Τεχνολογία

Ερευνητές δημιουργούν πιο ρεαλιστικές συνθετικές ανθρώπινες μίνι καρδιές

Ερευνητές δημιουργούν πιο ρεαλιστικές συνθετικές ανθρώπινες μίνι καρδιές

Παρόμοια σε μέγεθος και ανάπτυξη με τις εμβρυϊκές ανθρώπινες καρδιές, αυτά τα μίνι οργανοειδή καρδιάς γίνονται όλο και πιο περίπλοκα και ρεαλιστικά.

Χάρη στην πρόοδο στην ανάπτυξη κατοχυρωμένων συνθετικών καρδιών που μοιάζουν με τον άνθρωπο που δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά στο Μίσιγκαν, οι ερευνητές μπορούν να μελετήσουν την ανάπτυξη της ανθρώπινης καρδιάς και τις συγγενείς καρδιακές παθήσεις σε μοντέλα υψηλής ακρίβειας. Αυτό διευκολύνει την ανάπτυξη νέων θεραπειών και φαρμακευτικών φαρμάκων για τη θεραπεία μιας ποικιλίας παθήσεων που σχετίζονται με την καρδιά.

Παρόμοια σε μέγεθος και ανάπτυξη με τις εμβρυϊκές ανθρώπινες καρδιές, αυτά τα μίνι οργανοειδή καρδιάς γίνονται όλο και πιο περίπλοκα και ρεαλιστικά. Η ερευνητική ομάδα του MSU που δημιούργησε τις μίνι καρδιές δημοσίευσε για πρώτη φορά τα ευρήματά της το 2020. Έχουν γίνει γρήγορα παγκόσμιος ηγέτης σε αυτόν τον τομέα και οι τελευταίες προόδους τους έχουν δημοσιευτεί στο Nature Communications και στο Stem Cell Reports.

Ο Aitor Aguirre, αναπληρωτής καθηγητής βιοϊατρικής μηχανικής και επικεφαλής του τμήματος αναπτυξιακής βιολογίας και βλαστοκυττάρων στο Ινστιτούτο Ποσοτικής Επιστήμης και Μηχανικής Υγείας του MSU, εξήγησε ότι η εισαγωγή ρεαλιστικών μοντέλων είναι απαραίτητη για την ανακάλυψη αποτελεσματικών και κλινικά μεταφράσιμων λύσεων για τις καρδιαγγειακές παθήσεις . Υπολογίζεται ότι 21 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως σχετίζονται με αυτήν την πάθηση, συμπεριλαμβανομένων των διαταραχών της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων. Και αυτός ο αριθμός αυξάνεται.

«Αν και το 90% των καρδιαγγειακών παθήσεων θεωρείται ότι μπορούν να προληφθούν, έχει γίνει η κύρια αιτία θανάτου στον ανεπτυγμένο κόσμο», είπε ο Aguirre. “Χάρη στις προόδους στις τεχνολογίες βλαστοκυττάρων και στη βιομηχανική, μπορούμε να αναπτυχθούμε και να μελετήσουμε τις ανθρώπινες καρδιές. Αυτό θα φέρει επανάσταση στις ιατρικές προσεγγίσεις για τη θεραπεία και την πρόληψη καρδιακών παθήσεων και συγγενών παθήσεων, βοηθώντας μας να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς της νόσου.

«Στο μέλλον, αναμένουμε ότι λιγότεροι ασθενείς θα χρειαστούν θεραπεία και για όσους το κάνουν, η ανάπτυξη νέων φαρμάκων θα πάρει λιγότερο χρόνο», πρόσθεσε. “Ιδιαίτερα για τα συγγενή ελαττώματα, η πρόληψη είναι η καλύτερη λύση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα μίνι οργανοειδή καρδιά μπορούν πραγματικά να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε την υγειονομική περίθαλψη.” Ως παράδειγμα, ο Aguirre εξήγησε ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες θα αποσύρουν φάρμακα από την αγορά εάν διαπιστωθεί ότι προκαλούν καρδιοτοξικότητα. Η δυνατότητα πρόβλεψης της τοξικότητας εκ των προτέρων θα μπορούσε να εξοικονομήσει χρήματα, χρόνο και να μειώσει τον κίνδυνο αποτυχίας του φαρμάκου.

Τα μίνι οργανοειδή καρδιάς αναπτύσσονται με δωρεά πολυδύναμων βλαστοκυττάρων από ενήλικες. Η κυτταρική τους πολυπλοκότητα και η φυσιολογική τους συνάφεια επιτρέπουν τη μελέτη της ανάπτυξης της ανθρώπινης καρδιάς και της νόσου σε ένα πιάτο σε βαθμό που δεν είχε προηγουμένως εμφανιστεί. «Δημιουργήσαμε ένα μοντέλο χρησιμοποιώντας αυτά τα οργανοειδή για να μελετήσουμε τις επιπτώσεις του μητρικού διαβήτη σε κάθε στάδιο ανάπτυξης στην εμβρυϊκή καρδιά», είπε ο Aguirre. “Αυτός είναι ο ορισμός της ιατρικής ακριβείας. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να κάνουμε την κλινική πρακτική πιο ακριβή.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Χαλαρωτικά λόγια κατά τη διάρκεια του ύπνου επιβραδύνουν την καρδιά

Καφές με γαρύφαλλο: Ένα αρωματικό μίγμα για την υγεία της καρδιάς σας

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τις ελάχιστα επεμβατικές δομικές παρεμβάσεις

Πώς η φορητή τεχνολογία μπορεί να ωφελήσει την υγεία της καρδιάς σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ρομποτικές ιατρικές παρεμβάσεις και πώς βοηθούν ασθενείς που χρειάζονται χειρουργείο

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε ρομποτική χειρουργική τείνουν επίσης να βιώνουν λιγότερο πόνο και ταχύτερη ανάρρωση σε σύγκριση με τις παραδοσιακές ανοιχτές επεμβάσεις.

Τα smartphones παρέχουν βολικές τοξικολογικές δοκιμές

Η ανάπτυξη νέων εργαλείων για τη διενέργεια τοξικο-επιδημιολογικών μελετών είναι ζωτικής σημασίας και ο εντοπισμός των ουσιών που καταναλώνονται σε μια συγκεκριμένη περιοχή μπορεί να βοηθήσει τις ιατρικές ομάδες να διαχειριστούν πιθανή τοξίκωση.

Νέα μελέτη προωθεί την κατανόηση της αναγέννησης των πνευμόνων

Το νέο μοντέλο θα βοηθήσει τους ερευνητές πνευμονικών παθήσεων να εμβαθύνουν στην κατανόησή τους για την αναγέννηση των πνευμόνων, ειδικά μετά από μόλυνση ή έκθεση σε τοξίνες, καθώς και ασθένειες του κυψελιδικού επιθηλίου.

Γιατί οι ασθενείς φέρνουν τις δικές τους συσκευές σε κλινικές δοκιμές;

Η τεχνολογία έχει προχωρήσει την τελευταία δεκαετία και οι ασθενείς μπορούν να καταγράφουν, να παρακολουθούν και να αποθηκεύουν πολλά δεδομένα σχετικά με την υγεία τους στις έξυπνες συσκευές τους.

Ο αντίκτυπος της τεχνολογίας υγείας στη φροντίδα ηλικιωμένων

Η τεχνολογία υγείας στη φροντίδα ηλικιωμένων προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα, βελτιώνοντας την ασφάλεια, ενισχύοντας την επικοινωνία και αυξάνοντας τη συνολική ευημερία για τους ηλικιωμένους.

Η υγεία των πνευμόνων στη σύγχρονη υγειονομική περίθαλψη

Με τις αυξανόμενες προκλήσεις που δημιουργούνται από περιβαλλοντικούς παράγοντες και επιλογές τρόπου ζωής, μια προληπτική προσέγγιση στη διαχείριση της υγείας των πνευμόνων είναι πιο κρίσιμη από ποτέ.

Η τεχνολογία παπουτσιών βοηθά στη μείωση του κινδύνου διαβητικού έλκους στο πόδι

Μετά από αυτό το επιτυχημένο πιλοτικό έργο, το επόμενο βήμα για την ερευνητική ομάδα θα είναι η βελτίωση της τεχνολογίας για να την καταστήσει πιο προσιτή για χρήστες με διαφορετικά βάρη και μεγέθη παπουτσιών. "Λαμβάνοντας υπόψη τον αντίκτυπο των ελκών στα πόδια, είναι συναρπαστικό το γεγονός ότι μπορούμε να κάνουμε μια πραγματική διαφορά στη ζωή τόσων πολλών ανθρώπων", δήλωσε ο Wijesundara.