Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Τεχνολογία

Φακός επαφής: Επαναστατικός έξυπνος φακός επαφής ανιχνεύει νωρίς το γλαύκωμα

Φακός επαφής: Επαναστατικός έξυπνος φακός επαφής ανιχνεύει νωρίς το γλαύκωμα

Φακός επαφής: Ένας πρωτοποριακός έξυπνος φακός επαφής φέρνει επανάσταση στις μεθόδους έγκαιρης ανίχνευσης για μη αναστρέψιμη απώλεια όρασης.

Ένας πρωτοποριακός έξυπνος φακός επαφής φέρνει επανάσταση στις μεθόδους έγκαιρης ανίχνευσης για μη αναστρέψιμη απώλεια όρασης. Αυτός ο καινοτόμος φακός μπορεί να παρακολουθεί ασύρματα την πίεση των ματιών σε πραγματικό χρόνο, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για καταστάσεις όπως το γλαύκωμα. Αυτή η καινοτόμος τεχνολογία φέρνει ελπίδα σε εκατομμύρια που πάσχουν από γλαύκωμα, μια κατάσταση που ταλαιπωρεί πάνω από τρία εκατομμύρια Αμερικανούς και 80 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Αναγνωρισμένο για τη μη αναστρέψιμη έκπτωση της όρασής του, το γλαύκωμα παρουσιάζει σημαντικά εμπόδια στην έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία του. Έγκαιρη ανίχνευση μη αναστρέψιμης απώλειας όρασης. Σε μια πρόσφατη ανακάλυψη, οι ειδικοί αποκάλυψαν έναν έξυπνο ασύρματο φακό επαφής μέτρησης αιχμής (WMCL) που διαθέτει σύστημα συντονισμού διπλής χωρητικότητας πηνίου-αντίστασης (LCR). Αυτή η καινοτομία έχει σχεδιαστεί για να επιτυγχάνει αυτο-αντιστάθμιση θερμοκρασίας, ενισχύοντας την ακρίβεια της ποσοτικής παρακολούθησης της ενδοφθάλμιας πίεσης (IOP). Αυτή η πρόοδος σηματοδοτεί ένα αξιοσημείωτο βήμα προς τα εμπρός στην επιτήρηση της οφθαλμικής υγείας.

Αυτός ο πρωτοποριακός φακός επαφής έχει την ικανότητα να κάνει ΕΟΠ, έναν ζωτικό δείκτη της υγείας των ματιών. Αυτή η καινοτομία έχει σημαντική σημασία, καθώς τα ακανόνιστα επίπεδα ΕΟΠ μπορεί να είναι πρώιμοι δείκτες καταστάσεων όπως το γλαύκωμα. Η ενσωμάτωση του συστήματος διπλού συντονισμού LCR παίζει καθοριστικό ρόλο στην προσαρμογή στις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, διασφαλίζοντας ακριβή μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης. Αυτή η πρόοδος στην τεχνολογία των φακών έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τη διάγνωση και τη θεραπεία διαφόρων οφθαλμικών παθήσεων, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο διαταραχής της όρασης που σχετίζεται με παθήσεις όπως το γλαύκωμα.
Έγκαιρη Ανίχνευση, Συνεχής Παρακολούθηση Γλαυκώματος

Η ανάπτυξη του έξυπνου φακού επαφής στοχεύει στη διευκόλυνση της έγκαιρης ανίχνευσης και της συνεχούς παρακολούθησης του γλαυκώματος, μιας ομάδας διαταραχών που χαρακτηρίζονται από βλάβη του οπτικού νεύρου και επακόλουθη απώλεια όρασης. Κατά συνέπεια, η έγκαιρη παρέμβαση αποδεικνύεται επιτακτική για την αποτροπή της βλάβης της όρασης που σχετίζεται με αυτήν την οφθαλμική πάθηση. Οι ερευνητές κατασκεύασαν με επιτυχία έναν πρωτότυπο «έξυπνο» φακό επαφής ικανό να μετράει με ακρίβεια την πίεση των ματιών, ανεξάρτητα από τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας.

Παραδοσιακά, οι ιατροί βασίζονται στις ενοχλητικές «δοκιμές εισπνοής αέρα» κατά τις οφθαλμικές εξετάσεις για να μετρήσουν την πίεση των ματιών σε μία μόνο περίπτωση. Ωστόσο, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτή η τεχνική επιτρέπει τη συνεχή και πιο άνετη παρακολούθηση των ανεπαίσθητων μεταβολών της πίεσης. Για παράδειγμα, ανέφεραν φακούς επαφής που μεταδίδουν σήματα στα γυαλιά δέκτη. Ωστόσο, αυτή η μέθοδος μπορεί να είναι ευαίσθητη σε διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, όπως όταν τα άτομα ταξιδεύουν σε ψυχρότερα περιβάλλοντα. Ως εκ τούτου, η ομάδα επινόησε δύο μικροσκοπικά σπειροειδή κυκλώματα που παρουσιάζουν ξεχωριστά φυσικά μοτίβα δόνησης. Όταν υποβάλλονται σε ελάχιστες πιέσεις, αυτά τα κυκλώματα ανταποκρίνονται ανάλογα. Αυτοί οι καινοτόμοι φακοί επαφής ανίχνευσης πίεσης ενθυλακώνουν μικροσκοπικά κυκλώματα μεταξύ συμβατικών στρωμάτων υλικού φακών επαφής, δηλαδή πολυδιμεθυλσιλοξάνης.

Χρησιμοποιώντας ένα πηνίο συνδεδεμένο με έναν κοντινό υπολογιστή, οι ερευνητές αναλύουν ασύρματα τα μοτίβα δόνησης των ενσωματωμένων κυκλωμάτων. Εντυπωσιακά, αυτά τα σήματα διατηρούν την ακρίβεια ακόμη και όταν υποβάλλονται σε προσομοιώσεις κινήσεων των ματιών, έκθεσης σε υγρασία και καθημερινής ακαμψίας φθοράς. Κατά τη διάρκεια εργαστηριακών δοκιμών, οι καινοτόμοι φακοί δοκιμάστηκαν σε μεμονωμένα δείγματα ματιών χοίρου υπό ελεγχόμενες συνθήκες οφθαλμικής πίεσης και θερμοκρασίας. Αυτοί οι φακοί επαφής παρακολουθούσαν αποτελεσματικά και μετέδιδαν ασύρματα δεδομένα πίεσης εντός 50 έως 122 βαθμών Φαρενάιτ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την υγεία των ματιών μας

Τι είναι ο αστιγματισμός και πώς αντιμετωπίζεται;

Εκπληκτικά οφέλη από τις ασκήσεις για τα μάτια για όσους φορούν φακούς επαφής

Η πλειοψηφία των ανθρώπων υποβάλλονται σε επέμβαση οράσεως;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Smartphone με Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να ανιχνεύσει εγκεφαλικό επεισόδιο σε δευτερόλεπτα σαρώνοντας πρόσωπα

Οι παραϊατρικοί μπορούν να σαρώσουν το πρόσωπο ενός ασθενούς χρησιμοποιώντας μια νέα εφαρμογή smartphone για να ανιχνεύσουν ένα εγκεφαλικό σε δευτερόλεπτα.

Ανακάλυψη έξυπνων επιδέσμων που θα φέρουν επανάσταση στη θεραπεία χρόνιων πληγών

Επίδεσμοι: Σε συνεργασία με το Keck School of Medicine του USC, ερευνητές στο Caltech ανέπτυξαν καινοτόμους έξυπνους επιδέσμους σχεδιασμένους να βελτιώνουν τη θεραπεία χρόνιων τραυμάτων.

Νέα τεχνική χρησιμοποιεί τον ήχο για να επηρεάσει τα εγκεφαλικά κύματα και τον ύπνο στην άνοια

"Υπάρχουν πολλά που πρέπει να αποκαλυφθούν σχετικά με τον ρόλο του ρυθμού άλφα στον ύπνο και τη γνωστική λειτουργία. Αυτή η τεχνική θα μπορούσε να επηρεάσει την κατανόησή μας και να βελτιώσει τις λειτουργίες του ύπνου σε όσους πάσχουν από άνοια".

Ρομπότ: Συσκευή καταγράφει την ηλεκτροφυσιολογική δραστηριότητα του στομάχου

Ρομπότ: Η ικανότητα καταγραφής υψηλής ποιότητας ηλεκτροφυσιολογικών δεδομένων από τη γαστρεντερική οδό και το εντερικό νευρικό σύστημα είναι χρήσιμη για την κατανόηση μιας ποικιλίας διαταραχών.

Νέα τεχνολογία επιτρέπει στους ερευνητές να ρυθμίζουν με ακρίβεια, ευέλικτα τον εγκέφαλο

«Αυτή η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ερευνητική πλατφόρμα για την επιτάχυνση της έρευνας στις νευροεπιστήμες λόγω της ικανότητας να στοχεύει ευέλικτα διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου», είπε ο Hu.

Ποιες είναι μερικές βασικές διαδικασίες όπου η ρομποτική τεχνολογία έχει σημαντικό αντίκτυπο;

Ρομποτική τεχολογία: Η ρομποτική τεχνολογία έχει φέρει επανάσταση σε διάφορες χειρουργικές επεμβάσεις, βελτιώνοντας σημαντικά την ακρίβεια, μειώνοντας τους χρόνους αποκατάστασης και βελτιώνοντας τα συνολικά αποτελέσματα των ασθενών.

Close Icon