Τεχνολογία

Φώτα Led Δρόμοι: Οι επιστήμονες ανησυχούν όλο και περισσότερο για τη μείωση ορισμένων πληθυσμών εντόμων

Φώτα Led Δρόμοι: Οι επιστήμονες ανησυχούν όλο και περισσότερο για τη μείωση ορισμένων πληθυσμών εντόμων

Η απώλεια των εντόμων έχει εκτεταμένες συνέπειες για ολόκληρα τα οικοσυστήματα. Τα έντομα αποτελούν πηγή τροφής για πολλά πουλιά, αμφίβια, νυχτερίδες και ερπετά, ενώ τα φυτά βασίζονται στα έντομα για την επικονίαση.

Φώτα Led Δρόμοι: Οι επιστήμονες λένε ότι η φωτορύπανση έχει συμβάλλει στην ανησυχητική μείωση των εντόμων που παρατηρείται τις τελευταίες δεκαετίες. Σε μια βρετανική μελέτη διαπιστώθηκε ότι τα τεχνητά φώτα των δρόμων διαταράσσουν τη συμπεριφορά των νυκτόβιων εντόμων, μειώνοντας τον αριθμό των καμπιών κατά το ήμισυ. Τα σύγχρονα φώτα δρόμου LED φάνηκε να έχουν τη μεγαλύτερη επίπτωση.

Υπάρχουν ολοένα και περισσότερες ενδείξεις ότι οι πληθυσμοί των εντόμων συρρικνώνονται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, της απώλειας του οικοσυστήματος και των φυτοφαρμάκων. Οι παράγοντες είναι πολύπλοκοι και ποικίλοι, όπως η σταθερή απώλεια δασών, η ερημοποίηση λιβαδιών και ελών, η υπερβολική χρήση φυτοφαρμάκων, η κλιματική αλλαγή και η ρύπανση ποταμών και λιμνών.

Η χρήση τεχνητών φώτων κατά τη διάρκεια της νύχτας έχει προταθεί ως άλλος παράγοντας μείωσης των εντόμων, αν και η έκταση του προβλήματος παραμένει ασαφής. Οι ερευνητές λένε ότι η μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο Science Advances, είναι η ισχυρότερη απόδειξη μέχρι στιγμής ότι η φωτορύπανση μπορεί να έχει επιζήμιες επιπτώσεις στους τοπικούς πληθυσμούς εντόμων, με συνέπειες για τα πουλιά και άλλα είδη άγριας ζωής που βασίζονται στις κάμπιες για τροφή.

«Σε ένα τοπικό περιβάλλον μπορούμε πλέον να είμαστε αρκετά σίγουροι ότι η φωτορύπανση είναι σημαντική, αλλά αυτό που είναι λιγότερο σαφές είναι αν εξετάσουμε τη γενική κατάσταση», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Douglas Boyes του βρετανικού Κέντρου Οικολογίας και Υδρολογίας.

«Αν τα έντομα έχουν πρόβλημα – όπως πιστεύουμε ότι έχουν, και έχουμε στοιχεία που το υποστηρίζουν – ίσως θα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μειώσουμε αυτές τις αρνητικές επιδράσεις». Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα φώτα των δρόμων φαίνεται ότι εμποδίζουν τα νυχτόβια έντομα από το να γεννήσουν τα αυγά τους ή τα θέτουν σε κίνδυνο κάνοντάς τα ορατά και έτσι είναι πιθανότερο να φαγωθούν από αρπακτικά όπως οι νυχτερίδες. Με τη σειρά τους, οι κάμπιες που γεννιούνται κάτω από φώτα του δρόμου, ιδίως LED, αλλάζουν τις διατροφικές τους συνήθειες.

Υπάρχουν όμως πρακτικές λύσεις που δεν θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια, λένε, όπως η μείωση της έντασης των φώτων του δρόμου τις πρώτες πρωινές ώρες, η τοποθέτηση αισθητήρων κίνησης ή η χρήση χρωματικών φίλτρων για την αποκοπή των πιο επιβλαβών μηκών κύματος. Στο πλαίσιο της μελέτης, ειδικοί από τη φιλανθρωπική οργάνωση Butterfly Conservation, το Πανεπιστήμιο του Newcastle και το Κέντρο Οικολογίας και Υδρολογίας του Ηνωμένου Βασιλείου εξέτασαν κάμπιες σε τμήματα χορτολιβαδικών εκτάσεων και φρακτών στις πλευρές δρόμων στη νότια Αγγλία.

Κάθε μία από τις 26 τοποθεσίες με οδικούς φωτισμούς στο Oxfordshire, το Berkshire και το Buckinghamshire συγκρίθηκε με ένα παρόμοιο τμήμα μη φωτισμένου δρόμου σε κοντινή απόσταση. Οι έρευνες έδειξαν μείωση των καμπιών κατά το ήμισυ περίπου στις φωτισμένες περιοχές (47% μείωση στους φράχτες – 33% στα περιθώρια του γρασιδιού).

Σε ένα δεύτερο πείραμα, τοποθετήθηκαν σειρές λαμπτήρων σε χωράφια. Διαπιστώθηκε μείωση των καμπιών κάτω από τα φώτα LED, γεγονός που υποδηλώνει επίδραση στη διατροφική συμπεριφορά. Οι επιστήμονες ανησυχούν όλο και περισσότερο για τη μείωση ορισμένων πληθυσμών εντόμων.

Μια επιστημονική ανασκόπηση του αριθμού των εντόμων το 2019 επισήμανε ότι το 40% των ειδών υφίσταται «δραματικούς ρυθμούς μείωσης» σε όλον τον κόσμο. Η μελέτη ανέφερε ότι οι μέλισσες, τα μυρμήγκια και τα σκαθάρια εξαφανίζονται οκτώ φορές ταχύτερα από ό,τι τα θηλαστικά, τα πτηνά ή τα ερπετά, ενώ άλλα είδη, όπως οι μύγες και οι κατσαρίδες, είναι πιθανό να αυξηθούν κατά πολύ.

Η απώλεια των εντόμων έχει εκτεταμένες συνέπειες για ολόκληρα τα οικοσυστήματα. Τα έντομα αποτελούν πηγή τροφής για πολλά πουλιά, αμφίβια, νυχτερίδες και ερπετά, ενώ τα φυτά βασίζονται στα έντομα για την επικονίαση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

«Έξυπνες» πόλεις: Πώς η τεχνολογία αλλάζει τη ζωή των κατοίκων

Τα έντονα φώτα στους δρόμους προκαλούν…

Νέος παράγοντας κινδύνου καρκίνου του μαστού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η διαδικτυακή ανεύρεση του έρωτα σε ένα περιβάλλον που νοσεί

Χαρακτηριστικά όπως η γεωγραφική απόσταση, η ηλικία και το επίπεδο μόρφωσης είναι ιδιαίτερα σημαντικά εκτός από την εμφάνιση. Εντούτοις, οι άνδρες είναι λιγότερο πιθανό να επιμείνουν στα προκαθορισμένα τους κριτήρια, αν βρουν μια ή έναν ελκυστικό πιθανό σύντροφο.

"Έκρηξη" ψηφιακών υπηρεσιών στο σπίτι λόγω πανδημίας - Τι δείχνει νέα έρευνα

Προβληματίζει τους καταναλωτές η αυξημένη χρήση του διαδικτύου στην ζωής τους - Τι είναι η «ψηφιακή κόπωση» και τι σημαίνει αυτό για καταναλωτές και παρόχους ψηφιακών υπηρεσιών

Ο ανοιχτός κώδικας μπορεί να βοηθήσει τα ΕΣΥ να ανταποκριθούν στις προκλήσεις των ψηφιακών ρυθμίσεων

Τεχνολογία υγείας: Υιοθετώντας τις αρχές του ανοικτού κώδικα σε ψηφιακά έργα - όπου νοσοκομεία και φορείς μπορούν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στο έργο συνεργατών στο χώρο της υγείας - ίσως μεταφέρουμε τη συνεργασία σε ένα νέο, ανοιχτό επίπεδο. Και αν θέλουμε να κάνουμε αυτά τα τεχνολογικά έργα πραγματικά ανοιχτά και διαθέσιμα προς όφελος όλων στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, οι ψηφιακοί εταίροι πρέπει να συνεργαστούν με το σύστημα υγείας για να εξηγήσουν πώς ο ανοικτός κώδικας μπορεί να ωφελήσει τους συναδέλφους τους παρόχους υπηρεσιών, διασφαλίζοντας την προσβασιμότητα.

Τρόποι απεξάρτησης από το διαδίκτυο

Στρατηγική Internet: Χωρίς αμφιβολία, το διαδίκτυο έχει συμβάλει καθοριστικά στο να γίνει η ζωή μας καλύτερη. Ωστόσο, το να περνάμε πολύ χρόνο εκεί δεν αξίζει τις αρνητικές συνέπειες που αυτό συνεπάγεται, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Μην παραπλανηθείτε πιστεύοντας ότι θα χάσετε κάτι αν δεν είστε συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο. Η πραγματική ζωή και όλα όσα […]

Η τεχνολογία blockchain αποτελεί νέα μορφή επένδυσης για πολλούς κλάδους

Η νέα τεχνολογία ονομάζεται NFT (Non-fungible tokens), δηλαδή αναντικατάστατα σύμβολα που αντιπροσωπεύουν ψηφιακές μονάδες αποθηκευμένες στο καθολικό (ledger) με τη μορφή blockchain. Αυτά τα σύμβολα δεν μπορούν να αλλάξουν ή να αντικατασταθούν.