Τεχνολογία

Κάμερα υψηλής ανάλυσης ιατρική: Η ψηφιακή υγεία θα επωφεληθεί από την ολογραφία μήκους κύματος

Κάμερα υψηλής ανάλυσης ιατρική: Η ψηφιακή υγεία θα επωφεληθεί από την ολογραφία μήκους κύματος

Κάμερα υψηλής ανάλυσης ιατρική: Λόγω της υψηλής χρονικής της ανάλυσης, η μέθοδος έχει τη δυνατότητα να απεικονίσει αντικείμενα που κινούνται γρήγορα, όπως η καρδιά που χτυπά μέσα από το στήθος.

Ερευνητές του Northwestern University ανακάλυψαν μια νέα κάμερα υψηλής ανάλυσης που μπορεί να δει τα πάντα. Αυτή η νέα μέθοδος ονομάζεται συνθετική ολογραφία μήκους κύματος και λειτουργεί με έμμεση σκέδαση συνεκτικού φωτός σε κρυμμένα αντικείμενα. Το φως στη συνέχεια διασκορπίζεται ξανά και ταξιδεύει πίσω σε μια κάμερα. Από εκεί, ένας αλγόριθμος ανακατασκευάζει το διάσπαρτο φωτεινό σήμα για να αποκαλύψει τα κρυμμένα αντικείμενα. Λόγω της υψηλής χρονικής της ανάλυσης, η μέθοδος έχει επίσης τη δυνατότητα να απεικονίσει αντικείμενα που κινούνται γρήγορα, όπως η καρδιά που χτυπά μέσα από το στήθος ή τα αυτοκίνητα με ταχύτητα γύρω από μια γωνία του δρόμου.

Το σχετικά νέο ερευνητικό πεδίο της απεικόνισης αντικειμένων πίσω από αποφράξεις ή μέσα σκέδασης ονομάζεται απεικόνιση μη οπτικής επαφής (NLoS). Σε σύγκριση με τις σχετικές τεχνολογίες απεικόνισης NLoS, η μέθοδος Northwestern μπορεί να καταγράψει γρήγορα εικόνες πλήρους πεδίου μεγάλων περιοχών με ακρίβεια μικρότερου του χιλιοστού. Με αυτό το επίπεδο ανάλυσης, η υπολογιστική κάμερα θα μπορούσε ενδεχομένως να απεικονίσει μέσω του δέρματος για να δει ακόμη και τα πιο μικροσκοπικά τριχοειδή αγγεία να λειτουργούν.

Η μέθοδος έχει προφανείς δυνατότητες για:

  • μη επεμβατική ιατρική απεικόνιση
  • συστήματα πλοήγησης έγκαιρης προειδοποίησης για αυτοκίνητα
  • βιομηχανική επιθεώρηση σε περιορισμένους χώρους

“Η τεχνολογία μας θα εγκαινιάσει ένα νέο κύμα δυνατοτήτων απεικόνισης”, δήλωσε ο Florian Willomitzer του Northwestern, πρώτος συγγραφέας της μελέτης. “Τα τρέχοντα πρωτότυπα αισθητήρων μας χρησιμοποιούν ορατό ή υπέρυθρο φως, αλλά η αρχή είναι καθολική και θα μπορούσε να επεκταθεί σε άλλα μήκη κύματος. Για παράδειγμα, η ίδια μέθοδος θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε ραδιοκύματα για εξερεύνηση του διαστήματος ή υποβρύχια ακουστική απεικόνιση. Μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλά περιοχές και έχουμε ξύσει μόνο την επιφάνεια”.

Ο στόχος είναι να αναχαιτιστεί το διάσπαρτο φως προκειμένου να ανακατασκευαστούν οι εγγενείς πληροφορίες σχετικά με τον χρόνο ταξιδιού του για να αποκαλυφθεί το κρυμμένο αντικείμενο. Αυτό όμως παρουσιάζει τη δική του πρόκληση. “Τίποτα δεν είναι ταχύτερο από την ταχύτητα του φωτός. Οπότε αν θέλετε να μετρήσετε τον χρόνο ταξιδιού του φωτός με υψηλή ακρίβεια, τότε χρειάζεστε εξαιρετικά γρήγορους ανιχνευτές. Τέτοιοι ανιχνευτές μπορεί να είναι τρομερά ακριβοί“.

Με αυτόν τον τρόπο, η τεχνολογία υψηλής ανάλυσης θα μπορούσε επίσης να αντικαταστήσει ή να συμπληρώσει τα ενδοσκόπια για ιατρική και βιομηχανική απεικόνιση. Αντί να χρειάζεται μια εύκαμπτη κάμερα, ικανή να στρίβει τις γωνίες και να στρίβει σε στενούς χώρους (για κολονοσκόπηση, για παράδειγμα), η συνθετική ολογραφία μήκους κύματος θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το φως για να δει γύρω από τις πολλές πτυχές μέσα στο έντερο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η χρήση ψηφιακών βοηθημάτων μνήμης βελτιώνει την καθημερινότητα σε ήπιες διαταραχές

Η μεγάλη πρόκληση ψηφιακής διαλειτουργικότητας στην υγεία

Η ευρυζωνικότητα αποτελεί τη νεότερη πρόκληση στον τομέα της υγείας

Η ψηφιακή τεχνολογία βελτιστοποιεί την εμπειρία των ασθενών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέο μοντέλο μηχανικής μάθησης στον αγώνα κατά του καρκίνου μαστού

Μηχανική μάθηση υγεία: Σε ένα ιατρικό εργαστήριο, ένα τέτοιο μοντέλο υπόσχεται εξοικονόμηση χρόνου ταξινομώντας τις εικόνες γρηγορότερα από άλλες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στο εργαστήριο.

Νέα τεχνολογία μειώνει τις επιβλαβείς εκπομπές μεθανίου από την κοπριά ζώων κατά 99%

Κλιματική αλλαγή: Επίσης μειώνει κατά 95% τις εκπομπές αμμωνίας, σύμφωνα με τους δημιουργούς της, που από την ΕΕ περιγράφεται ως μία από τις κύριες πηγές ατμοσφαιρικής ρύπανσης που βλάπτει την υγεία.

Το Internet of Things θα καλύψει τις ανάγκες της ψυχικής υγείας εν μέσω πανδημίας

IoT ψυχική υγεία: Η πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας ήταν μια πρόκληση, δεδομένου ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι χρειάστηκε να μείνουν στο σπίτι και οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης ήταν σε θέση να αντιμετωπίσουν επείγουσες περιπτώσεις φροντίδας.

Ποια χαρακτηριστικά κάνουν την σιλικόνη ακαταμάχητη στην ιατρική βιομηχανία;

Ιατρική σιλικόνη: Τα τελευταία 60 χρόνια, η σιλικόνη ιατρικής ποιότητας ήταν ένα υλικό επιλογής για παραγωγούς πρωτότυπου εξοπλισμού ιατρικών συσκευών και συνεχίζει να χρησιμοποιείται από χειρουργικές συσκευές και εμφυτεύματα μέχρι ορθοπεδικά, προσθετικά και άλλα.

Η τηλεϊατρική συνεχίζει να αυξάνεται το 2021, λιγότερο όμως από το 2020

Τηλεϊατρική 2021: Φέτος, το 26% των οργανισμών υγειονομικής περίθαλψης ανέφεραν ότι το ένα τέταρτο ή περισσότεροι από τους ασθενείς τους είχαν χρησιμοποιήσει τηλεϊατρική. Το 2020 το 32% είχε χρησιμοποιήσει υπηρεσίες τηλεϊατρικής, σημαντικά υψηλότερο από το 7% που καταγράφηκε το 2019.

Άλματα προόδου στον τομέα των τηλεματικών υποδομών στη Γερμανία

Γερμανία ψηφιακή υγεία: Δημοσιεύτηκε ο Άτλας της Τηλεματικής Υποδομής, παρέχοντας μια ενημέρωση για την τρέχουσα κατάσταση της ψηφιακής αρχιτεκτονικής υγείας στη Γερμανία με ενδιαφέροντα ευρήματα.

Παρακολούθηση ασθενών που έχουν υποβληθεί σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση στην κοιλιά για λοιμώξεις χειρουργικού σημείου από γιατρούς με smartphone

Είπε επίσης ότι η μελέτη ήταν και σημαντική και καλά σχεδιασμένη και προσθέτει σε ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων που υποδηλώνουν ότι τα smartphones διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στον τρόπο με τον οποίο οι ασθενείς έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.