανάπτυξη φαρμάκων μπορεί να οδηγεί εδώ και χρόνια τους ερευνητές σε πλάνη, σύμφωνα με μια μελέτη από επιστήμονες στο Ιατρικό Κέντρο Weill Cornell Medicine και στο Πανεπιστήμιο Columbia Irving.

Σκεφτείτε το δύο φορές πριν τρέξετε να ξεπλύνετε το δέρμα σας από το θαλασσινό αλάτι

Μπορεί το αλάτι από το νερό της θάλασσας να σας ενοχλεί, αλλά δεν φαίνεται πως συμφωνούν ούτε οι σύγχρονοι επιστήμονες, ούτε και ο Ιπποκράτης που πρώτος αναφέρθηκε στις ευεργετικές ιδιότητες του θαλασσινού νερού.