Τεχνολογία

Ιατρική σιλικόνη: Ποια χαρακτηριστικά κάνουν την σιλικόνη ακαταμάχητη στην ιατρική βιομηχανία;

Ιατρική σιλικόνη: Ποια χαρακτηριστικά κάνουν την σιλικόνη ακαταμάχητη στην ιατρική βιομηχανία;

Ιατρική σιλικόνη: Τα τελευταία 60 χρόνια, η σιλικόνη ιατρικής ποιότητας ήταν ένα υλικό επιλογής για παραγωγούς πρωτότυπου εξοπλισμού ιατρικών συσκευών και συνεχίζει να χρησιμοποιείται από χειρουργικές συσκευές και εμφυτεύματα μέχρι ορθοπεδικά, προσθετικά και άλλα.

Η σιλικόνη είναι ένα εξαιρετικά ευέλικτο υλικό που χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλές βιομηχανίες. Τα τελευταία 60 χρόνια, η σιλικόνη ιατρικής ποιότητας ήταν ένα υλικό επιλογής για παραγωγούς πρωτότυπου εξοπλισμού ιατρικών συσκευών. Ο αριθμός των πολύπλοκων και κρίσιμων για την ασφάλεια εφαρμογών σε αυτόν τον τομέα συνεχίζει να αυξάνεται, από χειρουργικές συσκευές και εμφυτεύματα μέχρι ορθοπεδικά, προσθετικά και άλλα. Οι μοναδικές ιδιότητες της σιλικόνης βρίσκονται πίσω από όλα τα πλεονεκτήματά της για τους κατασκευαστές ιατρικών συσκευών. Ποια είναι όμως τα βασικά χαρακτηριστικά που κάνουν τη σιλικόνη απαραίτητη για ιατρικές συσκευές;

Βιοσυμβατότητα

Υπάρχουν πολλά κριτήρια όσον αφορά την επιλογή των σωστών υλικών για μια ιατρική συσκευή, ωστόσο η βιοσυμβατότητα παραμένει σταθερά στην κορυφή της λίστας. Απαιτείται ενδελεχής δοκιμή σε αυτόν τον τομέα για να διασφαλιστεί ότι η συσκευή δεν παράγει καμία τοξική ή ανοσολογική απόκριση στον ασθενή. Λόγω της χημικής τους αδράνειας, η μεγάλη ποικιλία τεχνολογιών σιλικόνης έχουν εξαιρετικό επίπεδο βιοσυμβατότητας, καθιστώντας τις ασφαλείς για χρήση σε χειρουργικές εφαρμογές. Στην πραγματικότητα, οι σιλικόνες ιατρικής ποιότητας που είναι πιστοποιημένες σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ISO 10993 είναι ένα από τα λίγα υλικά που πληρούν τα αυστηρά πρότυπα για μακροχρόνια εμφύτευση.

Ανθεκτικότητα

Οι δεσμοί Si-O-Si που αποτελούν τη χημική ραχοκοκαλιά της σιλικόνης είναι εξαιρετικά ισχυροί, με αποτέλεσμα τα υψηλά επίπεδα ανθεκτικότητας του υλικού. Ως αποτέλεσμα, τα υλικά σιλικόνης παρέχουν ισχυρή αντίσταση σε επιθετικές εξωτερικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένης της ακτινοβολίας UV, του οξυγόνου και ενός ευρέος φάσματος θερμοκρασιών. Οι επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου απαιτούν εξοπλισμό και συσκευές που μπορούν να αντέξουν τις σκληρές πραγματικότητες του περιβάλλοντός τους, το οποίο περιλαμβάνει τις ακραίες συνθήκες της διαδικασίας αποστείρωσης. Η σιλικόνη ιατρικής ποιότητας διατηρείται καλά όταν αποστειρώνεται με μια ποικιλία μεθόδων, από αυτόκλειστο και χημικά διαλύματα έως ακτινοβολία γάμμα και άλλα. Ενώ είναι γνωστό ότι άλλα πλαστικά αλλοιώνονται, χρωματίζονται και καταστρέφονται με την πάροδο του χρόνου, η σιλικόνη παραμένει σταθερή.

Άνεση & ευελιξία

Όταν το σώμα ενός ασθενούς είναι ήδη υπό μεγάλο στρες, το τελευταίο πράγμα που θέλει να κάνει ένας ιατρός είναι να τον υποστεί περισσότερο τραύμα με άβολες διαδικασίες και εξοπλισμό. Στη χειρότερη περίπτωση, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε δευτερογενείς τραυματισμούς που συνδέονται με τη θεραπεία. Η σιλικόνη είναι ταυτόχρονα άνετη και προσαρμόσιμη χάρη στην εύκαμπτη δομή της αλυσίδας Si-O-Si. Η χρήση σιλικόνης ιατρικής ποιότητας σε οποιοδήποτε μέρος της συσκευής που συνδέεται με το δέρμα του ασθενούς (ακόμα και με το χέρι του χειρουργού) είναι μια εξαιρετική επιλογή. Αυτό δεν είναι σημαντικό μόνο για εξοπλισμό όπως καθετήρες, αλλά και για μακροχρόνια εμφυτεύματα όπως στεντ και βηματοδότες και για τεχνολογίες που φοριούνται έξω από το σώμα, όπως προσθετικά, φορητά και αναπνευστικές μάσκες. Η απαλότητα της σιλικόνης την καθιστά επίσης κατάλληλο υλικό για προϊόντα περιποίησης πληγών χαμηλού τραύματος, όπως επιδέσμους, επίδεσμους και χειρουργικές ταινίες.

Η χρήση ενός προϊόντος σιλικόνης ιατρικής ποιότητας με μαλακή πρόσφυση μειώνει τον ερεθισμό και την ευαισθητοποίηση που σχετίζεται με την αφαίρεση των παραδοσιακών ιατρικών συγκολλητικών. Επιπλέον, δεν προστίθενται επιβλαβείς χημικές ουσίες όπως φθαλικές ενώσεις και πρόσθετα στη σιλικόνη για απαλότητα, ευελιξία και ανθεκτικότητα. Τέτοιες χημικές ουσίες που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές χρησιμοποιούνται ευρέως σε άλλα πλαστικά υλικά και υπόκεινται σε υψηλό επίπεδο ελέγχου. Το γεγονός ότι η σιλικόνη δεν χρειάστηκε ποτέ να υποβληθεί σε επεξεργασία με αυτές επιβεβαιώνει περαιτέρω την καταλληλότητά της για κλινική χρήση, όπου η ασφάλεια των ασθενών είναι φυσικά υψίστης σημασίας. Τέλος, η σιλικόνη ιατρικής ποιότητας εξακολουθεί να είναι μια δημοφιλής επιλογή λόγω της εντυπωσιακής ευελιξίας της.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ελληνίδα ερευνήτρια στη μάχη ανίχνευσης του κορωνοϊού με μη επεμβατικό τρόπο

Η τηλεϊατρική συνεχίζει να αυξάνεται το 2021, λιγότερο όμως από το 2020

Μια κάμερα υψηλής ανάλυσης αλλάζει τα δεδομένα στην ψηφιακή υγεία

Το femtech ακμάζει ως τάση στην υγειονομική περίθαλψη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το τσιπ υπολογιστή που μιμείται τον εγκέφαλο έχει την αίσθηση του δέρματος

Έξυπνο ρολόι: οι υπερσύγχρονες πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης που ενσωματώνουν τη μηχανική μάθηση για τον εντοπισμό προτύπων σε εξαιρετικά πολύπλοκα σύνολα δεδομένων μπορούν να κάνουν καλύτερη δουλειά.

Πώς η ψηφιακή τεχνολογία ενισχύει την υγειονομική περίθαλψη;

Ψηφιακή υγεία: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός στην υγειονομική περίθαλψη έχει επιταχύνει τη χρήση τεχνολογιών όπως οι εφαρμογές για κινητά, η τεχνητή νοημοσύνη και η εικονική πραγματικότητα, προκειμένου να λυθούν μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης.

Οι εταιρείες ιατρικής τεχνολογίας επισημαίνουν το μέλλον των εμφυτευμάτων

Έξυπνα εμφυτεύματα: Από την πανδημία, ο ενθουσιασμός για συσκευές απομακρυσμένης παρακολούθησης ασθενών έχει αυξηθεί, αλλά δεν υπάρχουν γενικές οδηγίες για τον τρόπο διαχείρισης των δεδομένων που δημιουργούνται από αυτές τις συσκευές.

Νέα τεχνολογία μπορεί να διαγνώσει γλαύκωμα πρώιμου σταδίου

Γλαύκωμα: Μια νέα, μη επεμβατική μέθοδος οφθαλμικής απεικόνισης μπορεί να ανιχνεύσει έγκαιρα έναν πρώιμο δείκτη γλαυκώματος για να αποτρέψει την εξέλιξη της νόσου και την απώλεια όρασης, σύμφωνα με νέα μελέτη από το New York Eye and Ear Infirmary of Mount Sinai (NYEE). Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο τεύχος Ιουλίου/ Αυγούστου του Ophthalmology Glaucoma.

Η τεχνητή νοημοσύνη ένα βήμα πιο κοντά στην κλινική πρακτική

Υγειονομική περίθαλψη: Αν και η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης σε περιβάλλοντα υγειονομικής περίθαλψης είναι στα σπάργανα, μια νέα εργασία προσφέρει ένα πρώτο βήμα προς την οικοδόμηση ενός χρήσιμου μοντέλου ΤΝ για την πρόβλεψη των αποτελεσμάτων των ασθενών.

Ανάπτυξη της εφαρμογής laser στην ιατρική

Ιατρική: Η εφαρμογή της οπτικής ίνας αξιολογεί το μέγεθος του κλάδου, την ιστορική ανάπτυξη, τις ευκαιρίες, τις επερχόμενες τάσεις, τις μελλοντικές προκλήσεις και τις επιχειρηματικές στρατηγικές.