Τεχνολογία

Καινοτόμος τεχνολογία βελτιώνει τη χημειοθεραπεία και μειώνει τις παρενέργειες

Καινοτόμος τεχνολογία βελτιώνει τη χημειοθεραπεία και μειώνει τις παρενέργειες

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή 

Πραγματικότητα είναι ο πρώτος ασθενής παγκοσμίως, ο οποίος αντιμετωπίστηκε με μια “καινοτόμο”  τεχνολογία που ονομάζεται “ακουστική θεραπεία συμπλέγματος”, μια τεχνολογία που χρησιμοποιεί μικροσκοπικά συσσωματώματα φυσαλίδων και σταγονιδίων υγρού για να ενισχύσει την παροχή των χημειοθεραπευτικών φαρμάκων σε όγκους.

Η νέα θεραπεία, η οποία τώρα δοκιμάζεται από το Ινστιτούτο Ογκολογικών Ερευνών του Λονδίνου και το Royal Marsden NHS Foundation Trust, υπόσχεται να «βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας με καλύτερη στόχευση στην περιοχή του όγκου» και θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει  σε μειωμένες δόσεις φαρμάκου, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι παρενέργειες. 

Προχωρώντας προς τα εμπρός, η κλινική δοκιμή φάσης Ι / ΙΙ της θεραπείας ακουστικής ομαδοποίησης θα στοχεύει στην παροχή έγκαιρων δεδομένων σχετικά με την αποτελεσματικότητα της θεραπείας καθώς και στην εξασφάλιση της ασφάλειάς της. Η θεραπεία θα χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια για τη θεραπεία ασθενών με όγκους στο ήπαρ που έχουν εξαπλωθεί από το έντερο ή το πάγκρεας.

Εάν η δοκιμή είναι επιτυχής, η θεραπεία ακουστικής συστάδας θα μπορούσε να εισέλθει σε μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές ή δοκιμές σε άλλους τύπους καρκίνου. Οι ερευνητές λένε ότι στοχεύουν τελικά στη χρήση ακουστικής ομαδοθεραπείας για την ενίσχυση της χημειοθεραπείας που χρησιμοποιείται για τη μείωση του μεγέθους ενός όγκου πριν από τη χειρουργική επέμβαση – βοηθώντας ενδεχομένως να θεραπεύσει ογκολογικούς ασθενείς. 

Ο καθηγητής Jeffrey Bamber, επισημαίνει ότι  «η επιστήμη έχει προχωρήσει στο σημείο όπου η εν λόγω τεχνολογία αξιολογείται τώρα στους ασθενείς για πρώτη φορά». Οι ερευνητές “αναμένουν τελικά να είναι σε θέση τόσο να θεραπεύσουν τους όγκους αποτελεσματικότερα όσο και να μειώσουν το ρυθμό και τη σοβαρότητα των παρενεργειών. Μακροπρόθεσμα, ελπίζουμε ότι αυτή η τεχνολογία θα αποφέρει ιδιαίτερο όφελος σε δύσκολους όγκους για θεραπεία, όπως αυτούς του παγκρέατος. Μπορεί επίσης να βοηθήσει νέους τύπους θεραπειών όπως η ανοσοθεραπεία”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η Τεχνητή νοημοσύνη παίρνει τα ηνία στην απεικόνιση σε βάθος ιστού

Πώς βοηθά το VR τα αυτιστικά άτομα να ολοκληρώσουν εργασίες;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα έξυπνα ρολόγια βοηθούν στην προστασία της υγείας

Ανάλογα το μοντέλο έχουν εισαχθεί επίσης τεχνολογίες για καλύτερη επίγνωση του κύκλου ύπνου ώστε να προσαρμόσουν τον τρόπο που κοιμούνται. Αυτό περιλαμβάνει μια λειτουργία Sleep Breathing Awareness που εντοπίζει αναπνευστικές ιδιαιτερότητες κατά τη διάρκεια του ύπνου, δίνοντας στον χρήστη πρόσθετες πληροφορίες για την αναπνευστική του υγεία την ώρα που κοιμάται.

Ο σημαντικός ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινή διατροφή

AI διατροφή: Η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) έχει επηρεάσει σημαντικά τον τομέα της υγιεινής διατροφής, φέρνοντας επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε, διαχειριζόμαστε και προάγουμε την ευημερία.

Οι σαρώσεις των ματιών μπορούν να παρέχουν κρίσιμες πληροφορίες για την υγεία των νεφρών, σύμφωνα με μελέτη

"Αυτή η φανταστική έρευνα δείχνει τη δυνατότητα για έναν πολύ πιο ευγενικό τρόπο παρακολούθησης της υγείας των νεφρών. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την ομάδα καθώς διερευνά κατά πόσον η προσέγγισή της θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για την έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση στη νεφρική νόσο".

Φορητή οθόνη υπερήχων που βοηθά στην αποκατάσταση από τραυματισμό

Αυτό τους επέτρεψε να σχεδιάσουν μια οθόνη υπερήχων με μικρό, φορητό συντελεστή μορφής που θα μπορούσε να προσαρτηθεί σε έναν ασθενή. Σύντομα, ο Chitnis ελπίζει να βελτιώσει περαιτέρω τη συσκευή του και να αναπτύξει εργαλεία λογισμικού για την ταχύτερη ερμηνεία και ανάλυση των υπερηχογραφικών σημάτων.