Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Τεχνολογία

Διαβήτης ακρωτηριασμός: Ρομποτικά προσθετικά υπόσχονται ανακούφιση

Διαβήτης ακρωτηριασμός: Ρομποτικά προσθετικά υπόσχονται ανακούφιση

Διαβήτης ακρωτηριασμός: Καναδοί επιστήμονες αποκαλύπτουν την ανάπτυξη ενός νέου τύπου προσθετικής χρησιμοποιώντας μαλακή ρομποτική με δυνατότητα μικρορευστοποίησης που υπόσχεται να μειώσει σημαντικά τα έλκη του δέρματος και τον πόνο σε ασθενείς με διαβήτη που έχουν υποστεί ακρωτηριασμό μεταξύ του αστραγάλου και του γόνατος.

Κάθε 30 δευτερόλεπτα, ένα πόδι ακρωτηριάζεται κάπου στον κόσμο λόγω διαβήτη. Οι ασθενείς συχνά υποφέρουν από νευροπάθεια, απώλεια της αίσθησης στα κάτω άκρα, και ως εκ τούτου δεν μπορούν να νιώσουν την βλάβη που προκύπτει από μια ενδεχόμενη κακή εφαρμογή του προσθετικού, η οποία οδηγεί στον ακρωτηριασμό ενός άκρου. Στο Biomicrofluidics, Καναδοί επιστήμονες αποκαλύπτουν την ανάπτυξη ενός νέου τύπου προσθετικής χρησιμοποιώντας μαλακή ρομποτική με δυνατότητα μικρορευστοποίησης που υπόσχεται να μειώσει σημαντικά τα έλκη του δέρματος και τον πόνο σε ασθενείς με διαβήτη που έχουν υποστεί ακρωτηριασμό μεταξύ του αστραγάλου και του γόνατος.

Περισσότερο από το 80% των ακρωτηριασμών των κάτω άκρων στον κόσμο είναι αποτέλεσμα διαβητικού έλκους του ποδιού και είναι γνωστό ότι το κάτω άκρο πρήζεται σε απρόβλεπτους χρόνους, με αποτέλεσμα αλλαγές όγκου 10% ή περισσότερο. Συνήθως, μετά τον ακρωτηριασμό, χρησιμοποιούνται υφασμάτινα υλικά και χιτώνια σιλικόνης που μπορούν να προστεθούν ή να αφαιρεθούν για να βελτιωθεί η εφαρμογή των προσθετικών. Ο ασθενής με τον ακρωτηριασμό πρέπει ωστόσο να αλλάζει χειροκίνητα τις επενδύσεις, με αποτέλεσμα, εξαιτίας της νευροπάθειας, που οδηγεί σε κακή αίσθηση του σώματος να καθιστά τη διαδικασία δύσκολη και ακόμη και επικίνδυνη, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη βλάβη στο υπόλοιπο άκρο.

«Αντί να δημιουργηθεί ένας νέος τύπος προσθετικής υποδοχής, η τυπική επένδυση άκρων από σιλικόνη/ύφασμα αντικαθίσταται με ένα μόνο στρώμα επένδυσης με ενσωματωμένους μαλακούς ρευστικούς ενεργοποιητές ως στρώμα διασύνδεσης», δήλωσε η συγγραφέας Carolyn Ren, από το Πανεπιστήμιο του Waterloo. “Αυτοί οι ενεργοποιητές έχουν σχεδιαστεί για να φουσκώνουν σε ποικίλες πιέσεις με βάση την ανατομία του υπολειπόμενου άκρου για να μειώσουν τον πόνο και να αποτρέψουν τα έλκη από πίεση. Η ομάδα σχεδίασε ένα μικρορευστικό τσιπ με 10 ενσωματωμένες βαλβίδες για τον έλεγχο κάθε ενεργοποιητή. Το πλήρες σύστημα ελέγχεται από μια μικροσκοπική αντλία αέρα και δύο ηλεκτρομαγνητικές βαλβίδες που παρέχουν αέρα στο μικρορευστικό τσιπ. Το κουτί ελέγχου είναι μικρό και αρκετά ελαφρύ για να φορεθεί ως μέρος του προσθετικού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο σταφυλόκοκκος, οι πληγές και ο διαβήτης

Επιδημία διαβήτη παγκοσμίως σε λίγα χρόνια

Κίνδυνος ακρωτηριασμού για 50.000 άτομα με διαβήτη στην Ελλάδα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέο χειρουργικό εργαλείο μετακινεί μικροσκοπικά βιοσωματίδια

Ρομποτική: Τα μέλη της ομάδας αναπτύσσουν μια μέθοδο μετακίνησης μικρών στόχων, όπως κύτταρα και φάρμακα, μέσα στο σώμα που δεν είναι επεμβατική. Αυτό σημαίνει ότι η μέθοδος δεν απαιτεί κοπές.

Τι είναι ένα εικονικό τμήμα επειγόντων περιστατικών - Και πότε πρέπει να «επισκεφτείτε» ένα

Η καταλληλότητα διαφέρει μεταξύ διαφορετικών προγραμμάτων, οπότε αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα εικονικό τμήμα επειγόντων περιστατικών, ίσως χρειαστεί να ελέγξετε ότι πληροίτε τις προϋποθέσεις στη δικαιοδοσία σας. Τα περισσότερα εικονικά τμήματα επειγόντων περιστατικών είναι προσβάσιμα μέσω διαδικτύου, και ορισμένοι έχουν άμεσους αριθμούς τηλεφώνου.

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει με τους εκ γενετής τυφλούς;

AI τυφλοί: Η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) έχει τεράστιες δυνατότητες να φέρει επανάσταση στη ζωή των ατόμων που γεννιούνται τυφλά, ενισχύοντας την ανεξαρτησία, την προσβασιμότητα και τη συνολική ποιότητα ζωής τους.

Τα νοσοκομεία βλέπουν τις δυνατότητες στην εικονική νοσηλευτική, αλλά εξακολουθούν να μαθαίνουν πώς να τις χρησιμοποιούν

Τα νοσοκομεία του Τζέφερσον χρησιμοποιούν επίσης εικονικά σίτερ —τα κινητά καρότσια με οθόνες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την απομακρυσμένη παρακολούθηση ασθενών—αλλά δεν βοηθούν με φάρμακα, check-in ή εξιτήριο. Το περιστατικό στο νοσοκομείο Abington υπενθύμισε ότι οι ανάγκες κάθε ασθενούς είναι διαφορετικές και ότι ο καλύτερος τρόπος για να κρατηθεί κάθε ασθενής ασφαλής μπορεί να ποικίλλει, είπε η Mallozzi.

Close Icon