Τεχνολογία

Εστιασμένος υπέρηχος: Μια νέα μέθοδος για την καταπολέμηση του Αλτσχάιμερ

Εστιασμένος υπέρηχος: Μια νέα μέθοδος για την καταπολέμηση του Αλτσχάιμερ

Το εστιασμένο υπερηχογράφημα είναι μη επεμβατική μέθοδος για την αντιμετώπιση ιατρικών προβλημάτων χωρίς την ανάγκη χειρουργικών επεμβάσεων, όπως το άνοιγμα του κρανίου.

Ο Δρ Neal Kassell, από το Focused Ultrasound Foundation, θεωρεί τον εστιασμένο υπέρηχο ως μια τεχνολογία που μπορεί να αλλάξει τη ζωή για εκατομμύρια, είπε στο Warp News. Αυτή η τεχνική, παρόμοια με τη χρήση μεγεθυντικού φακού για την εστίαση των ακτίνων φωτός, συγκεντρώνει τα υπερηχητικά κύματα σε μια συγκεκριμένη περιοχή του σώματος ή του εγκεφάλου. Το εστιασμένο υπερηχογράφημα είναι μη επεμβατική μέθοδος για την αντιμετώπιση ιατρικών προβλημάτων χωρίς την ανάγκη χειρουργικών επεμβάσεων, όπως το άνοιγμα του κρανίου.

Εστιασμένος υπέρηχος στην ανακάλυψη για το Αλτσχάιμερ

Στο πλαίσιο της νόσου Αλτσχάιμερ, ο εστιασμένος υπέρηχος παίζει καθοριστικό ρόλο. Μια κλινική δοκιμή με επικεφαλής τον Δρ. Αλί Ρεζάι στο Ινστιτούτο Νευροεπιστημών Rockefeller University West Virginia δοκιμάζει την αποτελεσματικότητα αυτής της τεχνολογίας. Ανοίγοντας τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, ο εστιασμένος υπέρηχος επιτρέπει σε υψηλότερες συγκεντρώσεις φαρμάκων για το Alzheimer, όπως το μονοκλωνικό αντίσωμα aducanumab, να διεισδύσουν στον εγκέφαλο. Αυτή η μέθοδος στοχεύει στην επιτάχυνση της κάθαρσης των πλακών αμυλοειδούς-βήτα, ένα κύριο χαρακτηριστικό της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Εντυπωσιακά αρχικά αποτελέσματα

Η πρώτη φάση της δοκιμής, στην οποία συμμετείχαν ασθενείς με ήπια νόσο Αλτσχάιμερ, χρησιμοποίησε εστιασμένο υπερηχογράφημα σε συνδυασμό με μηνιαίες εγχύσεις aducanumab. Τα αποτελέσματα έδειξαν μείωση 32 τοις εκατό στην πλάκα αμυλοειδούς-βήτα, σε περιοχές που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με υπερήχους σε σύγκριση με περιοχές που δεν υποβλήθηκαν σε θεραπεία. Αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά την αποτελεσματικότητα χορήγησης φαρμάκων στη θεραπεία του Αλτσχάιμερ.

Διεύρυνση των δυνατοτήτων του εστιασμένου υπερήχου

Οι εστιασμένες εφαρμογές υπερήχων εκτείνονται πέρα από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Ο Δρ. Kassell υπογραμμίζει την ευελιξία του, συμπεριλαμβανομένων θεραπειών για διάφορους καρκίνους, νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως το Πάρκινσον και το ALS, ψυχιατρικές διαταραχές και διάφορους τύπους πόνου. Η τεχνολογία έχει εξελιχθεί γρήγορα. από την κατανόηση πέντε τρόπων με τους οποίους θα μπορούσε να επηρεάσει τον ιστό πριν από δέκα χρόνια έως τα 30 σήμερα, επεκτείνοντας τις δυνατότητές του να θεραπεύσει ένα ευρύ φάσμα σοβαρών ιατρικών διαταραχών.

Κοιτάζοντας μπροστά

Αυτή η μελέτη για το Αλτσχάιμερ είναι ένα βήμα προς τα εμπρός σε έναν τομέα όπου ο εστιασμένος υπέρηχος κερδίζει δυναμική. Με περισσότερα από 170 έργα έρευνας, ανάπτυξης & εμπορευματοποίησης παγκοσμίως, αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να βοηθήσει στη θεραπεία πολλών ασθενειών. Η πρόοδος στην έρευνα για το Αλτσχάιμερ είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα, προσφέροντας ελπίδα για πιο αποτελεσματικές θεραπείες για εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν με την πάθηση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς ενισχύει την βιοϊατρική ανθεκτικότητα των εμφυτευμάτων ο στατικός ηλεκτρισμός;

Το AI προσφέρει πιο ακριβή διάγνωση ηπατοκυτταρικού καρκινώματος

AI: Εργαλείο αναλύει video υπερήχους για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Πώς η τεχνολογία συμβάλλει στην εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ρομποτικές ιατρικές παρεμβάσεις και πώς βοηθούν ασθενείς που χρειάζονται χειρουργείο

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε ρομποτική χειρουργική τείνουν επίσης να βιώνουν λιγότερο πόνο και ταχύτερη ανάρρωση σε σύγκριση με τις παραδοσιακές ανοιχτές επεμβάσεις.

Τα smartphones παρέχουν βολικές τοξικολογικές δοκιμές

Η ανάπτυξη νέων εργαλείων για τη διενέργεια τοξικο-επιδημιολογικών μελετών είναι ζωτικής σημασίας και ο εντοπισμός των ουσιών που καταναλώνονται σε μια συγκεκριμένη περιοχή μπορεί να βοηθήσει τις ιατρικές ομάδες να διαχειριστούν πιθανή τοξίκωση.

Νέα μελέτη προωθεί την κατανόηση της αναγέννησης των πνευμόνων

Το νέο μοντέλο θα βοηθήσει τους ερευνητές πνευμονικών παθήσεων να εμβαθύνουν στην κατανόησή τους για την αναγέννηση των πνευμόνων, ειδικά μετά από μόλυνση ή έκθεση σε τοξίνες, καθώς και ασθένειες του κυψελιδικού επιθηλίου.

Γιατί οι ασθενείς φέρνουν τις δικές τους συσκευές σε κλινικές δοκιμές;

Η τεχνολογία έχει προχωρήσει την τελευταία δεκαετία και οι ασθενείς μπορούν να καταγράφουν, να παρακολουθούν και να αποθηκεύουν πολλά δεδομένα σχετικά με την υγεία τους στις έξυπνες συσκευές τους.

Ο αντίκτυπος της τεχνολογίας υγείας στη φροντίδα ηλικιωμένων

Η τεχνολογία υγείας στη φροντίδα ηλικιωμένων προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα, βελτιώνοντας την ασφάλεια, ενισχύοντας την επικοινωνία και αυξάνοντας τη συνολική ευημερία για τους ηλικιωμένους.

Η υγεία των πνευμόνων στη σύγχρονη υγειονομική περίθαλψη

Με τις αυξανόμενες προκλήσεις που δημιουργούνται από περιβαλλοντικούς παράγοντες και επιλογές τρόπου ζωής, μια προληπτική προσέγγιση στη διαχείριση της υγείας των πνευμόνων είναι πιο κρίσιμη από ποτέ.