Τεχνολογία

Fitness tracker Covid: Αλγόριθμος που προβλέπει τον κορωνοϊό πριν τα συμπτώματα

Fitness tracker Covid: Αλγόριθμος που προβλέπει τον κορωνοϊό πριν τα συμπτώματα

Fitness tracker Covid: Η ομάδα ανέπτυξε έναν αλγόριθμο που χρησιμοποιεί δεδομένα που συλλέγονται από το ρολόι και τον δακτύλιο και προβλέπει εάν ένας χρήστης έχει Covid-19 δύο ημέρες πριν εμφανίσει συμπτώματα.

Τι θα γινόταν αν ένας ιχνηλάτης φυσικής κατάστασης μπορούσε να προβλέψει ότι ο χρήστης ήταν θετικός στην Covid ώρες ή ακόμα και μέρες πριν αρχίσουν να παρατηρούν συμπτώματα; Για να απαντήσει στην ερώτηση, το Πεντάγωνο πέρασε τα τελευταία δύο χρόνια πειραματιζόμενος με την τεχνολογία “προγνωστικών βιοφορετών συσκευών” — σε αυτή την περίπτωση, ένα ρολόι χειρός και ένα δαχτυλίδι στο δάχτυλο του χρήστη. Η ιδέα είναι να φοράτε το combo καθημερινά ακριβώς όπως ένας ιχνηλάτης φυσικής κατάστασης και μόλις οι χρήστες παρατηρήσουν μια αλλαγή, θα υποβάλλονται σε εξετάσεις για Covid-19.

Και μετά από κάποια υποσχόμενα πρώιμα αποτελέσματα, ο οργανισμός είναι έτοιμος να απομακρυνθεί από το ερευνητικό στάδιο και να επεκτείνει τον αριθμό των δοκιμαστών. Το έργο έφτασε σε νέα φάση την Τετάρτη, όταν η Μονάδα Αμυντικής Καινοτομίας του Πενταγώνου ανέθεσε σύμβαση στη Philips Healthcare, η οποία ηγείται του έργου παρακολούθησης της υγείας. Η ανάθεση της σύμβασης επιτρέπει στη DIU να συνεχίσει το έργο της για την προώθηση του αλγόριθμου παρακολουθώντας άλλους 200 χρήστες.

Προχωρώντας στην επόμενη φάση

Το νέο βραβείο ουσιαστικά μετακινεί το έργο από τη φάση δημιουργίας πρωτοτύπων, όπου άλλοι κρατικοί φορείς μπορούν να αποκτήσουν την τεχνολογία. Η DIU ανέθεσε τη σύμβαση στη Philips χρησιμοποιώντας “άλλη αρχή συναλλαγών”, μια διαδικασία που επιτρέπει στο Πεντάγωνο να κινηθεί εκτός του παραδοσιακού συστήματος εξαγορών. Σύμφωνα με την αρχή, το Υπουργείο Εξωτερικών και ο πωλητής δεν υποχρεούνται να δημοσιοποιούν λεπτομέρειες σχετικά με την ανάθεση της σύμβασης. Ένας εκπρόσωπος της DIU αρνήθηκε να αποκαλύψει το ποσό της σύμβασης. Η Philips δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Το βραβείο ακολουθεί ένα παλαιότερο συμβόλαιο 12 εκατομμυρίων δολαρίων το 2020, το οποίο ελήφθη μέσω του νόμου Coronavirus, Aid, Relief and Economic Security. Η DIU, η οποία βοηθά τον τομέα του Πενταγώνου και την ανάπτυξη της εμπορικής τεχνολογίας, έχει εργαστεί σε αυτό το πρόγραμμα σε συνεργασία με την Phillips Healthcare, το Texas A&M και την Defense Advanced Research Projects Agency. Η ομάδα ανέπτυξε έναν αλγόριθμο που χρησιμοποιεί δεδομένα που συλλέγονται από το ρολόι και το δαχτυλίδι και προβλέπει εάν ένας χρήστης έχει Covid-19 δύο ημέρες πριν εμφανίσει συμπτώματα.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Η DIU παρακολούθησε 11.500 χρήστες από τον Ιούνιο του 2020 έως τον Σεπτέμβριο του 2021. Τα τελικά αποτελέσματα του πειράματος δεν θα δημοσιευτούν μέχρι να υποβληθούν σε αξιολόγηση από ομοτίμους, είπε ο Σνάιντερ. Ωστόσο, τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν τον Αύγουστο δείχνουν ότι η προβλεπόμενη ακρίβεια του αλγορίθμου είναι περίπου 82% με ένα ψευδώς θετικό ποσοστό 11 τοις εκατό σε μια περίοδο 14 ημερών. Η ομάδα δοκιμής χρησιμοποιεί το ρολόι Garmin Fēnix 6 και ένα δαχτυλίδι Oura, το οποίο παρακολουθεί τον ύπνο και τη δραστηριότητα, αλλά οι υπεύθυνοι θέλουν οι συμμετέχοντες να χρησιμοποιούν τελικά όποια συσκευή παρακολούθησης της υγείας θέλουν, είπε ο Schneider.

Το ρολόι παρακολουθεί τον ρυθμό αναπνοής, τον κορεσμό οξυγόνου και τον καρδιακό ρυθμό, ενώ ο δακτύλιος συλλέγει τον καρδιακό ρυθμό και τη θερμοκρασία του δέρματος, είπε. “Παίρνουμε αυτά τα χαρακτηριστικά και αντλούμε περίπου 160 χαρακτηριστικά από αυτά, και εκεί είναι η μυστική σάλτσα με αυτό”, είπε ο Schneider. Ο αλγόριθμος εισάγει τα δεδομένα και υπολογίζει μια βαθμολογία για τον χρήστη. Οι βαθμολογίες κυμαίνονται από το 1 έως το 100 — όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα μόλυνσης. “Αυτά τα πράγματα που αντιλαμβάνεται αυτός ο αλγόριθμος είναι ανεπαίσθητα. Ξυπνάς το επόμενο πρωί και βλέπεις τη βαθμολογία σου να ανεβαίνει στο 20, αλλά νιώθεις καλά”, είπε.

Τώρα εκτός της ερευνητικής φάσης, το πρόγραμμα θα παρακολουθεί 200 χρήστες για ένα χρόνο, είπε ο Schneider. Ο αριθμός των χρηστών έχει περιθώριο να αυξηθεί καθώς ο διακομιστής επιτρέπει έως και 100.000 θέματα. Η DIU χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να επιβάλει τις οδηγίες του γραφείου της για την Covid, πρόσθεσε η Schneider. Κατά τη διάρκεια της ερευνητικής φάσης, η DIU πρόσφερε την τεχνολογία σε διαφορετικούς στρατιωτικούς οργανισμούς, όπως η U.S. Northern Command και η North American Defense Aerospace Command. Η ομάδα είπε στους χρήστες να μην βασίζονται στο γρανάζι 100% και αντ’ αυτού να το χρησιμοποιούν ως συμπληρωματικό εργαλείο επειδή ήταν ακόμα στη φάση της έρευνας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μηχανική μάθηση και ψυχική υγεία

Μικρά τεχνολογικά επιτεύγματα που δεν πιστεύουμε ότι υπάρχουν

Τα wearables προβλέπουν αλλαγές στο σάκχαρο

Παραπλανητική η απώλεια κιλών μέσω apps για κίνηση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα έξυπνα ρολόγια βοηθούν στην προστασία της υγείας

Ανάλογα το μοντέλο έχουν εισαχθεί επίσης τεχνολογίες για καλύτερη επίγνωση του κύκλου ύπνου ώστε να προσαρμόσουν τον τρόπο που κοιμούνται. Αυτό περιλαμβάνει μια λειτουργία Sleep Breathing Awareness που εντοπίζει αναπνευστικές ιδιαιτερότητες κατά τη διάρκεια του ύπνου, δίνοντας στον χρήστη πρόσθετες πληροφορίες για την αναπνευστική του υγεία την ώρα που κοιμάται.

Ο σημαντικός ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινή διατροφή

AI διατροφή: Η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) έχει επηρεάσει σημαντικά τον τομέα της υγιεινής διατροφής, φέρνοντας επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε, διαχειριζόμαστε και προάγουμε την ευημερία.

Οι σαρώσεις των ματιών μπορούν να παρέχουν κρίσιμες πληροφορίες για την υγεία των νεφρών, σύμφωνα με μελέτη

"Αυτή η φανταστική έρευνα δείχνει τη δυνατότητα για έναν πολύ πιο ευγενικό τρόπο παρακολούθησης της υγείας των νεφρών. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την ομάδα καθώς διερευνά κατά πόσον η προσέγγισή της θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για την έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση στη νεφρική νόσο".