Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Τεχνολογία

Εγκεφαλικό: Πώς το ρομποτικό γάντι μπορεί να βελτιώσει την αποκατάσταση μετά από εγκεφαλικό;

Εγκεφαλικό: Πώς το ρομποτικό γάντι μπορεί να βελτιώσει την αποκατάσταση μετά από εγκεφαλικό;

Εγκεφαλικό: Ο "έξυπνος εξωσκελετός χεριών" αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στην αποκατάσταση των ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο.

Μια πρωτοποριακή εξέλιξη στον τομέα της αποκατάστασης, ένας “έξυπνος εξωσκελετός χεριών” σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τους ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο να ξαναμάθουν δεξιότητες που βασίζονται στην επιδεξιότητα, όπως το παίξιμο μουσικής. Αυτό το κατά παραγγελία ρομποτικό γάντι, που δημιουργήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, ενσωματώνει ενσωματωμένους αισθητήρες αφής, μαλακούς ενεργοποιητές και τεχνητή νοημοσύνη για να μιμείται τις φυσικές κινήσεις του χεριού και να παρέχει αισθήσεις αφής.

Τεχνολογία και ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο

Με βάρος μόλις 191 γραμμάρια, ο “έξυπνος εξωσκελετός χεριού” διαθέτει μαλακούς πνευματικούς ενεργοποιητές και ένα σύνολο 16 εύκαμπτων αισθητήρων που αναπαράγουν την πολυπλοκότητα των φυσικών κινήσεων του χεριού και προσφέρουν απτική ανατροφοδότηση. Μέσω της χρήσης μηχανικής μάθησης, το γάντι μπορεί να διακρίνει μεταξύ του σωστού και του λανθασμένου παιξίματος στο πιάνο, προσφέροντας ένα μοναδικό εργαλείο για εξατομικευμένη αποκατάσταση. Ενώ ο τρέχων σχεδιασμός επικεντρώνεται στη μουσική, η τεχνολογία αυτή υπόσχεται πολλά για ένα ευρύ φάσμα εργασιών αποκατάστασης.

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η κύρια αιτία αναπηρίας ενηλίκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επηρεάζοντας περίπου 1,1 εκατομμύρια άτομα κάθε χρόνο. Οι ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο συχνά χρειάζονται αποκατάσταση για να ανακτήσουν ικανότητες όπως το περπάτημα, η ομιλία και η εκτέλεση καθημερινών εργασιών. Εκτός από τη φυσικοθεραπεία και την εργοθεραπεία, η μουσικοθεραπεία έχει δείξει ότι υπόσχεται να βοηθήσει τους ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο στην ανάκτηση της γλώσσας και της κινητικής λειτουργίας. Ωστόσο, για τα άτομα που έχουν εκπαιδευτεί στη μουσική και έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, το ίδιο το παίξιμο της μουσικής μπορεί να χρειαστεί να ξαναμάθουν.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Robotics and AI δείχνει πώς η μαλακή ρομποτική μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς που αναρρώνουν στην επανεκμάθηση της μουσικής και άλλων δεξιοτήτων που βασίζονται στην επιδεξιότητα και τον συντονισμό. Οι ερευνητές οραματίζονται ότι οι ασθενείς θα μπορούσαν τελικά να φορούν ένα ζευγάρι από αυτά τα γάντια για να ανακτούν ανεξάρτητα την επιδεξιότητα, τις κινητικές δεξιότητες και τον συντονισμό και στα δύο χέρια.

Ο “έξυπνος εξωσκελετός χεριών” έχει σχεδιαστεί ως ένα εύκαμπτο, τρισδιάστατα εκτυπωμένο ρομπο-γάντι που προσαρμόζεται στην ανατομία του χεριού του χρήστη. Διαθέτει μαλακούς πνευματικούς ενεργοποιητές στις άκρες των δακτύλων που αναπαράγουν τις φυσικές κινήσεις του χεριού και ασκούν δύναμη, μαζί με μια σειρά από 16 εύκαμπτους αισθητήρες που παρέχουν αισθήσεις αφής. Το γάντι μπορεί να παραχθεί μέσω μιας απλής διαδικασίας χύτευσης, καθιστώντας το εύκολα προσαρμόσιμο.

Για την εκπαίδευση του γαντιού, χρησιμοποιήθηκε μηχανική μάθηση για τη διάκριση μεταξύ σωστού και λανθασμένου παιξίματος στο πιάνο, με επίκεντρο το τραγούδι για αρχάριους “Η Μαίρη είχε ένα αρνάκι”. Το γάντι λειτούργησε αυτόνομα, χωρίς ανθρώπινη συμβολή, αποδεικνύοντας τις δυνατότητές του ως πολύτιμο εργαλείο για εξατομικευμένη μουσική αποκατάσταση.

Μελλοντικές επαναλήψεις του γαντιού θα μπορούσαν να ενσωματώσουν μηχανισμούς ανατροφοδότησης, όπως απτική ανατροφοδότηση, οπτικές ενδείξεις ή ήχο, για να ενημερώνουν τους χρήστες για την απόδοσή τους και να επιτρέπουν τη βελτίωση. Η υπέρβαση των προκλήσεων στην ακρίβεια της απτικής ανίχνευσης, την προσαρμοστικότητα του εξωσκελετού και την τελειοποίηση των αλγορίθμων μηχανικής μάθησης θα είναι απαραίτητες για την πρόοδο αυτής της τεχνολογίας.

Ο “έξυπνος εξωσκελετός χεριών” αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στην αποκατάσταση των ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο, παρέχοντας στους ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο ένα καινοτόμο εργαλείο για την εκ νέου εκμάθηση δεξιοτήτων που βασίζονται στην επιδεξιότητα, όπως το παίξιμο μουσικής. Η τεχνολογία αυτή έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει την εξατομικευμένη αποκατάσταση και να βελτιώσει τη ζωή όσων έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η μεταβαλλόμενη επιρροή της τεχνητής νοημοσύνης στην τεχνολογία υγείας

Εσείς έχετε ξεχωριστή πετσέτα καθαρισμού μετά το σεξ σαν την Beyonce;

Το DNA μπορεί να προσδιορίσει ακριβώς τι έτρωγε ένα άτομο

Μειώστε τη χρήση των social media για μια πιο ευτυχισμένη ζωή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι είναι ένα εικονικό τμήμα επειγόντων περιστατικών - Και πότε πρέπει να «επισκεφτείτε» ένα

Η καταλληλότητα διαφέρει μεταξύ διαφορετικών προγραμμάτων, οπότε αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα εικονικό τμήμα επειγόντων περιστατικών, ίσως χρειαστεί να ελέγξετε ότι πληροίτε τις προϋποθέσεις στη δικαιοδοσία σας. Τα περισσότερα εικονικά τμήματα επειγόντων περιστατικών είναι προσβάσιμα μέσω διαδικτύου, και ορισμένοι έχουν άμεσους αριθμούς τηλεφώνου.

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει με τους εκ γενετής τυφλούς;

AI τυφλοί: Η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) έχει τεράστιες δυνατότητες να φέρει επανάσταση στη ζωή των ατόμων που γεννιούνται τυφλά, ενισχύοντας την ανεξαρτησία, την προσβασιμότητα και τη συνολική ποιότητα ζωής τους.

Τα νοσοκομεία βλέπουν τις δυνατότητες στην εικονική νοσηλευτική, αλλά εξακολουθούν να μαθαίνουν πώς να τις χρησιμοποιούν

Τα νοσοκομεία του Τζέφερσον χρησιμοποιούν επίσης εικονικά σίτερ —τα κινητά καρότσια με οθόνες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την απομακρυσμένη παρακολούθηση ασθενών—αλλά δεν βοηθούν με φάρμακα, check-in ή εξιτήριο. Το περιστατικό στο νοσοκομείο Abington υπενθύμισε ότι οι ανάγκες κάθε ασθενούς είναι διαφορετικές και ότι ο καλύτερος τρόπος για να κρατηθεί κάθε ασθενής ασφαλής μπορεί να ποικίλλει, είπε η Mallozzi.

Πώς σχεδόν βουβός άνθρωπος καταφέρνει να μιλήσει σε δύο γλώσσες;

AI εμφύτευμα: Η ομάδα εμφύτευσε μια διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή μέσα στο κρανίο ενός άνδρα και εφάρμοσε τεχνικές AI στα δεδομένα που παρείχε, βοηθώντας τον ασθενή να μιλήσει ξανά. δύο γλώσσες.

Το AI θα μπορεί να προσδιορίσει ποιοι ασθενείς από τα επείγοντα χρειάζονται εισαγωγή

AI εντατική: Ένα γεμάτο νοσοκομείο δεν είναι ποτέ καλό για ασθενείς ή γιατρούς, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερήσεις στη θεραπεία και, χειρότερα, σε περισσότερους θανάτους.

Close Icon