Τεχνολογία

Κάμερα υψηλής ανάλυσης ιατρική: Η ψηφιακή υγεία θα επωφεληθεί από την ολογραφία μήκους κύματος

Κάμερα υψηλής ανάλυσης ιατρική: Η ψηφιακή υγεία θα επωφεληθεί από την ολογραφία μήκους κύματος

Κάμερα υψηλής ανάλυσης ιατρική: Λόγω της υψηλής χρονικής της ανάλυσης, η μέθοδος έχει τη δυνατότητα να απεικονίσει αντικείμενα που κινούνται γρήγορα, όπως η καρδιά που χτυπά μέσα από το στήθος.

Ερευνητές του Northwestern University ανακάλυψαν μια νέα κάμερα υψηλής ανάλυσης που μπορεί να δει τα πάντα. Αυτή η νέα μέθοδος ονομάζεται συνθετική ολογραφία μήκους κύματος και λειτουργεί με έμμεση σκέδαση συνεκτικού φωτός σε κρυμμένα αντικείμενα. Το φως στη συνέχεια διασκορπίζεται ξανά και ταξιδεύει πίσω σε μια κάμερα. Από εκεί, ένας αλγόριθμος ανακατασκευάζει το διάσπαρτο φωτεινό σήμα για να αποκαλύψει τα κρυμμένα αντικείμενα. Λόγω της υψηλής χρονικής της ανάλυσης, η μέθοδος έχει επίσης τη δυνατότητα να απεικονίσει αντικείμενα που κινούνται γρήγορα, όπως η καρδιά που χτυπά μέσα από το στήθος ή τα αυτοκίνητα με ταχύτητα γύρω από μια γωνία του δρόμου.

Το σχετικά νέο ερευνητικό πεδίο της απεικόνισης αντικειμένων πίσω από αποφράξεις ή μέσα σκέδασης ονομάζεται απεικόνιση μη οπτικής επαφής (NLoS). Σε σύγκριση με τις σχετικές τεχνολογίες απεικόνισης NLoS, η μέθοδος Northwestern μπορεί να καταγράψει γρήγορα εικόνες πλήρους πεδίου μεγάλων περιοχών με ακρίβεια μικρότερου του χιλιοστού. Με αυτό το επίπεδο ανάλυσης, η υπολογιστική κάμερα θα μπορούσε ενδεχομένως να απεικονίσει μέσω του δέρματος για να δει ακόμη και τα πιο μικροσκοπικά τριχοειδή αγγεία να λειτουργούν.

Η μέθοδος έχει προφανείς δυνατότητες για:

  • μη επεμβατική ιατρική απεικόνιση
  • συστήματα πλοήγησης έγκαιρης προειδοποίησης για αυτοκίνητα
  • βιομηχανική επιθεώρηση σε περιορισμένους χώρους

“Η τεχνολογία μας θα εγκαινιάσει ένα νέο κύμα δυνατοτήτων απεικόνισης”, δήλωσε ο Florian Willomitzer του Northwestern, πρώτος συγγραφέας της μελέτης. “Τα τρέχοντα πρωτότυπα αισθητήρων μας χρησιμοποιούν ορατό ή υπέρυθρο φως, αλλά η αρχή είναι καθολική και θα μπορούσε να επεκταθεί σε άλλα μήκη κύματος. Για παράδειγμα, η ίδια μέθοδος θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε ραδιοκύματα για εξερεύνηση του διαστήματος ή υποβρύχια ακουστική απεικόνιση. Μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλά περιοχές και έχουμε ξύσει μόνο την επιφάνεια”.

Ο στόχος είναι να αναχαιτιστεί το διάσπαρτο φως προκειμένου να ανακατασκευαστούν οι εγγενείς πληροφορίες σχετικά με τον χρόνο ταξιδιού του για να αποκαλυφθεί το κρυμμένο αντικείμενο. Αυτό όμως παρουσιάζει τη δική του πρόκληση. “Τίποτα δεν είναι ταχύτερο από την ταχύτητα του φωτός. Οπότε αν θέλετε να μετρήσετε τον χρόνο ταξιδιού του φωτός με υψηλή ακρίβεια, τότε χρειάζεστε εξαιρετικά γρήγορους ανιχνευτές. Τέτοιοι ανιχνευτές μπορεί να είναι τρομερά ακριβοί“.

Με αυτόν τον τρόπο, η τεχνολογία υψηλής ανάλυσης θα μπορούσε επίσης να αντικαταστήσει ή να συμπληρώσει τα ενδοσκόπια για ιατρική και βιομηχανική απεικόνιση. Αντί να χρειάζεται μια εύκαμπτη κάμερα, ικανή να στρίβει τις γωνίες και να στρίβει σε στενούς χώρους (για κολονοσκόπηση, για παράδειγμα), η συνθετική ολογραφία μήκους κύματος θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το φως για να δει γύρω από τις πολλές πτυχές μέσα στο έντερο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η χρήση ψηφιακών βοηθημάτων μνήμης βελτιώνει την καθημερινότητα σε ήπιες διαταραχές

Η μεγάλη πρόκληση ψηφιακής διαλειτουργικότητας στην υγεία

Η ευρυζωνικότητα αποτελεί τη νεότερη πρόκληση στον τομέα της υγείας

Η ψηφιακή τεχνολογία βελτιστοποιεί την εμπειρία των ασθενών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ακριβέστερο το app ελέγχου κοπράνων από την κρίση του ασθενούς

Εφαρμογή: Εκτός από τη βελτίωση της ικανότητας του γιατρού να αξιολογεί την πεπτική υγεία των ασθενών του, αυτή η εφαρμογή θα μπορούσε να είναι επωφελής για κλινικές δοκιμές μειώνοντας τη μεταβλητότητα των μέτρα έκβασης των κοπράνων.

Facebook: Αναρτήσεις αποκαλύπτουν όσους κινδυνεύουν από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Facebook: Τα δεδομένα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης χρησιμεύουν ως μια άμεσα διαθέσιμη, πλούσια και υποεκμετάλλευτη πηγή για την κατανόηση σημαντικών προβλημάτων δημόσιας υγείας, συμπεριλαμβανομένης της υπερβολικής χρήσης αλκοόλ.

Τεχνολογία: Η Ion Beam Applications αποκτά τη Modus QA

Τεχνολογία: Η IBA (Ion Beam Applications), μια εταιρεία τεχνολογίας επιταχυντών σωματιδίων και λύσεων διασφάλισης ποιότητας δοσιμετρίας, εξαγόρασε την Modus Medical Devices (Modus QA), μια καναδική εταιρεία με έδρα το Λονδίνο του Οντάριο, που ειδικεύεται στα προσομοιώματα για τη διασφάλιση ποιότητας για ακτινοθεραπεία.

Aξιόπιστη τεχνική για διάγνωση καρκίνου του πνεύμονα

Η επεμβατική πνευμονολογία αποτελεί εξειδίκευση της πνευμονολογίας και παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διάγνωση και την αντιμετώπιση νοσημάτων του αναπνευστικού καθώς και άλλων πολυσυστηματικών νοσημάτων, μέσω εξελιγμένων βρογχοσκοπικών τεχνικών.

Οι περισσότεροι ασθενείς έχουν θετικές απόψεις για την τεχνητή νοημοσύνη στην ιατρική

AI υγεία: Οι ασθενείς μπορούν να επωφεληθούν από την εκπαίδευση σχετικά με τον τρόπο ενσωμάτωσης της τεχνητής νοημοσύνης στη φροντίδα και τον βαθμό στον οποίο οι κλινικοί γιατροί βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη για να βοηθήσουν στη λήψη αποφάσεων.

Το δικό σας τατουάζ μετρά το οξυγόνο σας;

Ιατρικά τατουάζ: Οι επιστήμονες δημιουργούν αισθητήρες που μοιάζουν με τατουάζ που αποκαλύπτουν τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα από το Πανεπιστήμιο Tufts.