Τεχνολογία

Ενδοβρογχικό υπερηχογράφημα: Η πλέον αξιόπιστη τεχνική για διάγνωση καρκίνου του πνεύμονα

Ενδοβρογχικό υπερηχογράφημα: Η πλέον αξιόπιστη τεχνική για διάγνωση καρκίνου του πνεύμονα

Η επεμβατική πνευμονολογία αποτελεί εξειδίκευση της πνευμονολογίας και παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διάγνωση και την αντιμετώπιση νοσημάτων του αναπνευστικού καθώς και άλλων πολυσυστηματικών νοσημάτων, μέσω εξελιγμένων βρογχοσκοπικών τεχνικών.

Οι τεχνικές αυτές μπορούν να εφαρμοστούν με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο μέσω ενδοσκοπίου, για τη διάγνωση και θεραπεία ενός μεγάλου αριθμού παθολογικών καταστάσεων του αναπνευστικού.

Το θεραπευτήριο Metropolitan General διαθέτει σύγχρονο βρογχοσκοπικό εργαστήριο, με ιατρικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τη διενέργεια πράξεων επεμβατικής πνευμονολογίας. Πολύτιμο εργαλείο του εργαστηρίου αποτελεί το Κεντρικό Ενδοβρογχικό Υπερηχογράφημα (CP-EBUS), μία εξέταση που επιτρέπει στον πνευμονολόγο να δει τους πνεύμονες και τις γύρω δομές πιο προσεκτικά.

Χρησιμοποιείται για τη διάγνωση διαφορετικών τύπων νοσημάτων του αναπνευστικού, συμπεριλαμβανομένων των νεοπλασιών, των λοιμώξεων και άλλων φλεγμονωδών νοσημάτων. Πρόκειται για εξέταση όμοια με την βρογχοσκόπηση.

Πραγματοποιείται με ένα εύκαμπτο βρογχοσκόπιο (σωλήνα) που περνά αρχικά από το στόμα, στη συνεχεία στην τραχεία και τέλος στους πνεύμονες. Διαθέτει βιντεοκάμερα και στην άκρη του κεφαλή υπερήχων που επιτρέπει την απεικόνιση και την άμεση δειγματοληψία των λεμφαδένων ή βλαβών που βρίσκονται κεντρικά στον θώρακα ή πέριξ των πνευμόνων, έξω από τους βρόγχους. Επιτρέπει τον εντοπισμό ακόμα και μικρού μεγέθους βλαβών και τη διάκρισή τους από τα παρακείμενα αγγεία, ώστε να πραγματοποιηθεί βιοψία (με ειδική βελόνη) υπό άμεση επισκόπηση.

  • Πρόκειται για μία ιδιαίτερα ασφαλή εξέταση καθώς τα δείγματα λαμβάνονται υπό απευθείας παρακολούθηση, κάτι που εκτός από την ασφάλεια προσφέρει και ιδιαίτερα υψηλά διαγνωστικά ποσοστά.
  • Η συγκεκριμένη τεχνική έχει πολύ μεγάλη ευαισθησία και ειδικότητα στη διάγνωση των βλαβών του μεσοθωρακίου και καθώς δεν απαιτεί συνήθως νοσηλεία ή χειρουργείο, παίζει πλέον κεντρικό ρόλο στη διάγνωση και σταδιοποίηση του καρκίνου του πνεύμονα πριν τη χειρουργική εκτομή, την ακτινοβολία ή τη χημειο-ανοσοθεραπεία.

Με τη δυνατότητα να ληφθεί όχι μόνο κυτταρολογικό αλλά και βιοπτικό υλικό από λεμφαδένες μεσοθωρακίου συμβάλλει σημαντικά στη διάγνωση καλοήθων νόσων κοκκιοματώδους ή λοιμώδους αιτιολογίας όπως η σαρκοείδωση και η φυματίωση.

Στο Metropolitan General χρησιμοποιείται τελευταίας τεχνολογίας σύστημα ενδοσκοπικού υπερηχογραφήματος με τον επεξεργαστή υπερήχων EVIS EUS EU-ME2 και το υπερηχοβρογχοσκόπιο BF-UC 190F. Το υπερσύγχρονο αυτό EBUS, τρίτης γενιάς έχει εξελιχθεί έτσι ώστε να εξασφαλίζει εύκολη δίοδο από τον ανώτερο αεραγωγό, βέλτιστη εικόνα (υπερηχογραφική και ενδοσκοπική), μέγιστο έλεγχο και ευελιξία για ευκολότερη πρόσβαση στα απαιτούμενα σημεία ώστε να εξασφαλιστεί η διάγνωση και η σταδιοποίηση ακόμα και απόμακρων βλαβών.

Το εργαστήριο μπορεί να προσφέρει άμεση, ταχεία αξιολόγηση του κυτταρολογικού υλικού (Rapid On Site Evaluation- ROSE) την ώρα της εξέτασης για ακόμη μεγαλύτερη διαγνωστική ακρίβεια.

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Καρκίνος - Ποιες οι πιθανότητες επανεμφάνισης για νεαρούς ασθενείς

Η ιατρική περίθαλψη των κατοικίδιων εξελίσσεται

Οι επιστήμονες βρήκαν μικροπλαστικά στους ανθρώπινους πνεύμονες

Μικροβίωμα Πνεύμονα - Προγνωστικός βιοδείκτης για την επιτυχία της θεραπείας του καρκίνου

Η έλλειψη τακτικού ελέγχου αυξάνει τον καρκίνο παχέος εντέρου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η έλλειψη κλινικών στοιχείων αποτελεί μεγάλο κενό στην ψηφιακή υγεία

Ιατρική περίθαλψη: Η χρηματοδότηση των αμερικανικών εταιρειών ψηφιακής υγείας αυξήθηκε πέρυσι παρά τις μελέτες που βρήκαν μικρή κλινική επικύρωση και έλλειψη ισχυρών αποδεικτικών στοιχείων ότι οι λύσεις ψηφιακής υγείας είναι αποτελεσματικές.

5 επιδράσεις της τεχνολογίας στη σωματική υγεία και τι πρέπει να κάνετε γι' αυτές

Υγεία τεχνολογία: Είναι αδύνατο να αποφευχθεί η τεχνολογία στην καθημερινή ζωή και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει κάνει μεγάλο μέρος της ζωής πιο διαχειρίσιμο. Ωστόσο, ορισμένες πτυχές του μπορεί να επηρεάσουν το σώμα σας με δυνητικά αρνητικούς τρόπους.

Αλματώδης αύξηση ενδιαφέροντος για τεχνολογία διαχείρισης πένθους

Startups πένθος: Ένας αυξανόμενος αριθμός νεοφυών επιχειρήσεων αναπτύσσει τεχνολογικές λύσεις και υπηρεσίες για την υποστήριξη των οικογενειών που έχουν πενθεί, χρησιμοποιώντας μια σειρά από επιχειρηματικά μοντέλα.

4 ιατρικές τεχνολογίες του 2022

Τεχνολογία:Το 2020 και το 2021, η πανδημία του Covid-19 ανάγκασε την υγειονομική περίθαλψη στο μέλλον και, ως εκ τούτου, πολλές υποσχόμενες ιατρικές τεχνολογίες δοκιμάστηκαν σε μαζική κλίμακα. Το 2022, το ερώτημα είναι πώς αυτές οι τεχνολογίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζί σε έναν κόσμο μετά την πανδημία.

Ακριβής διάγνωση όγκων εγκεφάλου με χρήση τεχνητής νοημοσύνης

Τεχνητή νοημοσύνη: Η ταξινόμηση των όγκων του εγκεφάλου - και επομένως η επιλογή των βέλτιστων επιλογών θεραπείας - μπορεί να γίνει πιο ακριβής μέσω της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης σε συνδυασμό με φυσιολογική απεικόνιση. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας εκτενούς μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Cancers και διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Karl Landsteiner για Επιστήμες Υγείας (KL Krems).

Κατανόηση της συναπτικής διαβίβασης με υπερυπολογιστή

Εγκέφαλος: Ο εγκέφαλός μας έχει δισεκατομμύρια νευρικά κύτταρα ή νευρώνες και κάθε νευρώνας έχει χιλιάδες συνδέσεις με άλλους νευρώνες. Οι βαθμονομημένες αλληλεπιδράσεις αυτών των νευρώνων είναι αυτό από το οποίο αποτελούνται οι σκέψεις. Στόχος του Jose Rizo-Rey, καθηγητή Βιοφυσικής στο Southwestern Medical Center του Πανεπιστημίου του Τέξας είναι κατανοήσει πώς συμβαίνει η ενεργοποίηση της σκέψης.