Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Τεχνολογία

Η Κίνα παρουσιάζει φωτονικό τσιπ ικανό να επεξεργαστεί πολλά εικονοστοιχεία σε μόλις 6 νανοδευτερόλεπτα

Η Κίνα παρουσιάζει φωτονικό τσιπ ικανό να επεξεργαστεί πολλά εικονοστοιχεία σε μόλις 6 νανοδευτερόλεπτα

Ερευνητές στην Κίνα παρουσίασαν ένα έξυπνο τσιπ φωτονικής ανίχνευσης-υπολογισμού ικανό να επεξεργαστεί εκατό δισεκατομμύρια pixel σε μόλις 6 νανοδευτερόλεπτα.

Ερευνητές στην Κίνα παρουσίασαν ένα έξυπνο τσιπ φωτονικής ανίχνευσης-υπολογισμού ικανό να επεξεργαστεί εκατό δισεκατομμύρια pixel σε μόλις 6 νανοδευτερόλεπτα. Αυτή η πρωτοποριακή εξέλιξη υπόσχεται να φέρει επανάσταση στην επεξεργασία εικόνας υψηλής ταχύτητας, προσφέροντας σημαντικά οφέλη για εφαρμογές ευφυΐας άκρων (edge ​​AI), όπως η αυτόνομη οδήγηση, η βιομηχανική επιθεώρηση και η ρομποτική όραση. Το Edge AI επιτρέπει την ανάπτυξη αλγορίθμων μηχανικής μάθησης στη συσκευή ακμών που δημιουργεί δεδομένα.

Το Photonic Chip διαθέτει ταχύτητες επεξεργασίας υψηλής ταχύτητας

Το φωτονικό τσιπ, που περιγράφεται στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Optica, είναι γνωστό ως τσιπ οπτικής παράλληλης υπολογιστικής διάταξης (OPCA). Διαθέτει εύρος ζώνης επεξεργασίας έως και εκατό δισεκατομμύρια pixel και χρόνο απόκρισης μόλις 6 νανοδευτερόλεπτα. Αυτή η ταχύτητα είναι περίπου έξι τάξεις μεγέθους μεγαλύτερη από τις τρέχουσες μεθόδους επεξεργασίας εικόνας, οι οποίες συνήθως περιορίζονται σε ταχύτητες επιπέδου χιλιοστών του δευτερολέπτου λόγω της ανάγκης μετατροπών οπτικού σε ηλεκτρονικό.

Η ανάγκη για ταχύτητα του Edge Computing

Το Edge computing, το οποίο περιλαμβάνει την εκτέλεση εντατικών υπολογιστικών εργασιών όπως η επεξεργασία εικόνας και η ανάλυση σε τοπικές συσκευές, εξελίσσεται σε αιχμή με την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης (AI). Ωστόσο, η τρέχουσα τεχνολογία αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις. Σύμφωνα με τον Lu Fang από το Πανεπιστήμιο Tsinghua, “Η λήψη, η επεξεργασία και η ανάλυση εικόνων για εργασίες που βασίζονται στην άκρη, όπως η αυτόνομη οδήγηση, περιορίζεται επί του παρόντος σε ταχύτητες επιπέδου χιλιοστών του δευτερολέπτου λόγω της ανάγκης μετατροπών οπτικού σε ηλεκτρονικό”. Το νέο τσιπ OPCA παρακάμπτει αυτόν τον περιορισμό εκτελώντας όλες τις διεργασίες στον οπτικό τομέα, βελτιώνοντας δραστικά την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα.

Πώς λειτουργεί το Chip;

Τα παραδοσιακά συστήματα μηχανικής όρασης περιορίζονται από την ανάγκη μετατροπής οπτικών δεδομένων σε ηλεκτρικά σήματα για επεξεργασία, μια διαδικασία που επιβραδύνει την ταχύτητα και περιορίζει τη χωρητικότητα. Το τσιπ OPCA ξεπερνά αυτούς τους περιορισμούς διατηρώντας όλη την επεξεργασία εντός του οπτικού τομέα. Αυτό το καινοτόμο τσιπ χρησιμοποιεί μια σειρά αντηχείων δακτυλίου για να μετατρέψει απευθείας μια οπτική εικόνα σε ένα συνεκτικό φωτεινό σήμα που μπορεί να επεξεργαστεί στο τσιπ. Μια συστοιχία μικροφακών εστιάζει την εικόνα στο τσιπ, επιτρέποντας τη δημιουργία ενός πλήρους οπτικού νευρωνικού δικτύου. Αυτός ο σχεδιασμός επιτρέπει τη σύζευξη διαμορφωμένων φωτεινών σημάτων σε έναν οπτικό κυματοδηγό υψηλού εύρους ζώνης, βελτιώνοντας σημαντικά τη συνολική απόδοση και απόδοση.

Τι έπεται?

Οι πιθανές εφαρμογές του τσιπ OPCA είναι τεράστιες και ποικίλες. Ο Wei Wu, ο πρώτος συγγραφέας της εργασίας, σημείωσε ότι το τσιπ και το οπτικό νευρωνικό δίκτυο θα μπορούσαν να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα της επεξεργασίας πολύπλοκων σκηνών στη βιομηχανική επιθεώρηση και να βοηθήσουν στην προώθηση της τεχνολογίας ευφυών ρομπότ σε υψηλότερο επίπεδο γνωστικής νοημοσύνης. Οι ερευνητές απέδειξαν τις δυνατότητες του τσιπ χρησιμοποιώντας το για να ταξινομήσει χειρόγραφες εικόνες και να πραγματοποιήσει συνέλιξη εικόνας, υποδεικνύοντας τις δυνατότητές του για ευρείες εφαρμογές.

Κοιτάζοντας το μέλλον, η ερευνητική ομάδα εργάζεται για τη βελτίωση του τσιπ OPCA για να βελτιώσει περαιτέρω την υπολογιστική απόδοση και να την ευθυγραμμίσει πιο στενά με τα σενάρια του πραγματικού κόσμου. Στοχεύουν στη βελτιστοποίηση του τσιπ για εφαρμογές υπολογιστών αιχμής και στην αύξηση της ικανότητας επεξεργασίας του για να χειρίζεται πιο περίπλοκες και ρεαλιστικές έξυπνες εργασίες. Η μείωση του παράγοντα μορφής του τσιπ αποτελεί επίσης προτεραιότητα για τη διευκόλυνση της πρακτικής χρήσης. Ο Fang εξέφρασε την ελπίδα ότι η μηχανική όραση θα βελτιωθεί σταδιακά για να είναι ταχύτερη και πιο ενεργειακά αποδοτική χρησιμοποιώντας το φως για την εκτέλεση αισθητήρων και υπολογιστών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Έλληνες ερευνητές δημιούργησαν καινοτόμους βιοδιαλυτούς αισθητήρες οπτικών ινών

Πρωτοποριακή διάγνωση καρκίνου του δέρματος από δύο Ελληνίδες

Τα gadgets και το internet καλύπτουν τα κενά της περίθαλψης των ηλικιωμένων στην Κίνα

Το MIT αποκαλύπτει νέο αλγόριθμο που μαθαίνεις γλώσσες μόνο παρακολουθώντας βίντεο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η πρώιμη δοκιμή στην επεξεργασία γονιδίων CRISPR μπορεί να βελτιώσει την όραση σε τυφλά παιδιά

Γονίδια CRISPR: Ένα κλινικό πείραμα πρώιμου σταδίου που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine διαπίστωσε ότι η γονιδιακή θεραπεία μπορεί να βελτιώσει την κληρονομική τύφλωση.

Mη επεμβατική διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή επιτρέπει τη χειραγώγηση αντικειμένων ελεγχόμενη από τη σκέψη

Brain-Computer: Μαζί με διάφορες άλλες εταιρείες στην τεχνολογία διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή (BCI), η Neuralink του Elon Musk και η Synchron που υποστηρίζεται από τον Bill Gates πρωτοστατούν στην ανάπτυξη τσιπ εγκεφάλου.

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προβλέψει τα επίπεδα άγχους χρησιμοποιώντας είδη εικόνων

ΑΙ εικόνες: Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι ανέπτυξαν ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης (AI) που χρησιμοποιεί είδη εικόνας για να προβλέψει τα επίπεδα άγχους.

Υιοθέτηση της αναδυόμενης τεχνολογίας AI στην υγειονομική περίθαλψη

Αναδυόμενη τεχνολογία: Η υιοθέτηση των αναδυόμενων τεχνολογιών AI στην υγειονομική περίθαλψη προσφέρει σημαντικές δυνατότητες για τη βελτίωση της διαγνωστικής διαδικασίας.

CrowdStrike: Ο πάροχος κυβερνοασφάλειας που ευθύνεται για την άνευ προηγουμένου κατάρρευση των Windows παγκοσμίως

«Καθώς τα τελικά σημεία των δικτύων έχουν καταρρεύσει εμφανίζοντας την μπλε οθόνη του θανάτου, δεν μπορούν να ενημερωθούν εξ αποστάσεως και αυτό το πρόβλημα πρέπει να λυθεί με μη αυτόματο τρόπο. Αυτή θα είναι μια διαδικασία που θα πάρει μέρες. Η επιστροφή στο Διαδίκτυο είναι απίθανο να είναι εύκολη», κατέληξε ο Γκρόσμαν.

Eμφυτεύσιμος βιοδιασπώμενος αισθητήρας τζελ για να ανιχνεύει εγκεφαλικό τραύμα

Εγκεφαλικό τραύμα: Αυτή η νέα συσκευή προσφέρει μια λιγότερο επεμβατική εναλλακτική λύση σε σχέση με τους παραδοσιακούς ενσύρματους αισθητήρες, δυνητικά μεταμορφώνοντας τη φροντίδα των ασθενών σε ιατρικά περιβάλλοντα.

Επαναστατική λύση για τη φροντίδα των χρόνιων ασθενειών

Απομακρυσμένη παρακολούθηση: Παρέχει συνεχή, σε πραγματικό χρόνο, δεδομένα, επιτρέποντας έγκαιρες παρεμβάσεις, διευκολύνοντας την εξατομικευμένη φροντίδα και μειώνοντας το κόστος υγειονομικής περίθαλψης.

Close Icon