Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Τεχνολογία

Γρίπη πτηνών: Οι επιστήμονες εξερευνούν την παραγωγή γάλακτος χρησιμοποιώντας φυτά, μικροοργανισμούς

Γρίπη πτηνών: Οι επιστήμονες εξερευνούν την παραγωγή γάλακτος χρησιμοποιώντας φυτά, μικροοργανισμούς

Γρίπη πτηνών: Καθώς η γρίπη των πτηνών απειλεί τα βοοειδή, οι επιστήμονες εξερευνούν την παραγωγή γάλακτος χωρίς αγελάδες χρησιμοποιώντας φυτά, μικροοργανισμούς

Το ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών στα γαλακτοκομικά αγροκτήματα των ΗΠΑ έχει δημιουργήσει νέες ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια και τη βιωσιμότητα της παραδοσιακής παραγωγής γάλακτος. Αυτή η ανησυχία ώθησε επιστήμονες και εταιρείες βιοτεχνολογίας να καινοτομήσουν την παραγωγή γάλακτος χωρίς αγελάδα χρησιμοποιώντας φυτά και μικροοργανισμούς, μεταμορφώνοντας δυνητικά το μέλλον των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Η γρίπη των πτηνών απειλεί την παραγωγή γάλακτος αγελάδας

Από τον Μάρτιο του 2024, μια επιδημία γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας (HPAI) A(H5N1) σε πολλές πολιτείες έχει επηρεάσει τις εκμεταλλεύσεις γαλακτοπαραγωγής σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρει το CDC. Αυτό το στέλεχος, που προηγουμένως δεν είχε εμφανιστεί στα βοοειδή, ενέχει μεγάλο κίνδυνο καθώς το νωπό ή μη παστεριωμένο γάλα μπορεί να μεταδώσει τον ιό στον άνθρωπο.

Τον Απρίλιο, η γρίπη των πτηνών εντοπίστηκε σε 33 κοπάδια βοοειδών σε οκτώ πολιτείες: Αϊντάχο, Κάνσας, Μίσιγκαν, Νέο Μεξικό, Βόρεια Καρολίνα, Οχάιο, Νότια Ντακότα και Τέξας. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανέφερε επίσης ότι βρέθηκαν θραύσματα του ιού της γρίπης των πτηνών σε ένα στα πέντε δείγματα παστεριωμένου γάλακτος.

Ωστόσο, ο FDA επιβεβαίωσε ότι το παστεριωμένο γάλα του εμπορίου παραμένει ασφαλές. Εν τω μεταξύ, το ξέσπασμα έχει ήδη επηρεάσει αρκετούς εργαζόμενους σε γαλακτοκομεία, εγείροντας ανησυχίες για τη δημόσια υγεία.
Η αναζήτηση για εναλλακτικές λύσεις γάλακτος αγελάδας

Ως απάντηση σε αυτές τις προκλήσεις, επιστήμονες και εταιρείες βιοτεχνολογίας διερευνούν εναλλακτικές λύσεις στην παραδοσιακή παραγωγή γάλακτος. Στόχος τους είναι να παράγουν γάλα χωρίς αγελάδες χρησιμοποιώντας γενετικά τροποποιημένες ζύμες και φυτά για τη δημιουργία των απαραίτητων πρωτεϊνών που βρίσκονται στο γάλα.

Η Remilk, μια ισραηλινή startup που ιδρύθηκε το 2019, έχει κάνει σημαντικά βήματα σε αυτόν τον τομέα. Η εταιρεία έχει κατασκευάσει μαγιά για να παράγει βήτα-λακτοσφαιρίνη, το κύριο συστατικό της πρωτεΐνης ορού γάλακτος.

Σύμφωνα με τον Ori Cohavi, συνιδρυτή της Remilk, ένα μόνο εργοστάσιο βιοτεχνολογίας που χρησιμοποιεί δοχεία μαγιάς θα μπορούσε ενδεχομένως να αντικαταστήσει 50.000 έως 100.000 αγελάδες. Η Remilk παράγει επί του παρόντος δοκιμαστικές παρτίδες πρωτεϊνών γάλακτος σε συνδυασμό με φυτικά έλαια και ζάχαρη για τη δημιουργία προϊόντων όπως τυρί, παγωτό και ποτά γάλακτος.

Ομοίως, η Alpine Bio (επίσης γνωστή ως Nobell Foods), μια εταιρεία βιοτεχνολογίας με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, έχει κατασκευάσει σπόρους σόγιας για να παράγει καζεΐνη, μια άλλη κρίσιμη πρωτεΐνη γάλακτος.

Αυτοί οι σπόροι σόγιας καλλιεργούνται σε οικόπεδα δοκιμών που έχουν εγκριθεί από το USDA στα Μεσοδυτικά. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpine Bio, Magi Richani, τονίζει τη σημασία της χρήσης μιας σημαντικής καλλιέργειας εμπορευμάτων όπως η σόγια για να διασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα.

«Συνεργαζόμαστε με αγρότες που ήδη καλλιεργούν σόγια για ζωοτροφές», λέει η Ριχάνη. «Και λέμε, «Γεια, μπορείς να το καλλιεργήσεις για να ταΐσεις τους ανθρώπους».

Περιβαλλοντικές Θεωρήσεις

Η παραδοσιακή γαλακτοκομία έχει σημαντικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο, συμβάλλοντας στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και απαιτώντας σημαντικούς πόρους νερού και γης.

Ο Cohavi τονίζει τη μη βιώσιμη φύση αυτής της πρακτικής: “Υπάρχουν εκατοντάδες εκατομμύρια αγελάδες γαλακτοπαραγωγής στον πλανήτη που παράγουν απόβλητα θερμοκηπίου, χρησιμοποιώντας πολύ νερό και γη. Δεν μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για την παραγωγή τροφής.”

Παρά τα πιθανά οφέλη, αυτές οι βιοτεχνολογικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν οικονομικές προκλήσεις. Τα γαλακτοκομικά αγροκτήματα επωφελούνται από κρατικές επιδοτήσεις και προστασίες, και οι αγελάδες παρέχουν πολλά προϊόντα πέρα ​​από το γάλα, όπως το βόειο κρέας και το δέρμα.

Για να ανταγωνιστούν, εταιρείες όπως η Remilk και η Alpine Bio πρέπει να διατηρήσουν το κόστος παραγωγής σε χαμηλά επίπεδα, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι τα προϊόντα τους ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των καταναλωτών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Γρίπη των πτηνών: Εξαπλώνεται ραγδαία στα κοπάδια γαλακτοπαραγωγής των ΗΠΑ

Η γρίπη των πτηνών H5N2 μολύνει 4χρονο στην Ινδία

Κορίτσι στην Αυστραλία, 2 ετών, χτυπήθηκε από τη γρίπη των πτηνών H5N1: ΠΟΥ

Ο ΠΟΥ περιμένει δεδομένα μετά το θανατηφόρο πρώτο κρούσμα της H5N2

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μελέτη αξιοποιεί την ΑΙ για την πρόβλεψη δολοφονικών κυμάτων με σημαντική ακρίβεια

ΑΙ κύματα: Το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ φέρεται να χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη (AI) για να βοηθήσει τους ναυτικούς να ανιχνεύουν εκ των προτέρων δολοφονικά αδίστακτα κύματα της θάλασσας, τα οποία συνεχίζουν να απειλούν τις ζωές ανθρώπων και πλοίων.

Νέα εφαρμογή ανιχνεύει καρδιακή ανεπάρκεια με ενσωματωμένους αισθητήρες στο smartphone σας

Καρδιακή ανεπάρκεια: Μια νέα τεχνολογία που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο του Turku και το CardioSignal χρησιμοποιεί τους ενσωματωμένους αισθητήρες ενός smartphone για να αναλύσει την κίνηση της καρδιάς και να ανιχνεύσει πιθανή καρδιακή ανεπάρκεια

Η πρώιμη δοκιμή στην επεξεργασία γονιδίων CRISPR μπορεί να βελτιώσει την όραση σε τυφλά παιδιά

Γονίδια CRISPR: Ένα κλινικό πείραμα πρώιμου σταδίου που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine διαπίστωσε ότι η γονιδιακή θεραπεία μπορεί να βελτιώσει την κληρονομική τύφλωση.

Mη επεμβατική διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή επιτρέπει τη χειραγώγηση αντικειμένων ελεγχόμενη από τη σκέψη

Brain-Computer: Μαζί με διάφορες άλλες εταιρείες στην τεχνολογία διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή (BCI), η Neuralink του Elon Musk και η Synchron που υποστηρίζεται από τον Bill Gates πρωτοστατούν στην ανάπτυξη τσιπ εγκεφάλου.

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προβλέψει τα επίπεδα άγχους χρησιμοποιώντας είδη εικόνων

ΑΙ εικόνες: Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι ανέπτυξαν ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης (AI) που χρησιμοποιεί είδη εικόνας για να προβλέψει τα επίπεδα άγχους.

Υιοθέτηση της αναδυόμενης τεχνολογίας AI στην υγειονομική περίθαλψη

Αναδυόμενη τεχνολογία: Η υιοθέτηση των αναδυόμενων τεχνολογιών AI στην υγειονομική περίθαλψη προσφέρει σημαντικές δυνατότητες για τη βελτίωση της διαγνωστικής διαδικασίας.

CrowdStrike: Ο πάροχος κυβερνοασφάλειας που ευθύνεται για την άνευ προηγουμένου κατάρρευση των Windows παγκοσμίως

«Καθώς τα τελικά σημεία των δικτύων έχουν καταρρεύσει εμφανίζοντας την μπλε οθόνη του θανάτου, δεν μπορούν να ενημερωθούν εξ αποστάσεως και αυτό το πρόβλημα πρέπει να λυθεί με μη αυτόματο τρόπο. Αυτή θα είναι μια διαδικασία που θα πάρει μέρες. Η επιστροφή στο Διαδίκτυο είναι απίθανο να είναι εύκολη», κατέληξε ο Γκρόσμαν.

Close Icon