Τεχνολογία

IoT ψυχική υγεία: Το Internet of Things θα καλύψει τις ανάγκες της ψηφιακής υγείας εν μέσω πανδημίας

IoT ψυχική υγεία: Το Internet of Things θα καλύψει τις ανάγκες της ψηφιακής υγείας εν μέσω πανδημίας

IoT ψυχική υγεία: Η πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας ήταν μια πρόκληση, δεδομένου ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι χρειάστηκε να μείνουν στο σπίτι και οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης ήταν σε θέση να αντιμετωπίσουν επείγουσες περιπτώσεις φροντίδας.

Η πανδημία της Covid-19 έχει επηρεάσει αρνητικά τα άτομα σε όλο τον κόσμο με πολλούς τρόπους, με αρνητική επίδραση στον τομέα της ψυχικής υγείας. Η κρίση έχει προκαλέσει καθυστερήσεις στην παροχή τακτικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας, αλλά και τεράστια πίεση στην ψυχική υγεία του κοινού. Η πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας ήταν επίσης μια πρόκληση, δεδομένου ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι χρειάστηκε να μείνουν στο σπίτι και οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης ήταν σε θέση να αντιμετωπίσουν επείγουσες περιπτώσεις φροντίδας. Σε όλο τον κόσμο, σημειώθηκε αύξηση των ψυχικών ασθενειών και αυξανόμενο χάσμα στην περίθαλψη, καθώς τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν την αυξημένη πίεση από την πανδημία.

Νέες προκλήσεις εν μέσω πανδημίας

Η ψυχική ευημερία ενός ατόμου είναι μια από τις πιο σημαντικές πτυχές που πρέπει να ληφθούν υπόψη, ειδικά στον απόηχο μιας πανδημίας. Λόγω των πρόσφατων υφέσεων, των παγκόσμιων γεωπολιτικών αναταράξεων και των αυξανόμενων ποσοστών εθισμού, η ψυχική υγεία του κοινού μειώνεται και ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται. Έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2019 από την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία τόνισε μια ιδιαίτερα εμφανή τάση στις διαταραχές ψυχικής υγείας μεταξύ των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων, με 50% αύξηση στην αναφορά συμπτωμάτων για μείζονα κατάθλιψη από το 2005 έως το 2017.

Οι επιδημιολογικές προβλέψεις της GlobalData εκτιμούν ότι η μείζονα καταθλιπτική διαταραχή (MDD ) επηρεάζει σχεδόν 40% περισσότερους ανθρώπους από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως στις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιαπωνία. Ο παγκόσμιος επιπολασμός της MDD αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω μετά την πανδημία, από 53,4 εκατομμύρια άτομα το 2019 σε 55,4 εκατομμύρια το 2029. Υπάρχει επίσης έλλειψη παρόχων φροντίδας ψυχικής υγείας και εθισμού, γεγονός που έχει κάνει πολλούς ασθενείς να δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση στην περίθαλψη.

Με το βλέμμα στο μέλλον

Καθώς το ποσοστό των ανθρώπων που ζουν με προβλήματα ψυχικής υγείας συνεχίζει να αυξάνεται, αυτό θα οδηγήσει στην καινοτομία στον χώρο της ψυχικής υγείας και θα οδηγήσει στην αυξημένη υιοθέτηση νέων μεθόδων ψηφιακής υποβοηθούμενης φροντίδας και διάγνωσης. Τα εργαλεία Internet of Things (IoT), όπως το mobile health (mHealth), τα οποία καταγράφουν δεδομένα ασθενών, επεκτείνονται με ταχείς ρυθμούς, με τις διαθέσιμες στο κοινό εφαρμογές για κινητά να γίνονται πανταχού παρούσες, ενώ ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού στις ΗΠΑ και την Ευρώπη έχει πλέον smartphones.

Οι εφαρμογές για κινητά είναι ιδιαίτερα κατάλληλες για τη θεραπεία ψυχικών ασθενειών όπως η κατάθλιψη και το άγχος, όπου το στίγμα και η έλλειψη αυτοπεποίθησης λειτουργούν ως εμπόδια στη θεραπεία και τη δέσμευση. Καθώς οι δαπάνες για την υγεία αυξάνονται και οι ασθενείς δεσμεύονται και συμμετέχουν περισσότερο, οι εικονικές παρεμβάσεις υγείας θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην κάλυψη της ζήτησης. Αυτό θα απαιτήσει σημαντική αναθεώρηση για να διασφαλιστεί ότι η ολοκληρωμένη ιατρική φροντίδα από την κοινότητα και το σπίτι είναι διαθέσιμη σε όλους, με ένα μελλοντικό μοντέλο υγειονομικής περίθαλψης που θα επικεντρώνεται στην πρόληψη, την ευημερία και την έγκαιρη παρέμβαση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ελληνίδα ερευνήτρια στη μάχη ανίχνευσης του κορωνοϊού με μη επεμβατικό τρόπο

Η τηλεϊατρική συνεχίζει να αυξάνεται το 2021, λιγότερο όμως από το 2020

Μια κάμερα υψηλής ανάλυσης αλλάζει τα δεδομένα στην ψηφιακή υγεία

Το femtech ακμάζει ως τάση στην υγειονομική περίθαλψη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς χρησιμοποιείται η τεχνητή νοημοσύνη για να βοηθήσει τους τυφλούς μαθητές να "οπτικοποιήσουν" γραφήματα

Τεχνητή Νοημοσύνη:Η περίπλοκη, πλούσια σε δεδομένα και εξαιρετικά οπτική φύση τέτοιων μοντέλων τα καθιστά συχνά διαθλαστικά στην υποβοηθητική τεχνολογία, όπως συσκευές ανάγνωσης οθόνης και ηλεκτρονικές οθόνες braille, που μπορεί να χρησιμοποιούν οι μαθητές με προβλήματα όρασης στην τάξη.

Αλλαγή στον τρόπο ανίχνευσης του κορωνοϊού

Covid-19: Μια μέθοδος δοκιμής που εφευρέθηκε στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ πρόκειται να κυκλοφορήσει σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού τα εμπορικά δικαιώματά της αδειοδοτήθηκαν στον πάροχο δοκιμών COVID-19, Innova Medical Group.

Πώς η 3D τεχνολογία μπορεί να βελτιώσει τον τρόπο που γίνεται η λαπαροσκόπηση

Λαπαροσκόπηση: Η χρήση του 3D στη λαπαροσκόπηση σημαίνει μικρότερους χρόνους χειρουργικής επέμβασης, μικρότερη νοσηλεία και λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο σε σύγκριση με τη 2D.

Το τσιπ υπολογιστή που μιμείται τον εγκέφαλο έχει την αίσθηση του δέρματος

Έξυπνο ρολόι: οι υπερσύγχρονες πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης που ενσωματώνουν τη μηχανική μάθηση για τον εντοπισμό προτύπων σε εξαιρετικά πολύπλοκα σύνολα δεδομένων μπορούν να κάνουν καλύτερη δουλειά.

Πώς η ψηφιακή τεχνολογία ενισχύει την υγειονομική περίθαλψη;

Ψηφιακή υγεία: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός στην υγειονομική περίθαλψη έχει επιταχύνει τη χρήση τεχνολογιών όπως οι εφαρμογές για κινητά, η τεχνητή νοημοσύνη και η εικονική πραγματικότητα, προκειμένου να λυθούν μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης.