Τεχνολογία

Διαβήτης ακρωτηριασμός: Ρομποτικά προσθετικά υπόσχονται ανακούφιση

Διαβήτης ακρωτηριασμός: Ρομποτικά προσθετικά υπόσχονται ανακούφιση

Διαβήτης ακρωτηριασμός: Καναδοί επιστήμονες αποκαλύπτουν την ανάπτυξη ενός νέου τύπου προσθετικής χρησιμοποιώντας μαλακή ρομποτική με δυνατότητα μικρορευστοποίησης που υπόσχεται να μειώσει σημαντικά τα έλκη του δέρματος και τον πόνο σε ασθενείς με διαβήτη που έχουν υποστεί ακρωτηριασμό μεταξύ του αστραγάλου και του γόνατος.

Κάθε 30 δευτερόλεπτα, ένα πόδι ακρωτηριάζεται κάπου στον κόσμο λόγω διαβήτη. Οι ασθενείς συχνά υποφέρουν από νευροπάθεια, απώλεια της αίσθησης στα κάτω άκρα, και ως εκ τούτου δεν μπορούν να νιώσουν την βλάβη που προκύπτει από μια ενδεχόμενη κακή εφαρμογή του προσθετικού, η οποία οδηγεί στον ακρωτηριασμό ενός άκρου. Στο Biomicrofluidics, Καναδοί επιστήμονες αποκαλύπτουν την ανάπτυξη ενός νέου τύπου προσθετικής χρησιμοποιώντας μαλακή ρομποτική με δυνατότητα μικρορευστοποίησης που υπόσχεται να μειώσει σημαντικά τα έλκη του δέρματος και τον πόνο σε ασθενείς με διαβήτη που έχουν υποστεί ακρωτηριασμό μεταξύ του αστραγάλου και του γόνατος.

Περισσότερο από το 80% των ακρωτηριασμών των κάτω άκρων στον κόσμο είναι αποτέλεσμα διαβητικού έλκους του ποδιού και είναι γνωστό ότι το κάτω άκρο πρήζεται σε απρόβλεπτους χρόνους, με αποτέλεσμα αλλαγές όγκου 10% ή περισσότερο. Συνήθως, μετά τον ακρωτηριασμό, χρησιμοποιούνται υφασμάτινα υλικά και χιτώνια σιλικόνης που μπορούν να προστεθούν ή να αφαιρεθούν για να βελτιωθεί η εφαρμογή των προσθετικών. Ο ασθενής με τον ακρωτηριασμό πρέπει ωστόσο να αλλάζει χειροκίνητα τις επενδύσεις, με αποτέλεσμα, εξαιτίας της νευροπάθειας, που οδηγεί σε κακή αίσθηση του σώματος να καθιστά τη διαδικασία δύσκολη και ακόμη και επικίνδυνη, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη βλάβη στο υπόλοιπο άκρο.

«Αντί να δημιουργηθεί ένας νέος τύπος προσθετικής υποδοχής, η τυπική επένδυση άκρων από σιλικόνη/ύφασμα αντικαθίσταται με ένα μόνο στρώμα επένδυσης με ενσωματωμένους μαλακούς ρευστικούς ενεργοποιητές ως στρώμα διασύνδεσης», δήλωσε η συγγραφέας Carolyn Ren, από το Πανεπιστήμιο του Waterloo. “Αυτοί οι ενεργοποιητές έχουν σχεδιαστεί για να φουσκώνουν σε ποικίλες πιέσεις με βάση την ανατομία του υπολειπόμενου άκρου για να μειώσουν τον πόνο και να αποτρέψουν τα έλκη από πίεση. Η ομάδα σχεδίασε ένα μικρορευστικό τσιπ με 10 ενσωματωμένες βαλβίδες για τον έλεγχο κάθε ενεργοποιητή. Το πλήρες σύστημα ελέγχεται από μια μικροσκοπική αντλία αέρα και δύο ηλεκτρομαγνητικές βαλβίδες που παρέχουν αέρα στο μικρορευστικό τσιπ. Το κουτί ελέγχου είναι μικρό και αρκετά ελαφρύ για να φορεθεί ως μέρος του προσθετικού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο σταφυλόκοκκος, οι πληγές και ο διαβήτης

Επιδημία διαβήτη παγκοσμίως σε λίγα χρόνια

Κίνδυνος ακρωτηριασμού για 50.000 άτομα με διαβήτη στην Ελλάδα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς χρησιμοποιείται η τεχνητή νοημοσύνη για να βοηθήσει τους τυφλούς μαθητές να "οπτικοποιήσουν" γραφήματα

Τεχνητή Νοημοσύνη:Η περίπλοκη, πλούσια σε δεδομένα και εξαιρετικά οπτική φύση τέτοιων μοντέλων τα καθιστά συχνά διαθλαστικά στην υποβοηθητική τεχνολογία, όπως συσκευές ανάγνωσης οθόνης και ηλεκτρονικές οθόνες braille, που μπορεί να χρησιμοποιούν οι μαθητές με προβλήματα όρασης στην τάξη.

Αλλαγή στον τρόπο ανίχνευσης του κορωνοϊού

Covid-19: Μια μέθοδος δοκιμής που εφευρέθηκε στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ πρόκειται να κυκλοφορήσει σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού τα εμπορικά δικαιώματά της αδειοδοτήθηκαν στον πάροχο δοκιμών COVID-19, Innova Medical Group.

Πώς η 3D τεχνολογία μπορεί να βελτιώσει τον τρόπο που γίνεται η λαπαροσκόπηση

Λαπαροσκόπηση: Η χρήση του 3D στη λαπαροσκόπηση σημαίνει μικρότερους χρόνους χειρουργικής επέμβασης, μικρότερη νοσηλεία και λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο σε σύγκριση με τη 2D.

Το τσιπ υπολογιστή που μιμείται τον εγκέφαλο έχει την αίσθηση του δέρματος

Έξυπνο ρολόι: οι υπερσύγχρονες πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης που ενσωματώνουν τη μηχανική μάθηση για τον εντοπισμό προτύπων σε εξαιρετικά πολύπλοκα σύνολα δεδομένων μπορούν να κάνουν καλύτερη δουλειά.

Πώς η ψηφιακή τεχνολογία ενισχύει την υγειονομική περίθαλψη;

Ψηφιακή υγεία: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός στην υγειονομική περίθαλψη έχει επιταχύνει τη χρήση τεχνολογιών όπως οι εφαρμογές για κινητά, η τεχνητή νοημοσύνη και η εικονική πραγματικότητα, προκειμένου να λυθούν μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης.